Siirry sisältöön

Sivun sisältö:

    Elämä vamman kanssa voi haastaa monella tavalla, jokaisen kokemus on yksilöllinen. Vammaisuus voi tarkoittaa fyysistä, henkistä tai aistirajoitetta, ja se vaikuttaa eri tavoin elämän eri osa-alueisiin. Vammaisuuden kanssa eläminen tuo mukanaan haasteita, mutta myös paljon mahdollisuuksia kasvuun, oppimiseen ja yhteisön luomiseen. Varhaisella tuella on mahdollista estää ongelmien kasaantuminen.

    Kriisiryhmät

    Vammaisuus tai vammautuminen voi järkyttää mieltä, tuntua ruumiillisena tai henkisenä reaktioina. Ih­mis­ten rea­goin­ti on ai­na yk­si­löl­lis­tä. Ih­mi­nen pys­tyy yleen­sä sel­viy­ty­mään oman per­he- ja ys­tä­vä­pii­rin­sä avul­la. Mutta älä pelkää hakea apua, jos elämäntilanteesi käy liian kuormittavaksi. Tästä linkistä löydät Kainuun hyvinvointialueen kriisiryhmien yhteystiedot Kriisiryhmien yhteystiedot | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    MIELI Kriisikeskus Kainuu

    MIELI Kriisikeskus Kainuu tarjoaa lyhytaikaista keskusteluapua maksutta ja ilman lähetettä. Lisätietoa saat täältä MIELI Kriisikeskus Kainuu (mielenterveysseurat.fi)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Per­he­neu­vo­la tarjoaa pal­ve­lui­ta las­ta odot­ta­vil­le van­hem­mil­le se­kä per­heil­le, jois­sa on al­le 18-vuo­tiai­ta lap­sia ja nuoria. Per­he­neu­vo­lan teh­tä­vä on tu­kea ja edis­tää las­ten ja nuor­ten myön­teis­tä ke­hi­tys­tä. Pal­ve­lut ovat luot­ta­muk­sel­li­sia, mak­sut­to­mia ja va­paaeh­toi­sia.

    Kas­va­tus- ja per­he­neu­von­taan eli perheneuvolaan voi ha­keu­tua, jos lap­sen ke­hi­tys, käyt­täy­ty­mi­nen tai tun­ne-elä­mä ai­heut­taa huol­ta, lap­sel­la on pul­mia päi­vä­hoi­dos­sa, kou­lus­sa tai ka­ve­rei­den kans­sa, van­hem­mat tar­vit­se­vat apua van­hem­muu­teen tai van­hem­pien vä­lis­ten ris­ti­rii­to­jen sel­vit­tä­mi­seen, per­hees­sä on ol­lut me­ne­tyk­siä tai vai­kei­ta elä­män­ti­lan­tei­ta, per­hees­sä har­ki­taan avioe­roa tai per­heen­jä­se­net tar­vit­se­vat tu­kea eros­ta sel­viy­ty­mi­seen.

    Perheneuvolassa lap­sen ja ko­ko per­heen kans­sa työs­ken­te­lee so­siaa­li­työn­te­ki­jöi­tä ja psy­ko­lo­ge­ja. Ta­voit­tee­na on on­gel­ma­ti­lan­teen ym­mär­tä­mi­nen, uu­sien nä­kö­kul­mien löy­ty­mi­nen ja per­heen omien voi­ma­va­ro­jen vah­vis­tu­mi­nen. Per­heen suos­tu­muk­sel­la tehdään tar­vit­taes­sa yh­teis­työ­tä per­heel­le tär­kei­den ver­kos­to­jen kans­sa. Per­he­neu­vo­lan asiak­kaak­si voi tul­la esi­mer­kik­si neu­vo­lan, var­hais­kas­va­tuk­sen tai kou­lun oh­jaa­ma­na tai ot­ta­mal­la it­se yh­teyt­tä oman paikkakunnan perheneuvolaan.

    Voit laittaa perheneuvolaan yhteydenottopyynnön täältä Kainuun Omasote(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun). Palveluun kirjautuminen vaatii vahvan tunnistautumisen.

    Täältä löydät perheneuvolan yhteystiedot Perheneuvola | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Voit katsoa lihasjännityksen laukaisemisen rentoutusvideon tästä:

    Jos kaipaat mielekästä aivotreeniä ja tekemistä, silloin kannattaa tutustua Muistipuiston sivuille.

