Siirry sisältöön

Sivun sisältö:

    Hammashoitopelkoa pyritään lievittämään aina ensisijaisesti lääkkeettömillä vaihtoehdoilla. Tässä osiossa kerrotaan kivun sekä pelonhoidon lääkkeellisistä hoitomuodoista.

    Kivunlievityskeinot ja tekniikat ovat kehittyneet paljon viime vuosina. Kipua tuottavien hampaiston alueen toimenpiteiden yhteydessä voidaan käyttää puudutusta. Suun terveydenhuollon vastaanotolla on hyvä kertoa ammattilaiselle, jos et halua nähdä tai tietää puuduttamiseen liittyviä välineitä. Jos puuduttamisen kanssa on ilmennyt aikaisemmilla hammashoitokerroilla joitakin haasteita, esimerkiksi hammas on puutunut hitaasti, niin myös nämä on tärkeää tuoda vastaanottokäynnillä ilmi.

    Kuinka puuduttaminen tapahtuu?
    • Hoidettavien hampaiden aluetta puudutettaessa puudutetta laitetaan ohuella puudutusneulalla hampaan juuren läheisyyteen. Puudute annostellaan hitaasti, jotta siitä ei tulisi niin paljon paineen tunnetta ikeneen.
    • Puudute voidaan laittaa myös lähelle ienrajaa tai ientaskuun ienhoitojen yhteydessä
    • Johtopuudutuksessa puudutusvaikutus ulottuu koko alaleuan puoliskon lisäksi jonkin verran myös huuleen ja kieleen
    • Ien voidaan puuduttaa ennen varsinaista myös puuduttamista pintapuudutteella tai käyttää ainoana puudutteena esimerkiksi ienhoitojen yhteydessä
    Kuinka kauan puudutus kestää?
    • Puudutteen vaikutus alkaa välittömästi tai muutaman minuutin kuluessa ja se kestää noin 1-2 tuntia. Joillakin puudutusaineilla vaikutusaika voi olla pidempi.
    • Erityisesti johtopuudutuksen jälkeen on hyvä välttää kovaa pureskelua, jotta ei puraise puuduksissa olevaa poskea, kieltä tai huulta.

    Hammashoitoa esilääkityksessä voidaan antaa potilaalle hammaslääkärin arvion mukaan, mikäli hoito ei ole onnistunut tavanomaisesti esim. pelon tai kehitysvammaisuuden vuoksi. 

    Lisätietoa esilääkityksestä Kainuun hyvinvointialueen suun terveydenhuollossa voit lukea alla olevasta liitteestä:

    • Hammashoito voidaan toteuttaa ilokaasun avulla potilaalle, jonka hoito ei ole onnistunut tavanomaisesti esim. pelon tai kehitysvammaisuuden vuoksi.
    • Happi-ilokaasusedaatio lieventää jännitystä ja pelkoa sekä oksennusrefleksiä.
    • Ilokaasu annetaan yhdessä hapen kanssa pienen nenämaskin avulla ja seos on miltei hajutonta.
    • Potilas on koko ajan hereillä.
    • Kainuun hyvinvointialueen suun terveydenhuollossa hoitoon otetaan ainoastaan hammaslääkärin lähetteellä yli 5-vuotiaita. 

    Lisätietoa ilokaasuhoidosta Kainuun hyvinvointialueen suun terveydenhuollossa voit lukea alla olevista liitteistä:

    Nukutushammashoito tarkoittaa hammashoitoa, joka suoritetaan yleisanestesiassa eli nukutuksessa. Suu- ja hammassairauksien hoito voidaan tehdä yleisanestesiassa, mikäli hoito ei tavanomaisin keinoin onnistu ja potilaan arvioidaan hyötyvän hoidosta. Ennen anestesiahoitoa selvitetään, onnistuuko hoito esilääkityksen tai ilokaasuhoidon avulla.

    Nukutushammashoito tapahtuu Kainuun keskussairaalassa erikoissairaanhoidossa anestesialääkärin valvonnassa.

    Lisätietoa nukutushammashoidon jälkihoito-ohjeista voit lukea täältä:

    Hammashoitopelon hoito- ja palveluketju: