Siirry sisältöön

Sivun sisältö:

    Järjestöt tarjoavat tietoa sairauksista eri elämäntilanteissa, vertaistukea sekä vapaa-ajan toimintaa. Älä jää yksin, tukea on tarjolla. Vertaistuki tuo yhteen ihmisiä, jotka ovat samanlaisessa elämäntilanteessa. On helpottavaa jakaa kokemuksensa sellaisen henkilön kanssa, joka todella ymmärtää.

    Onko sinulla tai läheisellä hankaluutta hahmottaa mitä etuja ja palveluita sosiaaliturvajärjestelmä tarjoaa vammaiselle? Silloin kannattaa tutustua Järjestöjen sosiaaliturvaoppaaseen, joka päivitetään vuosittain. Opas tarjoaa sinulle selkeää ja ajantasaista tietoa sosiaaliturvasta. Opas on luettavissa täältä JÄRJESTÖJEN SOSIAALITURVAOPAS(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Tästä löydät lisää järjestöjen omia sosiaaliturva- ja palveluoppaita Materiaalit | JÄRJESTÖJEN SOSIAALITURVAOPAS(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    OLKA edistää potilasyhdistysten näkyvyyttä sairaalassa sekä koordinoi sairaalan vapaaehtoistoimintaa. OLKA tarjoaa potilaille ja läheisille tietoa järjestöjen palveluista. Vapaaehtoiset eri rooleissaan tuovat potilaille ja läheisille iloa, tukea ja toivoa sekä kiireettömiä kohtaamisia. Ta­voit­tee­na on, et­tä yhä useam­pi sai­raa­lan po­ti­las ja lä­hei­nen saisi ver­tais­tu­kea ja tu­kea va­paaeh­toi­sil­ta toi­mi­joil­ta.

    Li­sä­tie­toa OL­KA-toiminnasta löydät:  

    OLKA-Kainuu – Kainuun Sosiaali- ja terveysturvayhdistys ry(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)  

    OLKA Kainuu | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Toivo-vertaistukisovellus tarjoaa vertaistukea ja tietoa sairastuneille, vammautuneille ja heidän läheisilleen. Sovelluksen vertaistuki ei liity yksittäiseen sairauteen tai vammaan, vaan tukea voi hakea erilaisilla taustoilla. Toivo-sovellus on maksuton ja sitä voi käyttää myös anonyymisti. 
     
    Toivo-sovelluksen vertaistukijat ovat luotettavia, koulutettuja ja sitoutuneita vaitioloon myös sen jälkeen, kun lopettavat vertaistukijoina. Palvelu perustuu kahdenkeskiseen vertaistukeen. 
     
    Toivo-vertaistukisovellusta voi käyttää puhelimella tai tietokoneella. Sovelluksen voi ladata puhelimeen Google Play -kaupasta tai App Storesta.

    Tietokoneella sovellusta voi käyttää seuraavasta linkistä OLKA – Toivo-vertaistukisovellus(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Vertaistalo tarjoaa vertaistukea sairastuneille ja heidän läheisilleen. Sivusto tarjoaa kokemustarinoita sekä konkreettisia vinkkejä ja yhteystietoja potilasyhdistysten vertaistukipalveluihin. Sivustolta löydät mm. Vertaistukea -hakukoneen ja Vertaisvideot. Vertaistalo | Terveyskylä.fi (terveyskyla.fi)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry

    Tuetut lomat ovat täysihoitolomia, joita myönnetään pienituloisille eniten tuettua lomaa tarvitseville. Lomia järjestetään ympäri vuoden lapsiperheille, työikäisille, ikääntyneille ja vertaislomia lapsille sekä aikuisille.

    Tuetuilla vertaislomilla sinua ja muita lomalaisia voi yhdistää esimerkiksi sama sairaus, vamma tai perhetilanne. Sinun ei tarvitse olla järjestön jäsen hakeaksesi lomaa, mutta sinun tulee kuulua loman kohderyhmään.  Vertaislomalla pääset virkistymään ja rentoutumaan. Lomalla voit jakaa kokemuksia ja saada toisilta samassa elämäntilanteessa olevilta lomalaisilta vertaistukea ja vinkkejä arkeen. Lisätietoa täältä Vertaislomat – Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto (mtlh.fi)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Yleistä tietoa lomista saat täältä Etusivu – Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto (mtlh.fi)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Yhteystiedot tästä linkistä Yhteystiedot – Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto (mtlh.fi)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Hyvinvointilomat ry

    Hyvinvointilomat ry järjestää tuettuja lomia, jotka ovat pienituloisille lapsiperheille, työikäisille, työttömille ja ikäihmisille. Lomia myönnetään taloudellisin, terveydellisin ja sosiaalisin perustein.

    Tästä linkistä saat tarkemmin tietoa lomista ja sinne hakemisesta Hyvinvointilomat | Hae tuetulle täysihoito­lomalle(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Yhteystiedot tästä linkistä Hyvinvointilomat | Ota yhteyttä – Hyvinvointilomat(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Solaris – lomat ry

    Solaris-lomat järjestää arjesta selviytymistä tukevia täysihoitolomia vähävaraisille, joilla ei ole muutoin mahdollisuutta lomaan kodin ulkopuolella. Tavoitteena on parantaa ihmisten hyvinvointia, luoda ihanteellinen ympäristö vertaistukeen ja lisätä yhteiskunnallista osallisuutta. Lomaa on mahdollisuus hakea yksin, ystävän tai perheen kanssa. Aikuisilta edellytetään omatoimista selviytymistä lomalla.

    Tästä linkistä saat tarkemmin tietoa lomista ja sinne hakemisesta Solaris-lomat ry – Tuettujen lomien järjestäjä(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Yhteystiedot tästä linkistä SOLARIS-LOMAT – Solaris-lomat ry(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Kelan sopeutumisvalmennuskurssit

    Kela järjestää kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskursseja lapsille, nuorille ja aikuisille sekä heidän perheilleen ja läheisilleen. Sopeutumisvalmennuskurssit auttavat sopeutumaan sairauden tai vamman mukanaan tuomiin muutoksiin. Kuntoutuskurssilla saat tukea sairaudesta tai vammasta kuntoutumiseen, tietoa sairaudestasi, vertaistukea sekä tukea arjen toimintoihin. Lisätietoa saat täältä Kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskurssit | Henkilöasiakkaat | Kela(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Kai­paat­ko tu­kea hy­vin­voin­tii­si? Hy­vin­voin­nin ja ter­vey­den edis­tä­mi­sen -si­vus­tol­le on koot­tu ai­hea­lueit­tain tie­toa se­kä hy­vin­voin­tia tu­ke­vaa toi­min­taa ja pal­ve­lui­ta Kai­nuus­sa. Tässä linkki sivuille Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Invalidiliiton videot, podcastit ja webinaarit kertovat liiton toiminnasta, sen tarjoamista palveluista ja muista ajankohtaisista aiheista. I-studion videoissa esitellään liiton toimintaa ja sen tavoitteita tiiviisti lyhyissä videokatsauksissa. Podcasteissa Invalidiliiton nuoret aikuiset keskustelevat seksuaalisuudesta, ihmissuhteista ja elämästä yleensä. Webinaarien aiheina ovat mm. autoilu, sosiaaliturva ja kuntoutus, terveys- ja hyvinvointi, esteettömyys sekä vammaispalvelulain mukaiset palvelut. Löydä sinulle sopivimmat sisällöt täältä: I-kanava | Invalidiliitto(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Eläinavusteinen vapaaehtois- ja virkistystoiminta

    Eläinavusteinen vapaaehtois- ja virkistystoiminta on vapaamuotoista eli sille ei ole asetettu tarkkoja tavoitteita. Esimerkiksi kaverieläintoiminta ja vierailut ovat osa vapaamuotoista toimintaa.

    Kaverikoiratoiminnasta löydät lisätietoa täältä Kainuun Kaverikoirat – Kainuun Kennelpiiri ry(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Sairaalanrinteen Terveysmetsä, Kajaani

    Terveysmetsä si­jait­see Kai­nuun kes­kus­sai­raa­lan vie­rei­ses­sä met­säs­sä. Sai­raa­lan osoi­te on Sot­ka­mon­tie 13, 87300 Ka­jaa­ni. Siellä on esteetön lyhyt reitti, jonka varrella on aistiharjoitteita tauluissa. Lisäksi siellä on laavu, jossa on tulenteko mahdollisuus, puita tuodaan myös talvella (Kajaanin kaupunki). Esteettömällä reitillä ei ole talvikunnossapitoa. Terveysmetsästä löytyy myös pidempi ulkoilureitti.

    Terveysmetsäoppaat, Kainuu

    Koulutetut Terveysmetsä-oppaat tarjoavat Terveysmetsä-toimintaa. Ota yhteyttä lähimpään oppaaseen ja kysy järjestettävistä retkistä tai ryhmistä. Kainuussa toimivien terveysmetsäoppaiden yhteystiedot löydät täältä Terveysmetsä-oppaat – Terveysmetsä (terveysmetsa.fi)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Ammatillinen eläinavusteinen toiminta

    Toimintaan kuuluu mm. kuntoutus ja terapia, valmennus ja ohjaus. Eläin osallistuu ihmisen hyvinvointia edistävän palvelun toteuttamiseen. Asiakas osallistuu esimerkiksi ratsastusterapiaa, eläinavusteiseen valmennukseen tai sosiaalipedagogiseen hevostoimintaan. Esimerkiksi sosiaalipedagogisen hevostoimintaa voidaan käyttää sosiaalisen kasvun ja hyvinvoinnin tukemiseen sekä sosiaaliseen kuntoutukseen. Vaikutukset syntyvät vuorovaikutuksen, kokemuksellisuuden ja osallisuuden kautta.

    • Sosiaalipedagoginen hevostoiminta on sosiaalisen kasvun ja hyvinvoinnin sekä osallisuuden tukemiseen tähtäävää toimintaa. Toiminnan lähtökohtana on ihmisen ja hevosen vuorovaikutus sekä talliyhteisö, jossa toiminta tapahtuu. Lisätietoa täältä Kainuu – Sosiaalipedagoginen hevostoimintayhdistys ry

    Ko. toimintoihin voi hakeutua mm. itsemaksavana.

    Muita hyödyllisiä järjestöjen linkkejä:

    Vammaisen aikuisen hoito- ja palveluketju: