Siirry sisältöön

Sivun sisältö:

    Neuvolan palvelut

    Lastenneuvolassa seurataan alle kouluikäisen lapsesi kehitystä, kasvua ja terveyttä. Neu­vo­lan työntekijät pyrkivät ha­vait­se­maan lap­sen ja hänen perheensä eri­tyi­sen tuen tar­peet mah­dol­li­sim­man var­hain ja jär­jes­tä­mään tar­koi­tuk­sen­mu­kai­nen tu­ki ja apu. Neu­vo­la­pal­ve­lut ovat kun­ta­lai­sil­le mak­sut­to­mia ja ter­vey­den­hoi­ta­jien ja lää­kä­rei­den vas­taa­no­tot toi­mi­vat ajan­va­rauk­sel­la. Ter­vey­den­hoi­ta­jan ajan voi va­ra­ta las­ten­neu­vo­laan Kainuun Omasote(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) kaut­ta säh­köi­ses­ti. Las­ten­neu­vo­laan liit­ty­vis­tä asiois­ta voit vies­tiä myös Kainuun Omasote(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) kaut­ta. Omasote vaatii vahvan tunnistautumisen.

    Täältä löydät lisätietoa Lastenneuvola | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Perheneuvola

    Per­he­neu­vo­la tarjoaa pal­ve­lui­ta las­ta odot­ta­vil­le van­hem­mil­le se­kä per­heil­le, jois­sa on al­le 18-vuo­tiai­ta lap­sia ja nuoria. Per­he­neu­vo­lan teh­tä­vä on tu­kea ja edis­tää las­ten ja nuor­ten myön­teis­tä ke­hi­tys­tä. Pal­ve­lut ovat luot­ta­muk­sel­li­sia, mak­sut­to­mia ja va­paaeh­toi­sia.

    Kas­va­tus- ja per­he­neu­von­taan eli perheneuvolaan voi ha­keu­tua, jos lap­sen ke­hi­tys, käyt­täy­ty­mi­nen tai tun­ne-elä­mä ai­heut­taa huol­ta, lap­sel­la on pul­mia päi­vä­hoi­dos­sa, kou­lus­sa tai ka­ve­rei­den kans­sa, van­hem­mat tar­vit­se­vat apua van­hem­muu­teen tai van­hem­pien vä­lis­ten ris­ti­rii­to­jen sel­vit­tä­mi­seen, per­hees­sä on ol­lut me­ne­tyk­siä tai vai­kei­ta elä­män­ti­lan­tei­ta, per­hees­sä har­ki­taan avioe­roa tai per­heen­jä­se­net tar­vit­se­vat tu­kea eros­ta sel­viy­ty­mi­seen.

    Perheneuvolassa lap­sen ja ko­ko per­heen kans­sa työs­ken­te­lee so­siaa­li­työn­te­ki­jöi­tä ja psy­ko­lo­ge­ja. Ta­voit­tee­na on on­gel­ma­ti­lan­teen ym­mär­tä­mi­nen, uu­sien nä­kö­kul­mien löy­ty­mi­nen ja per­heen omien voi­ma­va­ro­jen vah­vis­tu­mi­nen. Per­heen suos­tu­muk­sel­la tehdään tar­vit­taes­sa yh­teis­työ­tä per­heel­le tär­kei­den ver­kos­to­jen kans­sa. Per­he­neu­vo­lan asiak­kaak­si voi tul­la esi­mer­kik­si neu­vo­lan, var­hais­kas­va­tuk­sen tai kou­lun oh­jaa­ma­na tai ot­ta­mal­la it­se yh­teyt­tä oman paikkakunnan perheneuvolaan.

    Voit laittaa perheneuvolaan yhteydenottopyynnön täältä Kainuun Omasote(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun). Palveluun kirjautuminen vaatii vahvan tunnistautumisen.

    Täältä löydät perheneuvolan yhteystiedot Perheneuvola | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Varhaiskasvatus

    Varhaiskasvatuksessa lapsesi saa eri tasoista tukea riippuen tuen tarpeesta. Varhaiskasvatuksen tuen tasoja ovat yleinen tuki, tehostettu tuki ja erityinen tuki. Tuen tasojen välillä siirrytään joustavasti ja tuen taso arvioidaan aina tapauskohtaisesti. Tehostettua tai erityistä tukea saava lapsi otetaan huomioon päiväkodin ja perhepäivähoidon henkilöstön mitoituksessa

    Varhaiskasvatuksen työntekijät ja lapsen vanhemmat laativat yhdessä lapselle varhaiskasvatussuunnitelman (vasu). Vasuun kirjataan lapsen kehitykseen ja oppimiseen tarvitsema tuki sekä suunnitelma tuen antamisesta. Lisäksi suunnitelman laatimisessa voidaan hyödyntää verkostoyhteistyötä.

    Lisätietoa saat kuntasi varhaiskasvatuksesta.

    Vammaisen lapsen hoito- ja palveluketju: