Siirry sisältöön

Sivun sisältö:

    Raskauden keskenmenon kokee useat raskaana olevat naiset. Noin 10–15 % ras­kauk­sis­ta pää­tyy kes­ken­me­noon en­nen 12. ras­kaus­vii­kon täyt­ty­mis­tä. Keskenmeno tarkoittaa raskauden keskeytymistä ennen 22.raskausviikkoa.

    Lisätietoa keskenmenosta ja kysymyksiin voit löytää vastauksia Terveyskylästä(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Mikäli raskautesi on keskeytynyt voit lukea lisää alta ja seuraavasta tiedostosta:

    Ta­val­li­sin oi­re on ve­ren­vuo­to ja sii­hen liit­ty­vät kramp­pi­mai­set ala­vat­sa­ki­vut.

    Epäil­les­sä­si kes­ken­me­noa, ole en­si­si­jai­ses­ti yh­tey­des­sä terveysasemallasi.(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) Mi­kä­li olet eh­ti­nyt il­moit­tau­tua jo neu­vo­laan asiak­kaak­si, ole yh­tey­des­sä ter­vey­den­hoi­ta­jaa­si(siirryt toiseen palveluun). Mi­kä­li kes­ken­me­non oi­reet al­ka­vat päi­vys­ty­sai­ka­na ja vuo­to on niuk­kaa, ki­vut lie­viä ja voin­ti­si hy­vä, voit rau­has­sa seu­ra­ta ti­lan­net­ta en­sim­mäi­seen ar­ki­päi­vään saak­ka ko­to­na. Run­saan vuo­don, ko­vien ki­pu­jen ja huo­no­voin­ti­suu­den yh­tey­des­sä ha­keu­dut­ta­va päivystykseen Päivystys | Kainuun hyvinvointialue(siirryt toiseen palveluun).

    Kes­ken­me­no voi ta­pah­tua  täy­del­li­ses­ti tai epä­täy­del­li­ses­ti. Täy­del­li­ses­sä kes­ken­me­nos­sa ko­ko ras­kaus­ma­te­riaa­li vuo­taa pois il­man eri­tyi­siä hoi­to­toi­mia tai lääk­kei­tä. Täl­löin seu­ran­nak­si riit­tää jäl­ki­vuo­don seu­ran­ta ja ras­kaus­tes­tin kont­rol­loi­mi­nen vii­den vii­kon ku­lut­tua.

    Mi­kä­li kes­ken­me­no on ta­pah­tu­nut epä­täy­del­li­ses­ti tai si­tä ei pys­ty­tä var­mis­ta­maan ult­raää­ni­tut­ki­muk­sel­la ter­veys­asemallasi, teh­dään lä­he­te eri­kois­sai­raan­hoi­toon Nais­ten­tau­tien ja äi­tiys­po­lik­li­ni­kal­le. Ti­lan­tees­ta riip­puen lä­he­te on päi­vys­tyk­sel­li­nen tai kii­reel­li­nen. Kii­reel­li­sen lä­het­teen saa­vut­tua Nais­ten­tau­tien- ja äi­tiys­po­lik­li­ni­kal­le, si­nul­le va­ra­taan lää­kä­rin vas­taa­not­toai­ka 1-7 vrk si­säl­le. Ai­ka il­moi­te­taan si­nul­le jo­ko pu­he­li­mit­se tai kir­jeel­lä. 

    Nais­ten­tau­tien ja äi­tiys­po­lik­li­ni­kal­le teh­dään gy­ne­ko­lo­gi­nen tut­ki­mus ja ras­kaus­ti­lan­ne var­mis­te­taan ult­raää­ni­tut­ki­muk­sel­la. Mi­kä­li kes­ken­me­no to­de­taan, hoi­to to­teu­te­taan yleen­sä lääk­keel­li­ses­ti ras­kaus­viik­ko­ti­lan­tees­ta riip­puen jo­ko ko­to­na tai osas­tol­la. Hoi­to­me­ne­tel­män va­lin­taan vai­kut­ta­vat ras­kau­den kes­to, asiak­kaan pe­rus­sai­rau­det ja asiak­kaan toi­veet. Lää­kä­rin vas­taa­no­ton jäl­keen hoi­ta­ja an­taa kes­ken­me­non­hoi­toon liit­ty­vän oh­jauk­sen ja ko­to­na ta­pah­tu­vaa hoi­toa var­ten tar­vit­ta­vat lääk­keet. Yhteystiedot naistentautien poliklinikalle: naistentautien poliklinikka(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Noin vii­den vii­kon ku­lut­tua kes­ken­me­non hoi­dos­ta tar­kis­te­taan aa­mu­virt­sas­ta ras­kaus­tes­ti, näyt­teen voi toi­mit­taa ko­ti­paik­ka­kun­nan ter­veys­kes­kuk­sen la­bo­ra­to­rioon. Vas­tauk­ses­ta si­nul­le va­ra­taan soit­toai­ka nais­ten­tau­tien po­lik­li­ni­kal­le. Jos tes­ti on muut­tu­nut ne­ga­tii­vi­sek­si ja vuo­to lop­pu­nut, muu­ta jäl­ki­tar­kas­tus­ta ei tar­vi­ta. Toi­se­na vaih­toeh­to­na ha­lu­tes­sa­si on käyn­ti sek­suaa­li­ter­veys­po­lik­li­ni­kal­la(siirryt toiseen palveluun), jos­sa ta­paat sek­suaa­li­neu­vo­jan tai -te­ra­peu­tin. Sa­mal­la käyn­nil­lä tar­kas­te­taan virt­san ras­kaus­tes­ti.

    Keskenmenon jälkeen hormonitasapainon palautuminen vaihtelee yksilöllisesti ja riippuu useista tekijöistä, kuten raskauden kestosta, kehon omasta palautumiskyvystä ja yleisestä terveydentilastasi. Raskaushormoni (hCG) alkaa laskea heti keskenmenon jälkeen. Sen poistuminen voi kestää muutamasta päivästä useisiin viikkoihin riippuen miten pitkälle raskaus on edennyt. HCG:n poistuttua voivat ovulaatio ja normaali kuukautiskierto käynnistyä uudelleen. Raskauden ylläpitämiseen tarvittavat hormonit progesteroni ja estrogeeni laskevat nopeasti keskenmenon jälkeen. Tämä aiheuttaa mielialan vaihtelua. Yleensä kuukautiset tulevat 4-6 viikkoa keskenmenon jälkeen, mutta kierto voi olla epäsäännöllinen aluksi.  Kuukautiset ovat merkki siitä, että hormonitoiminta alkaa palautua normaaliksi. Psyykkinen toipuminen vaikuttaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

    Voit tukea hormonitasapainon palautumista riittävällä levolla ja stressin hallinnalla. Kevyt liikunta auttaa aineenvaihduntaa ja tukee hormonitasapainoa. Jos hormonitasapaino ei palaudu normaaliksi yli 3 viikkoa keskenmenon jälkeen on hyvä hakeutua lääkärin arvioon.

    Keskenmeno voi aiheuttaa sinussa erilaisia ja hyväksyttäviä tunteita. Jos tarvitset apua mielenhyvinvointiin, voit olla yhteydessä esimerkiksi MIELI ry:n: MIELI ry(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Raskaana olevan hoito- ja palveluketju: