Ensitieto ja ohjaus
Sivun sisältö:
Diagnoosin saatuasi sinulla on terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotto. Vastaanotto tapahtuu joko terveysasemallasi tai etäyhteydellä. Vastaanotolla käydään läpi sairauteen liittyviä asioita sekä terveydenhuollon ammattilainen tekee tarvittavat lähetteet silmänpohjakuvauksiin ja hoitotarvikejakeluun. Tarvittaessa sinulle annetaan verensokerimittari, jolla voit kotona mitata sokeriarvoja. Sinulle voidaan määrätä tarpeen mukaan muita lisätutkimuksia. Vastaanoton yhteydessä voit kysyä sinua mietityttäviä asioita.
Diabeetikon silmänpohjia tulee seurata säännöllisesti silmänpohjakuvauksella, jotta mahdolliset muutokset huomattaisiin varhaisessa vaiheessa. Diabetesta sairastavalla on suurentunut riski sairastua diabeettiseen retinopatiaan eli silmän verkkokalvosairauteen. Verkkokalvosairaus on oireeton, mutta se heikentää näköä ja aiheuttaa näkökenttään puutoksia. Hyvä hoitotasapaino vähentää riskiä sairastua silmäsairauteen.
Sinut ohjataan diagnoosin saamisen jälkeen silmänpohjakuvaukseen. Terveydenhuollon ammattilainen tekee lähetteen tutkimukseen. Ensimmäinen silmänpohjakuvaus määrittää sinulle yksilöllisesti seurantavälin. Sinut kutsutaan seurantakuvauksiin terveydenhuollosta ja ajanvarauksen saat kirjeitse kotiin. Silmänpohjakuvaukset tehdään sinun omalla terveysasemalla.
Diabeteksen hoidon seurantaan kuuluvat hoitotarvikevälineet ovat maksuttomia diabetes diagnoosin saaneille. Maksuttomiin hoitotarvikkeisiin kuuluvat verensokerimittari ja mittauksessa tarvittavat tarvikkeet kuten lansetit ja verensokeriliuskat. HoiÂtoÂtarÂvikÂkeiÂden jaÂkeÂlu peÂrusÂtuu ykÂsiÂlölÂliÂseen tarÂpeeÂseen, jonÂka määÂritÂteÂlee terveydenhuollon ammattilainen.
Hoitotarviketilaus tehdään sähköisesti Palse.fi-portaalissa. Portaaliin kirjautuminen vaatii vahvan tunnistautumisen. Portaalista näet sinulle tehdyt hoitotarvikelähetteet ja saatavilla olevan hoitotarvikkeiden määrän. Kirjautuminen Palse.fi-portaaliin: Henkilöasiakkaan sisäänkirjautuminen – Palse.fi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Kainuun hyvinvointialueen hoitotarvikejakelun yhteystiedot ja ohjeet tilaamisen:Â Hoitotarvikejakelu | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Diabeetikolla voi ilmetä jalkaongelmia, jotka aiheutuvat jalkojen pienten verisuonten toimintahäiriöstä, neuropatiasta eli ääreishermoston toimintahäiriöstä sekä isojen ja pienten verisuonten vaurioista, jolloin kyseessä on iskemia eli hapenpuute. Hapenpuute heikentää kudosta ja hidastaa vammojen paranemista. Näistä syistä jalkaterapeutti on diabeetikon hoidossa tärkeässä roolissa.
Terveydenhuollon ammattilainen arvioi jalkojesi kunnon ja sinut voidaan ohjata jalkahoitajan tai jalkaterapeutin vastaanotolle. Jalkaterapeutin palveluihin on mahdollista saada maksusitoumus edellyttäen, että sairautesi on edennyt niin, että sinulle on kehittynyt verenkierron tai hermoston vaurioita ja riskisi saada diabeettinen jalkahaava on suuri. Jalkojesi kunto määrittää sen, että kumman palveluita tarvitset.
Diabeetikoiden riskijaloista voit lukea lisää Terveyskylästä: Riskijalka diabeteksessa(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Diabeetikon on tärkeää säännöllisesti hoitaa omia jalkoja, jotta jalkaongelmia ei ilmenisi. Tutustu jalkojen itsehoitoon: Jalkojen itsehoito diabeteksessa(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Jalkahoitajan palvelut eivät vaadi lähetettä ja ne ovat asiakkaan itsekustannettavia. Jalkaterapeutin palveluihin on mahdollista saada maksusitoumus, edellyttäen, että tilanteesi vaati jalkaterapeuttia.