Siirry sisältöön

Sivun sisältö:

    Lapsille, nuorille ja perheille löytyy Kainuusta monenlaisia palveluita, jotka tarjottavat hyvinvoinnin edistämistä ja itsenäisen selviytymisen tukemista. Tästä linkistä saat lisätietoa kootuista palveluista Lapset, nuoret ja perheet | Kainuun hyvinvointialue(siirryt toiseen palveluun) kuin myös alla olevista linkeistä.

    Per­he­kes­kuk­sen pal­ve­lu­ista löydät neu­vo­la­toi­min­nan, per­he­työn, lap­si­per­hei­den ko­ti­pal­ve­lun, per­he­neu­vo­lan, kou­lup­sy­ko­lo­gi­pal­ve­lun ja las­ten­suo­je­lun. Per­he­kes­kuk­set toi­mi­vat yh­teis­työs­sä kun­tien, jär­jes­tö­jen, seu­ra­kun­tien ja per­hei­den kans­sa. Per­he­kes­kus on avoin kai­kil­le lap­si­per­heil­le. Perhekeskukset | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Kai­nuun hy­vin­voin­tia­lueel­la on otet­tu käyt­töön Oma­per­he-verk­ko­pal­ve­lu, jo­ka ko­koaa per­heil­le tar­koi­te­tun tie­don, tuen ja pal­ve­lut yh­teen osoit­tee­seen.  

    Kai­nuun Oma­per­heen alue­si­vul­le pää­set suo­raan tä­män lin­kin kaut­ta: Oma­per­he – Hy­vin­voin­tia­lue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) . Va­lit­se oma paik­ka­kun­ta­si kohdasta Palvelut.

    Käy tu­tus­tu­mas­sa Oma­per­hee­seen: Oma­per­he.fi (avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) 

    Lapsiperheiden kotipalvelusta saat konkreettista tukea perheenne arkea haastaviin erilaisiin tilanteisiin. Tavoitteena on tarjota varhaista tukea, kuten apua lastenhoitoon ja tukea arjen askareista selviytymiseen. Perhettä tuetaan voimavarojen vahvistumisessa ja arjen sujuvuudessa. Perheen tukena ollaan esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

    • vauva-arjen sujuvuuden tukena

    • tilapäisen uupumuksen ja masennuksen aikana

    • perheessänne tapahtuneessa elämäntilanteen muutoksessa tai kriisitilanteessa

    • perheenjäsenen vakavassa sairastumisessa ja siihen liittyvissä käynneissä

    • arkenne sujuvuus kaipaa vahvistamista ja erityistä tukea

    • kaipaatte tukea arjen askareiden suorittamiseen

    Tarkempaa tietoa perusteista ja asiakasmaksuista sekä esitteen löydät täältä Lapsiperheiden kotipalvelu | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Perhetyö on vanhemmuuteen ja arjen sujumiseen liittyvää tukea ja ohjausta. Perhetyöstä saat ohjausta ja tukea sekä pieniin, että isompiinkin elämän kuormittaviin tilanteisiin. Haasteita arkeen voi tuoda; vanhempien ero, lapsen koulunkäyntivaikeudet, murrosikä, lapsen omaehtoisuus, kiukkutilanteet ja riitely, vanhemman väsymys tai sairastuminen.

    Perhetyöstä saat ohjausta ja vinkkejä vanhemmuuteen, lasten hoitoon, lasten ja nuorten kehitykseen liittyen, perheen vuorovaikutukseen ja yleisesti arjen sujuvuuteen. Perhetyö voi tukea perhettäsi elämän kriisi- ja muutostilanteessa. Perhetyön tavoitteet suunnitellaan yhdessä kanssasi ja ne ovat yksilöllisesti juuri sinun perheesi hyvinvointia lisäävät. Perhetyön aikataulut ja kesto määräytyy tarpeesi mukaan. Työtä tehdään pääsääntöisesti perheiden kotona. Lapsen hyvinvointi on perhetyön keskeisin kriteeri.

    Perhetyöllä voidaan tukea esimerkiksi

    • vanhemmuutta

    • lapsen ja nuoren kasvua ja kehitystä

    • arjen sujuvuutta; rajat, päivärytmi, yhdessäolo

    • elämänmuutoksista ja -kriiseistä selviytymistä

    • perheen jäsenten vuorovaikutustaitoja

    • perheen voimavarojen vahvistumista

    Tästä linkistä löydät lisätietoa, hakemuslomakkeen ja yhteystiedot sekä esitteen Perhetyö | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Nopsaperhetyö on lyhytkestoista (1–5 kertaa) matalan kynnyksen perhetyötä.

    Onko nuoresi unirytmi päälaellaan, eikö läksyjen teko maistu, ihmetyttääkö 3-vuotiaasi luja tahto tai onko kodin säännöt rempallaan? NOPSA-perhetyön käynnit tapahtuvat perheesi kotona. Sinä ja perheesi, voitte yhdessä perheohjaajan kanssa pitää perhepalavereita, joissa voidaan sopia esimerkiksi kotitöistä tai ruutuajasta. Voit saada perheohjaajalta vinkkejä, miten toimia silloin, kun tuntuu siltä, että kaikki keinot on jo kokeiltu.

    Jos arkesi on pääasiassa sujuvaa, mutta tarvitsisit lyhytaikaista tukea, voisit hyötyä NOPSA-perhetyöstä. Ota rohkeasti yhteyttä ja pohditaan yhdessä, olisiko NOPSA-perhetyöstä apua sinun ja perheesi tilanteessa.

    Täältä näet nopsaperhetyön esitteen Perhetyö | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Lapsiperheiden sosiaalityöhön voi ottaa yhteyttä tai tehdä lastensuojeluilmoituksen, jos on huoli lapsen esimerkiksi koulunkäynnin haasteista, arkielämän sujumisesta, vanhemmuudesta ja jaksamisesta tai vanhemman tai lapsen mielenterveys- tai päihdeongelmasta. Yhteydenoton jälkeen toteutuu palvelutarpeen arviointi, ja suunnitellaan mitkä palvelut mahdollisesti tukevat lastasi ja perhettäsi.  Saatte apua muiden tarvittavien palveluiden selvittämiseen ja palveluihin ohjaukseen. Tukimuotona voi olla esimerkiksi nopsaperhetyö, tukihenkilö tai tukiperhetoiminta. Lisätietoa palvelutarpeen arvioinnista löydät täältä Lapsen ja perheen palvelutarpeen arviointi | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Voit ot­taa yh­teyt­tä las­ten so­siaa­li­työ­hön lä­het­tä­mäl­lä vies­tin Oma­so­tes­sa Kainuun Omasote(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) (vaatii vahvan tunnistautumisen) tai soit­ta­mal­la. Lastensuojelun yhteystiedot | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Tukihenkilötoiminta

    Palvelutarpeen arvioinnin kautta lapselle tai nuorelle voidaan myöntää tukihenkilötoiminta. Tukihenkilötoiminnassa lapsi/nuori ja tukihenkilö tapaavat lapsen/nuoren omassa elinympäristössä yhteisen tekemisen tai harrastuksen merkeissä. Yhteydenpidon säännöllisyys ja kesto määrittyvät tuettavan tarpeiden perusteella. Lisätietoa saat lastensuojelun työntekijöiltä, joiden yhteystiedot löydät täältä Lastensuojelun yhteystiedot | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Tukiperhetoiminta

    Palvelutarpeen arvioinnin kautta lapselle tai nuorelle voidaan myöntää tukiperhetoiminta. Lapsi/nuori osallistuu normaaliin arkielämään tukiperheessä ja yöpyy tukiperheen luona esimerkiksi viikonloppuisin tai sovittaessa pidempään, kuten loman aikana. Lisätietoa saat lastensuojelun työntekijöiltä, joiden yhteystiedot löydät täältä Lastensuojelun yhteystiedot | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Ankkuritoiminnan tarkoituksena on edistää nuorten ja perheiden hyvinvointia sekä katkaista rikoskierre mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Moniammatilliseen ankkuritiimiin kuuluu asiantuntijoita poliisista, sosiaali- ja terveyshuollosta sekä nuorisopalveluista. Tiimi tapaa nuoren ja hänen huoltajansa mahdollisimman pian sen jälkeen, kun nuoresta on herännyt huoli. Tarvittaessa se ohjaa nuoren avun tai tuen piiriin.

    Täältä löydät lisätietoa ankkuritoiminnasta Ankkuritiimi apunasi | Ankkuritoiminta(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Kainuun kuntien ankkuritoiminnan yhteystiedot löytyvät Oulun alueen kohdasta. Ankkuritoiminta eri poliisilaitoksilla | Ankkuritoiminta(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Vammaisen lapsen hoito- ja palveluketju: