Siirry sisältöön

Sivun sisältö:

    Tutkimusten mukaan terveellisillä elintavoilla voitaisiin ehkäistä lähes puolet syövistä. Liikunta, terveellinen ruokavalio, tupakoimattomuus, alkoholittomuus ja auringon ultraviolettisäteilyn välttäminen ovat avainasemassa. 

    Fyysisen aktiivisuuden on todettu vähentävän riskiä sairastua syöpään. Runsas passiivisuus eli istuminen ja paikallaanolo lisäävät syöpäsairauden riskiä.

    Yhtäjaksoista kahden tunnin istumista on hyvä vähentää ja korvata se kevytkuormitteisella liikuskelulla.  

    Monipuolisella ruokavaliolla, joka sisältää runsaasti kasviksia, on todettu pienentävän syöpään sairastumisen riskiä.

    Alkoholilla on syöpäriskiä kasvattavia vaikutuksia. Erityisesti alkoholin etanoli on syöpää aiheuttava tekijä. Syöpäriskin näkökulmasta ei ole merkityksellistä, mitä alkoholivalmistetta nauttii, sillä ne kaikki ovat riskiä kasvattavia. Myös nautittavan alkoholin määrällä on merkitystä.

    Lisätietoa voit lukea:

    Aistimatka: Mitä kuuluu syömiseesi? – Kaikki syövästä(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Liikkuminen, ravitsemus ja painonhallinta syövän ehkäisyssä (duodecimlehti.fi)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) 

    Testaa omat elintapasi, onko niissä korjattavaa? Testaa elintapasi – Ilman syöpää(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Syöpäpotilaan hoito- ja palveluketju: