Vertaistuki
Sivun sisältö:
Sairastuneelle ja hänen omaisilleen sekä läheisilleen on tärkeää saada tukea ja apua sairauden eri vaiheissa. Vertaistuella voi olla suuri merkitys siinä, kuinka koet sairauden ja sen vaikutukset elämääsi. Vertaistuen avulla voit saada voimaa sairauden kanssa elämiseen.
Kela järjestää sopeutumisvalmennuskursseja syöpää sairastaville aikuisille ja perhekursseja syöpää sairastaville lapsille. Sopeutumisvalmennus on moniammatillista ja ryhmämuotoista kuntoutusta.
Sopeutumisvalmennuksessa saat tukea arkipäivän ongelmatilanteisiin ja apua elämäntilanteesi selkeyttämiseen. Kuntoutuksella pyritään turvaamaan ja parantamaan työ-, opiskelu- ja toimintakykyä, vahvistamaan elämänhallintaa ja tukemaan itsehoitoa. Kursseilla saat myös tietoa sairaudestasi, kuntoutuskäytännöistä ja oman asuinpaikkakuntasi tukiverkostoista
Voit lukea lisää: Kelan sopeutumisvalmennuskurssit(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
OLKA edistää potilasyhdistysten näkyvyyttä sairaalassa sekä koordinoi sairaalan vapaaehtoistoimintaa. OLKA tarjoaa potilaille ja läheisille tietoa järjestöjen palveluista. Vapaaehtoiset eri rooleissaan tuovat potilaille ja läheisille iloa, tukea ja toivoa sekä kiireettömiä kohtaamisia. Tavoitteena on, että yhä useampi sairaalan potilas ja läheinen saisi vertaistukea ja tukea vapaaehtoisilta toimijoilta.
Lisätietoa OLKA-toiminnasta löydät:
OLKA Kainuu | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Pohjois-Suomen Syöpäyhdistys ry tukee alueellamme syöpään sairastuneita ja heidän läheisiään.
Järjestö tarjoaa seuraavia tukimuotoja:
- ammattilaisten antamaa ohjausta, neuvontaa, tietoa, henkistä tukea ja periytyvyysneuvontaa
- kursseja, keskustelu- ja vertaistukiryhmiä
- koulutettuja vapaaehtoisia vertaistukijoita syöpään sairastuneille ja heidän läheisilleen
- vapaaehtoisin voimin toimivissa paikallisosastoissa toteutettavaa vertaistuki- ja virkistystoimintaa.
Voit lukea lisää yhdistyksen toiminnasta: Pohjois-Suomen Syöpäyhdistys(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Pohjois-Suomen Syöpäyhdistyksellä toimii Kainuussa paikallisosastot Kajaanissa, Paltamossa, Sotkamossa ja Suomussalmella.
Paikallisosastojen tiedot löytyvät: Paikallisosastot | Pohjois-Suomen Syöpäyhdistys(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Kainuun keskussairaalan ja Kajaanin terveysaseman vuodeosastoilla sekä avohoidossa työskentelee sairaalapappi, joka on Kajaanin seurakunnan sairaalasielunhoitotyöhön erityiskoulutettu pappi. Kun tarvitset kuuntelijaa tai haluat viettää ehtoollista, rukoushetkeä tai saattohartautta, pyydä sairaalapappi paikalle. Sairaalapappi on turvallinen ihminen, joka pysähtyy, kohtaa ja on läsnä.
Sairaalapappi on potilaita, kuntoutujia ja omaisia varten. Sairaalapapin palvelut kuuluvat kaikille – ei siis tarvitse olla kirkon jäsen, jotta voi kutsua sairaalapapin luokseen. Sairaalasielunhoito rohkaisee toivoon.
Sairaalasielunhoito | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Seurakunnat Suomessa tarjoavat monenlaisia palveluja ja tukea. Näihin palveluihin voivat kuulua muun muassa hengellinen tuki, vertaistukiryhmät, diakoniatyöntekijän apu, virike- ja virkistystoiminta, ruoka-apu ja taloudellinen tuki sekä ystäväpalvelu. Esimerkiksi diakoniatyöntekijä apu on maksutonta ja avointa kaikille seurakunnan alueella asuville.
Kirkon perheasiain neuvottelukeskus
Kirkko tarjoaa perheneuvontaa, jonka tarkoituksena on vahvistaa ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia. Tuki keskittyy erityisesti parisuhteeseen ja perheisiin.
Perheneuvonnan tavoitteena on oikea-aikainen, riittävä ja laadukas apu. Perheneuvonta on maksutonta eikä se vaadi seurakunnan jäsenyyttä. Yhteystiedot ja lisätietoa perheneuvonnasta löydät: Perheneuvonta(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Kirkon keskusteluapu
Kirkon keskusteluapu on sinua varten, kun kaipaat henkistä tai hengellistä tukea. Päivystäjät ovat vaitiolovelvollisia koulutettuja vapaaehtoisia ja kirkon työntekijöitä. Palvelu on valtakunnallinen, ja yhteydenottoihin vastataan eri puolilta Suomea. Kirkon keskusteluapu(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Seurakunnan diakoniatyöntekijä tukee ja auttaa sinua, jos olet vaikeassa elämäntilanteessa. Voit kokea esimerkiksi yksinäisyyttä, olet sairastunut, sinulla on taloudellisia vaikeuksia tai päihteiden väärinkäyttöä. Diakoniatyöntekijän antama tuki on kokonaisvaltaista hengellistä ja aineellista tukea. Apu on maksutonta ja avointa kaikille seurakunnan alueella asuville. Oman kunnan seurakunnan sivuilta löydät tarkempaa tietoa seurakunnan tapahtumista, kerhoista, ryhmistä ja diakoniatyöstä. Oman seurakuntasi yhteystiedot ja tietoa seurankuntasi toiminnasta löydät: Seurakuntahaku(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Myös muut erilaiset uskonnolliset yhteisöt tarjoavat tukea, joten voit olla tarvittaessa suoraan yhteydessä niihin. Tukimuodot voivat vaihdella yhteisöittäin ja paikkakunnittain.
Toivo-vertaistukisovellus tarjoaa vertaistukea ja tietoa sairastuneille, vammautuneille ja heidän läheisilleen. Sovelluksen vertaistuki ei liity yksittäiseen sairauteen tai vammaan, vaan tukea voi hakea erilaisilla taustoilla. Toivo-sovellus on maksuton ja sitä voi käyttää myös anonyymisti.
Toivo-sovelluksen vertaistukijat ovat luotettavia, koulutettuja ja sitoutuneita vaitioloon myös sen jälkeen, kun lopettavat vertaistukijoina. Palvelu perustuu kahdenkeskiseen vertaistukeen.
Toivo-vertaistukisovellusta voi käyttää puhelimella tai tietokoneella. Sovelluksen voi ladata puhelimeen Google Play -kaupasta tai App Storesta.
Tietokoneella sovellusta voi käyttää seuraavasta linkistä:
OLKA – Toivo-vertaistukisovellus(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Valtakunnallinen syöpäyhdistys tarjoaa kattavasti tietoa ja tukea niin sairastuneelle kuin läheisille sairauden eri vaiheisiin. Yhdistys tarjoaa myös maksutonta puhelinneuvontaa sekä chat-palvelun, jonka kautta voit keskustella luottamuksellisesti sairaanhoitajan kanssa.
Voit tutustua yhdistyksen palveluihin: Kaikki syövästä – Syöpäjärjestöt(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).