Muut hoitoon osallistuvat ammattilaiset
Sivun sisältö:
Muistisairautta sairastavan henkilön on hyvä huolehtia suun terveydestä ja käydä säännöllisesti suun ja hampaiden tutkimuksissa.
Yhteystiedot hammashoitoloihin löydät hyvinvointialueen verkkosivuilta: Hammashoito | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Hammashoitoon voi ottaa yhteyttä myös Omasote-viestillä: Kainuun Omasote – viestiyhteys hammashoitoon(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun). Omasote-viestin lähettäminen vaatii vahvan tunnistautumisen.
Sairastuminen tai vammautuminen voivat aiheuttaa sinulle monenlaisia kysymyksiä, esimerkiksi arjessa selviytymisestä ja palveluiden järjestymisestä. Kuntoutusohjauksessa sinä ja perheesi saatte tukea ja ohjausta muuttuneessa elämäntilanteessa. Tavoitteena on löytää keinoja fyysisen- ja psyykkisen toimintakykysi tukemiseen ja lisätä arjen sujuvuutta mahdollisista rajoitteista huolimatta.
Kuntoutusohjaaja tapaa asiakkaita eri ympäristöissä, kuten sairaalassa ja kotona. Kuntoutusohjaukseen voi sisältyä tilanteesi ja tarpeesi mukaisesti esimerkiksi:
- kokonaistilanteesi selvittäminen ja arviointi mahdollisuuksien mukaan omassa elinympäristössäsi
- sairastumiseesi tai vammautumiseesi liittyvä tuki
- neuvonta ja ohjaus
- kuntoutumisesi suunnittelu ja kuntoutuksesi seuranta
- soveltuviin palveluihin ja sopeutumisvalmennukseen ohjaaminen
- apuvälinepalveluihin ohjaaminen.
Kuntoutusohjaus on lakisääteistä asiakkaalle maksutonta palvelua ja tarkoitettu kaiken ikäisille pitkäaikaissairaille tai vammautuneille erikoissairaanhoidon asiakkaille. Kuntoutusohjaajaan voi ottaa yhteyttä asiakas tai läheinen ja asiakkaan luvalla sosiaali- tai terveydenhuollon työntekijä. Kuntoutusohjaajat ovat tavoitettavissa arkipäivisin virka-aikana. Yhteydenotto tapahtuu Omasote viestillä tai puhelimitse. Omasote-viestin lähettäminen vaatii vahvan tunnistautumisen. Kainuun Omasote – viestiyhteys kuntoutusohjaajalle(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Yhteystiedot löydät hyvinvointialueen verkkosivuilta: Kuntoutusohjaus | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Ravitsemusterapeutti on ravitsemuksen asiantuntija, joka ohjaa ja tukee ruoan valitaan ja syömiskäyttäytymiseen sekä sairauksien ravitsemushoitoon liittyvissä asioissa. Ravitsemusterapeutti arvioi ravinnontarvetta sekä ohjaa sopivien elintarvikkeiden ja tarvittaessa kliinisten ravintovalmisteiden valinnassa.
Ravitsemusterapian tavoitteena on ehkäistä ja hoitaa vajaaravitsemusta sekä edistää toipumista sairauksista ja leikkauksista. Ravitsemuksella on suuri merkitys terveyden edistämisessä ja sairauksien ennaltaehkäisyssä. Ravitsemus on osa kokonaisvaltaista sairauksien hoitoa.
Ravitsemusterapeutin tarjoama ohjaus voidaan toteuttaa yksilö- tai ryhmävastaanotolla, puhelimitse tai etävastaanottona tai ohjaus voi olla osa moniammatillista tapaamista.
Ravitsemusohjaus perustuu valtakunnallisiin ravitsemussuosituksiin, joiden tavoitteena on ylläpitää ihmisten hyvää terveyttä.
Ravitsemusterapeutille tullaan terveydenhuollon ammattilaisen lähetteellä. Lähetteen saanut asiakas saa kutsun käynnille kirjeitse tai puhelimitse.
Voit lukea lisää ravitsemusterapiasta hyvinvointialueen verkkosivuilta: Ravitsemusterapia | Kainuun hyvinvointialue.(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Kainuun hyvinvointialueella toimii lähetteetön seksuaalineuvonta. Seksuaalisuuteen liittyvät ongelmat ja haastavat elämäntilanteet voivat aiheuttaa muutoksia pitkäksi aikaa yksilön terveydessä ja hyvinvoinnissa. Seksuaalineuvonnan vastaanotolla voi käydä keskustelemassa erilaisista seksuaalisuuteen liittyvistä asioista.
Yhteystiedot kunnittain löydät hyvinvointialueen verkkosivuilta: Seksuaalineuvonta | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).