Siirry sisältöön

Sivun sisältö:

    Sepelvaltimotaudin oireet voivat olla lääkehoidosta huolimatta hankalia tai voidaan todeta ahtaumia, jotka vaativat pallolaajennusta.

    Pallolaajennus toimenpiteenä ei poista sepelvaltimotautia vaan auttaa oireisiin. Toimenpiteen jälkeen onkin erittäin tärkeää noudattaa saatua elintapaohjausta sekä lääkehoitoa ohjeiden mukaisesti.  

    Toimenpiteenä pallolaajennus muistuttaa sepelvaltimoiden varjoainekuvausta ja se tehdään paikallispuudutuksessa. Pallolla varustettu katetri viedään sepelvaltimoon ahtauman kohdalle rannevaltimon kautta. Katetria varten tehdään rannevaltimoon punktio. Palloa laajennetaan paineen avulla, jolloin se avaa ahtauman. Pallolaajennuksen yhteydessä voidaan ahtauman kohdalle asettaa verkkoputki eli stentti. Sen tarkoituksena on pitää valtimo avoimena. Toimenpiteessä käytetään röntgensäteilyä.

    Pallolaajennushoito voi vaatia sairaalassa toipumista. Toipuminen toimenpiteestä on yksilöllistä, usein kuitenkin suhteellisen nopeaa.

    Joskus suoni voi ahtautua uudelleen muutaman kuukauden kuluessa, jolloin oireet palaavat. Tällöin pallolaajennushoito voidaan tarvittaessa uusia.

    Voit tutustua pallolaajennukseen Terveyskylästä: Video sepelvaltimoiden pallolaajennuksesta(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Pallolaajennuksessa käytetään lääkeaineita, jotka estävät veren hyytymistä. Näin ollen vuotoriski kasvaa. Toimenpiteen yhteydessä suonen repeytyminen on hyvin harvinaista ja on yleensä hoidettavissa.

    Mikäli sinulla ilmenee toimenpiteen jälkeen merkkejä komplikaatioista tai rintakipuoireet pahenevat, ole yhteydessä päivystysapunumeroon 116 117 tai kiireellisessä tapauksessa hätänumeroon 112.


    Sepelvaltimotautipotilaan hoito- ja palveluketju: