Siirry sisältöön

Sivun sisältö:

    Sairastuttuasi on tärkeää edesauttaa ja ylläpitää omaa hyvinvointia. Alta löydät vinkkejä oman hyvinvointisi tueksi.

    Unettomuutta voivat aiheuttaa sairauden tuoma stressi, epävarmuus, ahdistus, kipu sekä syöpähoidot itsessään. Toisille iltaisin nukahtaminen on vaikeaa, kun toiset puolestaan heräilevät useita kertoja yössä. Pitkäkestoinen unettomuus voi aiheuttaa muun muassa masennusta. Unettomuutta voi hoitaa omahoidon keinon.  

    Unettomuuden hoidossa on tärkeää ylläpitää mahdollisuuksien mukaan säännöllistä päivärytmiä ja iltarutiineja. Huoneen, jossa nukut, tulisi olla rauhallinen, hämärä ja riittävän viileä. Huomioithan, että vuode ja petivaatteet ovat sinulle miellyttäviä. Ennen nukahtamista tulisi pyrkiä rentoutumaan ja tekemään miellyttäviä asioita, jotta nukahtaminen olisi helpompaa. 

    Edellytys hyvälle toimintakyvylle sekä mielen hyvinvoinnille on riittävä ja laadukas uni. Vireystila vaikuttaa ajatteluun, muistiin ja tunteisiin. Terveyden kannalta unen laatu on tärkeämpää kuin yöunen pituus. Syvän unen määrä vähenee ikääntyessä ja painottuu iltayön uneen.  

    Unettomuudessa unen laatu on heikko ja unen pituus lyhyt. Unettomuudessa yöuni voi olla katkonaista ja tämän vuoksi herätessä kokee väsymystä ja ärtymystä. Unettomuuden ennaltaehkäisyssä on tärkeää huolehtia unitottumuksista. Kokeile seuraavia vinkkejä, mikäli sinulla on vaikeuksia unen kanssa: 

    • pidä yllä säännöllistä uni-valverytmiä 
    • ajoita päiväunet niin, ettei nukkumaanmeno häiriinny liian myöhäisistä päiväunista 
    • toista samat iltatoimet päivittäin 
    • vältä kahvin, teen, alkoholin ja virvoitusjuomien nauttimista ilta-aikaan 
    • vältä tupakointia 
    • vältä raskaan iltapalan nauttimista juuri ennen nukkumaanmenoa. 

    Alta voit kuunnella podcast-jakson unettomuuteen liittyen:

    Duodecimin ilmaisen verkkokurssin käymällä saat vinkkejä ja apuja unen parantamiseksi. Haluatko nukkua paremmin? – Omahoito(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Mikäli unettomuus vaivaa sinua ja itsehoito ei auta, ota yhteyttä sinua hoitavaan terveydenhuollon toimipisteeseen. Omasote-viestin lähettäminen vaatii vahvan tunnistautumisen.

    Kainuun Omasote – viestiyhteys terveysasemalle(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Syöpädiagnoosin saaminen ei ole este liikunnalle. Liikunnan harrastaminen on suositeltavaa ja turvallista syövän hoidon aikana ja sen jälkeen. Liikunta auttaa toipumisessa, vähentää syöpähoitojen haittoja, väsymystä sekä parantaa elämänlaatua. Liikunnalla on positiivinen vaikutus myös mielialaan, unen laatuun ja ruokahaluun. Se myös parantaa verenkiertoa ja elimistön puolustusjärjestelmää, mikä saattaa hidastaa syöpäkasvaimen kasvunopeutta ja kykyä muodostaa etäpesäkkeitä ja näin ollen pienentää riskiä syövän uusiutumiselle.  

    Syöpähoitojen aikana saat liikkua oman jaksamisen rajoissa. Tärkeintä on kuunnella omaa kehoa ja harrastaa liikuntaa mieluisilla tavoilla.

    Suosituksena on monipuolinen kestävyys- ja lihasvoimaharjoittelu: 

    • reipasta kestävyysliikuntaa 2,5 tuntia viikossa (20 min / päivä)
    • rasittavaa liikuntaa 1h15min viikossa (10 min / päivä) 
    • lihasvoimaharjoittelua 1-2 kertaa viikossa.

    On kuitenkin muutamia tilanteita, jotka tulee huomioida liikunnan suhteen: 

    • Jos syöpähoidoillasi on vastustuskykyä heikentävä vaikutus, suositellaan välttämään runsasväkisiä liikuntapaikkoja.
    • Syöpäleikkausten jälkeen voit aloittaa liikunnan leikkaavan yksikön ohjeistuksen mukaisesti.
    • Jos sinulla on syöpä, joka vaikuttaa luustoosi, voi sinulla olla suurentunut riski saada murtuma. Tällöin suositellaan luustolla lempeämpiä liikuntamuotoja, kuten vesiliikuntaa tai joogaa. 

    Kansallinen syöpäjärjestö järjestää maksuttomia etäliikuntatunteja. Näistä lisätietoa löydät: Etäliikunta(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Mikäli tilanteesi sallii, voit hyödyntää myös Kajaanin Vesiliikuntakeskus Kaukaveden erityisuimaranneketta, joka on uinnin ja kuntosalin vuosiranneke. Ranneke myönnetään sinulle asetetun diagnoosin tai lääketieteellisen selvityksen perusteella. Syöpädiagnoosi oikeuttaa rannekkeeseen. Ranneke on voimassa vuoden ostopäivästä ja se on uimahallikohtainen. Ranneketta voi käyttää vesiliikuntakeskuksen aukioloaikoina kerran päivässä. Ranneke myydään myös ulkopaikkakuntalaisille. Voit lukea lisää rannekkeesta: Erityisuimaranneke | Kajaani(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Kainuun hyvinvointialueella on saatavilla maksutonta liikuntaneuvontaa osana elintapaohjausta. Tämä palvelu on suunnattu henkilöille, jotka terveytensä kannalta liikkuvat liian vähän tai ei ollenkaan. Lisätietoa liikuntaneuvonnasta löydät: Kainuun liikuntaneuvonta.(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Videolla syöpätautien fysioterapeutti Marianne Himberg kertoo vinkkejä syöpäpotilaan liikuntaan

    Suuri osa syöpään sairastuneista kokee jossakin sairautensa vaiheessa ahdistusta ja jopa masennusta. Tunne ahdistuneisuudesta ja masentuneisuudesta menevät usein ohi. Mielen hyvinvointi voi myös vahvistua sairauden eri vaiheissa. 

    Useat syöpään sairastuneet tarvitsevat jossakin sairautensa vaiheessa tukea mielen hyvinvointiin. Tilanteeseen sopeutuminen vaatii usein aikaa sekä tietoista työskentelyä. Jokainen käsittelee ja kokee syöpään sairastumisen omalla tavallaan. Mieltä kuormittaviin asioihin kannattaa tietoisesti pyrkiä löytämään ratkaisuja. Tunteiden tunnistaminen ja ilmaiseminen edistää toipumista. 

    Saat tukea kriisiin tai vaikeaan elämäntilanteeseen tarvittaessa Mieli ry:ltä. Mieli ry:llä palvelee myös kriisipuhelin ja chat. Lisätietoja ja yhteystiedot: MIELI Suomen mielenterveys ry: kohti parempaa mielenterveyttä(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Neuvontaa ja tukea saa myös kansalliselta syöpäjärjestöltä sekä seurakunnalta:

    Lisätietoa ja tukea mielen hyvinvointiin saat Terveyskylän Kuntoutumistalosta sekä Mielenterveystalosta:

    Mielen hyvinvointi syöpää sairastaessa | Kuntoutumistalo | Terveyskylä.fi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Mielenterveystalo(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Jos olet huolestunut omasta jaksamisesta tai koet olevasi ahdistunut tai masentunut, ja kaipaat keskusteluapua, ole yhteydessä Kainuun hyvinvointialueen mielenterveyspalveluihin.  

    Mielenterveys, päihteet ja riippuvuudet | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Syöpään sairastuminen voi vaikuttaa parisuhteeseen ja perhe-elämään monin tavoin. Kun saat syöpädiagnoosin, pohdit varmasti diagnoosin vaikutusta läheisiisi. On tärkeää, että saat kokea edelleen olevasi rakastettu sekä tulla hyväksytyksi ja kuulluksi. Puolison tarjoama apu voi vaatia totuttelua ja herättää huolta puolison jaksamisesta.  

    Sairastumisen myötä suhteesi kehoosi voi muuttua, joka voi aiheuttaa huolta fyysisen läheisyyteen liittyvistä muutoksista parisuhteessa. Läheisyys voi muuttaa muotoaan. On tärkeää tunnistaa näitä muutoksia ja keskustella näistä avoimesti puolison kanssa.  

    Sairaudesta kertominen omille lapsille voi olla erityisen vaikeaa mutta tärkeää. Lapsille sairaudesta puhuttaessa on hyvä sanoittaa asia selkeästi ja avoimesti huomioiden lasten ikä ja kehitystaso. Kertoessasi sairaudestasi on tärkeää sanoittaa, mistä on kyse ja miten sairautta hoidetaan sekä pitää toiveikkuutta yllä. Lapsille tulee antaa aikaa tässä tilanteessa. Toinen lapsi voi esittää paljon kysymyksiä, kun puolestaan toinen lapsi tarvitsee etäisyyttä ja aikaa asian miettimiselle. Lapsille on tärkeää, että arki jatkuu mahdollisimman normaalina sairaudesta huolimatta.  

    Lisätietoa lapsille suunnatusta tuesta saat ketjun osiosta: Tukea parisuhteeseen ja perhe-elämään(avautuu uuteen ikkunaan).

    Hiusten ja muiden ihokarvojen kasvu voi pysähtyä tiettyjen sytostaattien kohdalla. Tämä voi johtaa kaljuuntumiseen joko osittain tai kokonaan sekä ihokarvojen lähtöön muualta kehosta. Kaikki hoidot eivät aiheuta karvojen lähtöä. Hoitojen päätyttyä hiusten kasvu normalisoituu.

    Sinulla voi olla mahdollisuus saada peruukki, mikäli hoitosi aiheuttavat hiustenlähtöä. Peruukkia varten saat maksusitoumuksen.

    Tupakointi

    Nikotiini on yhdistetty syöpien kehittymiseen, kasvuun ja leviämistaipumukseen. Nikotiinituotteet vaikuttavat myös syöpähoitojen tehoon muun muassa heikentämällä solunsalpaajien ja sädehoidon vaikutuksia.

    Tupakoinnin lopettamiseen on Omaolo-palvelussa valmennusohjelma, johon voi kuka tahansa osallistua. Valmennusohjelma vaatii vahvan tunnistautumisen. Pääset tutustumaan valmennusohjelmaan Omaolo-verkkosivuilta: Tupakoinnin lopettamisen valmennusohjelma(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Hengitysliitolla on tarjolla maksutonta tukea tupakoinnin lopettamiseen, voit tutustua tukimuotoihin heidän verkkosivuilta: Maksuttomat Stumppi-tukipalvelut – Hengitysliitto(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Alkoholi

    Syöpähoitojen aikana ei suositella alkoholin käyttöä lainkaan mahdollisten lääkeyhteisvaikutusten ja maksakuormituksen vuoksi. On tärkeää, että kerrot hoitohenkilökunnalle rehellisesti mahdollisesta alkoholin käytöstäsi hoitojesi asianmukaisen toteutuksen turvaamiseksi. Alkoholin käytöllä voi olla myös jo hoidetun syövän uusiutumisriskiä lisäävä vaikutus.

    Vakava sairastuminen ja niihin liittyvät tunteet voivat aiheuttaa ruokahaluttomuutta ja tämän vuoksi paino usein laskee. Painonlasku heikentää yleiskuntoa ja huonontaa hoitojen sietoa ja vaikuttaa mielialaan. Hormoni- ja kortisonilääkityksen aikana ruokahalu saattaa kasvaa ja nostattaa painoa. Myös liikunnan vähentyessä paino voi nousta. Keskustele hoitavan lääkärisi kanssa, mikäli mieltäsi askarruttavat painoosi liittyvät asiat.

    Ravitsemushoito on yleiskuntoa ylläpitävää hoitoa kaikissa sairauden vaiheissa. Hyvässä ravitsemustilassa jaksaa yleensä suunnitellut hoidot ja niihin liittyvät haittavaikutukset paremmin kuin liian vähällä syömisellä ja laihtuneena. Painon seuraaminen säännöllisesti viikoittain on tärkeää. Siten mahdollinen painonlasku tulee huomatuksi. Painonlaskun ennaltaehkäisy on helpompaa kuin sen korjaaminen myöhemmin. Tieto omasta normaalipainosta auttaa hahmottamaan painon kehitystä tavallista herkemmin. Ravitsemuksesta huolehtiminen on tärkeä asia, jolla voi itse vaikuttaa toipumista edistävästi.  

    Syöpähoidot voivat aiheuttaa pahoinvointia sekä makuaistin muuttumista ja näin ollen vaikuttaa ruokahaluusi aiheuttaen tahatonta painon laskua ja ravitsemustilanteen heikentymistä, mikä puolestaan voi vaikuttaa edelleen syöpähoitojen toteutukseen. Tästä syystä syöpäpotilaan ravitsemustilasta huolehtiminen sekä syöpähoitojen aikana että niiden jälkeen on ensiarvoisen tärkeää. Syöpähoitojen yhteydessä ravitsemustilaasi saatetaan kartoittaa aliravitsemusseulalomakkeella. Tarvittaessa sinut voidaan ohjata ravitsemusterapeutin vastaanotolle.

    Vinkkejä pahoinvoinnin ehkäisemiseksi:

    • käytä vyötäröltä ja kauluksesta väljiä vaatteita
    • tuuleta huone hyvin ennen syömistä 
    • syö usein ja vähän kerralla 
    • rauhoitu ruokailemaan ja pureskele kunnolla
    • pahoinvointia voi lisätä runsas juominen aterian yhteydessä, joten juo vain vähän syömisen yhteydessä
    • syö ruokia, jotka sinulle maistuvat
    • kylmä tai jäähtynyt ruoka tuoksuu vähemmän kuin lämmin. 
    • vältä hiilihapollisia juomia
    • vähemmän pahoinvointia aiheuttaa kevyet ja miedot ruoat, kuten jogurtit ja vellit
    • suolainen ruoka aiheuttaa vähemmän pahoinvointia kuin makea   
    • aamupahoinvointia voit ehkäistä syömällä ennen sängystä ylös nousua. 

    Seuraava video kertoo syöpäpotilaan ravitsemuksesta osana kokonaisvaltaista hoitoa:

    Voit lukea lisää syöpäpotilaan ravitsemuksesta seuraavasta oppaasta:

    Seksuaalisuus on luonnollinen osa ihmisenä olemista ja elämää. Syöpädiagnoosin saaminen ja sairauteen annettavat hoidot voivat vaikuttaa seksuaalisuuteesi. Voit kokea muutoksia omassa kehonkuvassasi, seksuaalisessa halukkuudessasi tai suhtautumisessa omaan kumppaniisi.

    Syöpähoidot voivat vaikuttaa merkittävästi seksuaalitoimintoihin, erityisesti jos hoidot liittyvät sukupuolielinten alueelle. Syöpähoidot voivat aiheuttaa limakalvojen kuivuutta, yhdyntäkipuja, erektiohäiriöitä ja virtsanpidätysongelmia. On normaalia, jos koet seksuaalista haluttomuutta syövän ja sen hoitojen aikana. Tämä voi johtua sairauden aiheuttamasta kriisistä, pelosta ja ahdistuksesta. Muutokset seksuaalisuudessa on tärkeää tunnistaa ja niistä kannattaa puhua läheisille.

    Kainuun hyvinvointialueella toimii lähetteetön seksuaalineuvonta, johon voi olla yhteydessä matalalla kynnyksellä, jos koet tarvetta keskustella seksuaalisuuteen liittyvistä asioista. Yhteystiedot löydät: Seksuaalineuvonta | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Suun terveydestä huolehtiminen ja suutulehdusten ennaltaehkäisy korostuvat syöpäsairauksissa, sillä eri hoitomuodot vaikuttavat myös suun terveyteen. Syöpähoidot heikentävät suun ja hampaiden kuntoa. On hyvä huomioida, että suun ja hampaiden tarkastus tuli olla tehtynä ennen hoitojen alkamista. Mikäli hampaita joudutaan poistamaan, joudutaan poistokohtien paranemista yleensä odottamaan jonkin aikaa ennen syöpähoitojen aloittamista. Tarvittavan paranemisajan arvioi hammaslääkäri joskus yhdessä syöpälääkärin kanssa.

    Syöpälääkkeiden haittavaikutuksia ovat muun muassa infektioherkkyys ja limakalvovauriot. Sädehoito ja syöpälääkkeet voivat aiheuttaa suun kuivumista, mikä altistaa limakalvovaurioille, sieni- ja bakteeri-infektioille, kivulle, nielemisvaikeuksille, maku- ja hajuaistin häiriöille sekä hampaiden reikiintymiselle. Lisäksi voi aiheutua mukosiittia eli limakalvojen tulehdusreaktiota sekä nielemisvaikeuksia. Syöpälääkkeiden aiheuttamat hammasoireet alkavat yleensä viikon tai kahden kuluttua hoidon aloituksesta ja kestävät kahdesta neljään viikkoa hoidon lopettamisen jälkeen. Tulehduksen oireita on muun muassa hammassärky, turvotus, paha maku tai haju suussa, hampaiden lisääntynyt liikkuvuus ja limakalvorikko.

    Päivittäiseen suun omahoitoon kuuluu:  

    • hampaiden tai hammasproteesien puhdistus kaksi kertaa vuorokaudessa sekä hammasvälien ja kielen puhdistus  
    • vaahtoamattoman herkän suun fluorihammastahnan käyttö
    • säännöllisen ateriarytmin suosiminen ja napostelun välttäminen
    • ksylitolituotteiden käyttö aterioiden jälkeen
    • kuivalle suulle tarkoitettujen tuotteiden käyttäminen, mikäli kuiva suu vaivaa
    • limakalvojen rauhoittaminen suola- ja soodavedellä, kamomillateellä ja ruokaöljyllä tai jääpaloja imeskelemällä
    • tupakoinnin, alkoholin ja voimakkaasti maustettujen ruokien välttäminen suun limakalvoärsytyksen vähentämiseksi.

    Syöpää sairastavan henkilön on hyvä huolehtia suun terveydestä ja käydä säännöllisesti suun ja hampaiden tutkimuksissa. Jos koet, että suussasi on hoidoista aiheutuneita suun terveyden haittoja, ole yhteydessä hammashoitoon: Hammashoito | Kainuun hyvinvointialue.(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)  

    Voit tutustua suun hoitoon seuraavasta oppaasta:

    Sairastumisen myötä myös työelämässä voi tapahtua muutoksi. Työelämässä oleva potilas on lakisääteisesti oikeutettu palveluihin ja etuuksiin, mutta niiden hakeminen on omalla vastuulla. Näihin saat kuitenkin apua ja tukea sosiaalityöntekijältä.

    Sairaalassa ollessasi apunasi on sairaalan sosiaalityö: Terveyssosiaalityö | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Muissa tilanteissa tukea ja apua saat aikuissosiaalityöstä: Tukea muuttuvassa elämäntilanteessa | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Kun työelämään palaaminen on ajankohtaista, on hyvä suunnitella töihin paluuta yhdessä työnantajan ja työterveyshuollon kanssa. Tällä tavoitellaan sitä, että työkuorma töihin palattaessa on tilanteeseesi sopiva.

    Lisätietoa löydät Suomensyöpäpotilaat ry:n kokoamasta tietopaketista: Minä, syöpä ja työ(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Uupumus eli fatiikki on yleistä syöpäpotilailla sekä itse syöpäsairaudesta että sen hoidoista johtuen ja saattaa kestää pitkäänkin vielä syöpähoitojen mahdollisen päättymisen jälkeenkin. Hyvistä ja terveellisistä elintavoista huolehtiminen voi auttaa uupumusoireisiin.

    Aiheesta voit lukea lisää seuraavasta oppaasta:

    Syöpäpotilaan hoito- ja palveluketju: