Muun ammattilaisen tuki
Sivun sisältö:
Jos sinulla on sairaudesta tai vammasta johtuvaa haittaa, jonka voidaan arvioida estävän sinua liikkumasta itsenäisesti, ja kuljetustarve on säännöllinen tai usein toistuva, kannattaa ottaa asia esille lääkärin kanssa.
Liikkumisesteisen pysäköintitunnus on sinulle henkilökohtainen ja se myönnetään vammaiselle henkilölle, joka voi ajaa itse, tai häntä voidaan kuljettaa. Pysäköintitunnuksen myöntämisen edellytykset löytyvät Traficomin(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) nettisivuilta. Liikkumisesteisen pysäköintitunnus myönnetään, jos myöntämisen edellytykset täyttyvät. Päätöksen siitä, täyttyvätkö myöntämisen edellytykset, tekee lääkäri. Voit hakea palvelussa myös vapautusta ajoneuvoveron perusverosta tunnuksen hakemisen yhteydessä.
Liikkumisesteisen pysäköintitunnus on maksullinen. Jos lääkäri toteaa myöntämisen edellytysten täyttyvän, pysäköintitunnuksen voit hakea Traficomin sähköisen Oma asiointi-palvelun kautta Liikkumisesteisen pysäköintitunnuksen ja verovapautuksen hakeminen | Traficom(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) tai jättämällä hakemuksen Ajovarman palvelupisteeseen Ajokortit ja luvat – A-Katsastus(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Kelan kautta perheet voivat saada erilaisia etuuksia ja palveluita. Sinulla on mahdollista saada arjen tueksi erilaisia sosiaaliturvan tukimuotoja. Kela tukee vammaisia ja pitkäaikaisesti sairaita. Kelan tukimuotoja ovat esimerkiksi sopeutumisvalmennuskurssit, kuntoutusta kaiken ikäisille, vammaistuet, matkakorvaukset, EU-vammaiskortti, asumisen tuet, toimeentulotuki ja tulkkauspalvelu.
Kelan kuntoutusta kaiken ikäisille
Kela järjestää kuntoutusta kaiken ikäisille eri elämäntilanteisiin. Lisätietoa saat täältä eri vaihtoehdoista Kuntoutusvaihtoehdot | Henkilöasiakkaat | Kela(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Sinulla alle 65-vuotiaalla voi olla oikeus vaativaan lääkinnälliseen kuntoutukseen, jos sinulla on vamman tai sairauden vuoksi huomattavia vaikeuksia selviytyä arjen toimissa ja osallistua niihin. Vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta ovat esimerkiksi erilaiset terapiat ja moniammatillinen yksilökuntoutus. Täältä saat lisätietoa Vaativa lääkinnällinen kuntoutus | Henkilöasiakkaat | Kela(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Kelan kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskurssit
Kela järjestää kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskursseja lapsille, nuorille ja aikuisille sekä heidän perheilleen ja läheisilleen. Sopeutumisvalmennuskurssit auttavat sopeutumaan sairauden tai vamman mukanaan tuomiin muutoksiin. Kuntoutuskurssilla saat tukea sairaudesta tai vammasta kuntoutumiseen, tietoa sairaudestasi, vertaistukea sekä tukea arjen toimintoihin. Lisätietoa saat täältä Kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskurssit | Henkilöasiakkaat | Kela(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Kelan vammaisetuudet:
1. Alle 16 -vuotiaan vammaistuki
Alle 16- vuotiaan vammaistuen tavoitteena on tukea vammaisen tai sairaan alle 16-vuotiaan lapsen päivittäistä elämää. Lapsi voi saada vammaistukea, jos hän vammansa tai sairautensa vuoksi tarvitsee säännöllistä hoitoa, huolenpitoa ja kuntoutusta. Hoidon ja huolenpidon tarpeen tulee olla tavanomaista suurempaa ja kestää vähintään 6 kuukautta. Alle 16-vuotiaan vammaistuki on porrastettu kolmeen tasoon lapsen tavanomaista suuremman hoidon, huolenpidon ja kuntoutuksen tarpeen mukaan. Lapsen kokonaistilanne otetaan aina huomioon, kun tuen taso määritellään. Tuet ovat verottomia. Hakemus tehdään Kelaan ja liitteeksi tulee C-lausunto lääkäriltä.
Tältä videolta saat neuvoja, mitä tietoja terveydenhuollolta tarvitaan alle 16-vuotiaan vammaistuen ratkaisemiseksi Vammaistuki, alle 16 vuotiaat – YouTube(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
2. Vammaistuki 16 vuotta täyttäneelle
Vammaistuen tarkoitus on tukea työikäisten vammaisten henkilöiden selviytymistä työssä, opiskelussa ja jokapäiväisessä elämässä. Vammaistuen saamiseksi vaaditaan, että sairaus tai vamma aiheuttaa toimintakyvyn alentumista ainakin vuoden ajan. Tuen myöntäminen riippuu yleisen haitan, avun ja palvelujen tarpeen sekä erityiskustannusten määrästä. Määrät ovat: perusvammaistuki, korotettu vammaistuki ja ylin vammaistuki. Tuet ovat verottomia. Hakemus tehdään Kelaan ja liitteeksi tarvitaan lääkäriltä C-lausunto.
3. Eläkettä saavan hoitotuki
Hoitotuella tuetaan sairaan ja vammaisen henkilön kotona asumista ja siellä tapahtuvaa hoitoa sekä korvataan sairaudesta aiheutuvia erityiskustannuksia. Tuen saaminen edellyttää aina, että henkilön toimintakyky on alentunut vähintään vuoden ajaksi, ja hakijalla on henkilökohtaisten toimintojen avun, valvonnan tai ohjauksen tarvetta. Hoitotuki myönnetään työkyvyttömyyseläkkeen, kuntoutustuen, yksilöllisen varhaiseläkkeen tai vanhuuseläkkeen saajalle. Hoitotuen suuruus riippuu avuntarpeen, valvonnan ja ohjauksen sekä erityiskulujen määrästä. Hoitotuen tasot ovat: perushoitotuki, korotettu hoitotuki ja ylin hoitotuki. Tuet ovat verottomia. Hakemus tehdään Kelaan ja liitteeksi tulee C-lausunto lääkäriltä.
Lisätietoa Kelan vammaisetuuksista Vammaistuet | Henkilöasiakkaat | Kela(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Tästä linkistä voit katsoa vinkkilistan vammaistuen hakemiseen: Vammaistuen_hakeminen_Muistilista_esimerkki_1.pdf(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Kela taksi
Terveydenhuollon matkoihin voit saada korvausta Kelasta. Lisätietoa saat täältä Matkakorvaukset | Henkilöasiakkaat | Kela(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Voit lukea lisää Kelan taksista täältä Kulkuneuvo | Henkilöasiakkaat | Kela(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Taksin tilaamisesta Näin tilaat Kela-taksin | Henkilöasiakkaat | Kela(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
EU-vammaiskortti
Vammaiset ihmiset voidaan kortin avulla huomioida palveluissa paremmin. EU:n vammaiskortilla vammaiset ihmiset voivat todentaa vaivattomasti vammaisuutensa tai avustajan tarpeensa matkustaessaan esimerkiksi julkisilla kulkuneuvoilla ja osallistuessaan liikunta- ja kulttuuritapahtumiin. Sitä voi käyttää Suomessa ja muissa EU-maissa.
EU:n vammaiskorttia haetaan Kelasta. Kela tarkistaa, onko sinulla vammaiskorttiin oikeuttava voimassa oleva päätös. Jos sinulla on päätös, saat oikeuden kortin tilaamiseen ja linkin vammaiskortin tilauspalveluun. Tämän jälkeen sinun täytyy itse viimeistellä korttihakemuksesi ja tilata kortti vammaiskortin tilauspalvelusta.
Saat yleistä tietoa vammaiskortista tätä kautta Vammaiskortti(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Kelan sivuille pääset tämän linkin kautta EU:n vammaiskortti | Henkilöasiakkaat | Kela(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Eläkekortti
Kela lähettää sinulle kansaneläkkeensaajan kortin ilman eri pyyntöä sen jälkeen, jos sinulle myönnetään kansaneläkelain mukainen työkyvyttömyyseläke. Täältä linkistä saat lisätietoa eläkekortilla saatavista alennuksista. Kansaneläkkeensaajan kortti | Henkilöasiakkaat | Kela(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Toimeentulotuki on viimesijainen toimeentuloturvan muoto. Toimeentulotukea saa voit saada, jos olet tuen tarpeessa ja käytettävissä olevat tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin.
Toimeentulotuki muodostuu perustoimeentulotuesta, täydentävästä toimeentulotuesta ja ehkäisevästä toimeentulotuesta
Perustoimeentulotuki. Haetaan Kelasta. Kela ohjaa ja neuvoo perustoimeentulotuen hakijoita. Tässä linkki Kelan sivuille, josta saat lisätietoa perustoimeentulotuen myöntämisestä Toimeentulotuki | Henkilöasiakkaat | Kela(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki. Täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea haetaan Kainuun hyvinvointialueelta. Tästä linkistä saat lisätietoa Täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Ota maahanmuuttajien kotoutumispalveluihin liittyvissä asioissa yhteys oman kuntasi aikuissosiaalityöhön. Täältä löydät yhteystiedot Neuvonta ja ohjaus kunnittain | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Kajaanin kansainvälisten palveluiden tehtävä on varmistaa eri syistä Kajaaniin ja Kainuuseen muuttaneiden ulkomaalaisten arjen sujuvuus, hyvinvointi, turvallisuus ja kotoutuminen moninaiseen suomalaiseen yhteiskuntaan. Lisätietoa saat täältä Kotoutumispalvelut | Kajaani(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Täältä linkistä löydät sivustoja vammaisuuteen, vammoihin ja maahanmuuttoon liittyen monilla eri kielillä: Vammaiset maahanmuuttajat | verneri.net(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Vammaisten maahanmuuttajien tukikeskus Hilma edistää vammaisten ja pitkäaikaissairaiden maahanmuuttajien oikeuksia ja yhdenvertaisia osallistumismahdollisuuksia suomalaisessa yhteiskunnassa. Lue täältä Hilman toiminnasta Etusivu – tukikeskushilma(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Vammaisuuden kautta voi kuulua verovähennyksiä, joista on hyvä tietää. Verohallintoon kuuluvat vapautus ajoneuvoveron perusverosta, veronmaksukyvyn alentumisvähennys, kotitalousvähennys tai autoveronpalautus ja -huojennus.
- Vapautus ajoneuvoveron perusverosta. Ajoneuvoveron perusverosta voit saada vapautuksen, jos sinulla on Traficomin tai Poliisin myöntämä liikkumisesteisen pysäköintitunnus tai oikeus autoveron palautukseen tai huojennukseen. Lisätietoa täältä Vapautus ajoneuvoveron perusverosta | Traficom
- Veronmaksukyvyn alentumisvähennys. Veronmaksukyvyn alentumisvähennyksen voi saada harkinnanvaraisesti esimerkiksi sairauden, työttömyyden tai elatusvelvollisuuden perusteella. Lisätietoa saat täältä Veronmaksukyvyn alentumisvähennys – vero.fi
- Kotitalousvähennys. Kotitalousvähennys tarkoittaa helpotusta veroihin. Kotitalousvähennystä saat, kun ostat esimerkiksi näitä töitä kotiisi: siivous, lastenhoito, asunnon remontit ja tietokoneiden asennukset. Kotitalousvähennystä saat myös töistä vapaa-ajan asunnollasi. Lisätietoa täältä Kotitalousvähennys – vero.fi
- Autoveronpalautus ja -huojennus. Voit hakea autoveron palauttamista vamman perusteella. Lisätietoa täältä Palautus vamman perusteella – vero.fi
Lisätietoa näistä saat verohallinnosta Henkilöasiakkaat – vero.fi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)