Siirry sisältöön

Sivun sisältö:

    Hyvän suunhoidon perusta on hampaiden harjaaminen kahdesti päivässä fluorihammastahnalla, päivittäinen hammasvälien puhdistus, terveellinen ruokailu sekä säännölliset suun tutkimukset ja terveystarkastukset. Hyvällä suun omahoidolla voidaan ehkäistä hammas- ja iensairauksien syntymistä sekä niistä aiheutuvaa kipua. Hyvä suunterveys vaikuttaa myös positiivisesti itsevarmuuteen ja elämänlaatuun.

    Lasten suun terveys on tärkeä osa kokonaisvaltaista hyvinvointia ja se vaikuttaa niin puheeseen, syömiseen kuin myös itsetuntoon. Säännöllinen hampaiden harjaaminen, terveelliset ruokailutottumukset ja suun terveystarkastukset ovat perusta suun terveyden ylläpitämiselle. On tärkeää, että lasten suunhoito alkaa jo varhain ja jatkuu läpi elämän.

    Lapsi oppii hyvät suunhoitotavat vanhemmiltaan, joten on tärkeää, että vanhemmat huolehtivat omasta suun terveydestään ja toimivat esimerkkinä lapsille. Vanhempien aktiivinen rooli ja oikeaoppinen ohjaus auttavat lasta luomaan hyviä suunhoitorutiineja ja ehkäisemään suun terveyteen liittyviä ongelmia tulevaisuudessa. Kannustaminen ja positiivinen tuki pienestä pitäen auttavat lasta omaksumaan hyvät suunhoitotavat ja luomaan terveellisiä rutiineja.

    1. Hampaiden harjaaminen

    Lasten hampaiden harjaaminen tulisi aloittaa heti, kun ensimmäinen maitohammas puhkeaa suuhun noin kuuden kuukauden iässä. Vanhempien tärkeänä tehtävänä onkin harjata lapsen hampaat säännöllisesti aamuin illoin fluorihammastahnalla.

    Yllä olevasta kuvasta näet ajantasaiset fluorisuositukset alle kouluikäisillä lapsilla.
    2. Terveelliset ruokailutottumukset

    Terveellisiin ruokailutottumuksiin kuuluu säännölliset ja terveelliset ateriat sekä välipalat. Ksylitolipurukumi tai -pastilli antaa hampaille parhaimman suojan heti ruokailun jälkeen, sillä se ehkäisee happohyökkäystä ja hampaiden reikiintymistä. Lapsi voi aloittaa ksylitolin käytön heti, kun ksylitolipurkukumin tai ksylitolipastillin syöminen sujuu. Aterioiden välissä janojuomana hammasystävällisin juoma on vesi.

    3. Alle kouluikäisen suun terveystarkastukset

    1-, 3- ja 5-vuotiaat lapset kutsutaan kirjeellä hammashoitolaan suuhygienistin tai hammashoitajan suun terveystarkastukseen. Välivuosina suun terveystarkastukset tehdään yksilöllisen tarpeen mukaisesti.

    4. Hammastapaturmat

    Erilaiset vahingot, kuten hampaiden lohkeaminen tai murtuminen, voivat olla yleisiä leikki-ikäisillä. Jos lapsi saa hammastapaturman, on tärkeää ottaa yhteys hammashoitoon mahdollisimman nopeasti: Kiireellinen hammashoito ja päivystys | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Kouluikäiset lapset kutsutaan suuhygienistin suun terveystarkastukseen tai hammaslääkärin tutkimukseen ensimmäisellä, kolmannella, viidennellä ja kahdeksannella luokalla. Lisäksi välivuosina suun terveystarkastuksia tehdään yksilöllisen tarpeen mukaisesti.

    Alla olevien videoiden avulla saat tietoa alakouluikäisen sekä yläkouluikäisen lapsen suun terveydestä.

    Aikuisten suun terveyden ylläpitämiseksi on tärkeää:
    • Säännöllinen hampaiden harjaaminen fluorihammastahnalla sekä päivittäinen hammasvälien puhdistaminen. Aikuisille fluoridisuositus on 2 cm:n kokoinen nokare hammastahnaa, jonka fluoridipitoisuus on 1450 ppm.
    • Irrotettavien ja kiinteiden proteesien sekä hammasimplanttien huolellinen ja säännöllinen puhdistaminen.
    • Terveyttä edistävä ruokavalio ja liiallisen sokerin käytön välttäminen.
    • Tupakoinnin ja alkoholin välttäminen. Tupakka- ja alkoholituotteiden käyttö lisää riskiä sairastua muun muassa hammas- ja iensairauksiin sekä suusyöpään.
    • Säännölliset suuhygienisti- ja tai hammaslääkärikäynnit. Ennaltaehkäisevä hoito kuten puhdistukset ja tarkastukset ovat tärkeitä ongelmien havaitsemiseksi varhaisessa vaiheessa.

    Alla olevan videoiden avulla saat vinkkejä oman suusi sekä proteesien puhdistamiseen:

    Lisää aikuisten suun terveydestä voit lukea täältä: Aikuisiän suunterveyden kulmakivet | Hammaslääkäriliitto(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Ikääntyneiden suun terveys on erityisen tärkeä osa yleistä hyvinvointia, sillä ikääntymisen myötä suun terveyteen liittyvät haasteet voivat lisääntyä. Ikäihmisillä voi esiintyä enemmän suun terveysongelmia, kuten suun kuivuutta, hampaiden reikiintymistä ja ienongelmia. Hyvä suuhygienia, oikea ravitsemus ja säännölliset suun terveydenhuollon käynnit auttavat ylläpitämään hyvää suun terveyttä ja ehkäisee monia suun ja yleisterveyden ongelmia.

    Kun omat voimat ja taidot eivät enää riitä puhdistamaan suuta ja hammasproteeseja, tulee omaisten tai hoitohenkilökunnan huolehtia ikääntyneen päivittäisestä suuhygieniasta. Alla oleva video tarjoaa neuvoja autettavan ikäihmisen suun puhdistamiseen:

    Lisää ikääntyneiden suunterveydestä voit lukea täältä: Ikääntyneiden suunterveys | Hammaslääkäriliitto(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Hammashoitopelon hoito- ja palveluketju: