Siirry sisältöön

Sivun sisältö:

    Saavutettavuuskirjasto Celia on valtion erikoiskirjasto, joka tukee yhdenvertaisuutta lukemisessa ja oppimisessa. Celia tuottaa ja välittää ääni- ja pistekirjoja sekä muita erikoisvalmisteisia kirjoja ja oppimateriaaleja. Asiakkaaksi voivat liittyä kaikki, joille tavallisen kirjan lukeminen on vaikea lukivaikeuden, sairauden, vamman tai vastaavan syyn vuoksi. Palvelu on maksuton. Voit liittyä Celian asiakkaaksi kirjastossa.

    Täältä saat lisätietoa Celiasta, ja siitä kuinka liittyä Celian asiakkaaksi. Celia – Saavutettavasti kanssasi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Celia esittelyvideoon pääset täältä Celian äänikirjat (youtube.com)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Terveyskylään on koottu kattavasti tietoa, miten voit helpottaa arkeasi, jos näkökykysi on heikentynyt. Saat neuvoja apuvälineistä, esimerkiksi miten voit helpottaa lukemista ja kirjoittamista tai miten käyttää tietokonetta ja mobiililaitetta. Täältä pääset Terveyskylän sivuille Näkemisen ongelmat(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Luetus-palvelu näkövammaiselle

    Jos sinulla on näkövamman haitta-aste vähintään 50 % tai haittaluokka 10, voit saada käyttöösi Luetus-palvelun. Jos sinulla on näkövammaiskortti, se riittää selvitykseksi näkövammaisuudesta. Jos sinulla ei ole näkövammaiskorttia, tulee hakemukseen liittää terveydenhuoltoalan ammattilaisen selvitys, josta ilmenee silmälääkärin määrittämä haitta-asteprosentti tai haittaluokka.

    Luetus®-palvelussa saat luettavaksesi tuhansia kirjoja, lehtiä, radio- ja tv-ohjelmien viikkoluettelon sekä erilaisia oppaita, luetteloita ja ohjeita. Kaikki ovat näkövammaisille saavutettavassa muodossa.

    Lisätietoa saat tästä linkistä Luetus-palvelu | Näkövammaisten liitto (nakovammaistenliitto.fi)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Kuurojen liitto ry:n viittomakielisestä kirjastosta löydät laajan valikoiman ohjelmia ja videoita. Täältä pääset tutustumaan kirjaston sisältöön Viittomakielinen kirjasto – Huvia ja hyötyä, faktaa ja fiktiota(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Jos toimintakykysi on alentunut iän tai sairauden vuoksi, sinulla voi olla mahdollisuus saada kotipalvelua ja niiden tukipalveluja, kuten siivouspalvelua, arvonlisäverottomasti. Arvonlisäverottomista palveluista voi tehdä myös kotitalousvähennyksen. Arvonlisäverottomaan palveluun et tarvitse lääkärintodistusta tai ulkopuolisen tekemää virallista arviointia. Voit olla itse tai läheisesi voi olla suoraan yhteydessä listalla olevaan palveluntuottajaan, jolle kerrot tilanteestasi ja avun tarpeesta. Kai­nuun hy­vin­voin­tia­lueen hy­väk­sy­mät pal­ve­lu­tuot­ta­jien listat saat tästä linkistä Ikäihmisten palveluiden kotipalvelun tukipalveluja tuottavat sosiaalipalvelujen palveluntuottajat | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) 

    ARA eli Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus tukee vammaisia korjaus- ja esteettömyysavustuksilla.

    • Korjausavustus henkilöasiakkaille:

    ARA myöntää avustusta iäkkäille (yli 65-vuotiaille) tai vammaisille henkilöille heidän omakotitalonsa tai omistamansa asunnon korjaamiseen. Avustuksen tarkoituksena on parantaa iäkkäiden ja vammaisten henkilöiden mahdollisuuksia kotona asumiseen.

    Lisätietoa saat täältä Korjausavustus iäkkäiden ja vammaisten henkilöiden asuntoihin (ara.fi)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    • Avustukset taloyhtiöille:

    Esteettömyysavustuksella tarkoitetaan avustusta liikkumisesteen poistamiseen. Ara myöntää avustusta sellaisen liikkumisesteen poistamiseen, millä tehdään mahdolliseksi liikuntarajoitteisen pääsy asuinrakennukseen, siinä oleviin asuntoihin tai muihin yhteisiin tiloihin.

    Lisätietoa saat täältä Avustukset yhteisöille ja yhtiöille (ara.fi)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Lisätietoa: Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus | ARA(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Yhteystiedot: Yhteystiedot (ara.fi)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Sinulla voi olla mahdollista saada Kelasta erilaisia sosiaaliturvan tukimuotoja. Kela tukee vammaisia ja pitkäaikaisesti sairaita.

    Kelan tukimuotoja ovat esimerkiksi:

    sopeutumisvalmennuskurssit Kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskurssit | Henkilöasiakkaat | Kela(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    kuntoutusta kaiken ikäisille Kuntoutusvaihtoehdot | Henkilöasiakkaat | Kela(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    vammaistuet Vammaistuet | Henkilöasiakkaat | Kela(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    lääkekorvaukset Lääkekorvaukset | Henkilöasiakkaat | Kela(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    matkakorvaukset Matkakorvaukset | Henkilöasiakkaat | Kela(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    EU-vammaiskortti EU:n vammaiskortti | Henkilöasiakkaat | Kela(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    sairauspäiväraha Sairauspäiväraha | Henkilöasiakkaat | Kela(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    asumisen tuet Asumistuki | Henkilöasiakkaat | Kela(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    toimeentulotuki Toimeentulotuki | Henkilöasiakkaat | Kela(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    tulkkauspalvelu Vammaisten tulkkauspalvelu | Henkilöasiakkaat | Kela(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Pikaopas sairausajan etuuksiin | Henkilöasiakkaat | Kela(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Kelan sopeutumisvalmennuskurssit

    Kela järjestää kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskursseja lapsille, nuorille ja aikuisille sekä heidän perheilleen ja läheisilleen. Sopeutumisvalmennuskurssit auttavat sopeutumaan sairauden tai vamman mukanaan tuomiin muutoksiin. Kuntoutuskurssilla saat tukea sairaudesta tai vammasta kuntoutumiseen, tietoa sairaudestasi, vertaistukea sekä tukea arjen toimintoihin. Lisätietoa saat täältä Kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskurssit | Henkilöasiakkaat | Kela(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Kelan kuntoutusta kaiken ikäisille

    Kela järjestää kuntoutusta kaiken ikäisille eri elämäntilanteisiin. Lisätietoa saat täältä eri vaihtoehdoista Kuntoutusvaihtoehdot | Henkilöasiakkaat | Kela(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Sinulla alle 65-vuotiaalla voi olla oikeus vaativaan lääkinnälliseen kuntoutukseen, jos sinulla on vamman tai sairauden vuoksi huomattavia vaikeuksia selviytyä arjen toimissa ja osallistua niihin. Vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta ovat esimerkiksi erilaiset terapiat ja moniammatillinen yksilökuntoutus. Täältä saat lisätietoa Vaativa lääkinnällinen kuntoutus | Henkilöasiakkaat | Kela(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Kelan vammaisetuudet aikuiselle:

    a) 16 vuotta täyttäneen vammaistuki. Vammaistuen tarkoitus on tukea työikäisten vammaisten henkilöiden selviytymistä työssä, opiskelussa ja jokapäiväisessä elämässä. Vammaistuen saamiseksi vaaditaan, että sairaus tai vamma aiheuttaa toimintakyvyn alentumista ainakin vuoden ajan.

    Tuen myöntäminen riippuu yleisen haitan, avun ja palvelujen tarpeen sekä erityiskustannusten määrästä. Määrät ovat: perusvammaistuki, korotettu vammaistuki ja ylin vammaistuki. Tuet ovat verottomia. Hakemus tehdään Kelaan ja liitteeksi tarvitaan lääkäriltä C-lausunto.

    TAI

    b) Eläkettä saavan hoitotuki. Hoitotuella tuetaan sairaan ja vammaisen henkilön kotona asumista ja siellä tapahtuvaa hoitoa sekä korvataan sairaudesta aiheutuvia erityiskustannuksia. Tuen saaminen edellyttää aina, että henkilön toimintakyky on alentunut vähintään vuoden ajaksi, ja hakijalla on henkilökohtaisten toimintojen avun, valvonnan tai ohjauksen tarvetta. Hoitotuki myönnetään työkyvyttömyyseläkkeen, kuntoutustuen, yksilöllisen varhaiseläkkeen tai vanhuuseläkkeen saajalle. Hoitotuen suuruus riippuu avuntarpeen, valvonnan ja ohjauksen sekä erityiskulujen määrästä. Hoitotuen tasot ovat: perushoitotuki, korotettu hoitotuki ja ylin hoitotuki. Tuet ovat verottomia. Hakemus tehdään Kelaan ja liitteeksi tulee C-lausunto lääkäriltä. 

    Lisätietoa näistä saat Kelasta Vammaistuet | Henkilöasiakkaat | Kela(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    EU-vammaiskortti

    Vammaiset ihmiset voidaan kortin avulla huomioida palveluissa paremmin. EU:n vammaiskortilla vammaiset ihmiset voivat todentaa vaivattomasti vammaisuutensa tai avustajan tarpeensa matkustaessaan esimerkiksi julkisilla kulkuneuvoilla ja osallistuessaan liikunta- ja kulttuuritapahtumiin. Sitä voi käyttää Suomessa ja muissa EU-maissa.

    EU:n vammaiskorttia haetaan Kelasta. Kela tarkistaa, onko sinulla vammaiskorttiin oikeuttava voimassa oleva päätös. Jos sinulla on päätös, saat oikeuden kortin tilaamiseen ja linkin vammaiskortin tilauspalveluun. Tämän jälkeen sinun täytyy itse viimeistellä korttihakemuksesi ja tilata kortti vammaiskortin tilauspalvelusta.

    Saat yleistä tietoa vammaiskortista tätä kautta Vammaiskortti(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Kelan sivuille pääset tämän linkin kautta EU:n vammaiskortti | Henkilöasiakkaat | Kela(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Eläkekortti

    Kela lähettää sinulle kansaneläkkeensaajan kortin ilman eri pyyntöä sen jälkeen, jos sinulle myönnetään kansaneläkelain mukainen työkyvyttömyyseläke. Täältä linkistä saat lisätietoa eläkekortilla saatavista alennuksista. Kansaneläkkeensaajan kortti | Henkilöasiakkaat | Kela(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Jos sinulla on sairaudesta tai vammasta johtuvaa haittaa, jonka voidaan arvioida estävän sinua liikkumasta itsenäisesti, ja kuljetustarve on säännöllinen tai usein toistuva, kannattaa ottaa asia esille lääkärin kanssa.

    Liikkumisesteisen pysäköintitunnus on sinulle henkilökohtainen ja se myönnetään vammaiselle henkilölle, joka voi ajaa itse, tai häntä voidaan kuljettaa. Pysäköintitunnuksen myöntämisen edellytykset löytyvät Traficomin(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) nettisivuilta. Liikkumisesteisen pysäköintitunnus myönnetään, jos myöntämisen edellytykset täyttyvät. Päätöksen siitä, täyttyvätkö myöntämisen edellytykset, tekee lääkäri.  Voit hakea palvelussa myös vapautusta ajoneuvoveron perusverosta tunnuksen hakemisen yhteydessä.

    Liikkumisesteisen pysäköintitunnus on maksullinen. Jos lääkäri toteaa myöntämisen edellytysten täyttyvän, pysäköintitunnuksen voit hakea Traficomin sähköisen Oma asiointi -palvelun(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) kautta tai jättämällä hakemuksen Ajovarman palvelupisteeseen Ajokortit ja luvat – A-Katsastus(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Jos olet liikuntaesteinen tai 75 vuotta täyttänyt, sinulla voi olla oikeus saada kirjeposti jaetuksi joko tontin rajalle ajo- ja kulkuliittymään sijoitettuun postilaatikkoon tai huoneistokohtaiseen postiluukkuun. Jakelu ei koske sanoma- ja aikakauslehtiä. Kirjelähetysten siirtopyynnöt tulee esittää oman postitoimipaikan jakelupäällikölle. Kirjepostilähetysten jakelupisteen siirto lähemmäs on maksutonta vain silloin, kun se tapahtuu hyväksytyn erityistarpeen perusteella.

    Lisätietoa saat alla olevista linkeistä

    Postilaki 415/2011 – Ajantasainen lainsäädäntö – FINLEX ®(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Postin jakeluhäiriöt ja -tavat | Traficom(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Lakisääteinen tapaturmavakuutus

    Työtapaturma- ja ammattitautivakuutus vastaa työtapaturmissa vahingoittuneiden ja ammattitautiin sairastuneiden korvauksista. 

    Liikennevakuutus

    Liikennevakuutus vastaa liikennevahingosta aiheutuvien kustannusten ja menetysten korvaamisesta vammautuneille ja heidän kuntoutuksensa korvaamisesta. Korvauksia maksetaan sairaanhoitokustannuksista ja muista tarpeellisista kustannuksista, ansionmenetyksestä, kivusta, särystä sekä tilapäisestä haitasta ja pysyvästä haitasta.

    Lisätietoa täältä Liikennevakuutuskeskus – Turvallisesti liikenteessä (lvk.fi)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Tapaturma- ja liikennevakuutuksen etuudet Tapaturma- ja liikennevakuutuksen etuudet – Eläketurvakeskus (etk.fi)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Avustamispalvelu helpottaa matkustamista ja takaa kaikille yhtäläiset oikeudet matkustamiseen.

    Tältä sivulta löydät tietoa VR:n esteettömyyspalveluista kuten rautatieasemien avustamispalveluista, apuvälineiden kuljettamisesta junissa, junien esteettömyydestä ja junaliikenteen poikkeustilanteissa toimimisesta. Esteetön ju­na­mat­kus­ta­mi­nen – VR(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Jos tarvitset apua lentoasemalla liikkumisessa ja toimimisessa, saat ilmaisen avustajapalvelun, jos olet kehitysvammainen, näkö- ja kuulovammainen, liikkumisesteinen, iäkäs ja muu matkustaja, jonka liikuntakyky on rajoittunut. Saat apua lentoasemalla liikkumiseen ympäri vuorokauden. Vammaisten ja liikkumisesteisten palvelut | Finavia(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Liikuntarajoitteisille ja vammaisille henkilöille on saatavana tietyillä linja-autoasemilla avustusta. Tästä linkistä saat tarkemmin tietoa asiasta: Liikuntarajoitteisten ja vammaisten henkilöiden avustaminen linja-autoasemilla – Matkahuolto(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Hyvä turvallisuustyökalu on mm. Kodin turvallisuuden tarkistuslista. Sitä voidaan käydä läpi pala palalta, jolloin turvallisuuden tarkistaminen sujuu mukavasti ja siitä saadaan helpommin säännöllinen osa arkista elämää.

    Lisätietoa saat näistä linkistä Materiaalit – SPEK(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) ja Erityisryhmien asumisturvallisuus – SPEK(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Kaikilla on oikeus kieltää henkilötietojensa käyttö suoramarkkinointiin. Näillä ohjeilla rajoitat puhelinmyyntiä ja muuta suoramarkkinointia. Suoramarkkinoinnilla tarkoitetaan markkinointia, jolla lähestytään kuluttajaa joko postitse, puhelimitse tai sähköisesti, esim. sähköpostilla.

    Täältä saat neuvoja markkinointikieltoon: Suoramarkkinoinnin ja puhelinmyynnin kieltäminen – Kilpailu- ja kuluttajavirasto (kkv.fi)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) ja Kieltopalvelut – ASML(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Sairausloma ja sairauspäiväraha

    Sairauspäivärahaa on oikeus sairauden vuoksi työhönsä kykenemättömillä henkilöillä. Sairauspäiväraha määräytyy vuositulon perusteella. Päivärahaa maksetaan enintään 300 arkipäivältä eli noin vuoden ajan. Kun olet saanut sairauspäivärahaa 150 arkipäivää, saat Kelasta kirjeen, jossa kerrotaan kuntoutusmahdollisuuksien lisäksi työkyvyttömyyseläkkeen hakemisesta. Voit hakea kuntoutusta, vaikka Kela tai työterveyshuolto ei olisi sitä ehdottanut. Jos koet tarvitsevasi kuntoutusta, hakeudu ensin työterveyslääkärille tai omalle lääkärillesi. 

    Kun sairauspäivärahasi enimmäisaika 300 arkipäivää on täyttynyt, voit saada sairauspäivärahaa saman sairauden vuoksi uudelleen vasta, kun olet ollut työkykyinen vuoden ajan.

    Lisätietoa saat täältä Sairauspäiväraha | Henkilöasiakkaat | Kela(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Osasairauspäiväraha

    Osasairauspäiväraha tukee työkyvyttömän henkilön pysymistä työelämässä ja paluuta kokoaikaiseen työhönsä. Osa-aikainen työ osasairauspäivärahalla on vapaaehtoinen järjestely, johon tarvitaan sinun ja työnantajasi suostumus. Osa-aikatyö ei saa vaarantaa terveyttäsi eikä toipumistasi. Työaikasi pitää vähentyä 40–60 prosenttiin kokoaikatyönä pidettävän työn työajasta. Osa-aikatyöstä sovitaan työterveyslääkärisi tai muun työolosuhteesi tuntevan lääkärin arvion perusteella.

    Lisätietoa saat täältä Osasairauspäiväraha | Henkilöasiakkaat | Kela(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Jos työkyvyttömyytesi jatkuu

    Jos työkykysi on heikentynyt sairauden tai vamman takia pitkäaikaisesti vähintään vuoden ajan, voit hakea kuntoutustukea eli määräaikaista työkyvyttömyyseläkettä tai työkyvyttömyyseläkettä. Yleensä näitä etuuksia voidaan myöntää vasta kun olet saanut noin vuoden ajan sairauspäivärahaa. 

    Sinun on tärkeä tiedostaa, että sairaus ja työkyvyttömyys eivät ole sama asia. Vaikka sinulla olisi diagnosoitu sairaus, et välttämättä ole kansaneläkelain tarkoittamalla tavalla työkyvytön. Kuntoutustukea tai työkyvyttömyyseläkettä ei siis välttämättä myönnetä, vaikka sinulla olisi lääkärinlausunto työkyvyttömyydestä. Jos haet kuntoutustukea tai työkyvyttömyyseläkettä ja oikeutesi sairauspäivärahaan päättyy ennen kuin saat päätöksen tai eläkehakemus hylätään, hae siinä tilanteessa työttömyysetuutta. Lisätietoa Kelasta Kuntoutustuki ja työkyvyttömyyseläke | Henkilöasiakkaat | Kela(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Työkyvyn tukeminen

    Täältä linkeistä löydät lisätietoa työkyvyn tukemiseen:

    Työkyvyn tuen keinot | Työterveyslaitos (ttl.fi)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Kuntoutumistalo | Terveyskylä.fi (terveyskyla.fi)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Ammatillinen kuntoutus – opas kuntoutujalle | Kuntoutumistalo | Terveyskylä.fi (terveyskyla.fi)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Vammaisen aikuisen hoito- ja palveluketju: