Siirry sisältöön

Sivun sisältö:

    1. Aikaisemmat epämiellyttävät kokemukset: Negatiiviset kokemukset aiemmista hammaslääkärikäynneistä, kuten kivuliaat hoidot tai huono kohtelu, voivat aiheuttaa pelkoa. Lapsilla pelko voi syntyä esimerkiksi pelottavista muistoista tai huolesta, että hoito sattuu.
    2. Pelko kivusta ja epämukavuudesta: Monet pelkäävät, että hoito aiheuttaa kipua, vaikka nykyaikaiset hoitomenetelmät tekevät hampaiden hoidosta yleensä lähes kivutonta. Kivun pelko voi kuitenkin estää hakeutumasta hoitoon ajoissa.
    3. Kontrollin menetys: Hammashoitotilanteessa potilas on passiivinen ja ei voi itse täysin vaikuttaa siihen, mitä tapahtuu. Tämä voi aiheuttaa ahdistusta ja pelkoa erityisesti niille, jotka kokevat että eivät pysty hallitsemaan tilannetta.
    4. Tiedon puute ja epätietoisuus: On täysin ymmärrettävää tuntea jännitystä, pelkoa tai epävarmuutta uusien asioiden edessä, jos ei tiedä, mitä hammaslääkärissä tapahtuu tai olet kuullut virheellisiä tietoja hammashoidosta.
    5. Vanhempien pelot: On tavallista, että vanhempi jännittää tai pelkää lapsensa puolesta hammashoitoa, erityisesti jos lapsi on herkkä, ahdistuva tai varauksellinen uusien asioiden suhteen. Lapsi aistii helposti vanhempansa tunteet ja peilaa niitä itseensä. Tämän vuoksi on tärkeää, että vanhempi näyttää lapselle mallia siitä, että hammaslääkärissä käynti on tärkeää ja että vaikka jännittäisi tai pelottaisi, se on silti mahdollista. Lapsen turha pelottelu voi vahvistaa ja lisätä lapsen pelkoa.
    6. Yksilöllinen taipumus: Osalla voi olla yleistynyttä ahdistusta tai muita fobioita, kuten pelko suljetuista tiloista (klaustrofobia), joka voi voimistua hammaslääkärikäynnin aikana.
    7. Kulttuuriset ja yhteiskunnalliset tekijät: Pelko voi olla myös osittain kulttuurisesti tai yhteiskunnallisesti opittua. Esimerkiksi, jos yhteiskunnassa on paljon negatiivisia asenteita suun terveydenhuollon ammattilaisia kohtaan, pelko voi vahvistua.

    Hammashoitopelon hoito- ja palveluketju: