Siirry sisältöön

Sivun sisältö:

    Leikkauksesta toipuminen on yksilöllistä. Voit itse edesauttaa toipumista ja pienentää riskiä mahdollisten komplikaatioiden syntymiseen. Saamiesi jatkohoito-ohjeiden noudattaminen on ensiarvoisen tärkeää.

    Kipu on voimakkaimmillaan leikkauksen jälkeen ja kipu on hyvin yksilöllistä. Lääkäri määrää sinulle lääkityksen kivun hoitoa varten. Kipulääkityksessä on tärkeää noudattaa lääkärin antamia ohjeita.

    Kivun hoitoon voidaan hyödyntää lääkityksen lisäksi lääkkeettömiä kivunhoitomenetelmiä kuten kylmähoitoa. Kylmähoitoa voidaan käyttää lievittämään kipua, turvotusta ja rentouttamaan lihaksia. Kylmähoitoa käytettäessä on tärkeää huomioida, että kylmäpakkausta ei tule asettaa suoraan ihoa vasten vaan ihon ja kylmäpakkauksen välissä tulee aina olla jotain esim. pyyheliina.

    Leikkaushaavan päälle asetetaan haavasidos, jonka voi poistaa 24 tunnin kuluttua leikkauksesta.

    Haavasidoksen poistamisen jälkeen leikkausaluetta saa kastella ja kuivata kevyesti painelemalla. Voimakas hankaaminen ja sormin haavan koskeminen on kiellettyä. Mikäli haava erittää, tulee se peittää puhtain haavasidoksin. Haavasidos tulee vaihtaa puhtaaseen, kun sidoksessa on runsaasti eritettä sekä aina haavan puhdistamisen jälkeen. On hyvä huomioida, että on täysin normaalia, jos haava erittää kudosnestettä ja verta ensimmäisinä päivinä leikkauksen jälkeen. Myös lievä haavan ympärillä oleva punoitus on normaalia.

    Siisti haava

    Normaali haavan paranemiseen kuuluva punoitus

    Saunominen ja uiminen on kielletty kaksi viikkoa toimenpiteen jälkeen.

    Haavasi voi olla suljettu sulavilla ompeleilla, joita ei tarvitse poistaa. Tarkista tämä kotiin lähtiessäsi.

    Mikäli haavasi on suljettu ”perinteisillä” ompeleilla, niiden poiston ajankohta kerrotaan sinulle kotiin lähtiessäsi. Ompeleiden poisto tapahtuu yleensä noin 12 vuorokauden jälkeen omalla terveysasemallasi tai työterveydessä. Varaa itse aika ompeleiden poistoon perusterveydenhuoltoon hyvissä ajoin.

    Yhteydenotto omalle terveysasemalle tapahtuu Omasote viestillä tai soittamalla takaisinsoittopalveluun.

    Kainuun Omasote – viestiyhteys terveysasemalle(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Vastaanottojen yhteystiedot | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Leikkauksen jälkeen tulee kiinnittää huomiota makuuasennosta nousemiseen. Leikkaushaavan venymisen ehkäisemiseksi suositellaan makuulta istumaan nousua kyljen kautta. Oheisesta videosta pääset tutustumaan oikeaoppiseen kyljen kautta tapahtuvaan nousemiseen.

    Toimenpiteen jälkeen suositellaan pienimuotoista liikkumista. Liikunta vähentää veritulpan muodostumisen riskiä ja edistää verenkiertoa. Liikunnalla on vaikutusta myös kireistä lihaksista aiheutuvan kivun lievittämiseen. Mikäli liikkumiseen ei erikseen mainita rajoitteita, voitte liikkua vapaasti kivun sallimissa rajoissa.

    Sairausloman pituuteen vaikuttavat tehtävän leikkauksen suuruus sekä työsi sisältö. Useimmiten sairausloman tarve on 1–4 viikkoa. Leikkauksen yhteydessä saat sairauslomatodistuksen. Mikäli sairauslomaa on tarvetta jatkaa, tulee jatkot hoitaa ensisijaisesti työterveyden kautta. Mikäli käytössäsi ei ole työterveyshuoltoa, ole yhteydessä perusterveydenhuollon vastaanotolle.

    Yhteydenotto omalle terveysasemalle tapahtuu Omasote viestillä tai soittamalla takaisinsoittopalveluun.

    Kainuun Omasote – viestiyhteys terveysasemalle(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Vastaanottojen yhteystiedot | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Leikkauksen jälkeen ei ole suunnitelmallisesti kontrollikäyntiä kirurgian poliklinikalla.

    Mikäli sinulla herää kysyttävää tai kohtaat ongelman leikkauksesi jälkeen, voit ottaa yhteyttä kirurgian poliklinikkaan:

    Kirurgian poliklinikka | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Mikäli koitutumisen jälkeen yleisvointisi heikkenee, leikkausalueella esiintyy lisääntyvää punoitusta, kuumoitusta tai eritystä tai sinulle nousee kuume, ole yhteydessä päivystysapunumeroon 116 117. Numero palvelee ympäri vuorokauden ja saat sieltä hoito-ohjeita ja tilanteesi vaatiessa sinut ohjataan päivystykseen.

    Tyräpotilaan hoito- ja palveluketju: