Hammashoitopelon moniammatillinen tuki
Sivun sisältö:
Joskus hammashoitopelko voi olla niin voimakasta, että hammashoitopelon voittamiseksi tarvitaan myös suun terveydenhuollon ulkopuolista tukea. Vaikean hammashoitopelon kanssa ei tarvitse jäädä yksin vaan pelonhoitoon on tärkeää pyytää apua. Alta löydät tietoa siitä, että mistä voit hakea suun terveydenhuollon ulkopuolista apua ja tukea vaikeaan pelonhoitoon.
Apua vaikeaan hammashoitopelkoon voi hakea alle kouluikäiselle ja alakouluikäiselle lapselle perheneuvolasta. PerÂheÂneuÂvoÂla tarjoaa palÂveÂluiÂta lasÂta odotÂtaÂvilÂle vanÂhemÂmilÂle seÂkä perÂheilÂle, joisÂsa on alÂle 18-vuoÂtiaiÂta lapÂsia ja nuoria. PerÂheÂneuÂvoÂlan tehÂtäÂvä on tuÂkea ja edisÂtää lasÂten ja nuorÂten myönÂteisÂtä keÂhiÂtysÂtä. PalÂveÂlut ovat luotÂtaÂmukÂselÂliÂsia, makÂsutÂtoÂmia ja vaÂpaaehÂtoiÂsia. Perheneuvolassa lapÂsen ja koÂko perÂheen kansÂsa työsÂkenÂteÂlee soÂsiaaÂliÂtyönÂteÂkiÂjöiÂtä ja psyÂkoÂloÂgeÂja. PerÂheen suosÂtuÂmukÂselÂla tehdään tarÂvitÂtaesÂsa yhÂteisÂtyöÂtä perÂheelÂle tärÂkeiÂden verÂkosÂtoÂjen kansÂsa. Perheneuvolan yhteystiedot löydät täältä: Perheneuvolan yhteystiedot(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Lisätietoa leikki-ikäisen ahdistuksesta ja peloista pääset lukemaan myös Omaperheen kautta: Omaperhe – Leikki-ikäisen ahdistus(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) sekä Mannerheimin lastensuojeluliiton pelkotyökirjasta: JKK Pelkotyökirja.indd(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Lasten ahdistuksen omahoito-ohjelmaan pääset tutustumaan täältä: Tervetuloa lasten ahdistuksen omahoito-ohjelmaan! | Mielenterveystalo.fi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Yläkouluikäiset lapset ja heidän vanhempansa voivat hakea apua vaikeaan pelonhoitoon koulujen psykiatrisilta sairaanhoitajilta eli miekkareilta. Psykiatrinen sairaanhoitaja eli miekkari työskentelee nuorten (13–18 v.) perustason mielenterveystyössä perusopetuksen kouluilla. Miekkari ehkäisee ja puuttuu varhain oppilaiden/opiskelijoiden huolenaiheisiin ja psyykkiseen oireiluun sekä antaa vanhemmille ja koululle keinoja tukea oireilevia oppilaita. Nuori itse, hänen vanhempansa tai muu huolen huomannut henkilö voi ottaa yhteyttä miekkariin. Voit ottaa yhteyttä psykiatriseen sairaanhoitajaan eli miekkariin puhelimitse tai Wilman kautta. Koulujen miekkarien yhteystiedot löydät täältä: Koulujen psykiatristen sairaanhoitajien, miekkarien yhteystiedot(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Nuorten ahdistuksen omahoito-ohjelmaan pääset tutustumaan täältä: Tervetuloa nuorten ahdistuksen omahoito-ohjelmaan! | Mielenterveystalo.fi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Yli 16-vuotiaat ammattiopistossa ja lukiossa opiskelevat sekä opiskelupaikkaa etsivät nuoret voivat hakea apua vaikeaan pelonhoitoon nuorisopsykologeilta. Voit ottaa yhteyttä nuorisopsykologiin joko puhelimitse tai sähköpostitse. Kainuun hyvinvointialueen nuorisopsykologien yhteystiedot löydät täältä: Nuorisopsykologit | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Nuorten ahdistuksen omahoito-ohjelmaan pääset tutustumaan täältä: Tervetuloa nuorten ahdistuksen omahoito-ohjelmaan! | Mielenterveystalo.fi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Aikuiset voivat hakea apua vaikeaan pelkoon aikuisten mielenterveys- ja päihdepalveluiden kautta. Kainuun hyvinvointialueen aikuisten mielenterveys- ja päihdepalveluiden kuntakohtaiset yhteystiedot löydät täältä: Aikuisten mielenterveys- ja päihdepalvelut(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Aikuisten ahdistuksen omahoito-ohjelmaan pääset tutustumaan täältä: Tervetuloa ahdistuksen omahoito-ohjelmaan! | Mielenterveystalo.fi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) sekä paniikin omahoito-ohjelmaan voit tutustua täältä: Tervetuloa paniikin omahoito-ohjelmaan | Mielenterveystalo.fi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)