Lääkehoidon perusteet
Sivun sisältö:
Lääkehoidon alkaessa lääkäri kirjoittaa sinulle lääkkeestä/lääkkeistä reseptin. Lääkeohjausta saat joko lääkäriltä tai hoitajalta. Sepelvaltimotaudin kannalta on tärkeää, että tunnet käyttämäsi lääkkeet ja osaat kertoa tarvittaessa niiden vaikutuksista sinua hoitavalle sairaanhoitajalle tai lääkärille. Aina, jos lääkehoitoosi liittyy jotakin kysyttävää, voit olla yhteydessä hoitavaan yksikköösi.
Erityisen tärkeää on huolehtia lääketurvallisuudesta, jos käytössäsi on useita eri valmisteita. Sinun on hyvä mainita sepelvaltimotaudin lääkityksestäsi ja käyttämistäsi muista valmisteista, kuten luontaistuotteista aina muidenkin sairauksien hoidon aloituksissa ja kontrolleissa. Kaikilla lääkkeillä voi olla yhteisvaikutuksia muiden sairauksien lääkehoitojen kanssa.
Löydät tietoa sinulle määrätyistä lääkkeistä ja muun muassa yhteisvaikutuksista muiden lääkkeiden kanssa Duodecimin lääkeoppaasta: Potilaan lääkeopas – Omahoito(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Oman lääkehoidon tueksi kannattaa tehdä lääkelista, joka antaa ajankohtaisen tiedon kaikista käytössäsi olevista lääkkeistä ja valmisteista. Merkitse lääkelistaan kaikki käyttämäsi resepti- ja itsehoitolääkkeet, ravintolisät, luontaistuotteet sekä saamasi rokotteet. Merkitse listaan lääkkeen nimi, ja vahvuus, lääkkeiden käyttötarkoitus ja annostus sekä käytätkö lääkettä säännöllisesti vai tarvittaessa.
Sinulle kirjoitetut reseptit voit tarkastaa sekä reseptit voit uusia OmaKanta palvelusta: OmaKanta – Kansalaiset – Kanta.fi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Valmiin tulostettavan lääkelistapohjan löydät esimerkiksi Fimea sivuilta: Lääkelistapohja(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Käytössä olevat lääkkeet voit merkitä myös Omasoten lääkityslistalle: Omasote – lääkelista(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Ota täytetty lääkelista mukaan terveydenhuollon vastaanoton käynneille. Mikäli olet täyttänyt lääkelistan Omasotessa, erillistä lääkelistaa ei tarvitse ottaa mukaan vastaanotolle.
Sepelvaltimotautia sairastavan on tärkeä huomioida kausirokotukset, joita annetaan riskiryhmille veloituksetta. Seuraa hyvinvointialueen tiedotuksia ja aikatauluja korona- ja influenssarokotuksista: Kausirokotukset | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Rokotuksia suositellaan otettavaksi kansallisen rokotusohjelman mukaisesti. Rokotusohjelman mukaiset rokotteet saat omalta terveysasemaltasi.
Lisätietoa kansallisesta rokotusohjelmasta löydät: Kansallinen rokotusohjelma – THL(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).