Sivun sisältö:
Lapsen ja nuoren asioiden hoito
Toisen puolesta asiointi on tärkeä osa monien ihmisten arkea, erityisesti niille, jotka eivät voi hoitaa asioitaan itsenäisesti. Se voi parantaa elämänlaatua, auttaa ihmisiä saavuttamaan tarpeensa ja mahdollistaa aktiivisen osallistumisen yhteiskuntaan. Tuen ja valtuutusten avulla voidaan varmistaa, että asiat hoidetaan asianmukaisesti ja luottamuksellisesti.
ValÂtuuÂtukÂsen voi tehÂdä sähÂköiÂsesÂti SuoÂmi.fi-valÂtuuÂdet-palÂveÂlusÂsa tai KaiÂnuun hyÂvinÂvoinÂtiaÂlueen terÂveyÂsaÂseÂmilÂla, joisÂsa täyÂsi-ikäiÂset, oiÂkeusÂtoiÂmiÂkelÂpoiÂset henÂkiÂlöt, joilÂla ei ole sähÂköiÂsiä tunÂnisÂtauÂtuÂmisÂväÂliÂneiÂtä, voiÂvat anÂtaa läÂheiÂselÂleen valÂtuuÂden asioiÂda puoÂlesÂtaan soÂsiaaÂli- ja terÂveyÂdenÂhuolÂlon sähÂköiÂsisÂsä asioinÂtiÂpalÂveÂluisÂsa ja apÂteeÂkeisÂsa. ValÂtuuÂdet voi anÂtaa KaiÂnuun hyÂvinÂvoinÂtiaÂlueen terÂveyÂsaÂseÂmalÂla, josÂsa se reÂkisÂteÂröiÂdään SuoÂmi.fi-valÂtuukÂsiin. ValÂtuuÂtukÂsen reÂkisÂteÂröinÂti edelÂlytÂtää valÂtuutÂtaÂjan henÂkiÂlöÂkohÂtaiÂsen käynÂnin terÂveyÂsaÂseÂmalÂla, jotÂta henÂkiÂlölÂliÂsyys voiÂdaan toÂdenÂtaa. AlÂle 18-vuoÂtiaiÂden valÂtuusÂtieÂdot siirÂtyÂvät auÂtoÂmaatÂtiÂsesÂti väesÂtöÂtieÂtoÂjärÂjesÂtelÂmäsÂtä SuoÂmi.fi-valÂtuukÂsiin. Lisätietoa saat täältä https://hyvinvointialue.kainuu.fi/valtuudet(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Tästä linkistä saat lomakkeen, jos haÂluat valÂtuutÂtaa toiÂsen henÂkiÂlön hoiÂtaÂmaan asioiÂtaÂsi KaiÂnuun hyÂvinÂvoinÂtiaÂlueen soÂsiaaÂli- ja terÂveysÂpalÂveÂluisÂsa  Valtakirja asioiden hoitamiseen (kainuu.fi)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Oppaaseen on koottu vinkkejä ja keinoja, joiden avulla on hyvä varautua tilanteeseen, jossa ei pysty enää hoitamaan omia asioitaan. Tässä linkki Oikeudellisen ennakoinnin oppaaseen Oikeudellinen_ennakointi_opas_2021.pdf (sumut.fi)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
- Esite. ToiÂsen puoÂlesÂta asioinÂti -muisÂtiÂlisÂta lisÂtaa lyÂhyesÂti, miÂtä eri mahÂdolÂliÂsuukÂsia on hoiÂtaa asioiÂta toiÂsen puoÂlesÂta. Tässä linkki Kainuun hyvinvointialueen sivuille, josta löydät asiakkaalle ja omaiselle suunnatun asioiden hoitamisen -esitteen Vammaispalveluiden lomakkeet | Kainuun hyvinvointialue.
- Välistystili
VäÂliÂtysÂtiÂli on soÂsiaaÂliÂpalÂveÂlu, josÂsa asiakÂkaan raÂhaÂliiÂkenÂne anÂneÂtaan soÂsiaaÂliÂtoiÂmen työnÂteÂkiÂjän hoiÂdetÂtaÂvakÂsi. PalÂveÂlu on tarÂkoiÂtetÂtu henÂkiÂlölÂle, jolÂla on vaiÂkeukÂsia halÂliÂta raÂhanÂkäytÂtöään. TarÂkoiÂtukÂseÂna on, etÂtä asiakÂkaan saaÂmat etuuÂdet ja tuÂlot makÂseÂtaan soÂsiaaÂliÂtoiÂmisÂton tiÂlilÂle, jolÂta hoiÂdeÂtaan esiÂmerÂkikÂsi vuokÂran makÂsaÂmiÂnen ja muut eläÂmiÂsen kanÂnalÂta vältÂtäÂmätÂtöÂmät meÂnot asiakÂkaan puoÂlesÂta. VäÂliÂtysÂtiÂliÂpalÂveÂlun käytÂtö peÂrusÂtuu aiÂna vaÂpaaehÂtoiÂsuuÂteen ja asiaÂkas anÂtaa kirÂjalÂliÂsen suosÂtuÂmukÂsen raÂha-asioiÂden hoiÂtaÂmisÂta varÂten. AsiakÂkaan kansÂsa tehÂdään aiÂna asiaÂkasÂsuunÂniÂtelÂma enÂnen palÂveÂlun aloitÂtaÂmisÂta. PääÂtökÂsen väÂliÂtysÂtiÂlin aloitÂtaÂmiÂsesÂta teÂkee KaiÂnuun hyÂvinÂvoinÂtiaÂlueelÂla soÂsiaaÂliÂtyönÂteÂkiÂjä tai soÂsiaaÂliohÂjaaÂja.
VäÂliÂtysÂtiÂliÂpalÂveÂlu on tarÂkoiÂtetÂtu väÂliaiÂkaiÂsekÂsi. Sen aiÂkaÂna asiakÂkaan omaa taÂlouÂden halÂlinÂtaa tueÂtaan. PalÂveÂlu on asiakÂkaalÂle ilÂmaiÂnen. VäÂliÂtysÂtiÂliÂpalÂveÂlu on käyÂtösÂsä kaiÂkisÂsa hyÂvinÂvoinÂtiaÂlueen kunÂnisÂsa. Lisätietoa saat täältä Välitystilipalvelu | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
- Edunvalvontavaltuutus
Voit ennakoida tuen tarpeen ja tehdä edunvalvontavaltuutuksen siltä varalta, että et itse pysty myöhemmin hoitamaan asioitasi. Edunvalvontavaltakirjaan voit nimetä etukäteen, kuka saa hoitaa asioitasi ja miten niitä saa hoitaa. Voit myös määritellä siinä, miten valtuutetun toimintaa valvotaan. Se on siis edunvalvojan määräämistä joustavampi ja kevyempi tapa järjestää omien asioiden hoitaminen tulevaisuutta varten. Tässä lyhyt video edunvalvontavaltuutuksesta:
- Edunvalvonta
Vammaisuuden tai vammautumisen vuoksi tarvitset ehkä apua asioiden hoitoon. Läheinen voi hoitaa toisen asioita esimerkiksi Suomi.fi-valtuuksien avulla tai edunvalvontavaltakirjalla. Puolesta asiointi edellyttää, että valtuutuksen antaja kykenee tekemään valtakirjan ja ymmärtää sen merkityksen. Jos nämä kevyemmät vaihtoehdot eivät riitä, silloin asioita voi hoitaa edunvalvoja. Edunvalvojana voi olla esimerkiksi lähiomainen tai yleinen edunvalvoja. Edunvalvontaan määräämistä haetaan Digi- ja väestövirastosta. Hakemuksen perusteella Digi- ja väestövirastosta selvittää henkilön edunvalvonnan tarvetta. Selvityksessä selvitetään hakemuksen henkilön mielipide ja lisäksi hyödynnetään lääkärinlausuntoa tai muuta selvitystä. Edunvalvonta-asioiden kuntoon saattamisessa voi mennä monta kuukautta, joten asiaa kannattaa lähteä edistämään hyvissä ajoin, ennen kuin nuori täyttää 18-vuotta. Lisätietoja tästä saat Digi- ja väestötietovirastosta Edunvalvonta ja toisen asioiden hoitaminen | Digi- ja väestötietovirasto (dvv.fi)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
- Alaikäisen edunvalvonta
Alle 18-vuotiaan omaisuus kuuluu hänelle itselleen, mutta hänen huoltajansa toimii hänen edunvalvojanaan ja huolehtii alaikäisen taloudellisista asioista. Lisätietoa saat täältä Alaikäisen lapsen edunvalvonta | Digi- ja väestötietovirasto (dvv.fi)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
- Huoli-ilmoitukset
Voi olla, että olet huolissasi omasta tai läheisesti hyvinvoinnista, terveydestä tai turvallisuudesta. Huolta voi aiheuttaa esimerkiksi kotona pärjääminen tai yksin asuvan elämänhallinnan ongelmat. Jos sinulla syntyy huoli hyvinvoinnista, voit tehdä huoli-ilmoituksen. Ilmoituksesi perusteella sosiaalipalvelujen ammattilaiset arvioivat, millaista apua kyseinen henkilölle voi tarvita. HuoÂmioitÂhan, etÂtä näÂmä loÂmakÂkeet eiÂvät ole tarÂkoiÂtetÂtu kiiÂreelÂlisÂten asioiÂden hoiÂtoon. Huoli-ilmoitukset | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)