Siirry sisältöön

Sivun sisältö:

    Toimintakyvyn tukeminen

    Toimintakyvyn tukeminen on monipuolinen ja yksilöllinen prosessi, joka kattaa fyysiset, psyykkiset, sosiaaliset ja toiminnalliset osa-alueet. Yhteistyö eri toimijoiden kanssa, sinun tarpeiden ja vahvuuksien huomioiminen sekä jatkuva tuki ja seuranta ovat avaintekijöitä onnistuneessa toimintakyvyn tukemisessa.

    Ketjun aloitussivu

    Apuvälineet

    Apuvälineyksiköstä lainataan liikkumista ja päivittäisiä toimintoja helpottavia apuvälineitä.  

    Pe­rus­ter­vey­den­huol­lon apu­vä­li­ne­pal­ve­lui­hin voit ha­keu­tua il­man lä­he­tet­tä. Pe­rus­ter­vey­den­huol­lon kaut­ta lai­nat­ta­via ylei­sim­piä apu­vä­li­nei­tä ovat kä­ve­ly­te­li­neet, pe­rus­pyö­rä­tuo­lit, wc- ko­rok­keet ja –is­tui­met, kyy­när­sau­vat, kä­ve­ly­ke­pit se­kä eri­lai­set tuet.  

    Kun tarvitset pe­rus­ter­vey­den­huol­lon kaut­ta lai­nat­ta­via apu­vä­li­nei­tä, voit mennä apu­vä­li­ne­kes­kuk­seen il­man ajan­va­raus­ta lai­naa­mon au­kio­loai­koi­na. Asia­kas voi myös soit­taa etu­kä­teen ta­kai­sin­soit­to­jär­jes­tel­mään, jos­ta asiak­kaa­seen ol­laan yh­tey­des­sä ja voi­daan so­pia ai­ka, jol­loin asia­kas ha­kee tar­vit­se­man­sa apu­vä­li­neet ja saa nii­hin tar­vit­ta­van käy­tö­no­pas­tuk­sen. 

    Apuvälinekeskuksen yhteystiedot Kainuun hyvinvointialueella perusterveydenhuollossa: Apuvälineet terveysasemilla | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Eri­kois­sai­raan­hoi­don kaut­ta myön­net­tä­viin apu­vä­li­ne­pal­ve­lui­hin tar­vi­taan kir­jal­li­nen lä­he­te. Lä­het­teen voi an­taa hoi­ta­va lää­kä­ri, fy­sio­te­ra­peut­ti tai muu ter­vey­den­huol­lon am­mat­ti­lai­nen. Kai­nuun apu­vä­li­ne­kes­kuk­sen kaut­ta lai­nat­ta­via eri­kois­sai­raan­hoi­don apu­vä­li­nei­tä ovat esi­mer­kik­si ak­tii­vi­pyö­rä­tuo­lit, sei­so­ma­te­li­neet, säh­kö­pyö­rä­tuo­lit ja -mo­pe­dit, säh­kö­sän­gyt, moot­to­roi­dut pai­ne­haa­va­pat­jat se­kä imu­lait­teet. Lä­he­te­kä­sit­te­lyn jäl­keen asiak­kaa­seen ol­laan yh­tey­des­sä apu­vä­li­ne­kes­kuk­sen hen­ki­lö­kun­nan toi­mes­ta.   

    ​​​​​​​​​​​​​​​​​​Tästä sivulta löydät apuvälinehaun kautta ohjeita apuvälineiden käytön tueksi: Apuvälinehaku | Kuntoutumistalo | Terveyskylä.fi (terveyskyla.fi)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Alla olevassa videossa pääset katsomaan virtuaaliseen laitetoriin:

    Tutustu apuvälineisiin Virtuaalisessa laitetorissa. Tekstit voi kuunnella.

    Pienapuvälineet

    Pie­na­pu­vä­li­nei­siin kuu­luvat esi­mer­kik­si ruo­kai­lun ja pe­sey­ty­mi­sen apu­vä­li­neet.

    Pie­na­pu­vä­li­nei­siin liit­ty­vät yh­tey­de­no­tot: 

    Asia­kas it­se tai hä­nen lä­hei­sen­sä voi­vat ol­la tar­vit­taes­sa yh­tey­des­sä toi­min­ta­te­ra­piaan säh­köi­ses­ti Kainuun Omasote(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) kaut­ta (palveluun kirjautuminen vaatii vahvan tunnistautumisen) tai vä­lit­tä­mäl­lä pyyn­nön ta­kai­sin­soit­to­jär­jes­tel­män kaut­ta.

    Täältä löydät tarvittavat yhteystiedot Toimintaterapia | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Hoitotarvikejakelu

    Hoitotarvikkeiden jakelu perustuu yksilölliseen tarpeeseen, jonka määrittelee hoitava lääkäri, terveydenhoitaja tai sairaanhoitaja. Hoitotarvikkeiden tilaaminen on mahdollista vain voimassa olevalla lähetteellä. Hoitotarvikkeet tulee tilata hyvissä ajoin ennen tuotteiden loppumista, tee hoitotarviketilauksesi noin 1–2 viikkoa aikaisemmin. Hoi­to­tar­vi­ke­ja­ke­luun kuu­lu­vat mm. dia­be­tes­tuot­teet, haa­van­hoi­to­tuot­teet, ka­tet­rit ja avan­ne­tuot­teet, dia­lyy­si­tuot­teet ja ra­vin­to­let­kut.  

    Hoitotarviketilaus tehdään sähköisesti Palse.fi portaalissa. Portaaliin kirjautuminen vaatii vahvan tunnistautumisen. Portaalista näet sinulle tehdyt hoitotarvikelähetteet ja saatavilla olevan hoitotarvikkeiden määrän. Kirjautuminen Palse.fi-portaaliin: Henkilöasiakkaan sisäänkirjautuminen – Palse.fi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Lisätietoa hoitotarvikejakelusta ja tuotteiden tilaamisesta löydät Kainuun hyvinvointialueen verkkosivuilta: Hoitotarvikejakelu | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Inkontinenssituotteet ja vaipat

    Inkontinenssituotteita kuten vaippojen saamisen edellytyksenä on keskivaikea tai vaikea pidätyskyvyttömyys. Lievään inkontinenssiin sinun tulee hankkia tuotteet omalla kustannuksella.

    Inkontinenssituotteiden tarvearvion tekee ensimmäisellä kerralla kotihoitoon koulutettu inkontinenssivastaava. Voit kysyä lisää tuotteista oman kunnan kotihoidon kotiutushoitajalta tai apulaispalveluesihenkilöltä.

    Kotihoidon yhteystiedot löydät tästä Ikäihmisten kotihoito | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Kela apuvälineet

    Kelan järjestää ammatillista kuntoutusta, jonka yksi osa-alue on apuvälineet. Jos et sairauden tai vamman vuoksi selviydy työssäsi tai opinnoissasi ilman henkilökohtaisia apuvälineitä, Kela voi hankkia sinulle tarvitsemasi apuvälineet ja vastata niiden käytön opastuksesta ja huollosta. Kelasta saat lisätietoa tämän linkin kautta Apuvälineet | Henkilöasiakkaat | Kela(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Opetuksen apuvälineet

    Erityistä tukea tarvitsevilla oppilailla on oikeus ja mahdollisuus saada tarvittaessa oppimisen tueksi tarvitsemiansa apuvälineitä. Apuvälineitä on tarjolla vuorovaikutuksen ja kommunikoinnin, oppimisen samoin kuin liikkumisen tueksi. Apuvälineet voivat olla hyvinkin henkilökohtaisesti räätälöityjä. Apuvälineet mahdollistavat oppilaan omatoimisuutta ja tukevat itsenäistymistä.

    Tukea tarvitsevan oppilaan kohdalla kannattaa selvittää, mistä apuvälineistä olisi hänelle hyötyä ja mitä kautta niitä on mahdollista saada. Opetustoimi on velvollinen järjestämään perusopetuksessa olevalle vammaiselle oppilaalle koulu- ja luokkakohtaiset apuvälineet sekä opetusvälineet ja oppimateriaalit.

    Toimintavälineet

    Malike tarjoaa toimintavälineiden kokeilumahdollisuuksia sekä neuvontaa niiden käyttöön ja hankintaan liittyen. Lisätietoa täältä Toimintavälineitä | Tukiliitto(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Tässä linkissä video toimintavälineistä, jotka voivat olla varhaiskasvatuksessa vaikeasti vammaisen lapsen kasvun ja osallistumisen tukena:

    Erilaisia teknologisia ratkaisuja arjen tueksi

    Voit ostaa itsekin arkea helpottavia tuotteita tai palveluita, joiden kautta parannat turvallisuutta ja saatte lisää omatoimisuutta arkeen.

    Kotona tukeviin teknologisiin ratkaisuihin pääset tutustumaan täältä linkistä Valli.fi sivustolle(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Kotona voi olla apua myös erilaisista hälytyslaitteista kuten ovi-ikkunahälyttimestä, hälytinmatosta, liikeilmaisimesta tai kaatumishälyttimestä. Lue lisää Arjen älykkäät välineet oppaasta(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Tulkkauspalvelu

    Kelasta voit saada tulkkauspalvelua arjen eri tilanteisiin, jos sinulla on kuulovamma, näkö-kuulovamma tai puhevamma. Lisätietoa tulkkauspalvelusta löydät täältä Vammaisten tulkkauspalvelu | Henkilöasiakkaat | Kela(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Kommunikoinnin apuvälineitä

    Kommunikoinnin esteitä voidaan lieventää kuntoutuksen lisäksi apuvälineillä. Saat lisätietoa kommunikoinnin apuvälineistä Tietotekniikka- ja kommunikaatiokeskus Tikoteekin sivuilta kehitysvammaliitto.fi/tikoteekki/tietoa/kommunikoinnin-apuvalineet/(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Kun­tou­tu­soh­jaa­ja oh­jaa ja neu­voo si­nua ja lä­hi­pii­riä­si muut­tu­nees­sa elä­män­ti­lan­tees­sa, kun olet vam­mau­tu­nut tai sai­ras­tu­nut. Ta­voit­tee­na on löy­tää kei­no­ja ar­jes­sa pär­jää­mi­seen ja toi­min­ta­ky­vyn tu­ke­mi­seen mah­dol­li­sis­ta ra­joit­teis­ta huo­li­mat­ta. 

    Kun­tou­tu­soh­jaa­ja tie­dot­taa so­pi­vis­ta pal­ve­luis­ta ja neu­voo nii­den pa­riin. Kun­tou­tu­soh­jaa­ja te­kee yh­teis­työ­tä eri alo­jen asian­tun­ti­joi­den kans­sa pal­ve­lui­den yh­teen­so­vit­ta­mi­sek­si, te­kee tar­vit­taes­sa ko­ti-, päi­vä­ko­ti-, kou­lu- ja työ­paik­ka­käyn­te­jä ja osal­lis­tuu ver­kos­to­pa­la­ve­rei­hin. Hän toi­mii yh­dys­hen­ki­lö­nä kun­tou­tuk­seen osal­lis­tu­vien am­mat­ti­hen­ki­löi­den ja mui­den ta­ho­jen vä­lil­lä.

    Kun­tou­tu­soh­jauk­seen oh­jau­du­taan ot­ta­mal­la it­se yh­teyt­tä tai toi­sen ter­vey­den­huol­lon am­mat­ti­lai­sen pal­ve­lu­pyyn­nöl­lä. Kun­tou­tu­soh­jaus on si­nul­le mak­su­ton­ta.

    Kun­tou­tu­soh­jaa­jat työs­ken­te­le­vät Kai­nuun kes­kus­sai­raa­lan eri­kois­sai­raan­hoi­don eri­koi­sa­loil­la. 

    Kai­nuus­sa työs­ken­te­lee muun muassa:

    • am­ma­til­li­nen kun­tou­tu­soh­jaa­ja
    • ke­hi­tys­vam­mais­ten kun­tou­tu­soh­jaa­ja
    • pitkäaikaissairaiden lasten kuntoutusohjaus
    • lasten kuu­lon ja kom­mu­ni­koin­nin kun­tou­tu­soh­jaa­ja
    • kuu­lon kun­tou­tu­soh­jaa­ja/aistikuntoutusohjaus, ai­kui­set
    • näön kuntoutusohjaaja/aistikuntoutusohjaus, aikuiset
    • aikuisten neu­ro­lo­gian kun­tou­tu­soh­jaa­ja 
    • sisätautien ja pal­lia­tii­vi­nen hoidon kun­tou­tu­soh­jaa­ja

    Voit lähettää viestin kuntoutusohjaajalle tästä Kainuun Omasote(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun). Palveluun kirjautuminen vaatii vahvan tunnistautumisen.

    Yhteystiedot ja lisätietoa täältä: Kuntoutusohjaus | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun). Huom! Näön ja kuulon kuntoutusohjaajien yhteystiedot löytyvät aistikuntoutusohjauksen kohdalta.

    Lapsen kuntoutumisen tarve on yksilöllistä. Tarve usein muuttuu matkan varrella lapsen kasvaessa ja kehittyessä. Kuntoutuksessa pyritään lapsen, nuoren ja perheen mahdollisimman sujuvaan arkeen omassa ympäristössään. On tärkeää ylläpitää ja edistää lapsen toimintakykyä, itsenäistä selviytymistä, elämänlaatua ja osallistumismahdollisuuksia.

    Vammaisuuden myötä lapsen toimintakyky voi heikentyä, ja rajoitteet haastavat selviytymistä arjen toiminnoista. Silloin on tärkeä olla tietoinen erilaisista toimintakykyä tukevista vaihtoehdoista. Mikäli havaitset toimintakyvyn heikentyneen, kannattaa siitä kertoa ammattilaiselle. Ammattilaisilta saat tietoa ja tukea. Voitte yhdessä suunnitella arkeasi helpottavia toimintatapoja sekä tukikeinoja. Varhaisella tuella on mahdollista estää ongelmien kasaantuminen.

    Fyysisen ja psyykkisen toimintakyvyn ylläpitäminen on tärkeää kaikille, myös vammaiselle lapselle. Vammaisuudesta huolimatta voit vaikuttaa itse toimintakykyysi eri keinoin, lisätietoa saat  Terveyskylä.fi (terveyskyla.fi)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Terveyskylän Kuntoutumistalo tarjoaa tietoa ja tukea kaikille, joille kuntoutuminen on ajankohtaista omassa tai läheisen elämässä. Löydät tietoa kuntoutumisesta ja kuntoutujan palveluista. Pääset tästä linkistä Kuntoutumistalo | Terveyskylä.fi (terveyskyla.fi)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Voit olla yhteydessä omalle terveysasemallesi kuntoutuksen ammattilaisiin tai neuvolaan. Lisätietoa kuntoutuspalveluista, terapioista ja yhteystiedot löydät täältä Terapia ja kuntoutus | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Vammaisen lapsen hoito- ja palveluketju: