Muiden ammattilaisten tarjoama tuki
Sivun sisältö:
Saat sairauteesi tukea ja ohjausta eri ammattiryhmiltä hoitosi eri vaiheissa.
Sairastuminen voi aiheuttaa sinulle monenlaisia kysymyksiä, esimerkiksi arjessa selviytymisestä ja palveluiden järjestymisestä. Kuntoutusohjauksessa sinä ja perheesi saatte tukea ja ohjausta muuttuneessa elämäntilanteessa. Tavoitteena on löytää keinoja fyysisen- ja psyykkisen toimintakykysi tukemiseen ja lisätä arjen sujuvuutta mahdollisista rajoitteista huolimatta.
Kuntoutusohjaaja tapaa asiakkaita eri ympäristöissä, kuten sairaalassa ja kotona. Kuntoutusohjaukseen voi sisältyä tilanteesi ja tarpeesi mukaisesti esimerkiksi:
- kokonaistilanteesi selvittäminen ja arviointi, mahdollisuuksien mukaan omassa elinympäristössäsi
- sairastumiseesi tai vammautumiseesi liittyvä tuki, neuvonta ja ohjaus
- kuntoutumisesi suunnittelu ja kuntoutuksesi seuranta
- soveltuviin palveluihin ja sopeutumisvalmennukseen ohjaaminen
- apuvälinepalveluihin ohjaaminen.
Kuntoutusohjaus on lakisääteistä asiakkaalle maksutonta palvelua ja tarkoitettu kaiken ikäisille pitkäaikaissairaille tai vammautuneille erikoissairaanhoidon asiakkaille. Kuntoutusohjaajaan voi ottaa yhteyttä asiakas tai läheinen ja asiakkaan luvalla sosiaali- tai terveydenhuollon työntekijä. Kuntoutusohjaajat ovat tavoitettavissa arkipäivisin virka-aikana. Yhteydenotto tapahtuu Omasote viestillä tai puhelimitse.
Yhteystiedot löydät hyvinvointialueen verkkosivuilta
Kuntoutusohjaus | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
LiiÂkunÂtaÂneuÂvonÂta on makÂsuÂtonÂta elinÂtaÂpaohÂjausÂta, joÂka on suunÂnatÂtu terÂveyÂtenÂsä kanÂnalÂta liian väÂhän tai ei olÂlenÂkaan liikÂkuÂvilÂle henÂkiÂlöilÂle. LiiÂkunÂtaÂneuÂvonÂnasÂsa pyÂriÂtään etÂsiÂmään keiÂnoÂja joilÂla voi aloitÂtaa akÂtiiÂviÂsemÂman arÂjen. JoÂkaiÂnen asiaÂkas osalÂlisÂtuu neuÂvonÂtaan omisÂta lähÂtöÂkohÂdisÂtaan, esim. tuÂki- ja liiÂkunÂtaeÂliÂmisÂtönÂvaiÂvat ei ole esÂte liiÂkunÂtaÂneuÂvonÂtaan osalÂlisÂtuÂmiÂseen. LiiÂkunÂtaÂneuÂvonÂta tarÂjoaa pienÂryhÂmäÂkursÂseÂja KaÂjaaÂnisÂsa. TarÂjolÂla on voiÂma- ja taÂsaÂpaiÂno-, polÂvi-lonkÂka-, nisÂka-harÂtia- ja selÂkäÂkursÂseÂja. AsiakÂkaan on mahÂdolÂlisÂta saaÂda esiÂmerÂkikÂsi kunÂtoÂsaÂli- ja alÂlaÂsohÂjausÂta. AsiaÂkas makÂsaa liiÂkunÂtaÂpaiÂkan käynÂtiÂmakÂsun itÂse.
LiiÂkunÂtaÂneuÂvonÂta aloiÂteÂtaan henÂkiÂlöÂkohÂtaiÂselÂla alÂkuÂhaasÂtatÂteÂlulÂla, josÂsa karÂtoiÂteÂtaan nyÂkyÂhetÂken liikÂkuÂmiÂsen tiÂlanÂne. JatÂko- tai seuÂranÂtaÂtaÂpaaÂmiÂsia soÂviÂtaan ykÂsiÂlölÂliÂsen tarÂpeen muÂkaan.
KursÂsilÂle ilÂmoitÂtauÂtuÂmiÂnen taÂpahÂtuu OmaÂsoÂten kautÂta, tai soitÂtaÂmalÂla liiÂkunÂtaÂneuÂvonÂnan fyÂsioÂteÂraÂpeuÂteilÂle.
Ohjattu liikunta | Kajaani(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)Â
Liikuntaneuvonta – Kuhmo(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)Â
LiiÂkunÂtaÂneuÂvonÂtaa kanÂnatÂtaa seuÂraÂta FaÂceÂbooÂkisÂsa: Kainuun hyvinvointialue – liikuntaneuvonta | Kajaani | Facebook(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)Â
Tutustu oheisesta videosta liikuntaneuvontaan:
Sairastuminen tulehdukselliseen suolistosairauteen aiheuttaa luonnollisesti monenlaisia ajatuksia ja tunteita. Mielenterveyttä kuormittavat muuttunut elämäntilanne, ja sairauden mukana tuoma pelko. Sairauden hyväksyminen ja siihen sopeutuminen on yksilöllistä, ja siihen vaikuttaa oma persoonallisuus, elämänkokemus ja sairauden vaikeusaste.
Omista tuntemuksista on tärkeää puhua läheisille, koska sairaus ei näy päällepäin, joten läheisen on vaikea ymmärtää mitä ajatuksia sairaus sinussa herättää. Myös läheisellä voi olla tarve puhua sairaudesta, heidän huolistaan ja peloista, jotka liittyvät sairauteen ja sinun vointiisi.
Psyykkisten tekijöiden ei ole todettu aiheuttavan suolistosairautta, mutta stressi lisää sairauden oireita. Stressillä tarkoitetaan tilanteita, joissa ihmiseen kohdistuu paljon vaatimuksia ja haasteita, ja hän kokee voimavarojensa olevan tiukoilla. Elämässä tapahtuvat muutokset aiheuttavat useimmiten stressiä. Pitkäaikaiseen stressiin keho yleensä reagoi. Onkin tärkeää itselleen sopivia keinoja, joilla stressiä voi lieventää ja keho pääsee rentoutumaan.
Jos olet huolestunut omasta jaksamisesta tai koet olevasi ahdistunut tai masentunut, ja kaipaat keskusteluapua, ole yhteydessä Kainuun hyvinvointialueen mielenterveyspalveluihin.
Ravitsemusterapeutti on ravitsemuksen asiantuntija, joka ohjaa ja tukee ruoan valitaan ja syömiskäyttäytymiseen sekä sairauksien ravitsemushoitoon liittyvissä asioissa. Ravitsemusterapeutti arvioi ravinnontarvetta sekä ohjaa sopivien elintarvikkeiden ja tarvittaessa kliinisten ravintovalmisteiden valinnassa.
Ravitsemusterapian tavoitteena on ehkäistä ja hoitaa vajaaravitsemusta sekä edistää toipumista sairauksista ja leikkauksista. Ravitsemuksella on suuri merkitys terveyden edistämisessä ja sairauksien ennalta ehkäisyssä. Ravitsemuksella on suuri merkitys terveyden edistämisessä ja sairauksien ennalta ehkäisyssä. Ravitsemus on osa kokonaisvaltaista sairauksien hoitoa.
Ravitsemusterapeutin tarjoama ohjaus voidaan toteuttaa yksilö- tai ryhmävastaanotolla, puhelimitse tai etävastaanottona tai ohjaus voi olla osa moniammatillista tapaamista.
Ravitsemusohjaus perustuu valtakunnallisiin ravitsemussuosituksiin, joiden tavoitteena on ylläpitää ihmisten hyvää terveyttä.
Ravitsemusterapeutille tullaan terveydenhuollon ammattilaisen lähetteellä. Lähetteen saanut asiakas saa kutsun käynnille kirjeitse tai puhelimitse. Ravitsemusohjaus on alle 18-vuotiaille maksutonta, aikuisilta asiakkailta peritään poliklinikkamaksu.
Voit lukea lisää ravitsemusterapiasta hyvinvointialueen verkkosivuilta:
Ravitsemusterapia | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
On luonnollista pohtia tulehduksellisen suolistosairauden vaikutusta seksuaalisuuteen. Kerro rohkeasti kumppanillesi omista tuntemuksistasi sekä mahdollisista huolenaiheista voit avoimesti puhua myös omalle hoitavalle lääkärille tai sairaanhoitajalle. Sairauden hyvällä hoidolla on myönteinen vaikutus seksuaalisuuteen. Sairauden aktivoituessa on normaalia kokea kiinnostuksen seksiä kohtaan laskevan hetkellisesti. Jos haluat keskustella mistä tahansa seksuaalisuuteen, sukupuoleen, seksiin, seksuaaliterveyteen ja parisuhteeseen liittyvistä kysymyksistä voit olla yhteydessä seksuaalineuvojaan. Seksuaalineuvojan vastaanotolle et tarvitse lähetettä. Ajanvaraus joko puhelimitse tai sähköpostilla suoraan seksuaalineuvojalta tai naistentautien takaisinsoittopalvelusta.
Lisätietoja Kainuun hyvinvointialueen tarjoamasta palvelusta löydät:
Seksuaalineuvonta | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Kainuun hyvinvointialueella on mahdollista saada sosiaalityöntekijän tukea ja neuvontaa sairauden eri vaiheissa.
Sosiaalityöntekijän rooli syöpää sairastavien potilaiden kanssa on kokonaistilanteen kartoituksen tekeminen yhdessä kanssasi ja ohjaaminen sinulle sopiviin palveluihin. Sosiaalityöntekijä auttaa sinua tarvittaessa Kelan etuuksien hakemisessa, edunvalvontaan sekä hoitosi maksuihin liittyvissä asioissa. Lisäksi maksukattoon liittyvät asiat hoituvat sosiaalityöntekijän kautta.
Lisätietoa ja yhteystiedot löydät hyvinvointialueen sivuilta: Terveyssosiaalityö | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Vessapassi helpottaa vessaan pääsyä kodin ulkopuolella, kun vessaan on päästävä nopeasti. Vessapassia näytetään erilaisten tapahtumien, toimipaikkojen ja yleisten tilojen henkilökunnalle pyyntönä päästä välittömästi vessaan. Vessapassilaisena voit päästää esimerkiksi esteettömään, maksulliseen tai henkilökunnan vessaan. Vessapassi on jäsenetu, jonka saa liittymällä jonkin Vessapassissa mukana olevan yhdistyksen jäseneksi. Vessapassi on käytössä mm. IBD ja muut suolistosairaudet ry:llä: Vessapassi ® – IBD ja muut suolistosairaudet ry(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)