Lääkehoidon vaihtoehdot
Sivun sisältö:
Diabeteksen hoidossa ensisijaisesti käytetään tablettilääkkeitä, joita on useita erilaisia. Lääkkeitä voidaan käyttää joko yksinään tai yhdessä toisen tablettilääkkeen kanssa. Verensokereiden ollessa toistuvasti korkeat voidaan joutua tehostamaan lääkitystä insuliinilla.
Metformiini (Metforem®) on yleisin tablettimuotoinen lääke, jota suositellaan 2 tyypin diabeetikoille. Lääke vähentää maksan sokerintuotantoa ja vaikuttaa suotuisasti myös veren rasva-arvoihin. Metformiini ei yleensä laske verensokeria liian alas.
Lääkkeen käyttö aloitetaan vähitellen annosta nostaen. Noudata lääkärin määräämä ohjetta annostusnostossa.
Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat vatsavaivat, pahoinvointi sekä metallinmaku suussa ja ruokahaluttomuus. Haittavaikutukset yleensä helpottavat hoidon aikana. Lääke suositellaan otettavaksi aterian yhteydessä, koska tällöin vatsavaivoja esiintyy vähemmän.
Metformiinilääkitys voi altistaa B12-vitaamin puutokselle, jonka vuoksi B12-vitamiini pitoisuutta tarkastetaan verikokein 3-5 vuoden välein. Metformiini ei sovi, jos kärsit vaikeasta munuaisten tai maksan vaajatoiminnasta.
Lääkitys tulee tauottaa kuivumisriskin aikana eli esimerkiksi korkean kuumeen ja vatsataudin aikana. Runsasta alkoholin käyttöä ei suositella lääkityksen aikana.
SGLT2- estäjiä eli sokerinpoistajia (Forgixa ®, Invokana ®, Jardiance ® Steglatro®) käytetään toisen vaiheen lääkevalmisteena joko yksinään tai jonkin toisen valmisteen kanssa. SGLT2- estäjien vaikutus perustuu siihen, että ne lisäävät sokerin erittymistä virtsaan ja tämän seurauksena verensokeri laskee. Nämä valmisteet auttavat myös ehkäisemään diabetekseen liittyviä sydänsairauksia ja munuaissairautta.
Lääke otetaan kerran päivässä joko tyhjään vatsaan tai aterian yhteydessä. Lääkkeet eivät aiheuta liian matalia verensokeri arvoja.
Lääkkeen poistama ylimääräinen sokeri virtsassa lisää alttiutta virtsatie- ja hiivatulehduksille. Voit ehkäistä tulehduksia huolehtimalla genitaalialueen hyvästä hygieniasta, välttämällä hiostavia vaatteita ja huolehtimalla hyvästä verensokeritasapainosta. Akuutissa hiivainfektiossa suositellaan lääkitys tauottamaan muutamaksi päiväksi ja hoitamaan hiivainfektio. Diabeteslääkityksen voi aloittaa tämän jälkeen uudestaan.
Lääkitys tulee tauottaa kuivumisriskin aikana eli esimerkiksi korkean kuumeen ja vatsataudin aikana.
Lisäksi on saatavilla yhdistelmävalmisteita, jotka sisältävät metformiinia ja SGLT2 estäjää: Xigduo®, Synjardy®.
GLP-1 analogit (Trulicity®, Byetta ®, Victoza ®, Ozampic®, Rybelsus®) ovat tehokkaita lääkkeitä verensokerin hoitoon sekä usein näillä on myös laihduttava vaikutus. GLP-1 analogit vähentävät sydän- ja verisuonitapahtumia diabetesta sairastavilla valtimotautipotilailla.
Lääke lisää verensokeria laskevan insuliinin eritystä haimasta ja vähentää verensokeria nostavan glukagonin eritystä haimasta sekä hidastaa mahalaukun tyhjentymistä ja lisää kylläisyyden tunnetta. Saatavilla on sekä pistettäviä valmisteita että tablettivalmiste.
GLP-1 lääkkeet ovat yleensä hyvin siedettyjä. Hoidon alkuvaiheessa saattaa esiintyä vatsavaivoja tai pahoinvointia. Haittavaikutuksia voidaan vähentää suurentamalla lääkityksen annoskokoa asteittain varsinaiseen hoitoannokseen ja syömällä pieniä aterioita kerrallaan. Noudata lääkeannoksessa sinulle annettuja ohjeita.
GLP-1-valmisteita ei käytetä raskauden tai imetyksen aikana.
Valmisteesta riippuen lääke annostellaan joko suun kautta tai pistetään päivittäin tai kerran viikossa ihon alle. Hoitaja opettaa sinua valmistekohtaisesti lääkkeen käyttöön sekä opettaa oikean pistotekniikan.
Gliptiineja eli DPP-4 estäjiä (mm. Januvia®, Trajenta®) käytetään diabetesta sairastavien kolmannen vaiheen lääkevalmisteena. Gliptiinien teho perustuu suolistohormonien vaikutuksen voimistamiseen. Näitä voidaan käyttää yhdessä metformiinin tai muiden verensokeria alentavien lääkkeiden kanssa tai myös yksinään, jos muut lääkitykset eivät sovi.
Gliptiinit eivät aiheuta liian matalaa verensokeria. Lääke aloitetaan yleensä suoraan ylläpitoannoksella. Valmisteesta riippuen lääke otetaan kerran tai kahdesti päivässä joko aterian yhteydessä tai tyhjään mahaa. Lääkkeen käytön alkuvaiheessa voi esiintyä vatsavaivoja.
Insuliinihoitoa voidaan tarvita tilapäisesti tai pysyvämmin diabeteksen verensokerin hoidossa. Joskus sairauden toteamisvaiheessa verensokeri on huomattavan korkea, eikä ole vielä varmuutta minkälaisesta diabeteksesta on kyse, tällöin voi olla tarpeen insuliinihoito. Insuliinihoitoa voi tarvita tilapäisesti myös vaikeiden tulehduksien aikana tai suun kautta otettavan kortisonikuurinaikana, jolloin verensokeri on liian korkea. Insuliinihoidolle voi tulla tarve vuosien kuluessa, kun haiman insuliinia tuottavien beetasolujen toimintahäiriö etenee. Insuliininhoidon aloitukseen vaikuttavat sokeritasapainon tavoite, verensokeri taso, insuliinipuutos- tai resistenssi sekä sairauden kesto.
Insuliinihoidossa käytetään perusinsuliinia = pitkävaikutteinen ( Toujeo®, Lantus®, Levemir®, Tresiba®), joka pistetään kerran päivässä sekä tarvittaessa aterioille pistettävä pikainsuliini (Novorapid®, Fiasp®, Liprolog®). Insuliini pistetään ihon alle.
Huomioithan, että aterioille pistettävä insuliinissa seuraavat asiat:
- huippuvaikutus tulee esille 1–2 tunnin kohdalla, ja vaikutus kestää 3–5 tuntia
- ateriainsuliinit suositellaan annosteltavaksi 0–20 minuuttia ennen ruokailua.