Siirry sisältöön

Sivun sisältö:

    Vanhemmuus on elämän mittainen tehtävä, johon kasvaminen alkaa jo ennen lapsen syntymää. Kokemukset omasta lapsuudesta ja perheestä vaikuttavat vanhempana toimimiseen ja parisuhteeseen. Raskauden suunnittelu on hyvä tilaisuus käydä avointa keskustelua kumppanin kanssa toiveista odotuksista ja huolista. Raskaus voi aiheuttaa erilaisia tunteita innostuksesta, pelkoon ja epävarmuuteen. On tärkeää, että jaatte ja käsittelette näitä tunteita yhdessä. Näin ymmärrätte toistenne näkemykset ja ja tunteet. Keskustelkaa kuinka haluatte kasvattaa lapsenne ja mitä arvoja pidätte tärkeinä. Raskautta suunnittelevan vanhemmuuden ja parisuhteen vahvistaminen vaatii aikaa, avoimuutta ja yhteistyötä.

    On tärkeä muistaa, että jokainen pari on ainutlaatuinen ja on normaalia kohdata haasteita matkan varrella. Raskaus tuo mukanaan monia muutoksia ja on tärkeä hyväksyä, että parisuhde voi muuttua. Raskaus ja vanhemmuus vaikuttaa aikatauluihin, prioriteetteihin jopa intiimiyteen, joten avainasemassa on joustavuus ja sopeutuminen. Osallistuminen vertaisryhmiin ja asiantuntijoiden hyödyntäminen antavat tukea arkeen. Tärkeintä on, että työskennellään yhdessä niiden voittamiseksi ja saadaan tukea toisiltamme. Toimitte yhdessä tiiminä.

    On normaalia, että parisuhteessa tapahtuu muutoksia raskausaikana ja vanhemmaksi tulon myötä. Voit tutustua lisää aiheeseen: Omaperhe – Raskauden vaikutus parisuhteeseen(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Voit kuunnella aiheeseen liittyvää podcast-sarjaa: Minä ja me parisuhteessa(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Kajaanin perheasiain neuvottelukeskus tarjoaa ammatillista apua parisuhteen ja perheen kysymyksissä sekä elämän kriisitilanteissa. Tavoitteena on löytää yhdessä toimiva arki. Keskusteluissa tuetaan tunnistamaan tunteita löytämään vaihtoehtoisia ratkaisuja ja etsimään toimivia vuorovaikutusmalleja. Yhteystiedot löydät: Kajaanin perheasiain neuvottelukeskus | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Parisuhteeseen liittyvissä paineissa voit olla yhteydessä Mieli Kainuun mielen terveys ry:hyn Kun kaipaat rinnalla kulkemista, keskustelua, ohjausta ja neuvontaa. Yhteystiedot löydät: MIELI Kriisikeskus Kainuu(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Per­he­neu­vo­la tarjoaa pal­ve­lui­ta las­ta odot­ta­vil­le van­hem­mil­le se­kä per­heil­le, jois­sa on al­le 18-vuo­tiai­ta lap­sia ja nuoria. Per­he­neu­vo­lan teh­tä­vä on tu­kea ja edis­tää las­ten ja nuor­ten myön­teis­tä ke­hi­tys­tä. Pal­ve­lut ovat luot­ta­muk­sel­li­sia, mak­sut­to­mia ja va­paaeh­toi­sia.

    Kas­va­tus- ja per­he­neu­von­taan eli perheneuvolaan voi ha­keu­tua, jos lap­sen ke­hi­tys, käyt­täy­ty­mi­nen tai tun­ne-elä­mä ai­heut­taa huol­ta, lap­sel­la on pul­mia päi­vä­hoi­dos­sa, kou­lus­sa tai ka­ve­rei­den kans­sa, van­hem­mat tar­vit­se­vat apua van­hem­muu­teen tai van­hem­pien vä­lis­ten ris­ti­rii­to­jen sel­vit­tä­mi­seen, per­hees­sä on ol­lut me­ne­tyk­siä tai vai­kei­ta elä­män­ti­lan­tei­ta, per­hees­sä har­ki­taan avioe­roa tai per­heen­jä­se­net tar­vit­se­vat tu­kea eros­ta sel­viy­ty­mi­seen.

    Perheneuvolassa lap­sen ja ko­ko per­heen kans­sa työs­ken­te­lee so­siaa­li­työn­te­ki­jöi­tä ja psy­ko­lo­ge­ja. Ta­voit­tee­na on on­gel­ma­ti­lan­teen ym­mär­tä­mi­nen, uu­sien nä­kö­kul­mien löy­ty­mi­nen ja per­heen omien voi­ma­va­ro­jen vah­vis­tu­mi­nen. Per­heen suos­tu­muk­sel­la tehdään tar­vit­taes­sa yh­teis­työ­tä per­heel­le tär­kei­den ver­kos­to­jen kans­sa. Per­he­neu­vo­lan asiak­kaak­si voi tul­la esi­mer­kik­si neu­vo­lan, var­hais­kas­va­tuk­sen tai kou­lun oh­jaa­ma­na tai ot­ta­mal­la it­se yh­teyt­tä oman paikkakunnan perheneuvolaan.

    Voit laittaa perheneuvolaan yhteydenottopyynnön täältä Kainuun Omasote(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun). Palveluun kirjautuminen vaatii vahvan tunnistautumisen.

    Täältä löydät perheneuvolan yhteystiedot Perheneuvola | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Raskaana olevan hoito- ja palveluketju: