Vammaisten sosiaalityö
Sivun sisältö:
Voit ottaa yhteyttä Kainuun hyvinvointialueen vammaisten sosiaalityöhön soittamalla, sähköpostilla, laittamalla hakemuslomakkeen tai Omasote-asiointipalvelussa.
1. Ota yhteyttä arviointitiimiin, jos olet uusi asiakas eli sinulla ei ole entuudestaan vammaispalvelujen asiakkuutta.
2. Jos sinulla on olemassa olevissa asiakkuus, ota yhteyttä omaan työntekijääsi.
Voit ottaa yhteyttä Omasote-viestillä vammaispalvelujen tiimien sosiaaliohjaajiin tai sosiaalityöntekijöihin täältä Kainuun Omasote(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun). Palveluun kirjautuminen vaatii vahvan tunnistautumisen.
Täältä voi lähettää viestin henkilökohtaisen avun neuvontaa Kainuun Omasote(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) ja tästä perhehoidon sosiaaliohjaajalle Kainuun Omasote(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun). Kirjautuminen vaatii vahvan tunnistautumisen.
Tästä linkistä saat yhteystiedot Palvelun hakeminen ja yhteystiedot | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Asiointi toimipisteessä
Toimistokäynti vammaisten sosiaalityön toimipisteisiin sovitaan aina ennalta ajanvarauksella henkilökunnan kanssa. Ota ennalta yhteyttä henkilökuntaan Omasote-asiointipalvelun kautta tai puhelimitse.
Vammaispalvelulain mukaiset palvelut ovat sinulle, jos täytät kaikki vammaispalvelulain soveltamisalassa määritellyt ja palvelukohtaiset myöntämisedellytykset, etkä saa yksilöllisen tarpeen mukaisia ja sinulle sopivia palveluita muun lain perusteella.
Kriteerit:
- tarvitset vamman tai sairauden aiheuttaman pitkäaikaisen fyysisen, kognitiivisen, psyykkisen, sosiaalisen tai aisteihin liittyvän toimintarajoitteen johdosta välttämättä apua tai tukea tavanomaisessa elämässä, ja
- ensisijaisen lainsäädännön mukaiset palvelut eivät ole sopivia ja riittäviä. Ensisijaista lainsäädäntöä ovat esimerkiksi sosiaalihuoltolaki, varhaiskasvatuslaki, perusopetuslaki, ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisen sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista annettu laki, terveydenhuoltolaki tai muun ensisijaisen laki.
Vammaisten palvelut vaativat palvelutarpeen arvioinnin. Jotta palvelutarve voidaan arvioida, täytä hakemuslomake ja toimita se vammaisten sosiaalityöhön. Voit toimittaa vammaispalveluhakemuksen paperisena tai sähköisenä.
Lähtökohtaisesti vanhan vammaispalvelulain (380/1987) perusteella tehdyt päätökset pysyvät voimassa päätöksiin merkityn voimassaoloajan. Päätökset pysyvät kuitenkin voimassa enintään kolme vuotta uuden vammaispalvelulain voimaantulosta. Vammaispalveluhakemukset, jotka ovat tulleet vireille 1.1.2025 tai sen jälkeen, käsitellään noudattaen uuden vammaispalvelulain säännöksiä.
Täältä löydät vammaispalveluissa käytettävät lomakkeet: Vammaispalveluiden lomakkeet | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Voit hakea palveluja myös sähköisesti osoitteessa: https://hyvinvointialue.kainuu.fi/asioi-verkossa (avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) (vaatii vahvan tunnistautumisen)
Jos toimitat hakemuksen sähköisesti, kirjaudu asiointipalveluun verkkopankkitunnuksella, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. Vammaispalveluhakemuksen voit täyttää ja lähettää itse. Sinua voi myös avustaa läheinen tai muu henkilö. Toimita hakemuksen liitteeksi terveydenhuollon ammattilaisen arvio toimintakyvystä. Esimerkiksi potilaskertomus, josta ilmenee vamma tai sairaus.
Kun hakemuksesi saapuu meille, otamme sinuun yhteyttä sopiaksemme palvelutarpeen arviointiajankohdasta. Palvelutarpeen arvioinnin jälkeen saat kirjallisen päätöksen, myönnetäänkö sinulle palveluita vai ei. Jos arvioinnissa todetaan sinulla olevan oikeus vammaispalvelulain mukaiseen palveluun, sinulla alkaa vammaisten sosiaalityön asiakkuus.
Kun hakemuksesi saapuu meille, otamme sinuun yhteyttä sopiaksemme palvelutarpeen arviointiajankohdasta. Palvelutarpeen arvioinnin jälkeen saat kirjallisen päätöksen, myönnetäänkö sinulle palveluita vai ei. Jos arvioinnissa todetaan sinulla olevan oikeus vammaispalvelulain mukaiseen palveluun, sinulla alkaa vammaisten sosiaalityön asiakkuus. Jos tilanteesi avun ja tuentarpeen suhteen muuttuvat, muistathan olla yhteydessä vammaisten sosiaalityöhön.
Vammaispalvelulain mukaisia palveluita ovat:
- Valmennus
- Henkilökohtainen apu
- Erityinen osallisuuden tuki
- Tuettu päätöksenteko
- Vaativa moniammatillinen tuki
- Asumisen tuki
- Lapsen asumisen tuki
- Esteettömän asumisen tuki
- Lyhytaikainen huolenpito
- Päivätoiminta
- Kehitysvammaisten työtoiminta
- Liikkumisen tuki
- Taloudellinen tuki hengityslaitteen varassa elävälle henkilölle
- Taloudellinen tuki
Saat lisätietoa vammaispalvelulain mukaisista palveluista vammaisten sosiaalityöstä: Palvelun hakeminen ja yhteystiedot | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Valmennuksen kautta saat tukea itsenäisessä elämässä tarvittaviin taitoihin, joilla vahvistetaan sinun toimintakykyäsi esimerkiksi elämän muutostilanteissa. Valmennus voi olla mm. teknisten laitteiden ja digisovellusten käytön oppimista, liikkumista eri ympäristöissä, itsenäistymiseen tarvittavia taitoja, harjoittelua rahankäytössä ja kodinhoidossa tai kommunikoinnissa. Valmennus on määräaikaista, tavoitteellista palvelua, ja siihen tulee sitoutua. Valmennusta voi saada lapsi, nuori, aikuinen. On kuitenkin tärkeä muistaa, että lääkinnällinen kuntoutus esimerkiksi puhe- tai toimintaterapia ovat ensisijaisia vammaispalvelulain mukaiseen valmennukseen nähden.
Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen sivuilla on vammaispalvelujen käsikirja, josta saat lisätietoa Valmennus – THL(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Henkilökohtainen apu on toisen ihmisen antamaa apua niissä tavanomaisen elämän toimissa ja tehtävissä, jotka muutoin itse tekisit, jos toimintarajoite ei sitä estäisi.
Henkilökohtaista apua sinulla on oikeus saada, jos sinulla on välttämätön avun tarve:
- päivittäisissä toimissa. Vähimmäis- tai enimmäistuntimäärää ei ole, vaan arviointi tehdään yksilöllisen tarpeen perusteella.
- työssä tai opiskelussa. Vähimmäis- tai enimmäistuntimäärää ei ole, vaan arviointi tehdään yksilöllisen tarpeen perusteella.
- vuorovaikutuksessa, vapaa-ajan toiminnassa tai yhteiskunnallisessa osallistumisessa. Vuorovaikutukseen sisältyy muun muassa tarvittava apu ystävien, sukulaisten sekä muiden ihmisten tapaamisessa tai muussa yhteydenpidossa. Yhteiskunnallinen osallistuminen sisältää esimerkiksi järjestötoimintaan osallistumisen. Tunteja myönnetään vähintään 30 tuntia kuukaudessa, mutta tarvittaessa se voi olla vähempikin määrä.
Henkilökohtaisen avun saaminen edellyttää myös, että kykenet muodostamaan ja ilmaisemaan tahtosi avun sisällöstä itsenäisesti tai tuettuna valitsemaasi kommunikaation keinoa käyttäen.
Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen sivuilla on vammaispalvelujen käsikirja, josta saat lisätietoa Henkilökohtainen apu – THL(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Henkilökohtaisen avun sijasta voidaan myöntää erityisen osallisuuden tukea:
- jos osallisuuttasi ei voida tukea henkilökohtaisella avulla
- et kykene itsenäisesti tai tuettuna muodostamaan ja ilmaisemaan tahtoasi avun sisällöstä tai
- henkilökohtainen apu ei ole sinulle sopiva palvelu
Erityisen osallisuuden tuki voi olla tukemassa sinua sosiaalisessa vuorovaikutuksessa ja sinulle mieluisan vapaa-ajan toiminnan löytämisessä sekä toteuttamisessa. Toiminta voi olla kodin ulkopuolella olevaa tai kotona tapahtuvaa toimintaa.
Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen sivuilla on vammaispalvelujen käsikirja, josta saat lisätietoa Erityinen osallisuuden tuki – THL(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Tuettu päätöksenteko tukee silloin, jos sinun täytyy tehdä omaa elämääsi koskevia merkittäviä päätöksiä, mutta et kykene niihin yksin. Merkittävillä päätöksillä ei tarkoiteta jokapäiväiseen elämään kuuluvia päätöksiä. Tilanteen, joihin saattaisi liittyä merkittävää päätöksentekoa, voivat olla esimerkiksi:
- elämän suuret taitekohdat, kuten koulun alkaminen, opiskelu- tai työpaikan valinta,
- suuret muutokset perheessä tai
- muutto pois lapsuudenkodista tai toiselle paikkakunnalle.
Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen sivuilla on vammaispalvelujen käsikirja, josta saat lisätietoa Tuettu päätöksenteko – THL(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Joskus sinulla voi olla palveluntarpeita, joihin vastaaminen edellyttää tiivistä ja pitkäkestoista vaativan moniammatillisen ryhmän yhteistyötä. Vaativa moniammatillinen tuki on sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden yhteistyössä toteuttama palvelukokonaisuus. Voit saada vaativaa moniammatillista tukea, jos sinulla on elämässäsi vaativa tilanne, jota ei pystytä ratkaisemaan yksittäisillä sosiaali- ja terveydenhuollon toimenpiteillä taikka palveluilla ja joka edellyttää moniammatillista työskentelyä.
Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen sivuilla on vammaispalvelujen käsikirja, josta saat lisätietoa Vaativa moniammatillinen tuki – THL(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Asumisen tukea voit saada, jotta voit asua mahdollisimman itsenäisesti. Se tarkoittaa apua ja tukea päivittäisissä toimissa, vuorovaikutuksessa ja osallisuudessa sekä niissä itsehoitoa vastaavissa toimenpiteissä, jotka liittyvät terveyden ylläpitoon sekä pitkäaikaisen sairauden ohjeiden mukaiseen hoitoon. Pelkästään avun tarve esimerkiksi viikko- tai suursiivouksessa, lumenluonnissa tai asunnon remontoinnissa eivät oikeuta yksittäisinä toimintoina asumisen tukeen.
Asumisen tuki on mahdollista järjestää esimerkiksi
- henkilön yksityisasuntoon
- useamman henkilön yhteiseen asuntoon
- normaalin asuntokannan seassa olevaan asuntoryhmään tai erillisistä asunnoista koostuvaan asuntojen verkostoon tai
- ryhmämuotoisesti toteutettuun asumiseen.
Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen sivuilla on vammaispalvelujen käsikirja, josta saat lisätietoa asumisen tuesta, mutta myös sosiaalihuoltolain mukaisista asumispalveluista eli tilapäisestä asumisesta, tuetusta asumisesta, yhteisöllisestä asumisesta ja ympärivuorokautisesta palveluasumisesta: Asumisen tuki – THL(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Lapsen asumisen tuen tarkoituksena on turvata lapsen mahdollisuus asua kotona oman perheensä kanssa. Vammaiselle lapselle ja hänen perheelleen järjestetään sellainen asumisen tuki, joka mahdollistaa lapselle hänen ikäänsä ja kehitysvaiheeseensa nähden tarpeellisen hoidon ja huolenpidon, osallisuuden ja turvallisen kasvuympäristön. Lapsen kotona asuminen turvataan riittävillä, lapsen ja perheen tarpeiden mukaisilla vammaispalvelulain ja muiden lakien perusteella kotiin järjestettävillä palveluilla ja tuella. Jos kotiin järjestetystä yksilöllisestä avusta ja tuesta huolimatta lapsen ei ole mahdollista asua kotona perheensä kanssa, lapsen asuminen voidaan järjestää kodin ulkopuolella.
Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen sivuilla on vammaispalvelujen käsikirja, josta saat lisätietoa Lapsen asumisen tuki – THL(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Sinulla voi olla oikeus saada kohtuullinen tuki esteettömään asumiseen. Olennaista on vamman tai sairauden aiheuttama toimintarajoite, joka estää asumisen omassa kodissa ilman esteettömän asumisen tukea. Esteettömän asumisen tukeen kuuluvat:
- asunnon muutostyöt
- esteiden poistaminen asunnon välittömästä lähiympäristöstä
- esteettömän asumisen mahdollistavat välineet ja muut tekniset ratkaisut
- esteettömän asumisen suunnittelu.
Hyvinvointialue voi antaa välineitä ja muita teknisiä ratkaisuja korvauksetta vammaisen henkilön käyttöön.
Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen sivuilla on vammaispalvelujen käsikirja, josta saat lisätietoa Esteettömän asumisen tuki – THL(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Lyhytaikaista huolenpitoa voit saada silloin, kun huolenpidosta vastaavat läheiset ovat lyhytaikaisesti estyneet huolehtimasta sinusta, joka tarvitset läheisten poissaoloaikana apua tai tukea päivittäisissä toimissa tai valvontaa turvallisuuden vuoksi. Voit saada lyhytaikaista huolenpitoa myös silloin, kun sinusta huolehtivat läheiset henkilöt tarvitsevat lepoa ja virkistystä. Lyhytaikainen huolenpito on tarkoitettu kaikenikäisille vammaisille henkilöille.
On tärkeä muistaa, että omaishoitolain mukainen omaishoitajan vapaan aikaisen huolenpidon järjestäminen on ensisijaista suhteessa lyhytaikaiseen huolenpitoon. Myös perusopetuslain mukaan lapselle järjestetty aamu- ja iltapäivätoiminta on ensisijainen palvelu suhteessa lyhytaikaiseen huolenpitoon.
Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen sivuilla on vammaispalvelujen käsikirja, josta saat lisätietoa Lyhytaikainen huolenpito – THL(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Sinulla on mahdollisuus osallistua päivätoimintaan, jos et ole vanhuuseläkkeellä, tarvitset tukea osallisuuteen etkä kykene osallistumaan esimerkiksi työtoimintaan. Päivätoiminnan tarkoituksena on tukea sosiaalista vuorovaikutustasi, osallisuuttasi, toimintakykyäsi ja omia vahvuuksiasi.
Päivätoimintaa järjestetään sinun tarpeidesi ja voimavarojen mukaan siten, että toiminta mahdollistaa säännöllisen päivä- ja viikkorytmin sekä riittävän levon. Päivätoimintaa järjestetään viitenä päivänä viikossa, ellei pienempi määrä riitä vastaamaan tarpeitasi. Sinulla on oikeus saada maksuttomat matkat päivätoimintaan, jos sinulla on erityisiä vaikeuksia liikkumisessa etkä pysty itsenäisesti käyttämään julkista joukkoliikennettä ilman kohtuuttoman suuria vaikeuksia.
Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen sivuilla on vammaispalvelujen käsikirja, josta saat lisätietoa Päivätoiminta – THL(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Kehitysvammaisten työtoiminnalla saat tukea työ- ja toimintakykyysi sekä sillä edistetään pääsyä työelämään. Voit saada maksuttomat matkat kehitysvammaisten työtoimintaan, jos sinulla on erityisiä vaikeuksia liikkumisessa etkä pysty itsenäisesti käyttämään julkista joukkoliikennettä ilman kohtuuttoman suuria vaikeuksia.
Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen sivuilla on vammaispalvelujen käsikirja, josta saat lisätietoa Työllistymistä tukeva toiminta ja työtoiminta – THL(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Ensisijaisesti sinua tuetaan käyttämään julkista joukkoliikennettä, johon kuuluu myös kutsu- ja palveluliikenne. Jos saat käyttöösi liikkumisen tuen, sillä turvaat mahdollisimman itsenäisen liikkumisen ja tavanomaisen elämän. Liikkumisen tukea järjestetään työ- ja opiskelumatkoihin sekä työllistymistä tukevan toiminnan, työtoiminnan ja päivätoiminnan sekä muun tavanomaisen elämän matkoihin.
Matkoja voidaan myöntää muun tavanomaisen elämän matkoina vähintään 18 yhdensuuntaista matkaa kuukaudessa, ellet hae tätä pienempää määrää matkoja. Matkasta peritään enintään julkisen liikenteen maksua vastaava maksu tai siihen verrattava kohtuullinen maksu.
Kainuun hyvinvointialueella liikkumisen tuen toteuttamistapana on henkilökohtainen apu, kuljetuspalvelu ja siihen tarvittaessa liitettävä saattajan apu tai tuki. Liikkumisen tukea ei esimerkiksi ole välttämätöntä järjestää taksimatkoina silloin, kun kykenet käyttämään julkista joukkoliikennettä henkilökohtaisen avun avulla.
On tärkeä muistaa, ettei liikkumisen tuen tarkoituksena ole korvata puuttuvaa julkista liikennettä, eikä sitä myönnetä pelkästään ajo-oikeuden menettämisen vuoksi.
Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen sivuilla on vammaispalvelujen käsikirja, josta saat lisätietoa Liikkumisen tuki – THL(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Sosiaalihuollon järjestämät palvelut hengityslaitteen varassa elävälle henkilölle
Hengityslaitteen varassa elävällä henkilöllä tarkoitetaan sinua, jonka elämän ylläpitäminen edellyttää henkitorviavanteen kautta toteutettavaa tai muuta pysyvää taikka pitkäaikaista ympärivuorokautisesti laitteen avulla toteutettavaa hengitystukihoitoa.
Hengityslaitteen varassa elävän henkilön palvelut järjestetään 1.1.2025 alkaen (viimeistään 1.1.2028) vammaispalvelulain mukaisina palveluina. Hengityslaitteen varassa elävän henkilön tuki päivittäisissä toimissa voidaan järjestää asumisen tukena. Asumisen tuki sisältää tarvittavan avun ja tuen päivittäisissä toimissa, vuorovaikutuksessa ja osallisuudessa sekä niissä itsehoitoa vastaavissa toimenpiteissä, jotka liittyvät terveyden ylläpitoon ja pitkäaikaisen sairauden ohjeiden mukaiseen hoitoon. Asumisen tuki voidaan järjestää esimerkiksi myöntämällä
1) henkilökohtaista apua
2) kotihoitoa ja sosiaaliohjausta
3) kotisairaanhoito sekä henkilön tarvitsemat muut terveydenhuollon palvelut.
Asumisen tuki on maksuton palvelu. Asumisen tuessa vastuu terveydenhuollon palveluiden sisällöstä ja niiden toteuttamisesta on terveydenhuollon viranomaisilla.
Hengityslaitteen varassa elävällä henkilöllä on mahdollisuus saada taloudellista tukea ylläpitokustannuksiinsa silloin, kun hän ei ole terveydenhuollon laitoshoidossa.
Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen sivuilla on vammaispalvelujen käsikirja, josta saat lisätietoa Hengityslaitteen varassa elävän henkilön palvelut – THL(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Taloudellinen tuki voidaan myöntää sinulle päivittäisten toimien, liikkumisen, vuorovaikutuksen tai vapaa-ajan toimintojen mahdollistamiseksi. Taloudellista tukea voidaan myöntää määrärahojen puitteissa. Taloudellisena tukena voidaan korvata puolet teknisten ratkaisujen ja muiden kuin lääkinnällisen kuntoutuksen välineiden hankkimisesta aiheutuvista kohtuullisista kustannuksista.
Korvattavia välineitä ja teknisiä ratkaisuja olisivat esimerkiksi:
- kommunikointimahdollisuuksia lisäävät viestintävälineet,
- toimintarajoitteen vuoksi perustellut kodinkoneet,
- harrastus- ja vapaa-ajan toiminnoissa tarpeelliset välineet ja laitteet,
- sekä erilaiset turvallisuusvälineet ja -laitteet sekä niihin liittyvät tekniset ratkaisut.
Hyvinvointialue korvaa kokonaan toimintarajoitteen edellyttämät välttämättömät ja kohtuulliset muutostyöt, jotka tehdään vakiomalliseen välineeseen tai muuhun tekniseen ratkaisuun sekä autoon tai muuhun kulkuvälineeseen. Esimerkiksi autoon tehtäviä muutostöitä voi olla ajohallintalaitteet, ohjaustehostin tai kääntyvä istuin.
Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen sivuilla on vammaispalvelujen käsikirja, josta saat lisätietoa Taloudellinen tuki – THL(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Vammaisten henkilöiden perhehoito on huolenpidon järjestämistä perhehoitajan yksityiskodissa tai hoidettavan kotona. Perhehoito tarjoaa sinulle perheen arkeen liittyviä kuntoutumista edistäviä ihmissuhteita, joka päiväisiä kodin askareita, yksilöllistä hoitoa ja turvallisuutta. Perhehoito voi olla lyhytaikaista, osavuorokautista tai pitkäaikaista ja se sopii kaikenikäisille.
Pitkäaikainen perhehoito voi olla joko itsenäiseen elämään suuntaava välivaihe tai pysyvä asumisen ja elämisen järjestely. Perhehoito on vaihtoehto palveluasumiselle. Lyhytaikainen perhehoito on tarkoitettu vammaisen henkilön kotona asumisen tukemiseen tai mahdollistamaan omaishoitajien vapaiden toteutumisen. Lisätietoa tästä: Perhehoito | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)