Muiden ammattilaisten tarjoama tuki
Sivun sisältö:
Sairautesi eri vaiheissa voit tarvita tukea eri ammattiryhmiltä. Alta löydät syöpäpotilaan hoitoon linkittyviä ammattilaisia ja yhteystiedot heidän palveluihin.
Akuutti kotisairaala tuottaa sairaalatasoista hoitoa, jota voidaan toteuttaa turvallisesti potilaiden kotona tai kotia vastaavassa ympäristössä. Akuutti kotisairaalan hoitoon tullaan aina terveydenhuollon ammattilaisen kautta.
Akuutti kotisairaalan toiminnalla pyritään mahdollistamaan potilaiden varhainen kotiutuminen sairaalasta sekä sairaalatasoinen hoito potilaan kotiin. Akuutti kotisairaala toteuttaa asiakaslähtöistä ja kokonaisvaltaista hoitoa. Käyntien yhteydessä arvioidaan asiakkaan toipumista ja kotona pärjäämistä hyödyntäen mm. vierianalytiikkaa. Tarvittaessa ollaan yhteydessä lääkäriin tai muihin yhteistyötahoihin. Akuutti kotisairaala toimii moniammatillisesti potilaan hoitoon osallistuvien sidosryhmien kanssa.
Yhteydenotto Akuutti kotisairaalaan tapahtuu päivystysapunumeron 116 117 kautta.
Lisätietoa akuutista kotisairaalasta voit lukea: Akuutti kotisairaala ja tilannekeskus | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Apuvälineyksiköstä lainataan liikkumista ja päivittäisiä toimintoja helpottavia apuvälineitä.
Erikoissairaanhoidon kautta myönnettäviin apuvälinepalveluihin tarvitaan kirjallinen lähete. Lähetteen voi antaa hoitava lääkäri, fysioterapeutti tai muu terveydenhuollon ammattilainen. Kainuun apuvälinekeskuksen kautta lainattavia erikoissairaanhoidon apuvälineitä ovat esimerkiksi aktiivipyörätuolit, seisomatelineet, sähköpyörätuolit ja -mopedit, sähkösängyt, moottoroidut painehaavapatjat sekä imulaitteet. Lähetekäsittelyn jälkeen asiakkaaseen ollaan yhteydessä apuvälinekeskuksen henkilökunnan toimesta.
Apuvälinekeskuksen yhteystiedot Kainuun hyvinvointialueella erikoissairaanhoidossa: Apuvälinekeskus Kainuun keskussairaalassa | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Perusterveydenhuollon apuvälinepalveluihin voit hakeutua ilman lähetettä. Perusterveydenhuollon kautta lainattavia yleisimpiä apuvälineitä ovat kävelytelineet, peruspyörätuolit, wc- korokkeet ja –istuimet, kyynärsauvat, kävelykepit sekä erilaiset tuet.
Kun tarvitset perusterveydenhuollon kautta lainattavia apuvälineitä, voit tulla apuvälinekeskukseen ilman ajanvarausta lainaamon aukioloaikoina. Voit myös soittaa etukäteen takaisinsoittojärjestelmään, josta sinuun ollaan yhteydessä ja sovitaan aika, jolloin voit hakea tarvitsemasi apuvälineet ja saat niihin tarvittavan käyttöopastuksen.
Apuvälinekeskuksen yhteystiedot Kainuun hyvinvointialueella perusterveydenhuollossa: Apuvälineet terveysasemilla | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Kainuulaisten kotona asumista tuetaan palveluohjauksella. Ohjauksella ja neuvonnalla vahvistetaan omia voimavaroja, edistetään toimintakykyä ja hyvinvointia sekä lisätään kotona asumiseen liittyvää pärjäämisen tunnetta.
Asiakasohjaajat kertovat yleisimmistä tarjolla olevista palveluista ja heiltä voit kysyä asioista, jotka askarruttavat kotona asumisessa ja arjessa selviytymisessä. Neuvontapisteestä ei kuitenkaan voi tiedustella lääkäriaikoja eikä laboratorion tutkimusten tuloksia.
Sairastuneelle sekä hänen läheisilleen tarjotaan yleistä palveluihin liittyvää tietoa, kerrotaan eri palveluvaihtoehdoista, huomioidaan asiakkaan tarpeen mukaan omaisten ja läheisten antama apu sekä julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin palvelut.
Asiakasohjauksen yhteystiedot löydät hyvinvointialueen verkkosivuilta:
Fysioterapia on lääkinnällistä kuntoutusta, jonka tavoitteena on toiminta- ja liikkumiskyvyn kohentaminen ja mahdollisten kipujen helpottaminen. Fysioterapeutit ohjaavat ja auttavat fyysisen toimintakyvyn ja liikkumisen haasteissa.
Fysioterapeutin ohjaus voi olla aiheellista, mikäli sinulla on tuki- ja liikuntaelimistön kipuja tai fyysisen toimintakyvyn heikkenemistä. Fysioterapiaa toteutetaan terveyttä ja toimintakykyä edistävällä ohjauksella ja neuvonnalla, erilaisilla terapiamenetelmillä sekä apuvälineillä. Fysioterapiassa korostuu oma aktiivisuutesi terveyttäsi kohtaan.
Fysioterapiapalvelut ovat kaikille ikäryhmille tarkoitettuja ja toteutetaan yksilöllisen tarpeen mukaan. Kuntien terveysasemilla fysioterapiaan pääsee vastaanoton hoitajan tai lääkärin tekemän palvelutarpeen arvion perusteella. Ohjaus- ja neuvontakäynnille pääsee suoraan ottamalla yhteyttä oman terveysasemasi fysioterapiaan. Yhteyttä voit ottaa Omasote-viestillä: Kainuun Omasote – viestiyhteys fysioterapiaan(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun). Omasote-viestin lähettäminen vaatii vahvan tunnistautumisen.
Lisätietoa ja yhteystiedot löydät hyvinvointialueen verkkosivuilta: Fysioterapia | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Syöpää sairastavan henkilön on hyvä huolehtia suun terveydestä ja käydä säännöllisesti suun ja hampaiden tutkimuksissa. Jos koet, että suussasi on hoidoista aiheutuneita haittoja tai et ole käynyt hammastarkastuksessa, ole yhteydessä hammashoitoon: Hammashoito | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Hammashoitoon voi ottaa yhteyttä myös Omasote-viestillä: Kainuun Omasote – viestiyhteys hammashoitoon(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun). Omasote-viestin lähettäminen vaatii vahvan tunnistautumisen.
Saatat tarvita erilaisia hoitotarvikkeita syöpähoidoissasi (esimerkiksi avanteet ja katetrihoito). Tuotteet valitaan sinun tarpeisiisi sopiviksi. Hoitotarvikkeiden jakelu perustuu yksilölliseen tarpeeseen, jonka määrittelee hoitava lääkäri, terveydenhoitaja tai sairaanhoitaja. Hoitotarvikkeiden tilaaminen on mahdollista vain voimassa olevalla lähetteellä. Hoitotarvikkeet tulee tilata hyvissä ajoin ennen tuotteiden loppumista, noin 1-2 viikkoa etukäteen.
Hoitotarviketilaus tehdään sähköisesti Palse.fi-portaalissa. Portaaliin kirjautuminen vaatii vahvan tunnistautumisen. Portaalista näet sinulle tehdyt hoitotarvikelähetteet ja saatavilla olevan hoitotarvikkeiden määrän. Kirjautuminen Palse.fi-portaaliin: Henkilöasiakkaan sisäänkirjautuminen – Palse.fi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Lisätietoa hoitotarvikejakelusta ja tuotteiden tilaamisesta löydät Kainuun hyvinvointialueen verkkosivuilta:
Hoitotarvikejakelu | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Sairastuminen tai vammautuminen voivat herättää monenlaisia kysymyksiä esimerkiksi arjessa selviytymisestä ja palveluiden järjestymisestä. Kuntoutusohjauksessa sinä ja perheesi saatte tukea ja ohjausta muuttuneessa elämäntilanteessa. Tavoitteena on löytää keinoja fyysisen ja psyykkisen toimintakykysi tukemiseen ja lisätä arjen sujuvuutta mahdollisista rajoitteista huolimatta.
Kuntoutusohjaaja tapaa asiakkaita eri ympäristöissä, kuten sairaalassa ja kotona. Kuntoutusohjaukseen voi sisältyä tilanteesi ja tarpeesi mukaisesti esimerkiksi:
- kokonaistilanteesi selvittäminen ja arviointi mahdollisuuksien mukaan omassa elinympäristössäsi
- sairastumiseesi tai vammautumiseesi liittyvä tuki
- neuvonta ja ohjaus
- kuntoutumisesi suunnittelu ja kuntoutuksesi seuranta
- soveltuviin palveluihin ja sopeutumisvalmennukseen ohjaaminen
- apuvälinepalveluihin ohjaaminen.
Kuntoutusohjaus on lakisääteistä asiakkaalle maksutonta palvelua ja tarkoitettu kaiken ikäisille pitkäaikaissairaille tai vammautuneille erikoissairaanhoidon asiakkaille. Kuntoutusohjaajaan voi ottaa yhteyttä asiakas tai läheinen ja asiakkaan luvalla sosiaali- tai terveydenhuollon työntekijä. Kuntoutusohjaajat ovat tavoitettavissa arkipäivisin virka-aikana. Yhteydenotto tapahtuu Omasote-viestillä tai puhelimitse. Omasote-viestin lähettäminen vaatii vahvan tunnistautumisen. Kainuun Omasote – viestiyhteys kuntoutusohjaajalle(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Lisätietoa ja yhteystiedot löydät: Kuntoutusohjaus | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Liikuntaneuvonta on maksutonta elintapaohjausta, joka on suunnattu terveytensä kannalta liian vähän tai ei ollenkaan liikkuville henkilöille. Liikuntaneuvonnassa pyritään etsimään keinoja, joilla voi aloittaa aktiivisemman arjen. Jokainen asiakas osallistuu neuvontaan omista lähtökohdistaan, esimerkiksi tuki- ja liikuntaelimistön vaivat eivät ole este liikuntaneuvontaan osallistumiseen. Liikuntaneuvonta tarjoaa pienryhmäkursseja Kajaanissa. Tarjolla on voima- ja tasapaino-, polvi-lonkka-, niska-hartia- ja selkäkursseja. Asiakkaan on mahdollista saada esimerkiksi kuntosali- ja allasohjausta. Asiakas maksaa liikuntapaikan käyntimaksun itse.
Liikuntaneuvonta aloitetaan henkilökohtaisella alkuhaastattelulla, jossa kartoitetaan nykyhetken liikkumisen tilanne. Jatko- tai seurantatapaamisia sovitaan yksilöllisen tarpeen mukaan.
Yhteydenotto liikuntaneuvontaan tapahtuu Omasote-viestillä tai soittamalla:
Kainuun Omasote – viestiyhteys liikuntaneuvontaan(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun). Omasote-viestin lähettäminen vaatii vahvan tunnistautumisen.
Yhteystiedot Kainuun hyvinvointialueen liikuntaneuvontaan: Liikuntaneuvonta elintapaohjauksen tukena | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Puheterapia voi olla sinulle tarpeen, mikäli sairautesi aiheuttaa puhehäiriöitä ja kommunikointivaikeuksia. Puheterapian tavoitteena on parantaa asiakkaan toiminta- ja kommunikaatiokykyä arjessa. Puheterapia toteutetaan asiakkaan tarpeen mukaisesti ja voi sisältää ohjausta, neuvontaa, seurantaluonteisia käyntejä ja/tai tiivistä kuntoutusta.
Aikuiset ohjautuvat puheterapeutin arvioon pääsääntöisesti lääkärin lähetteellä. Käynnit toteutetaan joko osastokäynteinä Kainuun keskussairaalassa sairaalajakson aikana tai puheterapeutin vastaanotolla kuntoutuspoliklinikalla. Vastaanotolle asiakkaat kutsutaan kirjeitse tai puhelimitse.
Voit lukea lisää puheterapiasta hyvinvointialueen verkkosivuilta: Puheterapia | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Potilas ja tarvittaessa myös läheisensä voivat saada ohjausta ja tukea mielenterveysasioihin liittyen psykiatriselta sairaanhoitajalta.
Jos olet huolestunut omasta jaksamisestasi, koet olevasi ahdistunut tai masentunut tai kaipaat keskusteluapua, ole yhteydessä Kainuun hyvinvointialueen mielenterveyspalveluihin.
Ravitsemusterapeutti on ravitsemuksen asiantuntija, joka ohjaa ja tukee ruoan valitaan ja syömiskäyttäytymiseen sekä sairauksien ravitsemushoitoon liittyvissä asioissa. Ravitsemusterapeutti arvioi ravinnontarvetta sekä ohjaa sopivien elintarvikkeiden ja tarvittaessa kliinisten ravintovalmisteiden valinnassa.
Ravitsemusterapian tavoitteena on ehkäistä ja hoitaa vajaaravitsemusta sekä edistää toipumista sairauksista ja leikkauksista. Ravitsemuksella on suuri merkitys terveyden edistämisessä ja sairauksien ennaltaehkäisyssä. Ravitsemus on osa kokonaisvaltaista sairauksien hoitoa.
Ravitsemusterapeutin tarjoama ohjaus voidaan toteuttaa yksilö- tai ryhmävastaanotolla, puhelimitse tai etävastaanottona tai ohjaus voi olla osa moniammatillista tapaamista.
Ravitsemusohjaus perustuu valtakunnallisiin ravitsemussuosituksiin, joiden tavoitteena on ylläpitää ihmisten hyvää terveyttä.
Ravitsemusterapeutille tullaan terveydenhuollon ammattilaisen lähetteellä. Lähetteen saanut asiakas saa kutsun käynnille kirjeitse tai puhelimitse.
Voit lukea lisää ravitsemusterapiasta hyvinvointialueen verkkosivuilta: Ravitsemusterapia | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Kainuun hyvinvointialueella toimii lähetteetön seksuaalineuvonta. Seksuaalisuuteen liittyvät ongelmat ja haastavat elämäntilanteet voivat aiheuttaa muutoksia pitkäksi aikaa yksilön terveydessä ja hyvinvoinnissa. Seksuaalineuvonnan vastaanotolla voi käydä keskustelemassa erilaisista seksuaalisuuteen liittyvistä asioista.
Yhteystiedot kunnittain löydät hyvinvointialueen verkkosivuilta: Seksuaalineuvonta | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Aikuissosiaalityö
Sosiaaliohjauksesta saat tietoa sosiaaliturvasta, palvelujärjestelmästä sekä paikallisista yhteistyöverkostoista.
Ratkaisujen etsimiseksi ja ongelmien selvittämiseksi sinulla on mahdollisuus tavata sosiaalityöntekijää tai sosiaaliohjaajaa, joka auttaa sinua selvittämään tilanteesi solmukohtia. Saat henkilökohtaista tukea, neuvontaa ja ohjausta.
Yhteystiedot ja lisätietoa löytyy hyvinvointialueen verkkosivuilta: Tukea muuttuvassa elämäntilanteessa | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Sairaalan sosiaalityö
Kainuun hyvinvointialueella on mahdollista saada sairaalassa sosiaalityöntekijän tai sosiaaliohjaan tukea ja neuvontaa sairauden eri vaiheissa. Neuvontaa saat esimerkiksi taloudellisiin haasteisiin, äkilliseen kriisitilanteeseen ja sosiaaliturva-asioihin liittyen.
Lisätietoa ja yhteystiedot löydät hyvinvointialueen verkkosivuilta: Terveyssosiaalityö | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Kansallisella syöpäjärjestöllä on etuusneuvontapuhelin, josta saat neuvoja toimeentuloon, sosiaalietuuksiin tai potilaan oikeuksiin liittyvissä asioissa. Lisätietoa löydät: Syöpä ja taloudellinen tilanne(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Toimintaterapian tavoitteena on edistää kykyä selviytyä ja osallistua arkielämässä mahdollisimman itsenäisesti itselle merkityksellisiin toimintoihin toimintakyvyn muutoksista ja rajoituksista huolimatta. Yksilölliset tarpeet määräävät sen, missä ympäristössä terapia toteutetaan.
Toimintaterapeutti tarkastelee ihmistä kokonaisuutena lähtökohtanaan ne toimintaan liittyvät valmiudet ja taidot, joita ihminen haluaa ja tarvitsee päivittäin. Toimintaterapeutin työ vaihtelee asiakkaan tarpeiden ja toimintaympäristön mukaan.
Toimintaterapiaan tullaan lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen lähetteellä.
Lisätietoa ja yhteystiedot toimintaterapiaan löydät hyvinvointialueen verkkosivuilta: Toimintaterapia | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).