    Muistipuisto® on helppokäyttöinen ja innostava verkkosivusto, joka sisältää aivoterveyttä tukevaa tietoa, tekemistä ja käytännön vinkkejä. Käyttäjänä opit myös aivojen toimintakykyä edistäviä keinoja. Muistipuiston osiosta löydät treenejä aivoille, liikettä niveliin, mielen tasapainoa, muistelua ja visailua sekä aivoterveellistä ruokaa. Täältä linkistä löydät Muistipuiston Muistipuisto(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Verneri.net/selko on helppokäyttöinen sivusto. Sivuston tekstit on kirjoitettu selkokielellä. Selkokieli tarkoittaa sitä, että tekstiä on helppo lukea. Voit myös kuunnella tekstin. Kun pääset sivuille, voit löytää eri aihealueita, joista klikkaamalla pääset haluttuun aiheeseen. Tieto on jaettu kokonaisuuksiin. Näitä ovat esimerkiksi asuminen, vapaa-aika ja ihmissuhteet. Täältä linkistä löydät selkokielisivut Verneri » Selkokieliset sivut » Tietoa Verneristä(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Seurakunnat ovat mukana vammaistyössä ja kehitysvammatyössä. Jokainen Kainuun seurakunta tekee työtä omalla alueellaan vammaisten parissa. Seurakunnat Suomessa tarjoavat monenlaisia palveluja ja tukea. Näihin palveluihin voivat kuulua muun muassa hengellinen tuki, vertaistukiryhmät, diakoniatyö, virike- ja virkistystoiminta, ruoka-apu ja taloudellinen tuki sekä ystäväpalvelu. Esimerkiksi diakoniatyöntekijä apu on maksutonta ja avointa kaikille seurakunnan alueella asuville.

    Palvelut vaihtelevat seurakunnittain, joten kannattaa ottaa yhteyttä paikalliseen seurakuntaan ja kysyä, mitä tukea ja palveluja he tarjoavat.

    Esimerkiksi evankelis- luterilaisen seurakunnan toiminnasta ja yhteystiedoista voit lukea täältä  Seurakuntahaku – Evl.fi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Kirkon keskusteluapu on sinua varten, kun kaipaat henkistä tai hengellistä tukea. Päivystäjät ovat vaitiolovelvollisia koulutettuja vapaaehtoisia ja kirkon työntekijöitä. Palvelu on valtakunnallinen, ja yhteydenottoihin vastataan eri puolilta Suomea. Kirkon keskusteluapu – Evl.fi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Myöskin muut erilaiset uskonnolliset yhteisöt tarjoavat tukea, joten ole suoraan yhteydessä heihin, sillä tukimuodot voivat vaihdella yhteisöittäin ja paikkakunnittain.

    Vammaisuuden tai vammautumisen vuoksi tarvitset ehkä apua asioiden hoitoon. Lähiomaisesi tai muut läheiset eivät pääsääntöisesti ole oikeutettuja sinun asiakirjoihisi tai tietoihin. Tietoja voidaan luovuttaa heille vain sinun kirjallisella suostumuksellasi. Toisen puolesta asiointi on tärkeä osa monien ihmisten arkea, erityisesti sinulle, jos et voi hoitaa asioita itsenäisesti. Tuen ja valtuutusten avulla voidaan varmistaa, että asiat hoidetaan asianmukaisesti ja luottamuksellisesti.

    Toi­sen puo­les­ta asioin­ti -muis­ti­lis­ta lis­taa ly­hyes­ti, mi­tä eri mah­dol­li­suuk­sia on hoi­taa asioi­ta toi­sen puo­les­ta. Tässä linkki Kainuun hyvinvointialueen sivuille, josta löydät asiakkaalle ja omaiselle suunnatun asioiden hoitamisen -esitteen Vammaispalveluiden lomakkeet | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Läheinen voi hoitaa toisen asioita esimerkiksi:

    • Valtuutuksen tekeminen Kainuun hyvinvointialueen terveysasemalla. Val­tuu­tuk­sen voi teh­dä säh­köi­ses­ti Suo­mi.fi-val­tuu­det-pal­ve­lus­sa tai Kai­nuun hy­vin­voin­tia­lueen ter­vey­sa­se­mil­la, jois­sa täy­si-ikäi­set, oi­keus­toi­mi­kel­poi­set hen­ki­löt, joil­la ei ole säh­köi­siä tun­nis­tau­tu­mis­vä­li­nei­tä, voi­vat an­taa lä­hei­sel­leen val­tuu­den asioi­da puo­les­taan so­siaa­li- ja ter­vey­den­huol­lon säh­köi­sis­sä asioin­ti­pal­ve­luis­sa ja ap­tee­keis­sa. Val­tuu­det voi an­taa Kai­nuun hy­vin­voin­tia­lueen ter­vey­sa­se­mal­la, jos­sa se re­kis­te­röi­dään Suo­mi.fi-val­tuuk­siin. Val­tuu­tuksen ­re­kis­te­röin­ti edel­lyt­tää val­tuut­ta­jan hen­ki­lö­koh­tai­sen käyn­nin ter­vey­sa­se­mal­la, jot­ta hen­ki­löl­li­syys voi­daan to­den­taa.  Lisätietoa saat täältä https://hyvinvointialue.kainuu.fi/valtuudet

    Tästä linkistä saat lomakkeen, jos ha­luat val­tuut­taa toi­sen hen­ki­lön hoi­ta­maan asioi­ta­si Kai­nuun hy­vin­voin­tia­lueen so­siaa­li- ja ter­veys­pal­ve­luis­sa  Valtakirja asioiden hoitamiseen (kainuu.fi)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    • Suomi.fi-valtuuksien avulla. Suomi.fi-valtuuksissa voit antaa haluamallesi täysi-ikäiselle henkilölle oikeuden asioida puolestasi. Käytännössä valtuus on sähköinen valtakirja. Sen avulla voi asioida sähköisesti erityisesti eri viranomaisten palveluissa. Lisätietoa saat täältä Valtuudet – Suomi.fi
    • Tavallinen valtakirja. Jos pystyt tekemään valtakirjan ja ymmärtämään sen merkityksen, voit valtuuttaa valtakirjassa tietyn henkilön hoitamaan tietyn asian valtakirjan avulla. Valtakirjaa voi käyttää monenlaiseen asiointiin, muun muassa pankissa ja eri viranomaisten luona.  Lisätietoa saat täältä Edunvalvonta ja toisen asioiden hoitaminen | Digi- ja väestötietovirasto (dvv.fi)
    • Laskujen maksaminen ja tilinkäyttöoikeus. Oman pankin kanssa kannattaa keskustella, millä tavoilla laskuja voisi maksaa. Lisätietoa saat täältä Edunvalvonta ja toisen asioiden hoitaminen | Digi- ja väestötietovirasto (dvv.fi)
    • Välitystili. Välitystili on sosiaalitoimen palvelu, jossa annat omat raha-asiasi sosiaalitoimen hoidettavaksi tilanteessa, jossa sinulla on vaikeuksia hallita rahankäyttöäsi. Palvelu on maksuton. Vä­li­tys­ti­li­pal­ve­lu on käy­tös­sä kai­kis­sa Kainuun hy­vin­voin­tia­lueen kun­nis­sa. Arvion mahdollisesta välitystiliasiakkuudesta tekee sosiaalityöntekijä. Lisätietoa saat täältä Välitystilipalvelu | Kainuun hyvinvointialue
    • Edunvalvontavaltuutus. Voit ennakoida tuen tarpeen ja tehdä edunvalvontavaltuutuksen siltä varalta, että et itse pysty myöhemmin hoitamaan asioitasi. Edunvalvontavaltakirjaan voit nimetä etukäteen, kuka saa hoitaa asioitasi ja miten niitä saa hoitaa. Voit myös määritellä siinä, miten valtuutetun toimintaa valvotaan. Se on siis edunvalvojan määräämistä joustavampi ja kevyempi tapa järjestää omien asioiden hoitaminen tulevaisuutta varten.  Tässä lyhyt video edunvalvontavaltuutuksesta:
    • Edunvalvonta. Jos nämä kevyemmät vaihtoehdot eivät riitä, silloin asioita voi hoitaa edunvalvoja. Edunvalvojana voi olla esimerkiksi lähiomainen tai yleinen edunvalvoja. Edunvalvontaan määräämistä haetaan Digi- ja väestövirastosta. Hakemuksen perusteella Digi- ja väestövirastosta selvittää henkilön edunvalvonnan tarvetta. Lisätietoja tästä saat Digi- ja väestötietovirastosta Aikuisen edunvalvonta | Digi- ja väestötietovirasto (dvv.fi)
    • Oppaaseen on koottu vinkkejä ja keinoja, joiden avulla on hyvä varautua tilanteeseen, jossa ei pysty enää hoitamaan omia asioitaan. Tässä linkki Oikeudellisen ennakoinnin oppaaseen Oikeudellinen_ennakointi_opas_2021.pdf (sumut.fi)

    Vammaisen aikuisen hoito- ja palveluketju: