Siirry sisältöön

Sivun sisältö:

    Syöpään sairastuminen voi vaikuttaa parisuhteeseen ja perhe-elämään monin tavoin. Kun läheisesi saa syöpädiagnoosin, pohdit varmasti diagnoosin vaikutusta parisuhteesi ja lapsiin.

    Sairastumisen myötä läheisyys voi muuttaa muotoaan. On tärkeää tunnistaa näitä muutoksia ja keskustella näistä avoimesti puolison kanssa.  

    Alta voit lukea eri tukimuodoista puolisolle sekä perheen lapsille.

    Kun puoliso sairastuu, on normaalia kokea useita erilaisia tunteita. Osa tunteista voi olla hyvinkin kuormittavia. Saatat kokea voimattomuutta, huolta taloudesta ja omasta henkisestä jaksamisestasi puolison sairastaessa.

    Jaksamisesi kannalta on tärkeää ottaa itsellesi säännöllisesti aikaa ja pitämällä huolta itsestäsi. Tämä saattaa herättää syyllisyyden tunteita, mutta huolehtimalla itsestäsi pystyt todennäköisesti tukemaan kumppaniasi paremmin haastavassa elämäntilanteessa.

    Mikäli koet, että voimavarasi eivät riitä arjessa, ethän epäröi hakea itsellesi tukea tilanteeseen. Tukea voit saada esimerkiksi omasta työterveydestäsi sekä Kainuun hyvinvointialueen mielenterveyden palveluista: Mielenterveys, päihteet ja riippuvuudet | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Tukea voit saada myös omasta työterveyshuollon sopimuksen mukaisesti. Työterveydestä sinut ohjataan tarvitsemasi tuen pariin.

    Perheneuvolasta saat apua ja tukea lapsen ja nuoren kasvuun ja kehitykseen, omaan vanhemmuuteesi, parisuhteeseen sekä perheen muihin sosiaalisiin suhteisiin ja hyvinvointiin. Perheneuvola palvelee perheitä, joissa on alle 18-vuotias lapsi tai nuori. Voit tulla perheneuvolaan yksin, kumppanisi ja/tai lapsesi kanssa. Perheneuvolassa lapsen ja koko perheen kanssa työskentelee sosiaalityöntekijöitä ja psykologeja. Tavoitteena on ongelmatilanteen ymmärtäminen, uusien näkökulmien löytyminen ja perheen omien voimavarojen vahvistuminen. Perheen suostumuksella perheneuvola tekee tarvittaessa yhteistyötä perheelle tärkeiden verkostojen kanssa. 

    Perheneuvolan asiakkaaksi voi tulla esimerkiksi neuvolan, varhaiskasvatuksen tai koulun ohjaamana tai ottamalla itse yhteyttä omaan toimipisteeseen: Perheneuvola | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Kouluikäiset lapset saavat tukea koulukuraattorilta sekä koulupsykologeilta. Ku­raat­to­ri­pal­ve­lu on osa mo­niam­ma­til­lis­ta opis­ke­lu­huol­toa, jo­hon kuu­luu li­säk­si kou­lu- ja nuo­ri­sop­sy­ko­lo­gi­pal­ve­lut se­kä kou­lu- ja opis­ke­lu­ter­vey­den­huol­lon pal­ve­lut. Ku­raat­to­ri­pal­ve­lu on suun­nat­tu opis­ke­lus­sa, kas­vus­sa tai ke­hi­tyk­ses­sä tu­kea tar­vit­se­vil­le esi-, pe­rus- ja toi­sen as­teen op­pi­lai­tos­ten opis­ke­li­joil­le ja hei­dän huol­ta­jil­leen se­kä op­pi­lai­to­syh­tei­söil­le. 

    Kou­lup­sy­ko­lo­git toi­mi­vat kou­luil­la osa­na kou­lu­jen op­pi­las­huol­toa yh­teis­työs­sä op­pi­lai­den, van­hem­pien, opet­ta­jien ja muun op­pi­las­huol­to­hen­ki­lös­tön kans­sa. Kou­lup­sy­ko­lo­gin teh­tä­vä­nä on tu­kea esi- ja pe­ru­so­pe­tuk­ses­sa ole­vien las­ten kou­lun­käyn­tiä, psyyk­kis­tä hy­vin­voin­tia ja ko­ko­nais­ke­hi­tys­tä se­kä kar­toit­taa ja en­nal­taeh­käis­tä op­pi­mi­sen pul­mia. Kou­lup­sy­ko­lo­git auttavat mm. ope­tuk­sen jär­jes­tä­mis­tä kos­ke­vien tu­ki­toi­men­pi­tei­den suun­nit­te­lussa yh­des­sä op­pi­laan, huol­ta­jien ja opet­ta­jien ja op­pi­las­huol­lon toi­mi­joi­den kans­sa. Psyyk­ki­sen tuen tar­peen ar­vioin­ti, tar­vit­ta­va jat­ko-oh­jaus se­kä yh­teis­työ mm. per­he­neu­vo­lan, las­ten­suo­je­lun ja eri­kois­sai­raan­hoi­don kans­sa kuuluvat myös koulupsykologien toimenkuvaan.

    Voit lukea lisää Kainuun hyvinvointialueen palveluista:

    Kuraattoripalvelut | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Koulupsykologit | Kainuun hyvinvointialue.(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Seurakunnat Suomessa tarjoavat monenlaisia palveluja ja tukea. Näihin palveluihin voivat kuulua muun muassa hengellinen tuki, vertaistukiryhmät, diakoniatyöntekijän apu, virike- ja virkistystoiminta, ruoka-apu ja taloudellinen tuki sekä ystäväpalvelu. Esimerkiksi diakoniatyöntekijä apu on maksutonta ja avointa kaikille seurakunnan alueella asuville.

    Kirkon perheasiain neuvottelukeskus  

    Kirkko tarjoaa perheneuvontaa, jonka tarkoituksena on vahvistaa ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia. Tuki keskittyy erityisesti parisuhteeseen ja perheisiin.  

    Perheneuvonnan tavoitteena on oikea-aikainen, riittävä ja laadukas apu. Perheneuvonta on maksutonta eikä se vaadi seurakunnan jäsenyyttä. Yhteystiedot ja lisätietoa perheneuvonnasta löydät: Perheneuvonta(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Kirkon keskusteluapu  

    Kirkon keskusteluapu on sinua varten, kun kaipaat henkistä tai hengellistä tukea. Päivystäjät ovat vaitiolovelvollisia koulutettuja vapaaehtoisia ja kirkon työntekijöitä. Palvelu on valtakunnallinen, ja yhteydenottoihin vastataan eri puolilta Suomea. Kirkon keskusteluapu(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Seurakunnan diakoniatyöntekijä tukee ja auttaa sinua, jos olet vaikeassa elämäntilanteessa. Voit kokea esimerkiksi yksinäisyyttä, olet sairastunut, sinulla on taloudellisia vaikeuksia tai päihteiden väärinkäyttöä. Diakoniatyöntekijän antama tuki on kokonaisvaltaista hengellistä ja aineellista tukea. Apu on maksutonta ja avointa kaikille seurakunnan alueella asuville. Oman kunnan seurakunnan sivuilta löydät tarkempaa tietoa seurakunnan tapahtumista, kerhoista, ryhmistä ja diakoniatyöstä. Oman seurakuntasi yhteystiedot ja tietoa seurankuntasi toiminnasta löydät: Seurakuntahaku(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Myös muut erilaiset uskonnolliset yhteisöt tarjoavat tukea, joten voit olla tarvittaessa suoraan yhteydessä niihin. Tukimuodot voivat vaihdella yhteisöittäin ja paikkakunnittain.

    Syöpäpotilaan hoito- ja palveluketju: