Sivun sisältö:
Vertaistuki ja järjestötoiminta
Järjestöt tarjoavat tietoa sairauksista eri elämäntilanteissa, vertaistukea sekä vapaa-ajan toimintaa. Älä jää yksin, tukea on tarjolla. Vertaistuki tuo yhteen ihmisiä, jotka ovat samanlaisessa elämäntilanteessa. On helpottavaa jakaa kokemuksensa sellaisen henkilön kanssa, joka todella ymmärtää.
Älä jää yksin, tukea on tarjolla. On helpottavaa jakaa kokemuksensa sellaisen henkilön kanssa, joka todella ymmärtää. Vertaistukija on sopivan etäällä, ja siksi hänelle on helpompi puhua.
- OLKA-toiminta edistää potilasyhdistysten näkyvyyttä sairaalassa sekä koordinoi sairaalan vapaaehtoistoimintaa. OLKA tarjoaa potilaille ja läheisille tietoa järjestöjen palveluista. Vapaaehtoiset eri rooleissaan tuovat potilaille ja läheisille iloa, tukea ja toivoa sekä kiireettömiä kohtaamisia. Tavoitteena on, että yhä useampi sairaalan potilas ja läheinen saisi vertaistukea ja tukea vapaaehtoisilta toimijoilta. Lisätietoa OLKA-toiminnasta löydät OLKA-Kainuu – Kainuun Sosiaali- ja terveysturvayhdistys ry ja OLKA Kainuu | Kainuun hyvinvointialue.
- Toivo-vertaistukisovellus. Toivo-vertaistukisovellus tarjoaa vertaistukea ja tietoa sairastuneille, vammautuneille ja heidän läheisilleen. Sovelluksen vertaistuki ei liity yksittäiseen sairauteen tai vammaan, vaan tukea voi hakea erilaisilla taustoilla. Toivo-sovellus on maksuton ja sitä voi käyttää myös anonyymisti. Toivo-sovelluksen vertaistukijat ovat luotettavia, koulutettuja ja sitoutuneita vaitioloon myös sen jälkeen, kun lopettavat vertaistukijoina. Palvelu perustuu kahdenkeskiseen vertaistukeen. Toivo-vertaistukisovellusta voi käyttää puhelimella tai tietokoneella. Sovelluksen voi ladata puhelimeen Google Play -kaupasta tai App Storesta. Tietokoneella sovellusta voi käyttää seuraavasta linkistä OLKA – Toivo-vertaistukisovellus.
- Vertaistalo tarjoaa vertaistukea sairastuneille ja heidän läheisilleen. Sivusto tarjoaa kokemustarinoita sekä konkreettisia vinkkejä ja yhteystietoja potilasyhdistysten vertaistukipalveluihin. Sivustolta löydät mm. Vertaistukea -hakukoneen ja Vertaisvideot. Vertaistalo | Terveyskylä.fi (terveyskyla.fi)
- Terveyskylän lastentalo löytyy täältä Lastentalo (terveyskyla.fi) ja nuortentalo täältä Nuortentalo (terveyskyla.fi)
- Kun lapsella on syntyessään tai myöhemmässä vaiheessa ilmenevä vamma tai sairaus, perhe tarvitsee tukea. Mielessä on monenlaisia kysymyksiä ja tunteita. Tietoa sairaudesta tai vammasta ja sen hoidoista sekä neuvoja erilaisten tukien hakemiseen on saatavilla. Vammaisen lapsen kanssa | Invalidiliitto
- Perheen palvelupolku sivuston kautta tarjotaan paljon tietoa vammaisten ja pitkäaikaissairaiden lasten ja nuorten perheille sekä heidän kanssaan työskenteleville ammattihenkilöille. Sivustolle on koottu tietoa lapsen ikäkausien mukaan. Palvelupolku – Perheen palvelupolku
- Leijonaemot järjestää verkkoluentoja yhteistyössä eri toimijoiden kanssa aiheista liittyen erityislapsiperheiden elämään. Osa luennoista on katsottavissa jälkikäteen tallenteina tai luettavissa koosteina. Leijonaemoista lisätietoa täältä Leijonaemot | Vertaistukea erityislasten vanhemmille
- Tässä opas Erityislasten vanhemmuuteen ja omaishoidon tukeen: erityislapsen_vanhempien_opas_tuloste_0.pdf (kainuu.fi)
- Oppilaalla on oikeus saada riittävää oppimisen ja koulunkäynnin tukea koko perusopetuksen ajan. Oppimisen ja koulunkäynnin tuen kolme tasoa ovat yleinen, tehostettu ja erityinen tuki. Opetushallituksen verkkosivuilla on kerrottu, mitä erilaiset tukimuodot käytännössä tarkoittavat. Oppimisen ja koulunkäynnin tuki | Opetushallitus (oph.fi)
Järjestöjen toiminta tukee erityislapsiperheitä. Tässä linkkejä järjestöjen sivuille:
- ADHD-liitto www.adhd-liitto.fi
- Autismi- ja aspergerliitto www.autismiliitto.fi
- Erityisperheet erityisperheet.fi.
- HOPE www.hopeyhdistys.fi
- Kehitysvammaisten tukiliitto ry www.tukiliitto.fi
- Kehitysvammaliitto www.kehitysvammaliitto.fi
- Kuulovammaisten Lasten Vanhempien Liitto ry Kuulovammaisten lasten vanhempien liitto
- Lasten omaishoitajat ry www.facebook.com/lastenomaishoitajatry
- Leijonaemot ry www.leijonaemot.fi
- Mannerheimin lastensuojeluliitto www.mll.fi
- Neuvokas perhe Etusivu – Neuvokasperhe
- Näkövammaisten keskusliitto www.nkl.fi
- Omaishoitajaliitto www.omaishoitajat.fi
- Perhehoitoliitto www.perhehoitoliitto.fi
- Sosiaali- ja terveysyhdistykset www.kansalaisyhteiskunta.fi
- Suomen vammaisurheilu ja -liikunta VAY ry www.vammaisurheilu.fi
- Tietotekniikka- ja kommunikaatiokeskus Tikoteekki kehitysvammaliitto.fi/tikoteekki/
- VAMLAS www.vamlas.fi
Järjestöjen sosiaaliturvaopas
Onko sinulla tai läheisellä hankaluutta hahmottaa mitä etuja ja palveluita sosiaaliturvajärjestelmä tarjoaa vammaiselle? Silloin kannattaa tutustua Järjestöjen sosiaaliturvaoppaaseen, joka päivitetään vuosittain. Opas tarjoaa sinulle selkeää ja ajantasaista tietoa sosiaaliturvasta. Opas on luettavissa täältä JÄRJESTÖJEN SOSIAALITURVAOPAS(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Tästä löydät lisää järjestöjen omia sosiaaliturva- ja palveluoppaita Materiaalit | JÄRJESTÖJEN SOSIAALITURVAOPAS(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry
Tuetut lomat ovat täysihoitolomia, joita myönnetään pienituloisille eniten tuettua lomaa tarvitseville. Lomia järjestetään ympäri vuoden lapsiperheille, työikäisille, ikääntyneille ja vertaislomia lapsille sekä aikuisille.
Tuetuilla vertaislomilla sinua ja muita lomalaisia voi yhdistää esimerkiksi sama sairaus, vamma tai perhetilanne. Sinun ei tarvitse olla järjestön jäsen hakeaksesi lomaa, mutta sinun tulee kuulua loman kohderyhmään. Vertaislomalla pääset virkistymään ja rentoutumaan. Lomalla voit jakaa kokemuksia ja saada toisilta samassa elämäntilanteessa olevilta lomalaisilta vertaistukea ja vinkkejä arkeen. Lisätietoa täältä Vertaislomat – Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto (mtlh.fi)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Yleistä tietoa lomista saat täältä Etusivu – Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto (mtlh.fi)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Yhteystiedot tästä linkistä Yhteystiedot – Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto (mtlh.fi)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Hyvinvointilomat ry
Hyvinvointilomat ry järjestää tuettuja lomia, jotka ovat pienituloisille lapsiperheille, työikäisille, työttömille ja ikäihmisille. Lomia myönnetään taloudellisin, terveydellisin ja sosiaalisin perustein.
Tästä linkistä saat tarkemmin tietoa lomista ja sinne hakemisesta Hyvinvointilomat | Hae tuetulle täysihoitolomalle(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Yhteystiedot tästä linkistä Hyvinvointilomat | Ota yhteyttä – Hyvinvointilomat(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Solaris – lomat ry
Solaris-lomat järjestää arjesta selviytymistä tukevia täysihoitolomia vähävaraisille, joilla ei ole muutoin mahdollisuutta lomaan kodin ulkopuolella. Tavoitteena on parantaa ihmisten hyvinvointia, luoda ihanteellinen ympäristö vertaistukeen ja lisätä yhteiskunnallista osallisuutta. Lomaa on mahdollisuus hakea yksin, ystävän tai perheen kanssa. Aikuisilta edellytetään omatoimista selviytymistä lomalla.
Tästä linkistä saat tarkemmin tietoa lomista ja sinne hakemisesta Solaris-lomat ry – Tuettujen lomien järjestäjä(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Yhteystiedot tästä linkistä SOLARIS-LOMAT – Solaris-lomat ry(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Kelan sopeutumisvalmennuskurssit
Kela järjestää kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskursseja lapsille, nuorille ja aikuisille sekä heidän perheilleen ja läheisilleen. Sopeutumisvalmennuskurssit auttavat sopeutumaan sairauden tai vamman mukanaan tuomiin muutoksiin. Kuntoutuskurssilla saat tukea sairaudesta tai vammasta kuntoutumiseen, tietoa sairaudestasi, vertaistukea sekä tukea arjen toimintoihin. Lisätietoa saat täältä Kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskurssit | Henkilöasiakkaat | Kela(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)