Siirry sisältöön

Sivun sisältö:

    IBD:tä sairastavalla on suurempi riski sairastua tarttuviin tauteihin sairauteen liittyvän tulehduksen ja sairauden lääkityksen vuoksi. Rokotuksilla voidaan estää joitakin vakavia infektioita, joten on tärkeää huolehtia, että saat kaikki suositusten mukaiset rokotukset. IBD:n hoidossa käytetyt lääkkeet voivat vaikuttaa rokotuksiin, joten on tärkeää kertoa rokottajalle käyttämistäsi lääkkeistä jopa 3 kuukautta lääkityksen lopettamisen jälkeen. 

    Rokotukset annetaan sinulle terveysasemallasi. Jos sinulla on tarve rokotuksille, ole yhteydessä ajanvaraamista varten terveysasemallasi Omasote viestillä tai soittamalla: Kainuun Omasote – viestiyhteys terveysasemalle(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Vastaanottojen yhteystiedot | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Rokotuksista voit lukea lisään Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen sivuilta: Rokotteet A–Ö – THL(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) 

    on tarkoitettu estämään jäykkäkouristusta ja kurkkumätää, jotka ovat vakavia tauteja ja voivat johtaa kuolemaan. Rokote annetaan koulussa 11–13-vuotiaana, ja tehosterokote annetaan armeijan käyville. Tehosterokotus tulee ottaa 20 vuoden välein ja 65 vuotta täyttäneiden 10 vuoden välein. Rokotteen saat omalta terveysasemalta ilmaiseksi. 

    eli suoja tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan. Kaikilla tulee olla joko sairastettujen tautien tai MPR-rokotusten tuottama suoja. Jos et ole sairastanut tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa tai et ole saanut kahta annosta tulee sinun saada rokote. Huomioithan, ettei biologisen ja solunsalpaajalääkityksen aikana rokotetta ei voi ottaa. Kahden MPR-rokotteen sarja on osa kansallista rokotusohjelmaa ja on kaikille maksuton. 

    suositellaan yli 65-vuotialle ja kaikille, joilla on puolustuskykyä heikentävä lääkitys. Pneumokokki on yleinen keuhkokuumeen, aivokalvotulehduksen ja vakavan yleisinfektion aiheuttaja. Lapset ja vakavaan riskiryhmään kuuluvat saavat pneumokokkirokotteen kansallisen rokotusohjelman kautta, mutta muiden tulee huolehtia omasta rokotussuojastaan itse. Yksi rokote riittää antamaan suojan aikuiselle.  

    Haavaista paksusuolentulehdusta tai Crohnin tautia sairastavat, joilla on immunosuppressiivinen biologinen lääke (erityisesti rituksimabi tai okrelitsumabi) tai JAK-estäjä (immunosupressiivinen lääke) saavat pneumokokkirokotteen osana kansallista rokotusohjelmaa.

    suositellaan otettavaksi, jos ei ole sairastanut vesirokkoa. Aikuisille kahden rokotteen sarja on omakustanteinen ja sitä varten tarvitsee reseptin. Rokote on maksuton vuonna 2006 ja sen jälkeen syntyneille vesirokon sairastamattomille. Biologisen ja solunsalpaajalääkityksen aikana rokotetta ei voi ottaa.  

    Vesirokon sairastamisen jälkeen elimistöön jäävä virus voi aktivoitua aiheuttaen vyöruusua. Vyöruusua vastaan on olemassa oma rokote, jota suositellaan yli 50–60-vuotiaille. Varsinkin JAK-estäjien on todettu lisäävän vyöruusun ilmaantumista, joten ennen hoidon aloitusta rokotusta suositellaan. 

    suojaa papilloomaviruksen aiheuttamilta syöviltä ja vakavilta haitoilta. Rokotteella voidaan estää kohdunkaulansyöpää ja sen esiasteita. Kansallisen rokotusohjelman mukaan maksutta rokotuksen saavat kaikki 10-12 vuotiaat nuoret. Rokotteen voi saada myös omakustanteisesti. Yli 30-vuotiaille ei rokotteesta ole enää juurikaan hyötyä, koska tuohon ikään mennessä on todennäköisesti papilloomavirustartunta jo saatu. 

    IBD:tä sairastaville suositellaan otettavaksi kausi-influenssarokote ja koronarokote.  

    Lisäksi A- ja B-hepatiittirokotteet ja puutiaisaivotulehdusrokote voivat olla hyödyllisiä riippuen työstä, harrastuksista, työ- ja lomamatkojen kohteista tai asuinpaikan sijainnista riippuen.  

    Tulehduksellista suolistosairautta (IBD) sairastavan ketju: