Vertaistuki
Sivun sisältö:
Vertaistuella on suuri merkitys siinä, kuinka koet sairauden ja sen vaikutukset elämääsi. Vertaistuen avulla voit saada voimaa sairauden kanssa elämiseen.
Muistiyhdistyksestä saat oikea-aikaista ja riittävää tietoa sekä tukea, mitkä auttavat sopeutumaan uuteen tilanteeseen sekä mahdollisen tuen tai palvelun hakemiseen. Toiminnan tavoitteena on edistää muistiystävällisyyttä Kainuun alueella sekä vahvistaa ja tukea muistisairauteen sairastuneen ja hänen läheistensä hyvinvointia, tiedon saantia, osallisuutta sekä ymmärryksen lisääntymistä. Muistisairauteen sairastumisen viivästyttäminen sekä ennaltaehkäisy on myös yksi tärkeimmistä viesteistä.
Kainuun Muistiyhdistys toimii koko Kainuun alueella ja järjestä mm. vertaistoimintaa muistisairauteen sairastuneille ja heidän läheisille, toiminnallisia ryhmiä, luentoja sekä ohjausta ja neuvontaa. Työikäisenä muistisairauteen sairastuneille ja heidän läheisille, myös nuorille aikuisille, on omaa vertaistoimintaa, joissa vertaistuen lisäksi saa tietoa ja tukea.
Voit lukea lisää muistiyhdistyksen toiminnasta: Kainuun Muistiyhdistys ry(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Muistiluotsit ovat Muistiliiton jäsenyhdistysten ylläpitämiä maakunnallisia asiantuntija- ja tukikeskuksia, jotka tarjoavat apua ja tukea muistisairaille ja heidän läheisilleen. Muistiluotsit muodostavat koko maan kattavan verkoston ja toimivat 18 maakunnassa.
Muistiluotseissa työskentelevät muistialan ammattilaiset antavat ohjausta, neuvontaa, tukea sekä toteuttavat monipuolista ja laadukasta toimintaa muististaan huolestuneille, muistisairaille ja heidän läheisilleen.
Lähellä.fi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) on valtakunnallisesti ja alueellisesti toimiva helppokäyttöinen verkkopalvelu, jonka avulla löydät merkityksellistä toimintaa, yhteisöllisyyttä, apua ja osallistumismahdollisuuksia. Palvelu kokoaa yhteen järjestöt ja niiden toimintailmoitukset.
MIELI Kainuun mielenterveys ry toimii ammattilaisten ja vapaaehtoisten voimin mielen hyvinvoinnin edistämiseksi Kainuun alueella. Yhdistys ylläpitää MIELI kriisikeskus Kainuun toimintaa, jonne voi hakeutua keskustelutuen pariin, silloin kun omat voimavarat eivät riitä. Keskustelutukea tarjotaan yksilöille, pariskunnille, perheille ja ryhmille. Tuki on maksutonta ja asioida voi ilman lähetettä sekä nimettömästi.
Katso lisää toiminnasta osoitteesta Kainuun MIELI ry(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Mieli ry:n kriisipuhelin sekä kriisivastaanotto tarjoaa tukea haastavassa elämäntilanteessa tai kriisissä. Yhteydenotto on mahdollista kriisikeskukseen myös nimettömästi.
Kriisipuhelimen yhteystiedot sekä kriisivastaanoton ajanvarauksen löydät Mieli ry:n verkkosivuilta: Tukea ja apua – MIELI ry(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Muistiliitto ja sen jäsenyhdistykset muodostavat kattavan verkoston, joka palvelee muistisairaita ihmisiä ja heidän läheisiään sekä kaikkia muistista ja muistisairauksista kiinnostuneita.
Tutustu lisää: Muistiliitto(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Muistiliitolla palvelee Muistineuvo-tukipuhelin. Tukipuhelimesta saat ensitietoa juuri silloin kun olet itse sitä valmis vastaanottamaan ja sinulle sopivissa erissä. Saat tietoa muistin huollosta, muistisairauksista, apuvälineistä ja hoito- ja palvelujärjestelmään liittyvistä asioista. Lisäksi Muistineuvo tarjoaa neuvontaa, tukea ja palveluohjausta.
Voit lukea lisää Muistineuvosta ja yhteystiedot löydät: Muistineuvo-tukipuhelin – Muistiliitto(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
OLKA edistää potilasyhdistysten näkyvyyttä sairaalassa sekä koordinoi sairaalan vapaaehtoistoimintaa. OLKA tarjoaa potilaille ja läheisille tietoa järjestöjen palveluista. Vapaaehtoiset eri rooleissaan tuovat potilaille ja läheisille iloa, tukea ja toivoa sekä kiireettömiä kohtaamisia. Tavoitteena on, että yhä useampi sairaalan potilas ja läheinen saisi vertaistukea ja tukea vapaaehtoisilta toimijoilta.
Lisätietoa OLKA-toiminnasta löydät:
OLKA Kainuu | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Seurakunnat Suomessa tarjoavat monenlaisia palveluja ja tukea. Näihin palveluihin voivat kuulua muun muassa hengellinen tuki, vertaistukiryhmät, diakoniatyö, virike- ja virkistystoiminta, ruoka-apu ja taloudellinen tuki sekä ystäväpalvelu. Esimerkiksi diakoniatyöntekijä apu on maksutonta ja avointa kaikille seurakunnan alueella asuville.
Kirkon keskusteluapu
Kirkon keskusteluavun kautta saa keskusteluapua, kun tilanteesi kaipaa kuuntelijaa. Kirkon keskusteluavun päivystäjät ovat vaitiolovelvollisia. He ovat saaneet koulutuksen ja ovat vapaaehtoisia ja kirkon työntekijöitä. Keskusteluapua on tarjolla puhelimitse, Chat:ssä tai nettikirjeitse. Lisätietoa kirkon keskusteluapu(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Kirkon perheasiain neuvottelukeskus
Kirkko tarjoaa perheneuvontaa, jonka tarkoituksena on vahvistaa ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia. Tuki keskittyy erityisesti parisuhteeseen ja perheisiin.
Perheneuvonnan tavoitteena on oikea-aikainen, riittävä ja laadukas apu. Perheneuvonta on maksutonta eikä se vaadi seurakunnan jäsenyyttä. Yhteystiedot ja lisätietoa perheneuvonnasta löydät: Perheneuvonta(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Myöskin muut erilaiset uskonnolliset yhteisöt tarjoavat tukea, joten ole suoraan yhteydessä heihin, sillä tukimuodot voivat vaihdella yhteisöittäin ja paikkakunnittain.