Arkea tukevat palvelut
Sivun sisältö:
KoÂtiÂhoiÂto on kotona asumista tukevaa palvelua. Kotihoito perustuu asiakkaan yksilöllisiin tarpeisiin ja se voi sisältää henkilökohtaista hoitoa ja huolenpitoa sekä terveyden- ja sairaanhoitoa.
UuÂdet asiakÂkaat ohÂjauÂtuÂvat koÂtiÂhoiÂtoon asiaÂkaÂsohÂjaaÂjien palÂveÂluÂtarÂvearÂvion jälÂkeen.
Voit olÂla yhÂteyÂdesÂsä asiaÂkaÂsohÂjaaÂjaan puÂheÂliÂmitÂse. Asiakasohjauksen puhelinnumeron ja lisätietoa kotihoidosta löydät TÄSTÄ(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Omaishoitaja on monesti hoidettavansa lääkityksen käytännön tuki ja turva arjessa. Lääkehoidon turvallisuus tarkoittaa lääkkeiden käyttöön ja lääkevalmisteisiin liittyvää turvallisuutta.
Mikäli jokin asia mietityttää lääkehoidossa, voit olla yhteydessä lääkehoidosta vastaavaan terveydenhuollon ammattilaiseen ja kysyä neuvoa apteekista.
Lue lisää turvallisesta lääkehoidosta Omaishoitajaliiton sivuilta(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Tutustu omaishoitajaliiton oppaaseen Turvallinen lääkehoito kotona(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun). Oppaan voi myös tilata omaishoitajaliiton toimistolta.
Apteekeissa toteutettava annosjakelu
Annosjakelun tavoitteena on potilaiden elämälaadun parantaminen karsimalla päällekkäislääkitystä ja tarpeettomia lääkkeitä. Annosjakelun tavoitteena on myös helpottaa lääkkeiden oikea-aikaista annostelua sekä lääkehoidon seurantaa. Annosjakelun avulla voidaan vähentää kotiin kertyvien käyttämättä jääneiden lääkkeiden määrää. Annosjakelussa apteekki toimittaa asiakkaalle kahden (2) viikon lääkkeet kerta-annoksiksi jaeltuina.
Lue lisää apteekin annosjakelusta ja annosjakelupalkkion korvaamisesta Kelan sivulta(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Kainuun hyvinvointialueen turvapalveluun kuuluvat turvapuhelin ja ovihälytin. Ne tukevat tarvittaessa kotona selviytymistä, lisäävät turvallisuuden tunnetta ja mahdollistaa avun saannin kotiin ympäri vuorokauden. Lue lisää palvelusta ja myöntämisperusteista TÄSTÄ(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Kainuun hyvinvointialue toimittaa kotiin vietäviä aterioita koko Kainuuseen. Puolangan kunnan ateriapalvelusta voit tiedustella Puolangan kotihoidosta.(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Voit ottaa yhteyttä aterioihin liittyen Kainuun hyvinvointialueen asiakasohjaukseen, jonka yhteystiedot löydät TÄSTÄ(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Ateriapalveluja kotiin toimitettuna voi hankkia myös yksityisiltä yrittäjiltä. Lisäksi ravintolat toimittavat aterioita kotiin eri kuljetuspalvelujen kautta.
Arkeen helpotusta tuo ruokakauppojen tarjoamat kotiinkuljetuspalvelut, jolloin ruoat tilataan verkkokaupasta ja toimitetaan kotiin erillistä maksua vasten tai ne noudetaan kaupan pihalta. Nämä palvelut vaihtelevat kunnittain.
Ikääntyneiden asuntojen muutostyöt
Tarvittavia korjauksia ovat mm. erilaiset esteettömyyttä parantavat muutostyöt ja pesutilojen muutokset . Peruskorjaustarvetta voi aiheuttaa myös rakenteiden ja järjestelmien huonokuntoisuus.
Vanhustyön keskusliiton tarjoama korjausneuvonta
Auttaa asuntojen korjaus- ja muutostarpeiden arvioinnissa ja korjausten edistämisen sekä avustusten hakemisessa kaikilla yli 65-vuotiaille. Korjausneuvojan palveluja on tarjolla valtakunnallisesti ja ne ovat asiakkaille maksuttomia.
Korjausneuvonnan valtakunnallinen numero 09 350 860 13(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) palvelee arkisin klo 9–15.
Alueiden korjausneuvojien yhteystiedot löytyvät TÄSTÄ(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Lisäksi voit tutustua Vanhustyön keskusliiton sivustolla oleviin
Tarkastuslistoihin(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Asumisen ennakointi oppaaseen(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Asumissuunnitelmaan.(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Lue lisää asunnon muutostyöt ja avustukset(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Vammaiset henkilöt; vammaispalvelulain mukaiset asunnon muutostyöt
Kainuun hyvinvointialue korvaa vaiÂkeaÂvamÂmaiÂselÂle asunÂnon muuÂtosÂtöisÂtä seÂkä asunÂtoon kuuÂluÂvien väÂliÂneiÂden ja laitÂteiÂden hankÂkiÂmiÂsesÂta aiÂheuÂtuÂvat kohÂtuulÂliÂset kusÂtanÂnukÂset, jos hän vammansa tai sairautensa johdosta välttämättä tarvitsee näitä toimenpiteitä suoriutuakseen taÂvaÂnoÂmaiÂsisÂta eläÂmän toiÂminÂnoisÂta.
Muutostyöt suoritetaan vain vaikeavammaisen henkilön vakituiseen asuntoon. Asunnon muutostöitä ovat esimerkiksi:
- ovien leventäminen, luiskien rakentaminen tai valaistusmuutostyöt.
- asuntoon kuuluvat välineet ja laitteet kuten nostolaitteet, hälytyslaitteet, ulko-oven sähköinen avausjärjestelmä tai vastaavat muut asuntoon kiinteästi asennettavat välineet ja laitteet.
Lisätietoa saat  TÄSTÄ(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Korjausavustus (Ara) iäkkäiden ja vammaisten henkilöiden asuntoihin
Voit saada avustusta korjauksiin, jotka parantavat kotisi esteettömyyttä tai joita tarvitaan, jotta kotona asuminen olisi turvallista ja terveellistä. Avustuksen ehtona on, että jonkun kodissa vakituisesti asuvista on oltava joko yli 65-vuotias tai vammainen henkilö. Kaikkien kodissa asuvien tulot ja varallisuus vaikuttavat siihen, voiko avustusta saada. Lue lisää korjausavustuksesta TÄSTÄ(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Tilapäinen lyhytaikaishoito, vammaiset henkilöt
TiÂlaÂpäisÂhoiÂto on tarÂkoiÂtetÂtu kehitysvammaiselle henkilölle, joka asuu koÂtoÂna. TiÂlaÂpäisÂhoiÂdolÂla tueÂtaan perÂheesi ja huolÂtaÂjiesi jakÂsaÂmisÂta seÂkä lasÂten ja nuorÂten koÂtoÂna asuÂmisÂta. Lue lisää Kehitysvammaisten henkilöiden asumispalvelut | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Lyhytaikaishoito, ikäihmiset
KaiÂnuun hyvinvointialueen ikäihmisten palveluiden lyÂhyÂtaiÂkaiÂsykÂsiÂköt tarÂjoaÂvat jousÂtaÂvaa apua äkilÂliÂsisÂsä kriiÂsiÂtiÂlanÂteisÂsa esim. omaisÂhoiÂtaÂjan saiÂrasÂtuesÂsa. LyÂhyÂtaiÂkaisÂhoiÂto voi olÂla myös päiÂvä-, yö- tai viiÂkonÂlopÂpuÂhoiÂtoa.
LyÂhyÂtaiÂkaisÂjakÂson taÂvoitÂteeÂna on koÂtoÂna selÂviyÂtyÂmiÂsen tuÂkeÂmiÂnen yhÂdesÂsä omaisÂten ja koÂtiÂhoiÂdon kansÂsa. PääaÂsiasÂsa paiÂkat ovat käyÂtösÂsä omaisÂhoiÂtaÂjien laÂkiÂsääÂteisÂten vaÂpaaÂpäiÂvien mahÂdolÂlisÂtaÂmiÂseen, joilÂla tueÂtaan omaisÂhoiÂtaÂjien jakÂsaÂmisÂta.
Lyhytaikaishoitoa tarjoavien yksiköiden yhteystiedot löydät TÄSTÄ(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Sosiaali- ja terveydenhuollon yksityisillä palveluntuottajilla tarkoitetaan yrityksiä, järjestöjä tai muita yksityisiä toimijoita, jotka tarjoavat sosiaali- ja terveyspalveluja.
Näihin palveluihin kuuluvat esimerkiksi kotihoito, fysioterapia, kotihoito, asumispalvelut, kodin siivous, pihatyöt, asiointiapu, vaatehuolto, ruoanlaitto, sijaishoito, ulkoilu.
Jos toimintakykysi on alentunut iän tai sairauden vuoksi, sinulla voi olla mahdollisuus saada kotipalvelua ja niiden tukipalveluja, kuten siivouspalvelua, arvonlisäverottomasti. Arvonlisäverottomista palveluista voi tehdä myös kotitalousvähennyksen.
Arvonlisäverottomaan palveluun et tarvitse lääkärintodistusta tai ulkopuolisen tekemää virallista arviointia. Voit olla itse tai läheisesi voi olla suoraan yhteydessä listalla olevaan palveluntuottajaan, jolle kerrot tilanteestasi ja avun tarpeesta.
KaiÂnuun hyÂvinÂvoinÂtiaÂlueen hyÂväkÂsyÂmät yksityisten palÂveÂluntuotÂtaÂjien listat löydät tästä linkistä(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Kotitalousvähennys
Kotitalousvähennystä voi saada yksityishenkilö ostamistaan palveluista kotiin tai vapaa-ajanasunnolle. Vähennys koskee myös lapsia, jotka ostavat näitä töitä vanhempien tai isovanhempien kotiin. Kotitalousvähennys myönnetään osasta näihin töihin käytetyn työvoiman kustannuksista, ja se vähentää suoraan maksettavan veron määrää.
Vähennykseen oikeutettavia töitä ovat mm.
- hoiva- ja hoitotyö
- siivous, ruuanlaitto, pyykinpesu, piha-ja lumityöt
- kunnossapito- ja perusparannustyöt
- tieto- ja viestintätekniikan asennus- ja opastustyöt
Vähennystä ei saa kunnalÂlisista palveluista tai palveluseÂtelillä hankitÂtavasta työstä. Aviopuolisot voivat saada kotitalousvähennyksen kumpikin erikseen. KotitaÂlousÂväÂhennystä pitää jokaisen hakea itse ja maksajan on tarkisÂtettava, että työn tekevä yritys kuuluu ennakkoÂpeÂrinÂtäÂreÂkisÂteriin.
Lue lisää kotitalousvähennyksestä(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
TarÂvitÂsetÂko apua KaiÂnuun hyÂvinÂvoinÂtiaÂlueen sähÂköisÂten palÂveÂluiÂden käyÂtösÂsä? HaÂluaiÂsitÂko esiÂmerÂkikÂsi läÂhetÂtää viesÂtin OmaÂsoÂten kautÂta, mutÂta et tieÂdä miÂten? OnÂko siÂnulÂla onÂgelÂmia tieÂtoÂkoÂneen tai känÂnyÂkän peÂrusÂkäyÂtösÂsä? HaÂluaiÂsitÂko vahÂvisÂtaa diÂgiÂtaiÂtoÂjaÂsi? KaiÂnuun hyÂvinÂvoinÂtiaÂlueen diÂgiÂtuÂkiÂsiÂvu on siÂnua varÂten!
Kainuun hyvinvointialueen digituen sivulle on koottu tietoa:
- diÂgiÂtuen tarÂjoaÂjien yhÂteysÂtieÂdot
- ohÂjeiÂta
- vasÂtaukÂsia usein kyÂsytÂtyiÂhin kyÂsyÂmykÂsiin
- apua digitaitojen vahvistamiseen
Lue lisää KaiÂnuun alueen diÂgiÂtuÂki(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
TuÂkea pankÂkiÂtunÂnusÂten ja moÂbiiÂliÂvarÂmenÂteen käytÂtöön; vahva tunnistautuminen tarkoittaa menetelmää, jossa henkilön identiteetti varmistetaan luotettavasti ja turvallisesti käyttäen kahta tai useampaa tekijää. Tämä on tavallisesti vaatimuksena, kun halutaan varmistaa, että esimerkiksi pankkiasioita, viranomaispalveluja tai muita arkaluontoisia toimia tehdään oikean henkilön puolesta. Lue lisää Kainuun hyvinvointialue- digituki-vahva tunnistautuminen(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Toisen puolesta asiointi tarkoittaa sitä, että joku henkilö hoitaa toisen henkilön asioita tai tekee päätöksiä hänen puolestaan. Tämä voi tapahtua monilla eri elämänalueilla, kuten esimerkiksi terveydenhuollossa, pankkiasioissa tai viranomaisasioissa. Asioinnin voi tehdä esimerkiksi huoltaja, edunvalvoja, valtuutettu tai muu henkilö, jolla on lupa hoitaa toisen asioita.
Esimerkiksi, jos vanhus ei itse kykene hoitamaan omia talousasioitaan, hänen puolestaan voi asioida omaishoitaja tai edunvalvoja, joka hoitaa taloudelliset ja viranomaisasiat hänen puolestaan. Tällöin henkilön täytyy usein antaa lupa toisen puolesta asioimiseen joko suoraan tai virallisesti valtakirjalla.
Lue lisää Valtuudet Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Apuvälineet
Apuvälineyksiköstä lainataan liikkumista ja päivittäisiä toimintoja helpottavia apuvälineitä. Yleisimpiä lainattavia apuÂväÂliÂneiÂtä ovat käÂveÂlyÂteÂliÂneet, peÂrusÂpyöÂräÂtuoÂlit, wc- koÂrokÂkeet ja –isÂtuiÂmet, kyyÂnärÂsauÂvat, käÂveÂlyÂkeÂpit seÂkä eriÂlaiÂset tuet. Näitä peÂrusÂterÂveyÂdenÂhuolÂlon apuÂväÂliÂneitä voit saada lainaksi ilÂman läÂheÂtetÂtä.
ApuÂväÂliÂneÂkesÂkukÂsessa voit käydä ilman ajanÂvaÂrausÂta laiÂnaaÂmon auÂkioÂloaiÂkoiÂna. Voit myös soitÂtaa etuÂkäÂteen taÂkaiÂsinÂsoitÂtoÂjärÂjesÂtelÂmään ja sinuun olÂlaan yhÂteyÂdesÂsä käyntiajan sopimiksesi ja apuvälineisiin tarÂvitÂtaÂvan käytön opastuksen saamiseksi.
 Tästä löydät terveysasemien yhteystiedot(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Pienapuvälineet
PieÂnaÂpuÂväÂliÂneiÂsiin kuuÂluvat esiÂmerÂkikÂsi ruoÂkaiÂlun ja peÂseyÂtyÂmiÂsen apuÂväÂliÂneet.
Näitä saat lainaksi toimintaterapiasta. Yhteystiedot löydät TÄSTÄ(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Voit olla yhteydessä toimintaterapiaan sähÂköiÂsesÂti OmaÂSoÂten(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) kautÂta tai väÂlitÂtäÂmälÂlä pyynÂnön taÂkaiÂsinÂsoitÂtoÂjärÂjesÂtelÂmän kautÂta. PuÂheÂlinÂnuÂmeÂro on 044 797 4953. TaÂkaiÂsinÂsoitÂtoÂpalÂveÂlu on avoinÂna arÂkiÂsin ma-to klo 7.30-16.00, pe 7.30-15.30.
Muut apuvälineet
Muita apuvälineitä ovat esiÂmerÂkikÂsi akÂtiiÂviÂpyöÂräÂtuoÂlit, seiÂsoÂmaÂteÂliÂneet, sähÂköÂpyöÂräÂtuoÂlit ja -moÂpeÂdit, sähÂköÂsänÂgyt, mootÂtoÂroiÂdut paiÂneÂhaaÂvaÂpatÂjat seÂkä imuÂlaitÂteet. Näihin KaiÂnuun apuÂväÂliÂneÂkesÂkukÂsen kautÂta laiÂnatÂtaÂviin eriÂkoisÂsaiÂraanÂhoiÂdon apuÂväÂliÂneiÂsiin tarvitset lähetteen.
​​​​​​​​​​​​​​​​​​Ohjeita apuvälineiden käytön tueksi voi lukea TÄSTÄ(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) Â
Hoitotarvikkeet
HoiÂtoÂtarÂvikÂkeiÂden jaÂkeÂlu peÂrusÂtuu ykÂsiÂlölÂliÂseen tarÂpeeÂseen, jonÂka määÂritÂteÂlee hoiÂtaÂva lääÂkäÂri, terÂveyÂdenÂhoiÂtaÂja tai saiÂraanÂhoiÂtaÂja. HoiÂtoÂtarÂvikÂkeiÂden tiÂlaaÂmiÂnen on mahÂdolÂlisÂta vain voiÂmasÂsa oleÂvalÂla läÂhetÂteelÂlä.HoiÂtoÂtarÂviÂkeÂjaÂkeÂluun kuuÂluÂvat mm. diaÂbeÂtesÂtuotÂteet, haaÂvanÂhoiÂtoÂtuotÂteet, kaÂtetÂrit ja avanÂneÂtuotÂteet, diaÂlyyÂsiÂtuotÂteet ja raÂvinÂtoÂletÂkut. Lisätietoa saat täältä(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Inkontinenssituotteet
Inkontinenssituotteet ovat välineitä, jotka on suunniteltu auttamaan henkilöitä, joilla on virtsan- tai ulosteenpidätyskyvyn heikkeneminen (inkontinenssi). Nämä tuotteet auttavat hallitsemaan ja estämään tahattomia vuotoja, tarjoten käyttäjilleen mukavuutta ja turvallisuutta arjessa. Inkontinenssituotteita ovat muun muassa:
Virtsankarkailupohjalliset ja -kankaat – Erilaiset imukykyiset tuotteet, joita voi käyttää päivittäin vaatetuksen alla.
- Virtsankarkailusuojat – Yleisimmin käytettyjä tuotteita, kuten sideharsot, suojahousut ja imukykyiset vaipat
- Inkontinenssivaatteet – Erityisesti virtsankarkailuun suunniteltuja vaatteita, kuten vaippoja, alushousuja tai lisäeristyksiä
- Suojatyynyt ja -liinat – Käytetään sängyn, tuolin tai muun huonekalun suojaamiseen mahdollisilta vuodoilta
Kainuun hyvinvointialueella inkontinenssituotteisiin kuuluvien vaippojen saamisen edellytyksenä on keskivaikea tai vaikea pidätyskyvyttömyys. Lievään inkontinenssiin sinun tulee hankkia tuotteet omalla kustannuksella. Inkontinenssituotteiden tarvearvion tekee ensimmäisellä kerralla kotihoitoon koulutettu inkontinenssivastaava. Voit kysyä lisää tuotteista oman kunnan kotihoidon kotiutushoitajalta tai apulaispalveluesihenkilöltä.
Kotihoidon yhteystiedot löydät tästä(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Liikkumisen tuki
Sinulla voi olla vaikeuksia käyttää itsenäisesti julkisia liikennevälineitä toimintakyvyn alenemisen vuoksi, mutta et ole vaikeavammainen vammaispalvelulain mukaisen kriteerin mukaan. Silloin vaihtoehtona voi olla liikkumista tukeva palvelu, jota myönnetään asiointikäyttöön ja sen yhteydessä tapahtuvaan virkistäytymiseen. Sinun tulosi vaikuttavat tuen myöntämiseen.
Yhteystiedot ja hakemuslomakkeen saat täältä Liikkumisen tukeminen | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Tätä kuljetuspalvelua ei voi käyttää terveydenhuollon matkoihin.
Vammaispalvelulain mukainen kuljetuspalvelu saattajapalveluineen
Vammaispalvelun kulÂjeÂtusÂ- ja saattajapalvelua voit saada, jos olet vaiÂkeaÂvamÂmaiÂnen, sinulla on eriÂtyiÂsiä vaiÂkeukÂsia liikÂkuÂmiÂsesÂsa ja et kykene vamÂmasi tai saiÂrauÂtesi vuokÂsi käyttämään julÂkiÂsta joukÂkoÂliikennettä ilÂman kohÂtuutÂtoÂman suuÂria vaiÂkeukÂsia.
Kuljetuspalvelua ei järjestetä terveydenhuoltoon liittyviin tai muihin matkoihin, joihin saat korvausta muun lain mukaan. Lisätietoa Kuljetus- ja saattajapalvelut(siirryt toiseen palveluun)
Kuntien asiointiliikenne
Osassa Kainuun kunnissa on käytössä asiointiliikenne. Näistä kuljetuspalveluista saat lisätietoa soittamalla oman kuntasi vaihteeseen.
Taksimatkat
Kelasta voit saada korvauksen taksimatkasta, kun tilaat sen alueellisesta tilausnumerosta
- terveydentilasi tai
- puutteellisten liikenneolosuhteiden vuoksi.
Kela-taksimatkan voit tilata  oman maakuntasi maksuttomasta tilauspuhelinnumerosta(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Lue lisää Kelan korvaama taksimatka | Henkilöasiakkaat | Kela(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Hyvä turvallisuustyökalu on mm. Kodin turvallisuuden tarkistuslista.(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) Sen avulla kodin turvallisuuden tarkistaminen sujuu mukavasti ja siitä saadaan helpommin säännöllinen osa arkista elämää.
Tutustu turvallisuusesitteeseen Varautuminen kotona- ohjeita häiriötilanteiden varalle (siirryt toiseen palveluun)
Lisätietoa saat näistä linkistä Materiaalit – SPEK(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) ja Erityisryhmien asumisturvallisuus – SPEK(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Kaikilla on oikeus kieltää henkilötietojensa käyttö suoramarkkinointiin. Näillä ohjeilla rajoitat puhelinmyyntiä ja muuta suoramarkkinointia. Suoramarkkinoinnilla tarkoitetaan markkinointia, jolla lähestytään kuluttajaa joko postitse, puhelimitse tai sähköisesti, esim. sähköpostilla.
Täältä saat neuvoja markkinointikieltoon: Suoramarkkinoinnin ja puhelinmyynnin kieltäminen – Kilpailu- ja kuluttajavirasto (kkv.fi)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) ja Kieltopalvelut – ASML(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)