Siirry sisältöön

Sivun sisältö:

    Tavoitteena on, että jokainen muistisairas pystyy asumaan omassa kodissa niin pitkään kuin se on mahdollista ja turvallista. Tärkeässä roolissa on omainen ja myös hyvinvointialueen ja muiden tahojen tarjoama apu.  

    Kainuulaisten kotona asumista tuetaan palveluohjauksella. Ohjauksella ja neuvonnalla vahvistetaan omia voimavaroja, edistetään toimintakykyä ja hyvinvointia sekä lisätään kotona asumiseen liittyvää pärjäämisen tunnetta.

    Asiakasohjaajat kertovat yleisimmistä palveluista ja heiltä voit kysyä asioista, jotka askarruttavat kotona asumisessa ja arjessa selviytymisessä. Ohjausta annetaan puhelin- ja sähköisen ohjauksen rinnalla mm. erilaisissa tapahtumissa, järjestöjen tilaisuuksissa sekä eri kunnissa sijaitsevissa matalankynnyksen info- ja neuvontapisteissä.

    Muistisairaalla sekä heidän läheisille tarjotaan yleistä tietoa, kerrotaan eri palveluvaihtoehdoista, huomioidaan asiakkaan tarpeen mukaan omaisten ja läheisten an­ta­ma apu sekä julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin palvelut. 

    Asiakasohjauksen yhteystiedot löydät hyvinvointialueen verkkosivuilta: Neuvonta ikääntyneiden palveluihin | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Palvelutarpeen arviointi

    Asiakkaan laaja-alainen palvelutarpeen arviointi tehdään InterRAI-CHA toimintakykyarvioinnin pohjalta.​

    Asiakkaan hyvinvointia, terveyttä ja toimintakykyä sekä itsenäistä suoriutumista selvitetään laaja-alaisesti ja kokonaisvaltaisesti yhdessä henkilön ja tarvittaessa hänen omaisensa, läheisensä tai edunvalvojan kanssa. Palvelutarpeen arviointi toteutetaan tarvittaessa moniammatillisena yhteistyönä.

    Palvelutarpeen arvioinnissa kartoitetaan mm. omat voimavarat, läheisverkosto, fyysinen toimintakyky, päivittäisistä toimista suoriutuminen, kognitio, taloudellinen tilanne, asuinolosuhteet, apuvälineet.

    Omasotessa on mahdollista tehdä palvelutarpeen itsearviointi. Itsearviointi antaa sinulle itsenäistä palveluohjausta. Lomake ei siirry automaattisesti palveluohjaukseen, tarvittaessa yhteydenotto tapahtuu puhelimitse. Omasoten itsearviointilomakkeelle pääset seuraavasta linkistä: Kainuun Omasote – palvelutarpeen itsearviointi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun). Omasoten käyttäminen vaatii vahvan tunnistautumisen.

    Palvelutarpeen arvioinnin mukaisten palveluiden järjestäminen

    Palvelut pyritään aina aloittamaan ennaltaehkäisevillä toimilla sekä omakustanteisilla kevyimmillä palveluilla (kolmannen sektorin ja yksityisten palveluntuottajien tarjoamat palvelut) sekä teknologiaa (kuvapuhelinpalvelu, lääkeautomaatti, paikannin, itse hankittava turvapuhelinjärjestelmä) hyödyntämällä.

    Asiakasohjaaja voi myöntää asiakkaalle sosiaalihuoltolain mukaisia tukipalveluja (esim. turvapuhelin, ateriapalvelu, sosiaalihuoltolain mukainen liikkumisen tuki) mikäli myöntämisperusteet täyttyvät.

    Apuvälineyksiköstä lainataan liikkumista ja päivittäisiä toimintoja helpottavia apuvälineitä.  

    Pe­rus­ter­vey­den­huol­lon apu­vä­li­ne­pal­ve­lui­hin voit ha­keu­tua il­man lä­he­tet­tä. Pe­rus­ter­vey­den­huol­lon kaut­ta lai­nat­ta­via ylei­sim­piä apu­vä­li­nei­tä ovat kä­ve­ly­te­li­neet, pyö­rä­tuo­lit, wc- ko­rok­keet ja –is­tui­met, kyy­när­sau­vat, kä­ve­ly­ke­pit se­kä eri­lai­set tuet.  

    Kun tarvitset pe­rus­ter­vey­den­huol­lon kaut­ta lai­nat­ta­via apu­vä­li­nei­tä, voit tul­la apu­vä­li­ne­kes­kuk­seen il­man ajan­va­raus­ta lai­naa­mon au­kio­loai­koi­na. Voit soit­taa etu­kä­teen ta­kai­sin­soit­to­jär­jes­tel­mään, jos­ta sinuun ol­laan yh­tey­des­sä ja sovitaan ai­ka, jol­loin voit ha­kea tar­vit­se­man­si apu­vä­li­neet ja saat nii­hin tar­vit­ta­van käy­tö­no­pas­tuk­sen. 

    Apuvälinekeskuksen yhteystiedot Kainuun hyvinvointialueella perusterveydenhuollossa: 

    Apuvälineet terveysasemilla | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Eri­kois­sai­raan­hoi­don kaut­ta myön­net­tä­viin apu­vä­li­ne­pal­ve­lui­hin tar­vi­taan kir­jal­li­nen lä­he­te. Lä­het­teen voi an­taa hoi­ta­va lää­kä­ri, fy­sio­te­ra­peut­ti tai muu ter­vey­den­huol­lon am­mat­ti­lai­nen. Kai­nuun apu­vä­li­ne­kes­kuk­sen kaut­ta lai­nat­ta­via eri­kois­sai­raan­hoi­don apu­vä­li­nei­tä ovat esi­mer­kik­si ak­tii­vi­pyö­rä­tuo­lit, sei­so­ma­te­li­neet, säh­kö­pyö­rä­tuo­lit ja -mo­pe­dit, säh­kö­sän­gyt, moot­to­roi­dut pai­ne­haa­va­pat­jat se­kä imu­lait­teet. Lä­he­te­kä­sit­te­lyn jäl­keen asiak­kaa­seen ol­laan yh­tey­des­sä apu­vä­li­ne­kes­kuk­sen hen­ki­lö­kun­nan toi­mes­ta.   

    Apuvälinekeskuksen yhteystiedot Kainuun hyvinvointialueella erikoissairaanhoidossa: 

    Apuvälinekeskus Kainuun keskussairaalassa | Kainuun hyvinvointialue.(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Erilaisia teknologisia ratkaisuja arjen tueksi

    Voit ostaa itsekin arkea helpottavia tuotteita tai palveluita, joiden kautta parannat turvallisuutta ja saat lisää omatoimisuutta arkeen.

    Kotona tukeviin teknologisiin ratkaisuihin pääset tutustumaan täältä linkistä Valli.fi sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Sinulle voi olla apua myös erilaisista hälytyslaitteista kuten ovi-ikkunahälyttimestä, hälytinmatosta, liikeilmaisimesta tai kaatumishälyttimestä.

    Voit lukea lisää teknologisista ratkaisuista seuraavasta oppaasta:

    Osassa Kainuun kunnissa on käytössä asiointiliikenne. Näistä kuljetuspalveluista saat lisätietoa soittamalla oman kuntasi vaihteeseen.  

    Ateriapalveluiden tarkoitus on tukea kotona asumista ja tarjota laadukasta ruokaa asiakkaille.  

    Kainuun hyvinvointialueen ateriapalvelutuottajana toimii Compass group. Ateriapalvelu toimii koko Kainuun alueella. Ateriapalvelun tilaaminen tapahtuu asiakasohjauksen kautta.

    Hyvinvointialueen palveluntarjoaja toimittaa ateriat kotiin jäähdytettyinä. Ateriat valmistetaan huomioiden asiakkaiden moninaiset ravintotarpeet. Lisätietoa kotiin toimitettavista aterioista saat hyvinvointialueen verkkosivuilta: Ateriapalvelut | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Lähes koko Kainuun alueella toimii myös yksityisiä ateriapalvelutuottajia. Yksityisten ateriapalvelutuottajien kanssa voi sopia palvelun aloittamisesta ilman asiakasohjaajan palvelutarpeen arviointia.

    Ateriapalvelusta lisätietoa antaa asiakasohjaus: Neuvonta ikääntyneiden palveluihin | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Inkontinenssituotteita kuten vaippojen saamisen edellytyksenä on keskivaikea tai vaikea pidätyskyvyttömyys. Lievään inkontinenssiin sinun tulee hankkia tuotteet omalla kustannuksella.

    Inkontinenssituotteiden tarvearvion tekee ensimmäisellä kerralla kotihoitoon koulutettu inkontinenssivastaava. Voit kysyä lisää tuotteista oman kunnan kotihoidon kotiutushoitajalta tai apulaispalveluesihenkilöltä.

    Kotihoidon yhteystiedot löydät hyvinvointialueen verkkosivuilta: Ikäihmisten kotihoito | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Ko­ti­hoi­to tu­kee ko­to­na asu­mis­ta. Ko­ti­hoi­don pal­ve­lut aloi­te­taan mää­räai­kai­sel­la kun­tout­ta­val­la ar­vioin­ti­jak­sol­la ja pal­ve­lui­den avul­la py­ri­tään tu­ke­maan ja pa­ran­ta­maan asiak­kaan toi­min­ta­ky­kyä niin, et­tä sel­viy­tyminen päi­vit­täi­sissä toi­min­nois­sa olisi mah­dol­li­sim­man oma­toi­mi­sta.

    Asia­kas voi saa­da tu­kea mm. toi­min­ta­ky­vyn yl­lä­pi­toon, hen­ki­lö­koh­tai­ses­ta hy­gie­nias­ta huo­leh­ti­mi­seen ja lää­ke­hoi­toon. Kotihoidossa on käytössä teknologisia ratkaisuja (kuvapuhelinpalvelu, lääkeautomaatit).

    Ko­ti­hoi­to on har­kin­nan­va­rais­ta, asiak­kaan yk­si­löl­li­siin tar­pei­siin pe­rus­tu­vaa ko­to­na ta­pah­tu­vaa hen­ki­lö­koh­tais­ta hoi­toa ja huo­len­pi­toa se­kä ter­vey­den- ja sai­raan­hoi­toa, jos­sa pal­ve­lun tar­vet­ta ar­vioi­daan sään­nöl­li­ses­ti ja pal­ve­lua muu­te­taan asiak­kaan sen het­ki­sen toi­min­ta­ky­vyn mu­kai­sek­si.

    Voit tutustua myöntämisperusteisiin: So­siaa­li- ja ter­veys­pal­ve­lui­den myön­tä­mi­sen pe­rus­teet 1.1.2024 al­kaen(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Uu­det asiak­kaat oh­jau­tu­vat ko­ti­hoi­toon asia­ka­soh­jaa­jien pal­ve­lu­tar­peen ar­vioinnin jäl­keen.

    Kotihoidon hoivapalveluita (pesuapu, pukeutuminen, lääkehoito, ruokailu) voidaan järjestää myös yksityisten palveluntuottajien kautta. Asiaa arvioidaan palvelutarpeen arvioinnissa. Asiakasohjaaja voi myöntää asiakkaalle palvelusetelin hoivapalveluiden hankkimiseksi yksityisen palveluntuottajan kautta.

    Voit tutustua kotihoidon myöntämisperusteisiin hyvinvointialueen verkkosivuilla: Kotihoito | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Tu­ki­pal­ve­lu­na jär­jes­tet­ty liik­ku­mi­sen tu­ki on tar­koi­tet­tu hen­ki­löil­le, joil­la on vam­man tai sai­rau­den mu­ka­na tuo­maa lii­kun­ta­ra­joit­tei­suut­ta ja jul­ki­sen jouk­ko­lii­ken­ne­vä­li­neen käyt­tö on oleel­li­ses­ti vai­keu­tu­nut. 

    Tukipalveluna järjestetty liikkumisen tuki on sosiaalihuoltolain mukainen palvelu. Tulot vaikuttavat tuen myöntämiseen. Lisätietoa myöntämisperusteista ja hakemuslomakkeen löydät hyvinvointialueen verkkosivuilta: Liikkumisen tukeminen | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Taksimatkat

    Kelasta voit saada korvauksen taksimatkasta terveydentilasi tai puutteellisten liikenneolosuhteiden vuoksi.

    Kela-taksi tilataan alueellisesta tilausnumerosta. Ohjeet ja maksuttomat numerot Kela-taksin tilaamiseen löydät: Näin tilaat Kela-taksin | Henkilöasiakkaat | Kela(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Lue lisää: Kelan korvaama taksimatka | Henkilöasiakkaat | Kela.(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Lähes kaikki apteekit tarjoavat annosjakelupalvelua. Sopimus tehdään suoraan valitsemanne apteekin kanssa eikä palvelun aloittaminen vaadi asiakasohjaajan tekemää palvelutarpeen arviointia.

    Tavoitteena on tukea lääkehoidon onnistumista helpottamalla lääkkeiden oikea-aikaista annostelua sekä lääkehoidon seurantaa. Annosjakelun avulla pystytään vähentämään kotiin kertyvien käyttämättä jääneiden lääkkeiden määrää.

    Annosjakelulääkkeet haetaan apteekista kahden viikon välein. Tarvittaessa voi hyödyntää myös apteekkien kotiinkuljetuspalvelua.

    Kotikuntoutus Konsta tuottaa tehostettua moniammatillista kotikuntoutusta Kajaanissa, Sotkamossa ja Kuhmossa. Tehostettu kotikuntoutus on tavoitteellista, nousujohteista ja yksilöllistä kuntoutusta asiakkaan kotona tai arkiympäristössä.  

    Tehostettu kotikuntoutus on tarkoitettu 18 vuotta täyttäneille henkilöille, joilla on haasteita selvitä arjen toiminnoista akuutisti heikentyneen toimintakyvyn ja elämäntilanteen vuoksi. Asiakkaaksi voi ohjautua terveydenhuollon poliklinikoilta tai osastoilta, mutta asiakas tai omaiset voivat olla myös suoraan yhteydessä oman kuntansa tehostetun kotikuntoutuksen tiimiin.

    Voit lukea lisää tehostetusta kotikuntoutuksesta hyvinvointialueen verkkosivuilta: Tehostettu kotikuntoutus | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Kai­nuun hyvinvointialueen ikäihmisten palveluiden ly­hy­tai­kai­syk­si­köt tar­joa­vat jous­ta­vaa apua äkil­li­sis­sä krii­si­ti­lan­teis­sa esim. omais­hoi­ta­jan sai­ras­tues­sa. Ly­hy­tai­kais­hoi­to voi ol­la myös päi­vä-, yö- tai vii­kon­lop­pu­hoi­toa.

    Ly­hy­tai­kais­jak­son ta­voit­tee­na on ko­to­na sel­viy­ty­mi­sen tu­ke­mi­nen yh­des­sä omais­ten ja ko­ti­hoi­don kans­sa. Pääa­sias­sa pai­kat ovat käy­tös­sä omais­hoi­ta­jien la­ki­sää­teis­ten va­paa­päi­vien mah­dol­lis­ta­mi­seen, joil­la tue­taan omais­hoi­ta­jien jak­sa­mis­ta.

    Lyhytaikaishoitoa tarjoavien yksiköiden yhteystiedot hyvinvointialueen verkkosivuilta: Kainuun hyvinvointialue – tilapäinen lyhytaikaishoito(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Tar­vit­set­ko apua Kai­nuun hy­vin­voin­tia­lueen säh­köis­ten pal­ve­lui­den käy­tös­sä? Ha­luai­sit­ko esi­mer­kik­si lä­het­tää vies­tin Oma­so­ten kaut­ta, mut­ta et tie­dä mi­ten? On­ko si­nul­la on­gel­mia tie­to­ko­neen tai kän­ny­kän pe­rus­käy­tös­sä? Ha­luai­sit­ko vah­vis­taa di­gi­tai­to­ja­si? Kai­nuun hy­vin­voin­tia­lueen di­gi­tu­ki­si­vu on si­nua var­ten!

    Kainuun hyvinvointialueen digituen sivulle on koottu tietoa:

    • di­gi­tuen tar­joa­jien yh­teys­tie­dot
    • oh­jei­ta
    • vas­tauk­sia usein ky­syt­tyi­hin ky­sy­myk­siin
    • apua digitaitojen vahvistamiseen

    Lue lisää palveluista: Kai­nuun alueen di­gi­tu­ki(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Hyvinvointialueen tur­va­pal­ve­lul­la (tur­va­pu­he­lin, ovi­hä­lyt­ti­met) var­mis­te­taan asiak­kaan avun saan­ti, kun asiak­kaan toi­min­ta­ky­ky on alen­tu­nut ti­la­päi­ses­ti tai py­sy­väs­ti. Taa­ja­mas­sa hä­ly­tys­käyn­nit to­teut­ta­vat ko­ti­hoi­don työn­te­ki­jät ja ha­ja-asu­tu­sa­lueel­la hä­ly­tys­käyn­neis­tä huo­leh­tii asiak­kaan lä­hi­ver­kos­to.

    Tur­va­pal­ve­lua voi­daan myön­tää, kun hen­ki­lö pys­tyy käyt­tä­mään si­tä tar­koi­tuk­sen­mu­kai­ses­ti. Tur­va­pu­he­lin­pal­ve­lun tar­koi­tuk­se­na on tu­kea ko­to­na sel­viy­ty­mis­tä, li­sä­tä tar­vit­taes­sa tur­val­li­suu­den tun­net­ta ja mah­dol­lis­taa avun saan­ti ko­tiin ym­pä­ri vuo­ro­kau­den

    Turvapuhelinpalvelu vaatii asiakasohjaajan tekemän palvelutarpeen arvioinnin. Palvelulle on myöntämisperusteet.  

    Voit lukea lisää turvapalveluiden myöntämisperusteista ja löydät turvapalveluhakemuksen hyvinvointialueen verkkosivuilta:  Turvapuhelin | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Useilta erilaisilta sivustoilta on tilattavissa omakustanteisesti turvarannekkeita, ovihälyttimiä, hälyttäviä mattoja, GPS-paikantimia ja esimerkiksi hälyttäviä lääkedosetteja.

    Tukipalvelut, esimerkiksi siivous, ulkoilu- ja asiointiapu ostetaan yksityiseltä palveluntuottajalta itsemaksavana. Tukipalveluihin ei voida myöntää palveluseteliä.

    Tukipalveluiden hankkimiseksi ei tarvita asiakasohjaajan palvelutarpeen arviointia, vaan voitte sopia avun ostamisesta suoraan valitsemanne palveluntuottajan kanssa. Palvelu on mahdollista saada arvonlisäverottomaan hintaan, mikäli toimintakyky on alentunut iän tai sairauden vuoksi. Arvonlisäverottoman palvelun voi myös hyödyntää kotitalousvähennyksessä.

    Hyvinvointialueen verkkosivuilta näet listauksen yksityisistä kotipalveluiden tuottajista: Ikäihmisten palveluiden kotipalvelun tukipalveluja tuottavat sosiaalipalvelujen palveluntuottajat | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Useat ruokakaupat tarjoavat kotiinkuljetuspalvelua, mikäli kauppa-asioinnit ovat hankaloituneet. Kaupasta riippuen tilaus tehdään joko puhelimitse tai internetin kautta verkkokaupasta.

    Ikäihmisten asumispalvelut ovat ympärivuorokautista hoitoa joko hyvinvointialueen omissa hoitokodeissa tai ostopalveluna hankittavissa hoitokodeissa. Ikäihmisten hoitokodeissa henkilökunta on paikalla ympäri vuorokauden. Hoitokodit on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät pärjää kotiin annettavien palveluiden turvin omissa kodeissaan.  

    Hoitokodin asukkaat ovat vuokrasuhteessa ja maksavat tarvitsemansa lääkkeet itse. Hoitokodissa asuminen rinnastetaan kotona asumiseen ja siten oikeuttaa Kelan etuuksiin.  

    Hoitokotiin hakeutuminen tapahtuu asiakasohjauksen kautta. Asiakkaalle tehdään moniammatillinen palveluntarpeen arviointi yhdessä asiakkaan ja hänen omaistensa kanssa. Mikäli kriteerit ympärivuorokautisen hoitopaikan saamiseksi täyttyy palvelutarpeen arvioinnissa, tehdään hakemus moniammatilliseen työryhmään, joka arvioi hoitokotipaikan tarpeen.  

    Yhteystiedot asiakasohjaukseen ja lisätietoa voit lukea hyvinvointialueen verkkosivuilta: Hoitokodit | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Muistisairaan hoito- ja palveluketju, alle 65v (työikäinen):