Siirry sisältöön

Sivun sisältö:

    Kun läheisesi sairastuu, pohdit varmasti diagnoosin vaikutusta parisuhteeseen ja muihin läheisiin. On tärkeää, että saat kokea edelleen olevasi rakastettu sekä tulla hyväksytyksi ja kuulluksi.

    Sairastumisen myötä läheisesi keho muuttuu, joka voi tuoda huolen fyysiseen läheisyyteen liittyvistä muutoksista parisuhteessa. Läheisyys voi muuttaa muotoaan. On tärkeää tunnistaa näitä muutoksia ja keskustella näistä avoimesti.

    Sairaudesta kertominen läheisille voi olla erityisen vaikeaa, koska voi olla halu suojella heitä. Kertoessanne sairaudesta on tärkeää sanoittaa, mistä on kyse ja miten sairaus tulee vuosien saatossa muuttamaan arkea. Perheelle on tärkeää, että normaali arki jatkuu mahdollisimman normaalina sairaudesta huolimatta.  

    Mikäli sinulla herää huoli ihmisestä, joka ei pysty vastaamaan huolenpidostaan, terveydestään tai turvallisuudestaan on syytä tehdä sosiaalihuoltolain mukainen huoli-ilmoitus. Huolen voi aiheuttaa esimerkiksi asuvan arjen haasteet tai muistioireet voi johtaa huolen heräämiseen. Ilmoituksen pystyy tekemään kuka vaan huolissaan oleva. Mikäli huoli koskettaa läheisesi muistia, ota ensisijaisesti yhteyttä muistineuvolaan. Oman alueesi muistihoitajan yhteystiedot löydät hyvinvointialueen verkkosivuilta: Geriatrian osaamiskeskus | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Huoli-ilmoituksen Kainuun hyvinvointialueella voi tehdä sähköisesti, puhelimitse tai sähköpostitse. Sähköisen lomakkeen ja yhteystiedot huoli-ilmoituksen tekemistä varten löydät hyvinvointialueen verkkosivuilta:

    Huoli-ilmoitukset | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Huoli-ilmoituslomake(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Huoli-ilmoituksen käsittelee asiakasohjaajat ja he arvioivat avun tarpeen ja tarjoavat apua henkilön elämäntilanteeseen. Mikäli huoli-ilmoitus koskee taloudellista tilannetta tai asumisen huolta, käsittely tapahtuu aikuissosiaalityössä.

    Mikäli kyseessä on kiireellinen sosiaalisen avun tarve, tulee ottaa yhteyttä sosiaalipäivystykseen. Yhteystiedot löytyvät hyvinvointialueen verkkosivuilta: Sosiaalipäivystys | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Kainuun Omaishoitajat ja Läheiset ry on omaishoitajien asiantuntija ja edunvalvontajärjestö. Yhdistyksen tarkoituksena on toimia omaishoitajien sekä läheisten aseman parantamiseksi sekä kehittää tukitoimia heidän toiminta-alueelleen. Kainuun Omaishoitajat ja Läheiset ry:n toiminnan keskiössä on aina omaishoitajaperheiden hyvinvointi, mutta kuka tahansa toiminnasta kiinnostunut voi tulla mukaan mukavaan joukkoomme. Tapahtumailmoitukset toiminnasta näet paikallislehtien Kainuussa Tapahtuu –palstalta, Facebookista ja sivun ylälaidasta OmaisOiva-välilehden alta linkistä Kainuun omaishoitajat ja läheiset ry.(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Muistiliitto ja sen jäsenyhdistykset muodostavat kattavan verkoston, joka palvelee muistisairaita ihmisiä ja heidän läheisiään sekä kaikkia muistista ja muistisairauksista kiinnostuneita. Tutustu lisää: Muistiliitto(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Muistiliitolla palvelee Muistineuvo-tukipuhelin. Tukipuhelimesta saat ensitietoa juuri silloin kun olet itse sitä valmis vastaanottamaan ja sinulle sopivissa erissä. Saat tietoa muistin huollosta, muistisairauksista, apuvälineistä ja hoito- ja palvelujärjestelmään liittyvistä asioista. Lisäksi Muistineuvo tarjoaa neuvontaa, tukea ja palveluohjausta.

    Voit lukea lisää Muistineuvosta ja yhteystiedot löydät: Muistineuvo-tukipuhelin – Muistiliitto(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Muistiyhdistyksestä saat oikea-aikaista ja riittävää tietoa sekä tukea, mitkä auttavat sopeutumaan uuteen tilanteeseen sekä mahdollisen tuen tai palvelun hakemiseen. Toiminnan tavoitteena on edistää muistiystävällisyyttä Kainuun alueella sekä vahvistaa ja tukea muistisairauteen sairastuneen ja hänen läheistensä hyvinvointia, tiedon saantia, osallisuutta sekä ymmärryksen lisääntymistä. Muistisairauteen sairastumisen viivästyttäminen sekä ennaltaehkäisy on myös yksi tärkeimmistä viesteistä.

    Kainuun Muistiyhdistys toimii koko Kainuun alueella ja järjestää mm. vertaistoimintaa muistisairauteen sairastuneille ja heidän läheisille, toiminnallisia ryhmiä, luentoja sekä ohjausta ja neuvontaa. Lue lisää: Kainuun Muistiyhdistys ry(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Lisäksi voit olla yhteydessä kriisikeskukseen, josta saa tukea ja apua vaikeisiin elämäntilanteisiin: MIELI Kriisikeskus Kainuu.(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Seurakunnat Suomessa tarjoavat monenlaisia palveluja ja tukea. Näihin palveluihin voivat kuulua muun muassa hengellinen tuki, vertaistukiryhmät, diakoniatyö, virike- ja virkistystoiminta, ruoka-apu ja taloudellinen tuki sekä ystäväpalvelu. Esimerkiksi diakoniatyöntekijä apu on maksutonta ja avointa kaikille seurakunnan alueella asuville.

    Kirkon keskusteluapu

    Kirkon keskusteluavun kautta saa keskusteluapua, kun tilanteesi kaipaa kuuntelijaa. Kirkon keskusteluavun päivystäjät ovat vaitiolovelvollisia. He ovat saaneet koulutuksen ja ovat vapaaehtoisia ja kirkon työntekijöitä. Keskusteluapua on tarjolla puhelimitse, Chat:ssä tai nettikirjeitse. Lisätietoa kirkon keskusteluapu.(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Kirkon perheasiain neuvottelukeskus  

    Kirkko tarjoaa perheneuvontaa, jonka tarkoituksena on vahvistaa ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia. Tuki keskittyy erityisesti parisuhteeseen ja perheisiin.  

    Perheneuvonnan tavoitteena on oikea-aikainen, riittävä ja laadukas apu. Perheneuvonta on maksutonta eikä se vaadi seurakunnan jäsenyyttä. Yhteystiedot ja lisätietoa perheneuvonnasta löydät: Perheneuvonta.(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Myöskin muut erilaiset uskonnolliset yhteisöt tarjoavat tukea, joten ole suoraan yhteydessä heihin, sillä tukimuodot voivat vaihdella yhteisöittäin ja paikkakunnittain.

    Muistisairaan hoito- ja palveluketju, yli 65v: