Kotona asumista tukevat palvelut
Sivun sisältö:
Kotona asumista tukevat palvelut tukevat ja edistävät sinun mahdollisuuttasi asua turvallisesti omassa kodissasi. Palvelut tukevat toimintakykyisyyttä, osallisuutta, turvallisuutta ja arjessa selviytymistä. Palveluissa painottuvat omatoimisuutta ja itsenäisyyttä tukevat, ennaltaehkäisevät ja toimintakykyä ylläpitävät toimintatavat.
Apuvälineet
Apuvälineyksiköstä lainataan liikkumista ja päivittäisiä toimintoja helpottavia apuvälineitä.
PeÂrusÂterÂveyÂdenÂhuolÂlon apuÂväÂliÂneÂpalÂveÂluiÂhin voit haÂkeuÂtua ilÂman läÂheÂtetÂtä. PeÂrusÂterÂveyÂdenÂhuolÂlon kautÂta laiÂnatÂtaÂvia yleiÂsimÂpiä apuÂväÂliÂneiÂtä ovat käÂveÂlyÂteÂliÂneet, peÂrusÂpyöÂräÂtuoÂlit, wc- koÂrokÂkeet ja –isÂtuiÂmet, kyyÂnärÂsauÂvat, käÂveÂlyÂkeÂpit seÂkä eriÂlaiÂset tuet.
Kun tarvitset peÂrusÂterÂveyÂdenÂhuolÂlon kautÂta laiÂnatÂtaÂvia apuÂväÂliÂneiÂtä, voit mennä apuÂväÂliÂneÂkesÂkukÂseen ilÂman ajanÂvaÂrausÂta laiÂnaaÂmon auÂkioÂloaiÂkoiÂna. AsiaÂkas voi myös soitÂtaa etuÂkäÂteen taÂkaiÂsinÂsoitÂtoÂjärÂjesÂtelÂmään, josÂta asiakÂkaaÂseen olÂlaan yhÂteyÂdesÂsä ja voiÂdaan soÂpia aiÂka, jolÂloin asiaÂkas haÂkee tarÂvitÂseÂmanÂsa apuÂväÂliÂneet ja saa niiÂhin tarÂvitÂtaÂvan käyÂtöÂnoÂpasÂtukÂsen.
Apuvälinekeskuksen yhteystiedot Kainuun hyvinvointialueella perusterveydenhuollossa: Apuvälineet terveysasemilla | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
EriÂkoisÂsaiÂraanÂhoiÂdon kautÂta myönÂnetÂtäÂviin apuÂväÂliÂneÂpalÂveÂluiÂhin tarÂviÂtaan kirÂjalÂliÂnen läÂheÂte. LäÂhetÂteen voi anÂtaa hoiÂtaÂva lääÂkäÂri, fyÂsioÂteÂraÂpeutÂti tai muu terÂveyÂdenÂhuolÂlon amÂmatÂtiÂlaiÂnen. KaiÂnuun apuÂväÂliÂneÂkesÂkukÂsen kautÂta laiÂnatÂtaÂvia eriÂkoisÂsaiÂraanÂhoiÂdon apuÂväÂliÂneiÂtä ovat esiÂmerÂkikÂsi akÂtiiÂviÂpyöÂräÂtuoÂlit, seiÂsoÂmaÂteÂliÂneet, sähÂköÂpyöÂräÂtuoÂlit ja -moÂpeÂdit, sähÂköÂsänÂgyt, mootÂtoÂroiÂdut paiÂneÂhaaÂvaÂpatÂjat seÂkä imuÂlaitÂteet. LäÂheÂteÂkäÂsitÂteÂlyn jälÂkeen asiakÂkaaÂseen olÂlaan yhÂteyÂdesÂsä apuÂväÂliÂneÂkesÂkukÂsen henÂkiÂlöÂkunÂnan toiÂmesÂta.
​​​​​​​​​​​​​​​​​​Tästä sivulta löydät apuvälinehaun kautta ohjeita apuvälineiden käytön tueksi: Apuvälinehaku | Kuntoutumistalo | Terveyskylä.fi (terveyskyla.fi)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Alla olevassa videossa pääset tutustumaan virtuaaliseen laitetoriin:
Pienapuvälineet
PieÂnaÂpuÂväÂliÂneiÂsiin kuuÂluvat esiÂmerÂkikÂsi ruoÂkaiÂlun ja peÂseyÂtyÂmiÂsen apuÂväÂliÂneet.
PieÂnaÂpuÂväÂliÂneiÂsiin liitÂtyÂvät yhÂteyÂdeÂnoÂtot: AsiaÂkas itÂse tai häÂnen läÂheiÂsenÂsä voiÂvat olÂla tarÂvitÂtaesÂsa yhÂteyÂdesÂsä toiÂminÂtaÂteÂraÂpiaan sähÂköiÂsesÂti Kainuun Omasote(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) (palveluun kirjautuminen vaatii vahvan tunnistautumisen) kautÂta tai väÂlitÂtäÂmälÂlä pyynÂnön taÂkaiÂsinÂsoitÂtoÂjärÂjesÂtelÂmän kautÂta. Täältä löydät tarvittavat yhteystiedot Toimintaterapia | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Hoitotarvikejakelu
Hoitotarvikkeiden jakelu perustuu yksilölliseen tarpeeseen, jonka määrittelee hoitava lääkäri, terveydenhoitaja tai sairaanhoitaja. Hoitotarvikkeiden tilaaminen on mahdollista vain voimassa olevalla lähetteellä. Hoitotarvikkeet tulee tilata hyvissä ajoin ennen tuotteiden loppumista, tee hoitotarviketilauksesi noin 1–2 viikkoa aikaisemmin. HoiÂtoÂtarÂviÂkeÂjaÂkeÂluun kuuÂluÂvat mm. diaÂbeÂtesÂtuotÂteet, haaÂvanÂhoiÂtoÂtuotÂteet, kaÂtetÂrit ja avanÂneÂtuotÂteet, diaÂlyyÂsiÂtuotÂteet ja raÂvinÂtoÂletÂkut.
Hoitotarviketilaus tehdään sähköisesti Palse.fi portaalissa. Portaaliin kirjautuminen vaatii vahvan tunnistautumisen. Portaalista näet sinulle tehdyt hoitotarvikelähetteet ja saatavilla olevan hoitotarvikkeiden määrän. Kirjautuminen Palse.fi-portaaliin: Henkilöasiakkaan sisäänkirjautuminen – Palse.fi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Lisätietoa hoitotarvikejakelusta ja tuotteiden tilaamisesta löydät Kainuun hyvinvointialueen verkkosivuilta: Hoitotarvikejakelu | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Inkontinenssituotteet ja vaipat
Inkontinenssituotteita kuten vaippojen saamisen edellytyksenä on keskivaikea tai vaikea pidätyskyvyttömyys. Lievään inkontinenssiin sinun tulee hankkia tuotteet omalla kustannuksella.
Inkontinenssituotteiden tarvearvion tekee ensimmäisellä kerralla kotihoitoon koulutettu inkontinenssivastaava. Voit kysyä lisää tuotteista oman kunnan kotihoidon kotiutushoitajalta tai apulaispalveluesihenkilöltä.
Kotihoidon yhteystiedot löydät tästä Ikäihmisten kotihoito | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Kela apuvälineet
Kelan järjestää ammatillista kuntoutusta, jonka yksi osa-alue on apuvälineet. Jos et sairauden tai vamman vuoksi selviydy työssäsi tai opinnoissasi ilman henkilökohtaisia apuvälineitä, Kela voi hankkia sinulle tarvitsemasi apuvälineet ja vastata niiden käytön opastuksesta ja huollosta. Kelasta saat lisätietoa tämän linkin kautta Apuvälineet | Henkilöasiakkaat | Kela(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Erilaisia teknologisia ratkaisuja arjen tueksi
Voit ostaa itsekin arkea helpottavia tuotteita tai palveluita, joiden kautta parannat turvallisuutta ja saat lisää omatoimisuutta arkeen.
Kotona tukeviin teknologisiin ratkaisuihin pääset tutustumaan täältä linkistä Valli.fi sivustolle(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Sinulle voi olla apua myös erilaisista hälytyslaitteista kuten ovi-ikkunahälyttimestä, hälytinmatosta, liikeilmaisimesta tai kaatumishälyttimestä. Lue lisää Arjen älykkäät välineet oppaasta(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
KoÂtiÂhoiÂdon kautta saat tuÂkea koÂtoÂna asuÂmisÂeen ja sen avulla pyÂriÂtään tuÂkeÂmaan sekä paÂranÂtaÂmaan sinun toiÂminÂtaÂkyÂkyäsi niin, etÂtä selÂviyÂdyt päiÂvitÂtäiÂsisÂtä toiÂminÂnoisÂta mahÂdolÂliÂsimÂman omaÂtoiÂmiÂsesÂti. Palvelutarpeen arvioinnin kautta selvitetään, mitä palveluita mahdollisesti tarvitset. Kotihoito tarkoittaa kotipalvelua, kotisairaanhoitoa sekä tukipalveluja. Tukipalveluina järjestetään yksilöllisen tarpeen mukaan ateriapalvelua, vaatehuoltopalvelua, siivouspalvelua, asiointipalvelua, osallisuutta ja sosiaalista kanssakäymistä edistävää tai tukevaa palvelua. Lisäksi kotihoidossa hyödynnetään teknologiaa mm. kuvapuhelinpalvelu ja lääkeautomaatit.
Tilapäisestä kotipalvelusta sinulta peritään kunnan päättämä kohtuullinen maksu. Jatkuvasta kotipalvelusta peritään kuukausimaksu, johon vaikuttavat mitä palvelua käytät, sen määrä, maksukyky ja perheesi koko. Kainuun hyvinvointialueella on mahdollisuus antaa sinulle palveluseteli, jonka arvo määräytyy kotitaloutesi tulojen perusteella, ja setelin ylimenevän osuuden palvelun hinnasta maksat itse.
Lisätietoa voit kysyä asiakasohjauksesta, jonka yhteystiedot löydät täältä Kotihoito | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) ja palveluista löydät lisätietoa täältä Tukea kotiin | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Ateriapalvelu
Vammaisella voi olla hankaluutta valmistaa itsenäisesti aterioita ja/tai käydä ostoksilla, jolloin ateriapalvelu voi tukea jokapäiväiseen elämään kuuluvia toimintoja. Ateriapalvelu on sosiaalihuoltolain mukaan myönnettävä tukipalvelu. Lisätietoa ateriapalvelusta ja yhteystiedot saat täältä: Ateriapalvelut | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Turvapalvelut
TurÂvaÂpuÂheÂlinÂpalÂveÂlu tukee sinun koÂtona selÂviyÂtyÂmisÂtä, liÂsäÂä turÂvalÂliÂsuuÂden tunÂnetÂta ja mahÂdolÂlisÂtaa avun saanÂnin kotiinÂ. TurÂvaÂpalÂveÂluita ovat turÂvaÂpuÂheÂlin ja oviÂhäÂlytÂtiÂmet. Lisätietoa saat Turvapuhelin | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Sinulla voi olla vaikeuksia käyttää itsenäisesti julkisia liikennevälineitä toimintakyvyn alenemisen vuoksi, mutta et ole vaikeavammainen vammaispalvelulain mukaisen kriteerin mukaan. Silloin vaihtoehtona voi olla liikkumista tukeva palvelu, jota myönnetään asiointikäyttöön ja sen yhteydessä tapahtuvaan virkistäytymiseen. Sinun tulosi vaikuttavat tuen myöntämiseen.
Yhteystiedot ja hakemuslomakkeen saat täältä Liikkumisen tukeminen | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Tulkkauspalvelu
Kelasta voit saada tulkkauspalvelua arjen eri tilanteisiin, jos sinulla on kuulovamma, näkö-kuulovamma tai puhevamma. Lisätietoa tulkkauspalvelusta löydät täältä Vammaisten tulkkauspalvelu | Henkilöasiakkaat | Kela(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Kommunikoinnin apuvälineitä
Kommunikoinnin esteitä voidaan lieventää kuntoutuksen lisäksi apuvälineillä. Saat lisätietoa kommunikoinnin apuvälineistä Tietotekniikka- ja kommunikaatiokeskus Tikoteekin sivuilta kehitysvammaliitto.fi/tikoteekki/tietoa/kommunikoinnin-apuvalineet/(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Terveydenhuollon matkoihin voit saada korvausta Kelasta. Lisätietoa saat täältä Matkakorvaukset | Henkilöasiakkaat | Kela(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Voit lukea lisää Kelan taksista täältä Kulkuneuvo | Henkilöasiakkaat | Kela(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Taksin tilaamisesta löydät lisätietoa täältä Näin tilaat Kela-taksin | Henkilöasiakkaat | Kela(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Ammatillisella tukihenkilötoiminnalla ehkäistään sinun syrjäytymistäsi ja edistetään osallisuuttasi. Sinua tuetaan palveluihin ohjaamisessa ja sitoutumisessa, sosiaalisen suhteiden luomisessa, asioiden hoitamisessa, päivärytmin ylläpitämisessä ja mielekkään tekemisen löytämisessä. Lisätietoa saat Kainuun hyvinvointialueen aikuissosiaalityöstä: Aikuisten sosiaalityön puhelinpalvelu | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).