Siirry sisältöön

Sivun sisältö:

    Raskauden alkuvaiheessa kehossasi ei näy suuria muutoksia, mutta raskaus vaikuttaa kehoosi monin tavoin. Raskauden aikana kehossa tapahtuu muutoksia, kun vauva vatsassasi kasvaa sekä keho valmistautuu synnytykseen ja äidiksi tulemiseen.

    Raskauden alkuvaiheessa voit kokea monia muutoksia kehossasi ja erilaisia oireita. Raskauden ensioireena koetaan usein rintojen arkuus, turvotus ja rintojen koko voi kasvaa. Nämä muutokset ovat normaaleja ja liittyvät hormonaalisiin muutoksiin. Lisäksi alkuraskaudessa voi olla niukkaa kuukautisvuotoa vähäisempää vuotoa, josta ei tarvitse olla huolissaan.   

    Alkuraskauteen liittyy usein voimakas väsymys, joka johtuu hormonimuutoksista ja lisääntyvät energiantarpeesta. Lepää aina, kun sinulla on siihen mahdollisuus.

    Alkuraskaudessa on tyypillistä aamuihin painottuvat pahoinvointi. Voit lukea lisää pahoinvoinnista myöhemmin tästä osiosta.  

    Hormonaaliset muutokset vaikuttavat mielialaan. Voit kokea mielialan vaihteluja ja normaalista poikkeavaa herkkyyttä. Omalle puolisolle ja läheisille on tärkeää kertoa omista tunteista, ja mielialasta.  

    Keskiraskaus tunnetaan myös nimellä raskauden toinen kolmannes.  Yleensä keskiraskaudessa helpottuvat alkuraskaudessa mahdollisesti esiintyneet oireet, kuten väsymys ja pahoinvointi. Monet kokevat myös raskaudenhehkua, ja olonsa energiseksi.  

    Keskiraskaudessa vauvasi kasvaa nopeaa tahtia ja tämän vuoksi raskausvatsasi muodostuu. Myös vauvan elinjärjestelmät kypsyvät. Vauvan kasvaessasi kohtu voi painaa virtsarakkoa, joka heijastuu lisääntyneeseen virtsaamisen tarpeeseen.  

    Voit alkaa tuntea vauvan liikkeitä. Liikkeet tuntuvat aluksi kuplimiselta tai kutitukselta, jotka viikkojen kuluessa vahvistuvat ja tuntuvat selkeimmiltä. Jokainen kokee liikkeet yksilöllisesti ja on eroja, milloin liikkeitä alkaa tuntemaan.  

    Raskauden keskivaiheilla rinnat alkavat valmistautua maidon tuotantoon. Joillakin odottavilla äideillä tästä johtuen rinnat alkavat erittämään pieniä määriä maitoa. Tästä ei tarvitse olla huolissaan, vaan se on normaali ilmiö. Jos maidon eritys on häiritsevää, voi kaupasta ostaa kertakäyttöisiä liivinsuojuksia.  

    Loppuraskauden eli viimeiseen raskauskolmanneksen aikana kasvava kohtu voi aiheuttaa paineen tunnetta lantion alueella. Kohdun kasvaessa myös hengittäminen tuntua vaikeammalta sekä istuminen ja käveleminen epämukavalta. Kasvava vatsa voi heikentää yöunia, sillä mukavan nukkuma-asennon löytäminen voi olla vaikeaa ja tihentynyt virtsaamisen tarve herättää useita kertoja.  

    Loppuraskaudessa on yleistä selässä ja nivelissä esiintyvät kivut. Nämä johtuvat kehon painopisteen siirtymisestä eteenpäin. Pyri lepäämään, kun sinulla on siihen mahdollisuus.  

    Raskauden aikana normaali painonnousu on 8-15 kg. Painonnousu tapahtuu pääasiallisesti vasta 20. Raskausviikon jälkeen. Painonnousu johtuu sikiön kasvusta sekä elimistössä tapahtuvista muutoksista, kuten kohdun ja elimistön nestemäärän kasvamisesta ja istukasta sekä lapsivedestä.  

    Suositeltu painonnousu on 11-16 kg normaalipainoisilla, 5-9 kg ylipainoisilla ja 13-18 kg alipainoisilla.  

    Raskaana olevan hoito- ja palveluketju: