Sosiaalietuudet
Sivun sisältö:
Sairastuneella on oikeus saada etuuksia ja korvauksia, mutta näiden hakeminen on potilaan omalla vastuulla. Neuvoa ja lisätietoa sairastuneelle on saatavilla useista eri paikoista.
Kainuun hyvinvointialueella on mahdollista saada sairaalassa sosiaalityöntekijän tai sosiaaliohjaan tukea ja neuvontaa sairauden eri vaiheissa. Neuvontaa saat esimerkiksi taloudellisiin haasteisiin, äkilliseen kriisitilanteeseen ja sosiaaliturva-asioissa. Lisätietoa ja yhteystiedot löydät hyvinvointialueen sivuilta: Terveyssosiaalityö | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Järjestöt ovat koonneet yhdessä sosiaaliturvaoppaan, josta löytyy kattavasti tietoa sosiaaliturvaan. Opas on luettavissa: sosiaaliturvaopas(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Sairastuneelle tulee kustannuksia terveydenhuollon maksuista ja lääkärintodistuksista. Maksuttomia tutkimuksia ovat julkisen terveydenhuollon lääkärin määräämät laboratoriokokeet ja kuvantamistutkimukset. Lisätietoa sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista löydät: Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut – Sosiaali- ja terveysministeriö (stm.fi)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)Â
Kainuun hyvinvointialueen ajantasaisiin asiakasmaksuihin voit tutustua hyvinvointialueen verkkosivuilta: Asiakasmaksut | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Julkisessa terveydenhuollossa on vuotuinen maksukatto. Maksukattoa kerryttää mm. lääkärin vastaanotot, fysioterapiakäynnit ja poliklinikkakäynnit. Lisätietoa maksukatosta löydät sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta: Terveydenhuollon maksukatto – Sosiaali- ja terveysministeriö (stm.fi)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)Â
Kelan korvaa sairaudesta aiheutuvia kuluja ja ansionmenetystä. Kelan sivuilla on pikaopas, josta löydät, mitä tukea Kela tarjoaa työkyvyttömyyden eri vaiheissa. Pikaopas sairausajan etuuksiin | Henkilöasiakkaat | Kela(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).Â
Vatsatautien poliklinikan lääkäri kirjoittaa Kelan lääkekorvattavuutta varten B-lausunnon sinulle tulehdukselliseen suolistosairauteen määrätyistä lääkkeistä. Kela-korvaus on useimmiten 65 prosenttia IBD:n hoitoon käytettävistä lääkkeistä. Lisätietoa Kelan lääkekorvattavuuksista voi lukea Kelan sivuilta: Lääkekorvaukset | Henkilöasiakkaat | Kela(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Kelasta voit hakea matkakorvausta, kun matkustat julkiseen terveydenhuoltoon sairautesi vuoksi.
Lisätietoa matkakorvauksista voit lukea: Matkakorvaukset | Henkilöasiakkaat | Kela(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Kela korvaa sairauden hoitoon määrättyjä reseptilääkkeitä, kliinisiä ravintovalmisteita ja perusvoiteita, jotka kuuluvat korvausjärjestelmään. Korvauksia maksetaan vasta, kun alkuomavastuu on täyttynyt. Lääkkeet – IBD ja muut suolistosairaudet ry(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)