Siirry sisältöön

Sivun sisältö:

    Omaishoitajien voi olla tarpeen saada apua äkillisissä hätätilanteissa, kuten hoidettavan äkillinen sairastuminen tai onnettomuus.
    Tällöin tarvitaan välitöntä apua joko terveydenhuollon ammattilaisilta tai sosiaalipalveluilta.

    Kiireellisissä sosiaalisen avun tilanteissa soitetaan sosiaalipäivystykseen puh. 044 797 0676 (avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Kiireellisiä sosiaalisen avun tarpeita voivat olla äkil­li­set krii­sit, ku­ten per­he- ja lä­hi­suh­de­vä­ki­val­ta­ti­lan­teet, on­net­to­muu­det, päih­de- tai mie­len­ter­vey­son­gel­mat tai il­man hoi­vaa ja tur­vaa jää­nyt lap­si tai van­hus.

    Sosiaalipäivystyksessä on käy­tös­sä ta­kai­sin­soit­to­jär­jes­tel­mä, ei teks­ti­vies­ti­pal­ve­lua.
    Mikäli sosiaalipäivystys ei pysty vastaamaan, soitetaan hätäkeskukseen 112

    Päivystysapu 116117(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) voit ky­syä hoi­to-oh­jei­ta äkil­li­siin ter­vey­son­gel­miin. Päi­vys­ty­sa­pu pal­ve­lee 24/7. Päi­vys­ty­sa­puun ote­taan yh­teyt­tä en­nen päi­vys­tyk­seen ha­keu­tu­mis­ta.

    Kainuun keskussairaalan päivystys(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Hen­keä uh­kaa­vis­sa ti­lan­teis­sa soi­ta ai­na Hä­tä­kes­kuk­seen 112

    Kriisitilanteisiin voi varautua

    Olennaista omaishoitajan sairastuessa on tiedonkulku. Omakannassa voi antaa suostumuksensa potilastietojen luovuttamisesta hoitavalle taholle. Lähipiiristä voi nimetä tukihenkilön, joka tulee avuksi äkillisessä tilanteessa. Jos tällaista henkilöä ei lähipiirissä ole, hoito- ja palvelusuunnitelmassa on hyvä olla kirjaus akuutin hoitopaikan lisäksi myös siitä, miten omaishoidettava viedään tilapäiseen hoitopaikkaan.

    Kotona kannattaa olla koottuna hoidettavasta läheisestä olennaiset terveystiedot sekä muu tarvittava tieto yhdessä paikassa. Omaishoitajan on suositeltavaa kantaa mukanaan omaishoitajakorttia, jota säilytetään lompakossa. Korttiin kirjataan omat tiedot ja hoitoa tarvitsevan henkilön nimi sekä taho, johon olla yhteydessä hätätilanteessa. Omaishoitajakorttia voit tiedustella Omaishoitajaliitosta.(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Lue lisää kriisitilanteisin varautumisesta ja hätätilannetietojen laittamisesta älypuhelimeen TÄSTÄ(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Omaishoitaja voi laittaa älypuhelimeen tiedon, että on omaishoitaja.

    Omaishoidon palvelukokonaisuus: