Siirry sisältöön

Sivun sisältö:

    Lääkehoidon perusteet

    On tärkeää, että tunnet käyttämäsi lääkkeet ja osaat kertoa niistä hoitavalle sairaanhoitajalle tai lääkärille. Voit olla tarvittaessa yhteydessä lääkehoitoasi koskevissa asioissa sinua hoitavaan yksikköön. Sinun on hyvä mainita lääkityksestäsi ja käyttämistäsi muista valmisteista, kuten luontaistuotteista, aina vastaanottokäyntien yhteydessä. Syöpälääkityksillä voi olla vaikutusta muiden sairauksien kulkuun tai niillä voi olla yhteisvaikutuksia muiden sairauksien lääkehoitojen kanssa. Myös muut lääkitykset tai valmisteet voivat puolestaan vaikuttaa syöpälääkitysten tehoon tai haittoihin.

    Oman lääkehoidon tueksi kannattaa tehdä lääkelista, joka antaa ajankohtaisen tiedon kaikista käytössäsi olevista lääkkeistä ja valmisteista. Merkitse lääkelistaan kaikki käyttämäsi resepti- ja itsehoitolääkkeet, ravintolisät, luontaistuotteet sekä saamasi rokotteet. Merkitse listaan lääkkeen nimi, ja vahvuus, lääkkeiden käyttötarkoitus ja annostus sekä käytätkö lääkettä säännöllisesti vai tarvittaessa. Valmiin tulostettavan lääkelistapohjan löydät esimerkiksi Fimean sivuilta: Lääkelistapohja(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Käytössä olevat lääkkeet voit merkitä myös Omasoten lääkelistalle: Omasote – lääkelista(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Ota täytetty lääkelista mukaan terveydenhuollon vastaanoton käynneille. Mikäli olet täyttänyt lääkelistan Omasotessa, erillistä lääkelistaa ei tarvitse ottaa mukaan vastaanotolle.

    Sinulle kirjoitetut reseptit voit tarkastaa sekä reseptit voit uusia OmaKanta palvelusta: OmaKanta – Kansalaiset – Kanta.fi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Lääkkeen määrännyt lääkäri tekee tarvitsemiisi lääkkeisiin B-lausunnon (todistus Kelan lääkekorvausta varten). B-lausunto maksaa erikoissairaanhoidossa. Voimassa olevat hinnat löydät hyvinvointialueen verkkosivuilta: Asiakasmaksut | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Voit tutustua myös Kelan lääkekorvattavuuksiin seuraavasta linkistä: Lääkekorvaukset | Henkilöasiakkaat | Kela(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Sytostaattihoidot

    Sytostaatti- eli solunsalpaajahoito perustuu syöpäsolujen jakautumista ja kasvua estävien lääkeaineiden käyttöön. Sytostaatteja on lukuisia erilaisia ja niiden käyttö valitaan hoidettavan syöpäsairauden mukaan; voit saada joko yksittäistä sytostaattia tai usean sytostaatin yhdistelmää taudista riippuen. Sytostaatit annetaan yleisimmin suonensisäisesti, mutta joitakin tablettimuotoisiakin sytostaatteja on. Suoneen annettavat sytostaatit annostellaan yleensä viikon – muutaman viikon välein ja hoidon kokonaiskesto määräytyy tautitilanteen mukaan. Tablettimuotoisia sytostaatteja voit ottaa kotona syöpäpoliklinikan ohjeistuksen mukaisesti ja hoidon kulkua ja vointiasi seurataan säännöllisesti tablettihoitajan toimesta.  

    Koska sytostaatit vaikuttavat myös elimistön terveisiin soluihin, niillä on haittavaikutuksia, joiden suhteen saat hoito- ja toimintaohjeita jo ennen hoidon aloittamista. Haittavaikutukset vaihtelevat jonkin verran lääkkeestä riippuen, mutta yleisiä sytostaattihoitojen haittoja ovat esimerkiksi väsymys, pahoinvointi, veriarvojen muutokset, infektioherkkyys, hiustenlähtö sekä iho- ja limakalvohaitat. Suurimpaan osaan haitoista on onneksi saatavilla tehokkaita apukeinoja ja mahdollisia haittoja seurataan sytostaattihoitojen aikana tiiviisti.  

    Mikäli saat sytostaattihoitoja, sinun tulee täyttää oirekysely ennen jokaista sytostaattihoitokertaa. Oirekyselyn saat Omasoteen hoitajaltasi, mutta pääset täyttämään sen myös seuraavasta linkistä kirjautumalla Omasoteen: Kainuun Omasote – Sytostaattihoitoa saavan potilaan oirekysely(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun). Omasoten käyttäminen vaatii vahvan tunnistautumisen.

    Muut syöpälääkkeet

    Siinä missä sytostaattien vaikutukset kohdistuvat laajalti niin syöpä- kuin elimistön terveisiinkin soluihin, täsmälääkkeet vaikuttavat tarkemmin juuri kohdesoluissa eli syöpäsoluissa. Täsmälääkkeitä ovat erilaiset syöpäsolun kasvun säätelyyn tai syöpäkasvaimen verisuonitukseen vaikuttavat lääkkeet sekä vasta-ainehoidot. Suurin osa täsmälääkkeistä on tablettimuotoisia, mutta esimerkiksi vasta-aineet yleensä suonen kautta tai pistoksena annosteltavia. Täsmälääkkeitä käytettään joskus sytostaattihoidon tai hormonaalisen hoidon rinnalla. 
      
    Täsmälääkkeitä voidaan käyttää tiettyjen syöpien hoitoon, mikäli kyseisestä syöpäkasvaimesta löytyy sopivia biologisia ominaisuuksia eli sellaisia geenejä tai solun rakenneosia, jotka toimivat kohteina täsmälääkkeille. Tällaisten sopivien kohteiden löytyminen syöpäkasvaimesta on edellytys täsmälääkkeiden käytölle ja teholle, joten kaikkia syöpätyyppejä ei voida hoitaa täsmälääkityksin.  
    Tarkemman vaikutusmekanisminsa ansiosta täsmälääkkeiden aiheuttamat haitat ovat yleensä lievempiä kuin sytostaattihoidossa. Täsmälääkkeisiinkiin voi kuitenkin liittyä lääkekohtaisia erilaisia haittavaikutuksia, joista tyypillisimpiä ovat esimerkiksi väsymys, ihohaitat, veriarvojen muutokset ja infektioherkkyys. 
     

    Immunologisilla syöpähoidoilla muokataan elimistön omaa immuunipuolustusta paremmin syöpäsoluja tunnistavaksi ja niitä tuhoavaksi. Immunologiset hoidot annetaan suonensisäisesti yleensä muutaman viikon välein. Immunologisetkin hoidot ovat siinä mielessä täsmälääkkeitä, että niidenkin käyttö soveltuu vain tietynlaisten syöpätyyppien hoitoon. 

    Immunologiset hoidot ovat pääosin hyvin siedettyjä, mutta joskus niihin voi liittyä hankalia, pitkäkestoisiakin haittoja, kuten erilaisia iho- ja sisäelinhaittoja. Niin kutsutut autoimmuunisairaudet, kuten esimerkiksi reumasairaudet ja tyypin 1 diabetes, altistavat immunologisten hoitojen haitoille ja voivat rajoittaa immunologisten lääkkeiden käytön mahdollisuutta.  

    Hormonaalisia lääkehoitoja käytetään yleisimmin rinta- ja eturauhassyövän hoidossa. Hormonaaliset hoidot ovat tabletti- tai pistosmuotoisia ja niitä käytetään yleensä pitkiä aikoja. Hormonaalisiin hoitoihin liittyy hyvin harvoin vakavia haittoja. Tyypillisiä haittavaikutuksia ovat esimerkiksi unettomuus, mielialamuutokset, hikoilu, kuumat aallot, luukato sekä nivel- ja lihaskivut. Suurinta osaa haitoista voidaan kuitenkin lievittää erilaisin keinoin ja ne saattavat myös lievittyä ajan mittaan hormonihoidon jatkuessa. 
     

    Syöpää sairastaessa on tyypillistä, että kipuja esiintyy. Kipulääkitys suunnitellaan jokaiselle potilaalle yksilöllisesti. Keskustele sinua hoitavan lääkärin kanssa, mitä kipulääkitystä voit käyttää.

    Voit lukea syövän kivunhoidosta lisää:

    Pahoinvointi on monen syöpälääkityksen tavallinen haittavaikutus. Sitä voidaan kuitenkin estää ja hillitä erilaisin pahoinvoinninestolääkityksin, joihin saat ohjeistuksen syöpätautien poliklinikalta ennen syövän lääkehoitojen aloittamista. Sytostaattihoitojen yhteydessä otetaan yleensä jo hoitoa edeltävästi ns. esilääkitykset estämään pahoinvointia. Lisäksi voit ottaa ohjeistuksen mukaisesti pahoinvointilääkettä seuraavina päivinä tarvittaessa. Tablettilääkehoitoihin on omat ohjeistuksensa mahdollisista pahoinvointilääkityksistä. 

      



     
     

     
     
     

     
     
     
     
     
     
     
              

    Syöpäpotilaan hoito- ja palveluketju: