Palliatiivinen hoito ja saattohoito
Sivun sisältö:
Jokaiselle meille tulee elämässä vastaan tilanne, jossa on tarpeen miettiä elämän loppuvaiheen hoitoa. Vaikka palliatiivinen hoito ja saattohoito ovat vaikeita asioita käsiteltäväksi, on näiden tarkoituksena kuitenkin luoda turvaa ja laadukasta hoitoa elämän loppuun saakka.
Palliatiivisen hoidon tavoitteena on lievittää parantumattomasti sairaan potilaan oireita sekä tukea hänen läheisiään. Palliatiivisessa hoidossa huomioidaan potilaan fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen toimintakyky. Palliatiivinen hoito ajoittuu sairaudessa siihen vaiheeseen, kun lääketieteellisesti sairaus ei ole enää hidastettavissa tai parannettavissa. Palliatiivinen hoito voidaan aloittaa jo varhaisessa vaiheessa muun saamasi hoidon rinnalla.
Palliatiivisen hoidon keinoja käytetään kaikissa potilaan hoidosta vastaavissa yksiköissä. Keskussairaalassa toimii palliatiivinen poliklinikka, jonne tullaan lääkärin lähetteellä palliatiivisen hoidon arvioon tarvittaessa.
Palliatiivisen hoidon hoitosuunnitelma on hyvä laatia jo siinä vaiheessa, kun muistisairas kykenee osallistumaan itseään koskeviin päätöksiin.
Voit tutustua hyvinvointialueen palliatiivisen hoidon palveluihin: Palliatiivisen hoidon palvelut | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Voit lukea lisää palliatiivisesta hoidosta Terveyskylästä: Palliatiivinen talo(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Saattohoito on elämän loppu vaiheen hoitoa. Saattohoidon tavoitteena on toteuttaa hyvää kivun ja muiden oireiden hoitoa. Saattohoito on osa palliatiivista hoitoa ajoittuen viimeisille elinviikoille tai -päiville. Saattohoitopäätöksestä keskustellaan mahdollisuuksien mukaan potilaan sekä aina omaisten kanssa.
Saattohoitopäätöstä tehdessä huomioidaan potilaan ja omaisten toiveet sekä arvot. Saattohoitopäätös kirjataan potilaan sairauskertomukseen.
Voit lukea lisää saattohoidosta Terveyskylästä: Saattohoidossa(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) tai saattohoito-oppaasta: