Siirry sisältöön

Sivun sisältö:

    Terveydenhuollon tavoitteena on edistää ja ylläpitää sinun terveyttä, hyvinvointia, työ- ja toimintakykyä sekä sosiaalista turvallisuutta.

    Kainuun hyvinvointialueen vas­taa­not­to- ja ter­veys­kes­kus­sai­raa­la­toi­min­ta auttaa alueel­la asu­vil­le hen­ki­löil­le hei­dän tar­vit­se­man­sa ter­vey­den- ja sai­raan­hoi­to­pal­ve­lut. Ter­vey­den- ja sai­raan­hoi­to­pal­ve­lui­hin kuu­lu­vat lää­kä­ri- ja hoi­ta­ja­vas­taa­not­to­toi­min­ta, fy­sio­te­ra­peut­ti­set ja eri­tyis­te­ra­peut­ti­set kun­tou­tus­toi­met se­kä ter­veys­kes­kus­sai­raa­la­ta­soi­nen sai­raa­la­hoi­to.

    Lisätietoa ja yhteystiedot Terveysasemat | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Työterveyshuolto kuuluu kaikille työssä käyville työntekijöille työsuhteen laadusta ja kestosta riippumatta. Työterveyshuollon järjestää ja kustantaa työnantaja. Tavoitteena on tukea työntekijän työkykyä koko työuran ajan, edistää terveellistä työympäristöä ja turvallisia työoloja.

    Työterveysneuvottelut työkyvyn tukena

    Jos työkyvyssäsi esiintyy ongelmia, voidaan tilanteesi vuoksi järjestää työterveysneuvottelu työkykyisyytesi selvittämiseksi ja työssä jatkamisen tukemiseksi. Työterveysneuvotteluun osallistuvat sinun lisäksesi työnantaja ja työterveyshuollon edustajat.

    Saat lisätietoa työterveyshuollosta Työterveyshuolto – Tyosuojelu.fi – Työsuojeluhallinto(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Mielenterveys on hyvinvoinnin perustana oleva kokonaisvaltainen voimavara. Se liittyy ja vaikuttaa yksilöllisesti henkilön koko elämään ja arkeen. Vammaisuutta aiheuttava sairaus tai vamma, toimintakyvyn muuttuminen ja uuteen elämäntilanteeseen sopeutuminen voi kuormittaa sinua. On tärkeä puhua tuntemuksista perheelle ja läheisille. Jos olet huolissasi omasta henkisestä jaksamisestasi, ole yhteydessä Kainuun hyvinvointialueen mielenterveyspalveluihin. Täältä linkistä lisätietoa Aikuisten mielenterveys- ja päihdepalvelut | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Mielenterveyden omahoito:

    Jos sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai sinulla on lieviä oireita, voit tutustua Mielenterveystalon omahoito-ohjelmiin. Mielenterveystalosta löytyy omahoito-ohjelmia oireisiin, elämäntilanteisiin ja mielen hyvinvointiin. Tarjonnasta löytyy myös erikseen omahoito-ohjelmia eri kohderyhmille. Näet omahoito-ohjelmat täältä Omahoito | Mielenterveystalo.fi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Huo­li omas­ta tai lä­hei­sesi päih­tei­den käy­tös­tä tai muus­ta riip­pu­vuu­des­ta on riit­tä­vä syy yh­tey­de­not­toon. Käyn­nit ovat mak­sut­to­mia ja toi­mi­vat ajan­va­rauk­sel­la. Lä­he­tet­tä ei tar­vi­ta. Ota yh­teyt­tä ko­ti­kun­ta­si mie­len­ter­veys- ja päih­deyk­sik­köön Avohoito | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Lisätietoa saat myös täältä Mielenterveys, päihteet ja riippuvuudet | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Jos olet tyy­ty­mä­tön saa­maa­si hoi­toon, koh­te­luun tai si­nul­la on epä­sel­vyyk­siä liit­tyen hoi­too­si, kes­kus­te­le en­sin si­nua hoi­ta­nei­den hen­ki­löi­den tai hei­dän esi­hen­ki­löi­den kans­sa. Mi­kä­li asia­si ei sel­viä kes­kus­te­lus­sa, voit ol­la yh­tey­des­sä po­ti­la­sa­sia­vas­taa­vaan, jo­ka voi tar­vit­taes­sa aut­taa si­nua sel­vit­tä­mään hoi­too­si liit­ty­vää on­gel­maa.

    Po­ti­la­sa­sia­vas­taa­va ei puu­tu hoi­to­pää­tök­siin ei­kä tee pää­tök­siä. Po­ti­la­sa­sia­vas­taa­va on teh­tä­väs­sään puo­luee­ton ja riip­pu­ma­ton. Po­ti­la­sa­sia­vas­taavan pal­ve­lu on mak­su­ton­ta.

    Voit laittaa viestin potilasasiavastaavalle Kainuun Omasote(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun). Palveluun kirjautuminen vaatii vahvan tunnistautumisen.

    Lisätietoa ja yhteystiedot tästä linkistä Potilasasiavastaava | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Liikuntaneuvonta on mak­su­ton­ta elin­ta­paoh­jaus­ta, jo­ka on suun­nat­tu ter­vey­ten­sä kan­nal­ta liian vä­hän tai ei ol­len­kaan liik­ku­vil­le hen­ki­löil­le. Lii­kun­ta­neu­von­nas­sa py­ri­tään et­si­mään kei­no­ja joil­la voi aloit­taa ak­tii­vi­sem­man ar­jen. Jo­kai­nen asia­kas osal­lis­tuu neu­von­taan omis­ta läh­tö­koh­dis­taan, esim. tu­ki- ja lii­kun­tae­li­mis­tön­vai­vat ei ole es­te lii­kun­ta­neu­von­taan osal­lis­tu­mi­seen. Lii­kun­ta­neu­von­ta tar­joaa pien­ryh­mä­kurs­se­ja Ka­jaa­nis­sa. Tar­jol­la on voi­ma- ja ta­sa­pai­no-, pol­vi-lonk­ka-, nis­ka-har­tia- ja sel­kä­kurs­se­ja.  Asiak­kaan on mah­dol­lis­ta saa­da esi­mer­kik­si kun­to­sa­li- ja al­la­soh­jaus­ta. Asia­kas mak­saa lii­kun­ta­pai­kan käyn­ti­mak­sun it­se. 

    Lii­kun­ta­neu­von­ta aloi­te­taan hen­ki­lö­koh­tai­sel­la al­ku­haas­tat­te­lul­la, jos­sa kar­toi­te­taan ny­ky­het­ken liik­ku­mi­sen ti­lan­ne. Jat­ko- tai seu­ran­ta­ta­paa­mi­sia so­vi­taan yk­si­löl­li­sen tar­peen mu­kaan. 

    Kurs­sil­le il­moit­tau­tu­mi­nen ta­pah­tuu Oma­so­ten kaut­ta, tai soit­ta­mal­la lii­kun­ta­neu­von­nan fy­sio­te­ra­peu­teil­le. 

    Ohjattu liikunta | Kajaani(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) 

    Liikuntaneuvonta – Kuhmo(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) 

    Lii­kun­ta­neu­von­taa kan­nat­taa seu­ra­ta Fa­ce­boo­kis­sa.  Kainuun hyvinvointialue – liikuntaneuvonta | Kajaani | Facebook(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) 

    Liikuntaneuvonnan video:

    Kun­tou­tu­soh­jaa­ja oh­jaa ja neu­voo si­nua ja lä­hi­pii­riä­si muut­tu­nees­sa elä­män­ti­lan­tees­sa, kun olet vam­mau­tu­nut tai sai­ras­tu­nut. Ta­voit­tee­na on löy­tää kei­no­ja ar­jes­sa pär­jää­mi­seen ja toi­min­ta­ky­vyn tu­ke­mi­seen mah­dol­li­sis­ta ra­joit­teis­ta huo­li­mat­ta. 

    Kun­tou­tu­soh­jaa­ja tie­dot­taa so­pi­vis­ta pal­ve­luis­ta ja neu­voo nii­den pa­riin. Kun­tou­tu­soh­jaa­ja te­kee yh­teis­työ­tä eri alo­jen asian­tun­ti­joi­den kans­sa pal­ve­lui­den yh­teen­so­vit­ta­mi­sek­si, te­kee tar­vit­taes­sa ko­ti-, päi­vä­ko­ti-, kou­lu- ja työ­paik­ka­käyn­te­jä ja osal­lis­tuu ver­kos­to­pa­la­ve­rei­hin. Hän toi­mii yh­dys­hen­ki­lö­nä kun­tou­tuk­seen osal­lis­tu­vien am­mat­ti­hen­ki­löi­den ja mui­den ta­ho­jen vä­lil­lä.

    Kun­tou­tu­soh­jauk­seen oh­jau­du­taan ot­ta­mal­la it­se yh­teyt­tä tai toi­sen ter­vey­den­huol­lon am­mat­ti­lai­sen pal­ve­lu­pyyn­nöl­lä. Kun­tou­tu­soh­jaus on si­nul­le mak­su­ton­ta.

    Kun­tou­tu­soh­jaa­jat työs­ken­te­le­vät Kai­nuun kes­kus­sai­raa­lan eri­kois­sai­raan­hoi­don eri­koi­sa­loil­la. 

    Kai­nuus­sa työs­ken­te­lee muun muassa:

    • am­ma­til­li­nen kun­tou­tu­soh­jaa­ja
    • ke­hi­tys­vam­mais­ten kun­tou­tu­soh­jaa­ja 
    • kuu­lon kun­tou­tu­soh­jaa­ja/aistikuntoutusohjaus, ai­kui­set
    • näön kuntoutusohjaaja/aistikuntoutusohjaus, aikuiset
    • lasten kuu­lon ja kom­mu­ni­koin­nin kun­tou­tu­soh­jaa­ja
    • aikuisten neu­ro­lo­gian kun­tou­tu­soh­jaa­ja 
    • sisätautien ja pal­lia­tii­vi­nen hoidon kun­tou­tu­soh­jaa­ja
    • pit­käai­kais­sai­rai­den las­ten kun­tou­tu­soh­jaa­ja

    Voit lähettää viestin kuntoutusohjaajalle Kainuun Omasote(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun). Palveluun kirjautuminen vaatii vahvan tunnistautumisen.

    Yhteystiedot ja lisätietoa täältä: Kuntoutusohjaus | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun). Huom! Näön ja kuulon kuntoutusohjaajien yhteystiedot löytyvät aistikuntoutusohjauksen kohdalta.

    Kotikuntoutus Konsta tuottaa tehostettua moniammatillista kotikuntoutusta Kajaanissa, Sotkamossa ja Kuhmossa. Tehostettu kotikuntoutus on tavoitteellista, nousujohteista ja yksilöllistä kuntoutusta asiakkaan kotona tai arkiympäristössä.  Tehostettu kotikuntoutus on tarkoitettu 18 vuotta täyttäneille henkilöille, joilla on haasteita selvitä arjen toiminnoista akuutisti heikentyneen toimintakyvyn ja elämäntilanteen vuoksi. Asiakkaaksi voi ohjautua terveydenhuollon poliklinikoilta tai osastoilta, mutta asiakas tai omaiset voivat olla myös suoraan yhteydessä oman kuntansa tehostetun kotikuntoutuksen tiimiin. Täältä löydät lisätietoa Tehostettu kotikuntoutus | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Fysioterapia on lääkinnällistä kuntoutusta, jonka tavoitteena on toiminta- ja liikkumiskyvyn kohentuminen sekä sitä kautta kipujen helpottuminen. Fysioterapeutit ohjaavat ja auttavat fyysisen toimintakyvyn ja liikkumisen haasteissa.  

    Fysioterapeutin ohjaus voi olla aiheellista, mikäli sinulla on tuki- ja liikuntaelimistön kipuja tai fyysisen toimintakyvyn heikkenemistä. Fysioterapiaa toteutetaan terveyttä ja toimintakykyä edistävällä ohjauksella ja neuvonnalla, erilaisilla terapiamenetelmillä sekä apuvälineillä. Fysioterapiassa korostuu oma aktiivisuus terveyttäsi kohtaan.  

    Fysioterapiapalvelut ovat kaikille ikäryhmille tarkoitettuja ja toteutetaan yksilöllisen tarpeen mukaan. Kuntien terveysasemilla fysioterapiaan pääsee vastaanoton hoitajan tai lääkärin tekemän palvelutarpeen arvion perusteella. Ohjaus- ja neuvontakäynnille pääsee suoraan ottamalla yhteyttä oman terveysasemasi fysioterapiaan.   Lisätietoa löydät Kainuun hyvinvointialueen verkkosivuilta: Fysioterapia | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Toimintaterapian tavoitteena on edistää kykyä selviytyä ja osallistua arkielämässä mahdollisimman itsenäisesti itselle merkityksellisiin toimintoihin toimintakyvyn muutoksista ja rajoituksista huo­li­mat­ta. Yksilölliset tarpeet määräävät sen, missä ympäristössä terapia toteutetaan. 

    Toimintaterapeutti 
    •    arvioi toimintakykyä, osallistumisen mahdollisuuksia sekä kuntoutuksen tarvetta  
    •    etsii uusia toimintatapo­ja arjen pulmatilanteisiin 
    •    arvioi pie­na­pu­vä­li­nei­den tar­vet­ta ja oh­jaa nii­den käy­tös­sä 
    •    ar­vioi eri­lais­ten yk­si­löl­lis­ten tu­kien ja kä­si­las­to­jen tar­vet­ta (or­too­sit) 
    •    ar­vioi tar­vit­taes­sa asun­non muu­tos­työ­tar­pei­ta. 

    Toi­min­ta­te­ra­peut­ti tar­kas­te­lee ih­mis­tä ko­ko­nai­suu­te­na läh­tö­koh­ta­naan ne toi­min­taan liit­ty­vät val­miu­det ja tai­dot, joi­ta ih­mi­nen ha­luaa ja tar­vit­see päi­vit­täin. Toi­min­ta­te­ra­peu­tin työ vaih­te­lee asiak­kaan tar­pei­den ja toi­min­taym­pä­ris­tön mu­kaan. 

    Toi­min­ta­te­ra­piaan tul­laan yleen­sä lää­kä­rin tai muun ter­vey­den­huol­lon am­mat­ti­lai­sen lä­het­teel­lä.  
    Toi­min­ta­te­ra­pia­käyn­niltä pe­ri­tään po­lik­li­nik­ka­mak­su. 

    Lisätietoa löydät Kainuun hyvinvointialueen verkkosivuilta: Toimintaterapia | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    voi olla sinulle tarpeen, mikäli etenevä sairautesi aiheuttaa puhehäiriöitä ja kommunikointivaikeuksia. Puheterapian tavoitteena on parantaa asiakkaan toiminta- ja kommunikaatiokykyä arjessa. Puheterapia toteutetaan asiakkaan tarpeen mukaisesti ja voi sisältää ohjausta, neuvontaa, seurantaluonteisia käyntejä ja/tai tiivistä kuntoutusta.  

    Ai­kui­set oh­jau­tu­vat pu­he­te­ra­peu­tin ar­vioon pää­sään­töi­ses­ti lää­kä­rin lä­het­teel­lä. Käyn­nit to­teu­te­taan jo­ko osas­to­käyn­tei­nä Kai­nuun kes­kus­sai­raa­las­sa sai­raa­la­jak­son ai­ka­na tai pu­he­te­ra­peu­tin vas­taa­no­tol­la kun­tou­tus­po­lik­li­ni­kal­la. Vas­taa­no­tol­le asiak­kaat kut­su­taan kir­jeit­se tai pu­he­li­mit­se. Po­lik­li­nik­ka­käyn­nit ovat mak­sul­li­sia.  

    Voit lukea lisää puheterapiasta hyvinvointialueen verkkosivuilta: Puheterapia | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Ravitsemusterapeutti on ravitsemuksen asiantuntija, joka ohjaa ja tukee ruoan valintaan ja syömiskäyttäytymiseen sekä sairauksien ravitsemushoitoon liittyvissä asioissa. Ravitsemusterapeutti arvioi ravinnontarvetta sekä ohjaa sopivien elintarvikkeiden ja tarvittaessa kliinisten ravintovalmisteiden valinnassa.

    Ravitsemusterapian tavoitteena on ehkäistä ja hoitaa vajaaravitsemusta sekä edistää toipumista sairauksista ja leikkauksista. Ravitsemuksella on suuri merkitys terveyden edistämisessä ja sairauksien ennalta ehkäisyssä. Ravitsemuksella on suuri merkitys terveyden edistämisessä ja sairauksien ennalta ehkäisyssä. Ravitsemus on osa kokonaisvaltaista sairauksien hoitoa.

    Ravitsemusterapeutin tarjoama ohjaus voidaan toteuttaa yksilö- tai ryhmävastaanotolla, puhelimitse tai etävastaanottona tai ohjaus voi olla osa moniammatillista tapaamista.

    Ravitsemusohjaus perustuu valtakunnallisiin ravitsemussuosituksiin, joiden tavoitteena on ylläpitää ihmisten hyvää terveyttä.

    Ravitsemusterapeutille tullaan terveydenhuollon ammattilaisen lähetteellä. Lähetteen saanut asiakas saa kutsun käynnille kirjeitse tai puhelimitse. Ravitsemusohjaus on alle 18-vuotiaille maksutonta, aikuisilta asiakkailta peritään poliklinikkamaksu.

    Voit lukea lisää ravitsemusterapiasta hyvinvointialueen verkkosivuilta: Ravitsemusterapia | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Kainuun hyvinvointialueella toimii lähetteetön seksuaalineuvonta. Seksuaalisuuteen liittyvät ongelmat ja haastavat elämäntilanteet voivat aiheuttaa muutoksia pitkäksi aikaa yksilön terveydessä ja hyvinvoinnissa. Seksuaalineuvonnan vastaanotolla voi käydä keskustelemassa erilaisista seksuaalisuuteen liittyvistä asioista.

    Yhteystiedot kunnittain löydät hyvinvointialueen verkkosivuilta Seksuaalineuvonta | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Kai­nuun kes­kus­sai­raa­las­sa toi­mii eri eri­koi­sa­lo­jen po­lik­li­ni­koi­ta. Täältä löy­dät yk­sik­kö­koh­tais­ta li­sä­tie­toa Kainuun keskussairaalan poliklinikoista. Poliklinikat | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Tästä linkistä näet Kainuun hyvinvointialueen asiakasmaksujen määrät Asiakasmaksut | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Julkisen terveydenhuollon asiakasmaksuissa on kalenterivuosittainen maksukatto. Sen täyttymisen jälkeen asiakasmaksuja ei enää peritä maksukaton piiriin kuuluvista palveluista lukuun ottamatta lyhytaikaisen laitoshoidon tai -palvelun ylläpitomaksua. Sinun on tärkeä muistaa, että maksukaton täyttymistä on seurattava itse. Tästä linkistä näet tarkemmin tietoa maksukatosta ja saat yhteystiedot maksukattoasioista vastaavaan tahoon Maksukatto | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Kainuun hyvinvointialueella työskentelee sairaalapappi, joka on Kajaanin seurakunnan sairaalasielunhoitotyöhön erityiskoulutettu pappi. Sairaalapappi on potilaita, kuntoutujia ja omaisia varten. Sairaalapapin palvelut kuuluvat kaikille – ei siis tarvitse olla kirkon jäsen, jotta voi kutsua sairaalapapin luokseen. Sairaalasielunhoito rohkaisee toi­voon. Kainuun keskussairaalan ja Kajaanin terveysaseman vuodeosastoilla sekä avo­hoi­dos­sa työskentelee sairaalapappi, joka on Kajaanin seurakunnan sairaalasielunhoitotyöhön erityiskoulutettu pappi. Kun tarvitset kuuntelijaa tai haluat viettää ehtoollista, ru­kous­het­keä tai saattohartautta, pyydä sairaalapappi paikalle. Sairaalapappi on turvallinen ihminen, joka pysähtyy, kohtaa ja on läsnä. Sairaalasielunhoito | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Vammaisen aikuisen hoito- ja palveluketju: