Miten toimin, kun pelkään?
Sivun sisältö:
Hammashoitopelon käsittelyyn on monia keinoja. Jokaiselle potilaalle voidaan löytää yksilöllinen ratkaisu pelon hoitamiseksi ja voittamiseksi. Monilla potilailla pelko voi vähentyä tai kadota kokonaan hoidon avulla. Keskeisiä keinoja ovat avoin keskustelu hammaslääkärin kanssa, rentoutumistekniikat, altistusharjoitukset sekä mahdolliset rauhoittavat hoitovaihtoehdot. Myös hoitokäynnille osallistuva tukihenkilö voi vähentää pelkoa ja ahdistusta.
Itsensä altistaminen hammashoitopelon kohteelle pienin askelin tarpeeksi usein on tehokkain tapa päästä eroon pelosta. Tällöin pelkoa on mahdollista oppia vähitellen kontrolloimaan ja luottamaan hammashoitotilanteista selviytymisessä.
Tärkeintä on, että et jää yksin pelkosi kanssa, vaan voit yhdessä suun terveydenhuollon ammattilaisten kanssa löytää sinulle sopivimman ratkaisun pelon voittamiseen.
Alta löydät vinkkejä joiden avulla voit asteittain oppia kontrolloimaan pelkoa ja luottamaan itseesi hammashoitokäynnillä:
- Pelon voittaminen alkaa usein avoimesta keskustelusta suun terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Suun terveydenhuollon vastaanotolla on tärkeää kertoa omasta pelosta ja mahdollisista huolista ennen hoidon aloittamista.
- Suun terveydenhuollon ammattilaisen tehtävänä on kuunnella potilaan pelkoja, selittää hoitomenetelmät ja luoda turvallinen hoitoympäristö.
- Halutessasi tukihenkilö voi saattaa tai tulla mukaasi hammashoitokäynnille.
- Tukihenkilö voi olla esimerkiksi läheinen, perheenjäsen, ystävä tai muu luotettava henkilö.
- Tukihenkilön mukanaolo voi helpottaa jännitystä, pelkoa tai ahdistusta suun terveydenhuollon vastaanotolla. Hän voi myös auttaa sinua kommunikoimaan hoitohenkilökunnan kanssa ja varmistaa, että tunnet olosi turvalliseksi ja tuetuksi hoitokäynnillä.
- Hengitysharjoitukset, syvä hengittäminen ja kehon rentouttamisen tekniikat voivat auttaa rauhoittumaan ennen hoitoa ja hoidon aikana. Hoidon aikana sinua voidaan ohjata esimerkiksi hengittämään syvään ja hitaasti.
- Voit harjoitella rentoutumista ennen hammashoitokäyntiä jo kotona, jonka jälkeen harjoittelussa voi siirtyä pelon kohtaamiseen mielikuvien avulla. Näiden jälkeen voit siirtyä pelkoa altistaviin harjoituksiin suun terveydenhuollon vastaanottokäynnillä.
- Pelon kohtaaminen voi alkaa pienillä askeleilla, joissa pelkoa altistetaan asteittain. Tämä voi sisältää esimerkiksi suun terveydenhuollon vastaanotolla käynnin ilman hoitoa tai tutustumisen hoitohuoneeseen etukäteen.
- Totuttelukäynneillä hoitotapahtumat voidaan jakaa pieniin osiin. Aluksi voidaan tehdä vain tarkastus ja keskustelu, ja myöhemmin lisätä toimenpiteitä vähitellen.
- Kuvittele itsellesi mukavia asioita tai turvallista paikkaa.
- Voit liikutella tai laskea omia sormia ja varpaita.
- Voit katsella tai laskea hammashoitohuoneen seinillä näkyvillä olevista kuvista asioita.
- Halutessasi voit ottaa mukaasi omat kuulokkeet ja kuunnella sinulle mieluista rentouttavaa musiikkia, podcastia tai äänikirjaa hoidon aikana, joka voi vähentää pelkoa ja ahdistusta.
- Stressipallon puristaminen hoidon aikana voi auttaa lievittämään jännitystä ja pelkoa.
- Lapsille hoitokäynnille voi ottaa mukaan oman lelun, joka tuo lapselle turvaa hoitokäynnille.