Siirry sisältöön

Sivun sisältö:

    Leikkaus tehdään Kainuun keskussairaalassa leikkausosastolla, F-rakennuksen 3. kerroksessa. Sairaalaan saavutaan leikkauspäivän aamuna saamasi aikataulun mukaisesti. On tärkeää, että olet noudattanut saamiasi valmistautumisohjeita. Sairaalassaoloon tulee varata leikkauspäivänä hyvin aikaa.

    Voit tutustua leikkauspotilaan päivään seuraavalta videolta.

    Mikäli saavut Kainuun keskussairaalaan autokyydillä, löytyy parkkipaikkoja F1-pääoven lähettyviltä. Pysäköinti parkkipaikalla on maksullista. Mikäli käytät saapumisessa Kela-taksia, jättää taksi sinut oikeaan paikkaan pääovien eteen ja tarvittaessa saattaa sinut leikkausosastolle.

    Lisätietoa Kela-taksista ja tilaamisohjeet löydät: Näin tilaat Kela-taksin | Henkilöasiakkaat | Kela(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Leikkausosasto sijaitsee F-rakennuksen 3. kerroksessa. Kerrosten välisiin siirtymisiin tulee käyttää P-hissiä. Pääaulasta löydät opasteet P-hissille. Voit ilmoittautua sairaalaan saavuttuasi F1-pääaluassa tai 3. kerroksesta löytyvällä ilmoittautumisautomaatilla.

    Sairaalaan saavuttuasi sairaanhoitaja ottaa sinut vastaan ja leikkausvalmistelut aloitetaan. Sinulle laitetaan potilasranneke ranteeseen. Ranneke on tunnistamistasi varten.

    Sinulle annetaan sairaalavaatteet vaihdettavaksi ja omat vaatteesi jää lukolliseen säilytykseen. Huomioithan, että arvoesineiden tuominen sairaalaan on omalla vastuulla.

    Sairaanhoitaja haastattelee sinua. Tällä haastattelulla varmistetaan, että leikkaus voidaan suorittaa eli leikkauskelpoisuutesi tarkistetaan. Tarvittaessa pääset vielä tapaamaan leikkaavan kirurgin ja anestesialääkärin ennen leikkaustasi.

    Tyräleikkaus voidaan tehdä paikallispuudutuksessa, selkäydinpuudutuksessa tai nukutuksessa. Paikallispuudutuksessa tehtävä leikkaus on toipumisen kannalta nopein vaihtoehto.  

    Leikkauspäivänä on mahdollisuus keskustella vielä kirurgin leikkauksesta ja tarvittaessa anestesialääkärin kanssa valittavasta anestesiamuodosta eli tehdäänkö leikkaus puudutuksessa vai nukutuksessa.  

    Tyrien leikkaushoidossa on erilaisia leikkaustapoja. Tavallisimmin leikkaus tehdään verkkokorjauksena. Tämä leikkaus on mahdollista tehdä paikallispuudutuksessa, selkäydinpuudutuksessa sekä nukutuksessa. Toimenpide voidaan tehdä myös tähystämällä, jolloin leikkaus tehdään aina nukutuksessa.  

    Halutessasi voit tutustua tyrien leikkaushoitoon Terveyskylän Vatsatalosta: 

    Napatyrän hoito | Vatsatalo | Terveyskylä.fi (terveyskyla.fi)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) 

    Nivustyrän hoito | Vatsatalo | Terveyskylä.fi (terveyskyla.fi)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) 

    Leikkauksen jälkeen sinut siirretään heräämöön. Heräämössä sairaanhoitajat tarkkailevat vointiasi ja arvioivat kotiutumisen mahdollisuutta. Heräämössä vointisi voi olla vielä hieman tokkurainen ja olosi alkaa selkenemään tunnin, kahden kuluttua, kun nukutusaineiden vaikutus heikkenee.

    Heräämössä sinulle voidaan antaa tarvittaessa lääkettä kipuun tai pahoinvointiin. Leikkauksen jälkeinen lievä pahoinvointi johtuu sinulle annetuista lääkkeistä.

    Mikäli vointisi sallii, pääset kotiutumaan leikkauspäivänä. Päiväkirurgisen toimenpiteen edellytyksenä on, että kotona on seuranasi aikuinen leikkauspäivän illan ja seuraavan yön ajan.

    Leikkauksen jälkeistä toipumisaikaa on hyvä miettiä jo ennen leikkausta. Kotiavun saantimahdollisuuksista ja tarpeesta on hyvä keskustella hyvissä ajoin, jotta kotiutuminen sujuisi mahdollisimman helposti. Mikäli sinulla on säännöllinen kotihoito ennen sairaalaan tuloa, on hyvä tehdä kotihoidon kanssa suunnitelma jo ennen leikkausta valmiiksi kotitumista varten.

    Tyräpotilaan hoito- ja palveluketju: