Siirry sisältöön

Sivun sisältö:

    Verenpaineen seuranta kotimittauksin on tärkeää diabeteksen hoidossa. Korkea verenpaine on haitallinen valtimoille, silmänpohjille ja munuaisille. On normaalia, että verenpaineessa esiintyy vaihtelua. Usein myös mittaustulokset lääkärin tai hoitajan vastaanotolla ovat korkeampia kuin kotona tehdyissä mittauksissa.  

    Diabetesta sairastavalle suositellaan hankkimaan oma verenpainemittari ja mittaamaan verenpaineita säännöllisesti. Verenpaineseurannan tekeminen ennen hoitajan ja/tai lääkärin vastaanottoa on suositeltavaa. Verenpaineseuranta on tarpeen myös, kun verenpainelääkitystä on muutettu.  

    Diabetesta sairastavan verenpainetason tulisi olla alle 135/80 mmHg. Joskus lääkäri voi asettaa sinulle tiukemman verenpaineiden tavoitetason, esimerkiksi silloin kun on merkkejä diabeteksen lisäsairauksista. 

    Verenpaineeseesi voit vaikuttaa tekemällä terveellisiä elämäntapavalintoja: vähennä suolan ja alkoholin käyttöä sekä lisää liikuntaa arkeesi ja pyri vähentämään ylipainoa. Kasvikset, hedelmät ja marjat auttavat alentamaan verenpainetta.

    Verenpaineen mittaustulokset voit merkitä Omasoten kotiseurantalomakkeelle tai paperille. Omasoten kotiseurantalomakkeelle pääset seuraavasta linkistä: Kainuun Omasote – kotiseurantalomake(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun). Omasoten kotiseurantalomakkeen käyttäminen vaatii vahvana tunnistautumisen. Mikäli käytät Omasoten kotiseurantalomaketta, sinun täytyy antaa terveydenhuollon ammattilaisille oikeus katsella tallentamiasi tietoja.

    Lisätietoa verenpaineen laadukkaasta mittaamisesta ja verenpainearvojen tarkastelusta saat Duodecimin ilmaiselta verkkokurssilta: Verenpaineen kotimittaus – Omahoito(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Verenpaineenmittaus suositellaan tehtäväksi olkavarsimittarilla. On tärkeää valita oikean kokoinen mansetti, jotta mittaustulos on luotettava. Verenpainemittarin ja oikean kokoisen mansetin valintaan saat apua esimerkiksi apteekista.  

    Näin teet verenpaineseurannan kotona: 

    • suorita mittauksia neljänä peräkkäisenä vuorokautena 
    • mittaukset tehdään aamulla ja illalla istualtaan 
    • aamumittaukset tehdään yleensä ennen lääkkeiden ottoa klo 6-9 ja iltamittaukset klo 18-21. 
    • verenpainetta seurataan kaksoismittauksin: mittaa kaksi peräkkäistä arvoa 1-2 minuutin välein. 
    • jos sinulla esiintyy huimausta: mittaa ensiksi verenpaine istualtaan, jonka jälkeen nouset seisomaan ja minuutin kuluttua toistat mittauksen
    • merkitse mittaustulokset joko paperille ja/tai Omasoteen kotiseurantalomakkeelle Kainuun Omasote – kotiseurantalomake.

    Huomioithan vielä seuraavat asiat, kun aloitat mittauksen tekemisen:  

    • ennen verenpaineiden mittausta vältä fyysistä ponnistelua, päihteitä, kahvia, teetä, kola- ja energiajuomia
    • mittaa verenpaine kiireettömässä ja rauhallisessa ympäristössä
    • verenpaineen voi mitata kummasta olkavarresta tahansa  
    • laita mansetti paljaan olkavarren ympärille siten, että sormi mahtuu mansetin ja olkavarren väliin
    • mansetin ilmaletkun kiinnityskohta tulee olla kyynärtaipeen kohdalla
    • tue käsivarsi noin 90 asteen kulmaan, jolloin mansetti ja sydän ovat samalla tasolla
    • voit aloittaa mittauksen, kun olet rauhallinen ja käsi on rentona
    • mittauksen aikana ei saa puhua tai liikkua. 

    Verenpaineen seurannan yhteydessä suositellaan tunnustelemaan pulssi ranteesta. Näin saat selville, onko pussi säännöllinen vai epäsäännöllinen. Epäsäännöllinen pulssi voi olla merkki eteisvärinästä. Useimmat verenpainemittarit ilmoittavat rytmihäiriöstä, jolloin on syytä selvittää, onko kyse lisälyönneistä vai eteisvärinästä. Jos huomaat, että sinulla on epäsäännöllinen pulssi, merkitse se verenpaineen seurantalomakkeelle.  

    Tyypin 2 diabetespotilaan hoito- ja palveluketju: