Siirry sisältöön

Sivun sisältö:

    Raskaus vaikuttaa monella eri tavalla sinun kehoosi ja siihen, mitä sinä tunnet. Joillakin odottavilla keho-oireet ovat lieviä, kun toiset kokevat voimakkaita oireita koko raskauden ajan.

    Keho valmistuu synnytykseen harjoitussupistusten avulla. Supistukset tuntuvat kohdun kovettumisena ja näitä voi ilmetä raskauden puolivälistä alkaen. Harjoitussupistukset ovat kivuttomia ja epäsäännöllisiä. Supistuksia voi olla useita päivän aikana. Kaikki odottajat eivät tunne näitä harjoitussupistuksia ollenkaan.  

    Odottajan voi olla vaikea erottaa, onko supistuksessa kyseessä normaalituntemus vai onko kyseessä uhkaava ennenaikainen synnytys. Jos supistuksia on paljon tai ne ovat kivuliaita, on syytä ottaa neuvolakäynnillä ne puheeksi. Jos supistukset sinua mietityttää, voit olla yhteydessä terveydenhoitajaan Omasote viestillä: Omasote viesti neuvolaan(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) tai puhelimitse puhelintunnin aikana yhteystiedot äitiysneuvola(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Raskauden aikana mielialassa voi tapahtua muutoksia, mikä on täysin normaalia. Mielialan vaihtelu voi liittyä esimerkiksi tulevaisuuden ajatteluun, vauvan mukanaan tuomaan vastuuseen ja elämänmuutoksiin. Epävarmuutta voi luoda huoli pärjäämisestä vauvan kanssa.

    Raskaus itsessään on psyykkisesti kuormittava vaihe elämässä ja kuormitusta lisää kehossa tapahtuvat hormonaaliset muutokset, jotka vaikuttavat tunteisiin ja mielialoihin. Myös kehonmuutokset ja raskauteen liittyvät oireet kuten pahoinvointi, väsymys ja kiputilat, vaikuttava mielialaan. 

    Raskaudenaikaisesta mielialasta on hyvä puhua puolison tai tukihenkilön kanssa sekä tarvittaessa ottaa asia puheeksi myös neuvolakäyntien yhteydessä. Neuvolasta saat tukea mielialaasi sekä sinua tuetaan kohti vanhemmuutta. 

    Närästys on hyvin yleinen vaiva, jota odottava äiti voi tuntea. Närästys tuntuu tavallisimmin polttavana kipuna rintalastan takana ja lapaluiden välissä. Joskus kipu voi säteillä kaulalle asti. Närästys johtuu, kun ruokatorven alaosan sulkijalihas veltostuu ja hapan mahansisältö pääsee takaisinvirtaamaan ruokatorveen. Vaiva pahenee yleensä ruokailun jälkeen ja pitkällään ollessa. Loppuraskaudessa kasvava kohtu voi pahentaa närästys oiretta entisestään.

    Närästykseen voit vaikuttaa välttämällä erityisesti rasvaisia ja mausteisia ruokia, vähentämällä kahvin juontia sekä syömällä pieniä aterioita. Sängynpäätyä kohottamalla voi olla helpotusta kokemaasi oireeseen.

    Närästykseen on olemassa lääkehoito. Lääkehoitoa suositellaan, kun nukkuminen on vaikeutunut tai ruokaileminen aiheuttaa voimakkaita närästyksen oireita. Jos koet voimakkaita närästyksenoireita, keskustele neuvolakäynnillä oman terveydenhoitajan ja neuvolalääkärin kanssa.

    Raskauspahoinvointi on hyvin yleistä. Voit tuntea kuvottavaa oloa tai oksennella. Pahoinvointia on yleensä aamuisin. Raskauspahoinvointi yleensä helpottaa alkuraskauden jälkeen, mutta jotkut kokevat pahoinvointia koko raskauden ajan.  

    Pahoinvointi tai oksentelua ei ole vaarallista vauvallesi. Vaikka kokisit pahoinvointia, on tärkeää syödä ja juoda säännöllisesti, ettei kehosi pääse kuivumaan. 

    Pahoinvointiin voi auttaa, kun syö jotain pientä heti heräämisen jälkeen. Jotkut kokevat pahoinvoinnin helpottavan, kun ateriarytmi on säännöllinen tai juomalla kylmiä juomia sekä imeskelemällä jääpaloja. Voimakkaasti maustetut, rasvaiset ja happamat ruuat sekä kahvi voivat lisätä pahoinvointia.  Kun voit pahoin, pyri lepäämään mahdollisuuksien mukaan, näin voit helpottaa pahoinvointiasi.  

    Jos koet pahoinvoinnin voimakkaaksi, ota puheeksi se neuvolakäynnin yhteydessä. Raskauspahoinvointiin voi kokeilla lääkitystä, joka on täysin turvallinen sinulle ja vauvallesi.  

    Raskaana ollessa kertyy herkästi turvotusta, erityisesti nilkkojen alueelle. Tämä johtuu raskauden tuomista hormonaalisista muutoksista. Yleensä turvotus pahenee päivän mittaan, ollen pahimmillaan iltaisin.  

    Jos sinulle kertyy turvotuksia, suositellaan juomaan riittävästi ja vaihtamaan asentoja. Pitkään istuessa, nouse välillä ylös ja pidä pieni jumppahetki. Raajojen pumppaavat liikkeet sekä kävely voivat auttaa turvotuksiin. Turvotuksiin auttaa myös raajojen kohoasento, tukisukat ja kylmähoito.  

    Useat odottajat kokevat ummetusta raskauden aikana. Ummetukselle altistavat kasvava kohtu, suoliston vähentynyt liikkuvuus ja lisääntynyt veden imeytyminen.

    Ummetukseen saat apua, kun muistat juoda riittävästi, kevyellä liikunnalla ja lisäämällä kuituja ruokavalioon. Lisäksi voit kokeilla lisätä ruokavalioon luumuja tai erilaisia leseitä.

    Jos koet ummetuksen vaikeana, keskustele muista hoitovaihtoehdoista neuvolakäynnin yhteydessä.

    Raskaana olevan hoito- ja palveluketju: