Hoidon seuranta terveydenhuollossa
Sivun sisältö:
Hoitosi seuranta tapahtuu Kainuun hyvinvointialueella erikoissairaanhoidossa vatsatautien poliklinikalla tai perusterveydenhuollon kanssa yhteystyössä. Vatsatautien poliklinikalla seurataan tilannettasi sairaudesta riippumatta aina ensimmäisen vuoden ajan.
Mikäli diagnoosisi on Colitis ulserosa ja sinulla ei ole lääkehoitoa tai käytössäsi on vain 5 ASA-valmisteet, vuosikontrolleistasi vastaa perusterveydenhuolto.
Tähystyskontrollit toteutetaan Kainuun keskussairaalassa. Sinulla on kuitenkin aina mahdollisuus sairauden aktivoiduttua olla yhteydessä vatsatautien poliklinikkaan. Kaikkien Crohnin tautia sairastavien potilaiden kontrollit toteutetaan erikoissairaanhoidossa.
Hoidon seuranta voi olla lääkärin tai hoitajan vastaanottokäynti tai puhelu. Hoidon seuranta on kokonaisvaltaista ja yksilölliseen hoitosuunnitelmaan perustuvaa. Hoidon tavoitteena on, että sairautesi pysyisi mahdollisimman oireettomana, elämänlaatusi parantuisi, suolen limakalvo paranisi ja ehkäistä uusia sairauden pahenemisvaiheita. Tarvittaessa hoitosuunnitelmaan tehdään muutoksia oireiden niin vaatiessa.
Säännöllisen lääkityksen ja hoito-ohjeiden noudattaminen ovat IBD:n hoidon perusedellytys. Hoidon seurantaan kuuluvat erilaiset tutkimukset, kuten laboratoriokokeet, kuvantamistutkimukset ja tähystykset. On erittäin tärkeää, että käyt hoitosuunnitelman mukaisissa tutkimuksissa, koska niillä seurataan tautisi aktiivisuutta ja lääkehoitosi turvallisuutta.
IBD:n voi liittyä liitännäissairauksia, kuten nivelkipuja ja niveltulehduksia, iho- ja silmäsairauksia, selkärankareuma ja laskimotukokset. Jos sinulla esiintyy liitännäissairauksien oireita, ota yhteyttä vatsatautien poliklinikalle, jossa tilannetta arvioidaan ja tarvittaessa saat lähetteen erikoislääkärille.
Hoidon seuranta voi olla lääkärin tai hoitajan vastaanottokäynti tai puhelu sekä tarvittavat seurantatutkimukset. Hoidon seuranta on kokonaisvaltaista ja yksilölliseen hoitosuunnitelmaan perustuvaa. Vuosikontrollissa varmistetaan, että sairautesi on hyvässä hoitotasapainossa.
Hoidon tavoitteena on, että sairautesi pysyisi mahdollisimman oireettomana, elämänlaatusi parantuisi, suolen limakalvo paranisi ja ehkäistä uusia sairauden pahenemisvaiheita. Tarvittaessa hoitosuunnitelmaan tehdään muutoksia oireiden niin vaatiessa.
Mikäli sairautesi aktivoituu, ole yhteydessä vatsatautien poliklinikkaan: Vatsatautien poliklinikka | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) tai omaan terveysasemaasi: Vastaanottojen yhteystiedot | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Yhteydenottosi jälkeen arvioidaan, mitkä laboratoriokokeet ja ulostenäytteet ovat tarpeen ottaa. Joskus on tarpeen tehdä tähystystutkimuksia. Lääkäri arvioi vointisi, oireiden ja koetulosten perusteella lääkitystäsi ja tarpeen mukaan tehostaa sitä.
Jos oireesi ovat vaikeat ja koet tarvitsevasi sairauslomaa työstäsi, ole yhteydessä omaan työterveyteen.
Ota yhteyttä mihin tahansa vuorokaudenaikaan päivystysapunumeroon 116 117, jos oireesi ovat vaikeita ja yleistilasi heikkenee. Seuraavissa vaikeissa oireissa, olisi hyvä ottaa yhteyttä:
- ripuli tai veriripuli
- kuume
- laihtuminen
- vaikeat vatsakivut
- tukosoireet eli vatsa ei toimi, johon liittyy usein vatsan turpoaminen ja pahoinvointi
- peräaukon alueella esiintyvä kivulias märkivä patti.
Voit soittaa päivystysavun numeroon myös ollessasi epävarma siitä, vaatiiko tilanteesi päivystyksellistä hoitoa.
Päivystyskäynnillä hoidon kiireellisyys arvioidaan ja sinulle tehdään tarvittaessa tutkimuksia. Tarvittaessa hoitoasi voidaan jatkaa vuodeosastolla ja osastohoidon aikana sinulle voidaan tehdä lisätutkimuksia. Sinut voidaan ohjata päivystyksestä myös jatkohoito-ohjeiden kanssa kotiin.