Siirry sisältöön

Sivun sisältö:

    Opetussuunnitelman perusteiden mukaan pidennetyn oppivelvollisuuden piiriin kuuluvat vaikeasti vammaiset lapset. Myös vaikea sairaus voi olla syynä pidennettyyn oppivelvollisuuteen. Pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä oleva oppilas on aina myös erityistä tukea saava oppilas. Lisätietoa pidennetystä oppivelvollisuudesta saat täältä Pidennetty oppivelvollisuus | Opetushallitus(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Vammaisella tai erityistä tukea tarvitsevalla lapsella on oikeus saada koulunkäynnin ohjaaja tai avustaja ja tulkitsemispalveluja, jos hän tarvitsee niitä koulunkäyntinsä tueksi. Erityistä tukea koskevan päätöksen toimeenpanemiseksi oppilaalle laaditaan henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma (HOJKS). Lisätietoa saat täältä Erityinen tuki | Opetushallitus(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Oppilaan saaman tuen tulee olla joustavaa, pitkäjänteisesti suunniteltua ja tuen tarpeen mukaan muuttuvaa. Tukimuotoja käytetään sekä yksittäin että yhdessä toisiaan täydentävinä. Tukea annetaan niin kauan ja sen tasoisena kuin se on tarpeellista. Oppimisen ja koulunkäynnin tuen kolme tasoa ovat yleinen, tehostettu ja erityinen tuki. Lisätietoa näistä saat: Oppimisen ja koulunkäynnin tuki | Opetushallitus (oph.fi)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Kouluterveydenhoitaja

    Kouluterveydenhuollossa huolehditaan peruskoulun oppilaiden kasvun ja kehityksen seurannasta sekä edistetään heidän terveyttään ja hyvinvointiaan. Lapsi voi tarvita tukea oppimiseensa, ja hänellä on oikeus riittävään oppimisen ja koulunkäynnin tukeen koko perusopetuksen ajan. Lisätietoa: Kouluterveydenhuolto | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Opiskeluterveydenhuolto 2. asteen opiskelijoille 

    Opiskeluterveydenhuollon tehtävänä on tukea hyvinvointia ja terveyttä opintojen aikana. Tavoitteena on edistää jaksamista ja opiskelukykyä yhteistyössä opiskelijan sekä tarvittaessa perheen, opettajien ja oppilashuollon kanssa. Lisäksi seurataan ja edistetään kouluyhteisön turvallisuutta ja terveellisyyttä. 

    Opiskeluterveyden huolto on lakisääteistä palvelua, johon kuuluvat seuraavat terveyttä edistävät palvelut: 

    • Opiskeluympäristön ja yhteisön hyvinvointi: Seurataan ja edistetään oppilaitosten terveellisyyttä ja turvallisuutta kolmen vuoden välein. 
    • Terveyden ja opiskelukyvyn tukeminen: Tarjotaan kaikille opiskelijoille terveystarkastuksia yksilöllisen tarpeen mukaan. Lukio- ja ammattiopiskelijoille kuuluu kaksi määräaikaista tarkastusta opiskeluaikana. 
    • Perusterveydenhuollon palvelut: Opiskelijaterveyden huoltoon kuuluvat sairauksien hoito, mielenterveys- ja päihdetyö, seksuaaliterveyden tukipalvelut sekä suun terveydenhuolto. 
    • Varhainen tuki ja jatkohoito: Erityisen tuen tarpeiden tunnistaminen ja ohjaus tarvittaessa jatkotutkimuksiin tai hoitoon. 

    Ensimmäisen opiskeluvuoden aikana tehdään terveystarkastus terveydenhoitajan vastaanotolla. Toisen vuoden aikana voi tarvittaessa osallistua lääkärin tarkastukseen. Lääkäriaikoja voi varata terveydenhoitajan kautta.  Oppilaitoksen terveydenhoitajaan voi olla yhteydessä erittäin matalalla kynnyksellä.  

    Alla olevasta linkistä löydät Kainuun kuntien opiskelija terveydenhoitajien yhteystiedot Opiskeluterveydenhuolto | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Miekkari

    Psykiatrinen sairaanhoitaja eli miekkari työskentelee nuorten (13–18 v.) perustason mielenterveystyössä perusopetuksen kouluilla. Miekkari ehkäisee ja puuttuu varhain oppilaiden/opiskelijoiden huolenaiheisiin ja psyykkiseen oireiluun sekä antaa vanhemmille ja koululle keinoja tukea oireilevia oppilaita. Nuori itse, hänen vanhempansa tai muu huolen huomannut henkilö voi ottaa yhteyttä miekkariin. Voit ottaa yhteyttä psykiatriseen sairaanhoitajaan eli miekkariin puhelimitse tai Wilman kautta.

    Täältä saat lisätietoa Koulujen psykiatriset sairaanhoitajat, miekkarit | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Kuraattori

    Koulukuraattori auttaa ja tukee oppilaita ja heidän perheitään sosiaalityön keinoin. Kuraattorilta saatte apua, kun lapsella tai nuorella on pulmia koulunkäynnissä, kaverisuhteissa tai hänen elämässään tapahtuu koulunkäyntiin vaikuttavia muutoksia. Vanhemmat voivat keskustella kuraattorin kanssa myös perheeseen liittyvistä asioista. Ota yhteys omaan kouluusi, josta saatte lisätietoa.

    Koulun nuorisotyöntekijä

    Koulun nuorisotyöntekijä on nuorten mukana ohjaus- ja kasvatustyössä kouluympäristössä, vapaa-ajan toimintojen tukemisessa koulu- ja loma-aikoina sekä tekee verkostotyötä. Omalta koulultasi saat lisätietoa tästä.

    Koulupsykologi

    Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon psykologeilta saat apua ja tukea koulunkäyntiin ja opiskeluun. Koulupsykologit toimivat perusopetuksessa osana koulujen oppilashuoltoa yhteistyössä oppilaiden, vanhempien, opettajien ja muun oppilashuoltohenkilöstön kanssa. Koulupsykologi tukee esi- ja perusopetuksessa olevien lasten koulunkäyntiä, psyykkistä hyvinvointia ja kokonaiskehitystä. Koulupsykologiin voivat ottaa yhteyttä niin oppilaat, vanhemmat, kuin koulun henkilökuntakin.

    Kun tarvitset koulu- tai nuorisopsykologin palveluita, ota yhteyttä koulusi tai oppilaitoksesi psykologiin joko puhelimitse, tai sähköpostitse. Koulu- ja nuorisopsykologien yhteystiedot löydät Kainuun hyvinvointialueen verkkosivuilta Koulupsykologit | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Luovi

    Voit tarvita opinnoissasi vaativaa erityistä tukea, ja ammatillisen erityisoppilaitoksen Luovin kautta saat tarvitsemasi tuen koulutukseen. Luovi toimii yli 30 paikkakunnalla ympäri Suomen. Koulutuksen kautta sinulle mahdollistuu oma väyläsi työhön ja hyvään elämään. Opintojen alussa sinun kanssasi tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS). Suunnitelmassa sovitaan yhdessä tavoitteistasi, kuinka kauan opintosi kestävät ja missä ja miten opiskelet. Myös vahvuutesi, tapasi oppia sekä elämäntilanteesi vaikuttavat suunnitelmaasi. Lisätietoa saat täältä Etusivu – Ammattiopisto Luovi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Luovilta löydät tietoa myös mm. Telma ja Tuva koulutuksista. Kajaani – Ammattiopisto Luovi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Telma – Työhön ja itsenäiseen elämään valmentava koulutus

    Kun opiskelet työhön ja itsenäiseen elämään valmentavassa koulutuksessa, pärjäät paremmin arkisissa askareissa, työssä ja omien asioiden hoitamisessa. Saat mahdollisuuden kehittää taitojasi itsenäisempään elämään, arjen taitoihin ja omien asioiden hoitamiseen yhteiskunnassa. Voit hyödyntää työtehtävien oppimisessa omia vahvuuksia ja kiinnostuksen kohteita.

    Tässä linkki Ammattiopisto Luovin sivuille Työhön ja itsenäiseen elämään valmentava koulutus (TELMA) – Ammattiopisto Luovi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Tuva – Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus

    Jos et vielä ole aivan varma mitä haluat tehdä tulevaisuudessa, TUVA-koulutus sopii sinulle. TUVA-koulutus on suunnattu ilman toisen asteen tutkintoa oleville oppivelvollisille ja aikuisille, jotka tarvitsevat valmiuksia ja/tai ohjauksellistatukea siirtyäkseen ammatilliseen koulutukseen tai lukiokoulutukseen.

    Lisätietoa saat täältä Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus (TUVA) – KAO(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Videolinkki Tuvan esittelyyn:

    Vammaisen lapsen hoito- ja palveluketju: