Hoito ja tuki terveydenhuollossa
Sivun sisältö:
Terveydenhuollon tavoitteena on edistää ja ylläpitää sinun terveyttä, hyvinvointia, työ- ja toimintakykyä sekä sosiaalista turvallisuutta.
Kainuun hyvinvointialueen vasÂtaaÂnotÂto- ja terÂveysÂkesÂkusÂsaiÂraaÂlaÂtoiÂminÂta auttaa alueelÂla asuÂvilÂle henÂkiÂlöilÂle heiÂdän tarÂvitÂseÂmanÂsa terÂveyÂden- ja saiÂraanÂhoiÂtoÂpalÂveÂlut. TerÂveyÂden- ja saiÂraanÂhoiÂtoÂpalÂveÂluiÂhin kuuÂluÂvat lääÂkäÂri- ja hoiÂtaÂjaÂvasÂtaaÂnotÂtoÂtoiÂminÂta, fyÂsioÂteÂraÂpeutÂtiÂset ja eriÂtyisÂteÂraÂpeutÂtiÂset kunÂtouÂtusÂtoiÂmet seÂkä terÂveysÂkesÂkusÂsaiÂraaÂlaÂtaÂsoiÂnen saiÂraaÂlaÂhoiÂto.
Lisätietoa ja yhteystiedot Terveysasemat | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Työterveyshuolto kuuluu kaikille työssä käyville työntekijöille työsuhteen laadusta ja kestosta riippumatta. Työterveyshuollon järjestää ja kustantaa työnantaja. Tavoitteena on tukea työntekijän työkykyä koko työuran ajan, edistää terveellistä työympäristöä ja turvallisia työoloja.
Työterveysneuvottelut työkyvyn tukena
Jos työkyvyssäsi esiintyy ongelmia, voidaan tilanteesi vuoksi järjestää työterveysneuvottelu työkykyisyytesi selvittämiseksi ja työssä jatkamisen tukemiseksi. Työterveysneuvotteluun osallistuvat sinun lisäksesi työnantaja ja työterveyshuollon edustajat.
Saat lisätietoa työterveyshuollosta Työterveyshuolto – Tyosuojelu.fi – Työsuojeluhallinto(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Mielenterveys on hyvinvoinnin perustana oleva kokonaisvaltainen voimavara. Se liittyy ja vaikuttaa yksilöllisesti henkilön koko elämään ja arkeen. Vammaisuutta aiheuttava sairaus tai vamma, toimintakyvyn muuttuminen ja uuteen elämäntilanteeseen sopeutuminen voi kuormittaa sinua. On tärkeä puhua tuntemuksista perheelle ja läheisille. Jos olet huolissasi omasta henkisestä jaksamisestasi, ole yhteydessä Kainuun hyvinvointialueen mielenterveyspalveluihin. Täältä linkistä lisätietoa Aikuisten mielenterveys- ja päihdepalvelut | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Mielenterveyden omahoito:
Jos sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai sinulla on lieviä oireita, voit tutustua Mielenterveystalon omahoito-ohjelmiin. Mielenterveystalosta löytyy omahoito-ohjelmia oireisiin, elämäntilanteisiin ja mielen hyvinvointiin. Tarjonnasta löytyy myös erikseen omahoito-ohjelmia eri kohderyhmille. Näet omahoito-ohjelmat täältä Omahoito | Mielenterveystalo.fi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
HuoÂli omasÂta tai läÂheiÂsesi päihÂteiÂden käyÂtösÂtä tai muusÂta riipÂpuÂvuuÂdesÂta on riitÂtäÂvä syy yhÂteyÂdeÂnotÂtoon. KäynÂnit ovat makÂsutÂtoÂmia ja toiÂmiÂvat ajanÂvaÂraukÂselÂla. LäÂheÂtetÂtä ei tarÂviÂta. Ota yhÂteytÂtä koÂtiÂkunÂtaÂsi mieÂlenÂterÂveys- ja päihÂdeykÂsikÂköön Avohoito | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Lisätietoa saat myös täältä Mielenterveys, päihteet ja riippuvuudet | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Jos olet tyyÂtyÂmäÂtön saaÂmaaÂsi hoiÂtoon, kohÂteÂluun tai siÂnulÂla on epäÂselÂvyykÂsiä liitÂtyen hoiÂtooÂsi, kesÂkusÂteÂle enÂsin siÂnua hoiÂtaÂneiÂden henÂkiÂlöiÂden tai heiÂdän esiÂhenÂkiÂlöiÂden kansÂsa. MiÂkäÂli asiaÂsi ei selÂviä kesÂkusÂteÂlusÂsa, voit olÂla yhÂteyÂdesÂsä poÂtiÂlaÂsaÂsiaÂvasÂtaaÂvaan, joÂka voi tarÂvitÂtaesÂsa autÂtaa siÂnua selÂvitÂtäÂmään hoiÂtooÂsi liitÂtyÂvää onÂgelÂmaa.
PoÂtiÂlaÂsaÂsiaÂvasÂtaaÂva ei puuÂtu hoiÂtoÂpääÂtökÂsiin eiÂkä tee pääÂtökÂsiä. PoÂtiÂlaÂsaÂsiaÂvasÂtaaÂva on tehÂtäÂväsÂsään puoÂlueeÂton ja riipÂpuÂmaÂton. PoÂtiÂlaÂsaÂsiaÂvasÂtaavan palÂveÂlu on makÂsuÂtonÂta.
Voit laittaa viestin potilasasiavastaavalle Kainuun Omasote(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun). Palveluun kirjautuminen vaatii vahvan tunnistautumisen.
Lisätietoa ja yhteystiedot tästä linkistä Potilasasiavastaava | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Liikuntaneuvonta on makÂsuÂtonÂta elinÂtaÂpaohÂjausÂta, joÂka on suunÂnatÂtu terÂveyÂtenÂsä kanÂnalÂta liian väÂhän tai ei olÂlenÂkaan liikÂkuÂvilÂle henÂkiÂlöilÂle. LiiÂkunÂtaÂneuÂvonÂnasÂsa pyÂriÂtään etÂsiÂmään keiÂnoÂja joilÂla voi aloitÂtaa akÂtiiÂviÂsemÂman arÂjen. JoÂkaiÂnen asiaÂkas osalÂlisÂtuu neuÂvonÂtaan omisÂta lähÂtöÂkohÂdisÂtaan, esim. tuÂki- ja liiÂkunÂtaeÂliÂmisÂtönÂvaiÂvat ei ole esÂte liiÂkunÂtaÂneuÂvonÂtaan osalÂlisÂtuÂmiÂseen. LiiÂkunÂtaÂneuÂvonÂta tarÂjoaa pienÂryhÂmäÂkursÂseÂja KaÂjaaÂnisÂsa. TarÂjolÂla on voiÂma- ja taÂsaÂpaiÂno-, polÂvi-lonkÂka-, nisÂka-harÂtia- ja selÂkäÂkursÂseÂja. AsiakÂkaan on mahÂdolÂlisÂta saaÂda esiÂmerÂkikÂsi kunÂtoÂsaÂli- ja alÂlaÂsohÂjausÂta. AsiaÂkas makÂsaa liiÂkunÂtaÂpaiÂkan käynÂtiÂmakÂsun itÂse.
LiiÂkunÂtaÂneuÂvonÂta aloiÂteÂtaan henÂkiÂlöÂkohÂtaiÂselÂla alÂkuÂhaasÂtatÂteÂlulÂla, josÂsa karÂtoiÂteÂtaan nyÂkyÂhetÂken liikÂkuÂmiÂsen tiÂlanÂne. JatÂko- tai seuÂranÂtaÂtaÂpaaÂmiÂsia soÂviÂtaan ykÂsiÂlölÂliÂsen tarÂpeen muÂkaan.
KursÂsilÂle ilÂmoitÂtauÂtuÂmiÂnen taÂpahÂtuu OmaÂsoÂten kautÂta, tai soitÂtaÂmalÂla liiÂkunÂtaÂneuÂvonÂnan fyÂsioÂteÂraÂpeuÂteilÂle.
Ohjattu liikunta | Kajaani(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)Â
Liikuntaneuvonta – Kuhmo(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)Â
LiiÂkunÂtaÂneuÂvonÂtaa kanÂnatÂtaa seuÂraÂta FaÂceÂbooÂkisÂsa. Kainuun hyvinvointialue – liikuntaneuvonta | Kajaani | Facebook(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)Â
Liikuntaneuvonnan video:
KunÂtouÂtuÂsohÂjaaÂja ohÂjaa ja neuÂvoo siÂnua ja läÂhiÂpiiÂriäÂsi muutÂtuÂneesÂsa eläÂmänÂtiÂlanÂteesÂsa, kun olet vamÂmauÂtuÂnut tai saiÂrasÂtuÂnut. TaÂvoitÂteeÂna on löyÂtää keiÂnoÂja arÂjesÂsa pärÂjääÂmiÂseen ja toiÂminÂtaÂkyÂvyn tuÂkeÂmiÂseen mahÂdolÂliÂsisÂta raÂjoitÂteisÂta huoÂliÂmatÂta.
KunÂtouÂtuÂsohÂjaaÂja tieÂdotÂtaa soÂpiÂvisÂta palÂveÂluisÂta ja neuÂvoo niiÂden paÂriin. KunÂtouÂtuÂsohÂjaaÂja teÂkee yhÂteisÂtyöÂtä eri aloÂjen asianÂtunÂtiÂjoiÂden kansÂsa palÂveÂluiÂden yhÂteenÂsoÂvitÂtaÂmiÂsekÂsi, teÂkee tarÂvitÂtaesÂsa koÂti-, päiÂväÂkoÂti-, kouÂlu- ja työÂpaikÂkaÂkäynÂteÂjä ja osalÂlisÂtuu verÂkosÂtoÂpaÂlaÂveÂreiÂhin. Hän toiÂmii yhÂdysÂhenÂkiÂlöÂnä kunÂtouÂtukÂseen osalÂlisÂtuÂvien amÂmatÂtiÂhenÂkiÂlöiÂden ja muiÂden taÂhoÂjen väÂlilÂlä.
KunÂtouÂtuÂsohÂjaukÂseen ohÂjauÂduÂtaan otÂtaÂmalÂla itÂse yhÂteytÂtä tai toiÂsen terÂveyÂdenÂhuolÂlon amÂmatÂtiÂlaiÂsen palÂveÂluÂpyynÂnölÂlä. KunÂtouÂtuÂsohÂjaus on siÂnulÂle makÂsuÂtonÂta.
KunÂtouÂtuÂsohÂjaaÂjat työsÂkenÂteÂleÂvät KaiÂnuun kesÂkusÂsaiÂraaÂlan eriÂkoisÂsaiÂraanÂhoiÂdon eriÂkoiÂsaÂloilÂla. 
KaiÂnuusÂsa työsÂkenÂteÂlee muun muassa:
- amÂmaÂtilÂliÂnen kunÂtouÂtuÂsohÂjaaÂja
- keÂhiÂtysÂvamÂmaisÂten kunÂtouÂtuÂsohÂjaaÂja
- kuuÂlon kunÂtouÂtuÂsohÂjaaÂja/aistikuntoutusohjaus, aiÂkuiÂset
- näön kuntoutusohjaaja/aistikuntoutusohjaus, aikuiset
- lasten kuuÂlon ja komÂmuÂniÂkoinÂnin kunÂtouÂtuÂsohÂjaaÂja
- aikuisten neuÂroÂloÂgian kunÂtouÂtuÂsohÂjaaÂja
- sisätautien ja palÂliaÂtiiÂviÂnen hoidon kunÂtouÂtuÂsohÂjaaÂja
- pitÂkäaiÂkaisÂsaiÂraiÂden lasÂten kunÂtouÂtuÂsohÂjaaÂja
Voit lähettää viestin kuntoutusohjaajalle Kainuun Omasote(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun). Palveluun kirjautuminen vaatii vahvan tunnistautumisen.
Yhteystiedot ja lisätietoa täältä: Kuntoutusohjaus | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun). Huom! Näön ja kuulon kuntoutusohjaajien yhteystiedot löytyvät aistikuntoutusohjauksen kohdalta.
Kotikuntoutus Konsta tuottaa tehostettua moniammatillista kotikuntoutusta Kajaanissa, Sotkamossa ja Kuhmossa. Tehostettu kotikuntoutus on tavoitteellista, nousujohteista ja yksilöllistä kuntoutusta asiakkaan kotona tai arkiympäristössä.  Tehostettu kotikuntoutus on tarkoitettu 18 vuotta täyttäneille henkilöille, joilla on haasteita selvitä arjen toiminnoista akuutisti heikentyneen toimintakyvyn ja elämäntilanteen vuoksi. Asiakkaaksi voi ohjautua terveydenhuollon poliklinikoilta tai osastoilta, mutta asiakas tai omaiset voivat olla myös suoraan yhteydessä oman kuntansa tehostetun kotikuntoutuksen tiimiin. Täältä löydät lisätietoa Tehostettu kotikuntoutus | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Fysioterapia on lääkinnällistä kuntoutusta, jonka tavoitteena on toiminta- ja liikkumiskyvyn kohentuminen sekä sitä kautta kipujen helpottuminen. Fysioterapeutit ohjaavat ja auttavat fyysisen toimintakyvyn ja liikkumisen haasteissa.
Fysioterapeutin ohjaus voi olla aiheellista, mikäli sinulla on tuki- ja liikuntaelimistön kipuja tai fyysisen toimintakyvyn heikkenemistä. Fysioterapiaa toteutetaan terveyttä ja toimintakykyä edistävällä ohjauksella ja neuvonnalla, erilaisilla terapiamenetelmillä sekä apuvälineillä. Fysioterapiassa korostuu oma aktiivisuus terveyttäsi kohtaan.
Fysioterapiapalvelut ovat kaikille ikäryhmille tarkoitettuja ja toteutetaan yksilöllisen tarpeen mukaan. Kuntien terveysasemilla fysioterapiaan pääsee vastaanoton hoitajan tai lääkärin tekemän palvelutarpeen arvion perusteella. Ohjaus- ja neuvontakäynnille pääsee suoraan ottamalla yhteyttä oman terveysasemasi fysioterapiaan.  Lisätietoa löydät Kainuun hyvinvointialueen verkkosivuilta: Fysioterapia | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Toimintaterapian tavoitteena on edistää kykyä selviytyä ja osallistua arkielämässä mahdollisimman itsenäisesti itselle merkityksellisiin toimintoihin toimintakyvyn muutoksista ja rajoituksista huoÂliÂmatÂta. Yksilölliset tarpeet määräävät sen, missä ympäristössä terapia toteutetaan.
Toimintaterapeutti
• arvioi toimintakykyä, osallistumisen mahdollisuuksia sekä kuntoutuksen tarvetta
• etsii uusia toimintatapoÂja arjen pulmatilanteisiin
• arvioi pieÂnaÂpuÂväÂliÂneiÂden tarÂvetÂta ja ohÂjaa niiÂden käyÂtösÂsä
• arÂvioi eriÂlaisÂten ykÂsiÂlölÂlisÂten tuÂkien ja käÂsiÂlasÂtoÂjen tarÂvetÂta (orÂtooÂsit)
• arÂvioi tarÂvitÂtaesÂsa asunÂnon muuÂtosÂtyöÂtarÂpeiÂta.
ToiÂminÂtaÂteÂraÂpeutÂti tarÂkasÂteÂlee ihÂmisÂtä koÂkoÂnaiÂsuuÂteÂna lähÂtöÂkohÂtaÂnaan ne toiÂminÂtaan liitÂtyÂvät valÂmiuÂdet ja taiÂdot, joiÂta ihÂmiÂnen haÂluaa ja tarÂvitÂsee päiÂvitÂtäin. ToiÂminÂtaÂteÂraÂpeuÂtin työ vaihÂteÂlee asiakÂkaan tarÂpeiÂden ja toiÂminÂtaymÂpäÂrisÂtön muÂkaan.
ToiÂminÂtaÂteÂraÂpiaan tulÂlaan yleenÂsä lääÂkäÂrin tai muun terÂveyÂdenÂhuolÂlon amÂmatÂtiÂlaiÂsen läÂhetÂteelÂlä.
ToiÂminÂtaÂteÂraÂpiaÂkäynÂniltä peÂriÂtään poÂlikÂliÂnikÂkaÂmakÂsu.
Lisätietoa löydät Kainuun hyvinvointialueen verkkosivuilta: Toimintaterapia | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
voi olla sinulle tarpeen, mikäli etenevä sairautesi aiheuttaa puhehäiriöitä ja kommunikointivaikeuksia. Puheterapian tavoitteena on parantaa asiakkaan toiminta- ja kommunikaatiokykyä arjessa. Puheterapia toteutetaan asiakkaan tarpeen mukaisesti ja voi sisältää ohjausta, neuvontaa, seurantaluonteisia käyntejä ja/tai tiivistä kuntoutusta.
AiÂkuiÂset ohÂjauÂtuÂvat puÂheÂteÂraÂpeuÂtin arÂvioon pääÂsäänÂtöiÂsesÂti lääÂkäÂrin läÂhetÂteelÂlä. KäynÂnit toÂteuÂteÂtaan joÂko osasÂtoÂkäynÂteiÂnä KaiÂnuun kesÂkusÂsaiÂraaÂlasÂsa saiÂraaÂlaÂjakÂson aiÂkaÂna tai puÂheÂteÂraÂpeuÂtin vasÂtaaÂnoÂtolÂla kunÂtouÂtusÂpoÂlikÂliÂniÂkalÂla. VasÂtaaÂnoÂtolÂle asiakÂkaat kutÂsuÂtaan kirÂjeitÂse tai puÂheÂliÂmitÂse. PoÂlikÂliÂnikÂkaÂkäynÂnit ovat makÂsulÂliÂsia.
Voit lukea lisää puheterapiasta hyvinvointialueen verkkosivuilta: Puheterapia | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Ravitsemusterapeutti on ravitsemuksen asiantuntija, joka ohjaa ja tukee ruoan valintaan ja syömiskäyttäytymiseen sekä sairauksien ravitsemushoitoon liittyvissä asioissa. Ravitsemusterapeutti arvioi ravinnontarvetta sekä ohjaa sopivien elintarvikkeiden ja tarvittaessa kliinisten ravintovalmisteiden valinnassa.
Ravitsemusterapian tavoitteena on ehkäistä ja hoitaa vajaaravitsemusta sekä edistää toipumista sairauksista ja leikkauksista. Ravitsemuksella on suuri merkitys terveyden edistämisessä ja sairauksien ennalta ehkäisyssä. Ravitsemuksella on suuri merkitys terveyden edistämisessä ja sairauksien ennalta ehkäisyssä. Ravitsemus on osa kokonaisvaltaista sairauksien hoitoa.
Ravitsemusterapeutin tarjoama ohjaus voidaan toteuttaa yksilö- tai ryhmävastaanotolla, puhelimitse tai etävastaanottona tai ohjaus voi olla osa moniammatillista tapaamista.
Ravitsemusohjaus perustuu valtakunnallisiin ravitsemussuosituksiin, joiden tavoitteena on ylläpitää ihmisten hyvää terveyttä.
Ravitsemusterapeutille tullaan terveydenhuollon ammattilaisen lähetteellä. Lähetteen saanut asiakas saa kutsun käynnille kirjeitse tai puhelimitse. Ravitsemusohjaus on alle 18-vuotiaille maksutonta, aikuisilta asiakkailta peritään poliklinikkamaksu.
Voit lukea lisää ravitsemusterapiasta hyvinvointialueen verkkosivuilta: Ravitsemusterapia | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Kainuun hyvinvointialueella toimii lähetteetön seksuaalineuvonta. Seksuaalisuuteen liittyvät ongelmat ja haastavat elämäntilanteet voivat aiheuttaa muutoksia pitkäksi aikaa yksilön terveydessä ja hyvinvoinnissa. Seksuaalineuvonnan vastaanotolla voi käydä keskustelemassa erilaisista seksuaalisuuteen liittyvistä asioista.
Yhteystiedot kunnittain löydät hyvinvointialueen verkkosivuilta Seksuaalineuvonta | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
KaiÂnuun kesÂkusÂsaiÂraaÂlasÂsa toiÂmii eri eriÂkoiÂsaÂloÂjen poÂlikÂliÂniÂkoiÂta. Täältä löyÂdät ykÂsikÂköÂkohÂtaisÂta liÂsäÂtieÂtoa Kainuun keskussairaalan poliklinikoista. Poliklinikat | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Tästä linkistä näet Kainuun hyvinvointialueen asiakasmaksujen määrät Asiakasmaksut | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Julkisen terveydenhuollon asiakasmaksuissa on kalenterivuosittainen maksukatto. Sen täyttymisen jälkeen asiakasmaksuja ei enää peritä maksukaton piiriin kuuluvista palveluista lukuun ottamatta lyhytaikaisen laitoshoidon tai -palvelun ylläpitomaksua. Sinun on tärkeä muistaa, että maksukaton täyttymistä on seurattava itse. Tästä linkistä näet tarkemmin tietoa maksukatosta ja saat yhteystiedot maksukattoasioista vastaavaan tahoon Maksukatto | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Kainuun hyvinvointialueella työskentelee sairaalapappi, joka on Kajaanin seurakunnan sairaalasielunhoitotyöhön erityiskoulutettu pappi. Sairaalapappi on potilaita, kuntoutujia ja omaisia varten. Sairaalapapin palvelut kuuluvat kaikille – ei siis tarvitse olla kirkon jäsen, jotta voi kutsua sairaalapapin luokseen. Sairaalasielunhoito rohkaisee toiÂvoon. Kainuun keskussairaalan ja Kajaanin terveysaseman vuodeosastoilla sekä avoÂhoiÂdosÂsa työskentelee sairaalapappi, joka on Kajaanin seurakunnan sairaalasielunhoitotyöhön erityiskoulutettu pappi. Kun tarvitset kuuntelijaa tai haluat viettää ehtoollista, ruÂkousÂhetÂkeä tai saattohartautta, pyydä sairaalapappi paikalle. Sairaalapappi on turvallinen ihminen, joka pysähtyy, kohtaa ja on läsnä. Sairaalasielunhoito | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)