Tukea arkeen
Sivun sisältö:
Tavoitteena on, että jokainen muistisairas pystyy asumaan omassa kodissa niin pitkään kuin se on mahdollista ja turvallista. Tärkeässä roolissa on omainen ja myös hyvinvointialueen ja muiden tahojen tarjoama apu.
Ikääntyneiden kainuulaisten kotona asumista tuetaan palveluohjauksella. Ohjauksella ja neuvonnalla vahvistetaan ikääntyneiden omia voimavaroja, edistetään toimintakykyä ja hyvinvointia sekä lisätään kotona asumiseen liittyvää pärjäämisen tunnetta.
Asiakasohjaajat kertovat yleisimmistä ikäihmisten palveluista ja heiltä voit kysyä asioista, jotka askarruttavat kotona asumisessa ja arjessa selviytymisessä. Ohjausta annetaan puhelin- ja sähköisen ohjauksen rinnalla mm. erilaisissa tapahtumissa, järjestöjen tilaisuuksissa sekä eri kunnissa sijaitsevissa matalankynnyksen info- ja neuvontapisteissä.
Ikääntyneille sekä heidän läheisille tarjotaan yleistä vanhuspalveluihin liittyvää tietoa, kerrotaan eri palveluvaihtoehdoista, huomioidaan asiakkaan tarpeen mukaan omaisten ja läheisten anÂtaÂma apu sekä julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin palvelut.
Ikäihmisten asiakasohjauksen yhteystiedot löydät hyvinvointialueen verkkosivuilta: Neuvonta ikääntyneiden palveluihin | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Palvelutarpeen arviointi
Asiakkaan laaja-alainen palvelutarpeen arviointi tehdään InterRAI-CHA toimintakykyarvioinnin pohjalta.​
Asiakkaan hyvinvointia, terveyttä ja toimintakykyä sekä itsenäistä suoriutumista selvitetään laaja-alaisesti ja kokonaisvaltaisesti yhdessä iäkkään henkilön ja tarvittaessa hänen omaisensa, läheisensä tai edunvalvojan kanssa.​ Palvelutarpeen arviointi toteutetaan tarvittaessa moniammatillisena yhteistyönä.
Palvelutarpeen arvioinnissa kartoitetaan mm. omat voimavarat, läheisverkosto, fyysinen toimintakyky, päivittäisistä toimista suoriutuminen, kognitio, taloudellinen tilanne, asuinolosuhteet, apuvälineet.
Omasotessa on mahdollista tehdä palvelutarpeen itsearviointi. Itsearviointi antaa sinulle itsenäistä palveluohjausta. Lomake ei siirry automaattisesti palveluohjaukseen, tarvittaessa yhteydenotto tapahtuu puhelimitse. Omasoten itsearviointilomakkeelle pääset seuraavasta linkistä: Kainuun Omasote – palvelutarpeen itsearviointi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun). Omasoten käyttäminen vaatii vahvan tunnistautumisen.
Palvelutarpeen arvioinnin mukaisten palveluiden järjestäminen
Palvelut pyritään aina aloittamaan ennaltaehkäisevillä toimilla sekä omakustanteisilla kevyimmillä palveluilla (kolmannen sektorin ja yksityisten palveluntuottajien tarjoamat palvelut) sekä teknologiaa (kuvapuhelinpalvelu, lääkeautomaatti, paikannin, itse hankittava turvapuhelinjärjestelmä) hyödyntämällä.
Asiakasohjaaja voi myöntää asiakkaalle sosiaalihuoltolain mukaisia tukipalveluja (esim. turvapuhelin, ateriapalvelu, sosiaalihuoltolain mukainen liikkumisen tuki) mikäli myöntämisperusteet täyttyvät.
Apuvälineyksiköstä lainataan liikkumista ja päivittäisiä toimintoja helpottavia apuvälineitä.
PeÂrusÂterÂveyÂdenÂhuolÂlon apuÂväÂliÂneÂpalÂveÂluiÂhin voit haÂkeuÂtua ilÂman läÂheÂtetÂtä. PeÂrusÂterÂveyÂdenÂhuolÂlon kautÂta laiÂnatÂtaÂvia yleiÂsimÂpiä apuÂväÂliÂneiÂtä ovat käÂveÂlyÂteÂliÂneet, peÂrusÂpyöÂräÂtuoÂlit, wc- koÂrokÂkeet ja –isÂtuiÂmet, kyyÂnärÂsauÂvat, käÂveÂlyÂkeÂpit seÂkä eriÂlaiÂset tuet.
Kun tarvitset peÂrusÂterÂveyÂdenÂhuolÂlon kautÂta laiÂnatÂtaÂvia apuÂväÂliÂneiÂtä, voit tulÂla apuÂväÂliÂneÂkesÂkukÂseen ilÂman ajanÂvaÂrausÂta laiÂnaaÂmon auÂkioÂloaiÂkoiÂna. Voit soitÂtaa etuÂkäÂteen taÂkaiÂsinÂsoitÂtoÂjärÂjesÂtelÂmään, josÂta sinuun olÂlaan yhÂteyÂdesÂsä ja sovitaan aiÂka, jolÂloin voit haÂkea tarÂvitÂseÂmanÂsi apuÂväÂliÂneet ja saat niiÂhin tarÂvitÂtaÂvan käyÂtöÂnoÂpasÂtukÂsen.
Apuvälinekeskuksen yhteystiedot Kainuun hyvinvointialueella perusterveydenhuollossa:
EriÂkoisÂsaiÂraanÂhoiÂdon kautÂta myönÂnetÂtäÂviin apuÂväÂliÂneÂpalÂveÂluiÂhin tarÂviÂtaan kirÂjalÂliÂnen läÂheÂte. LäÂhetÂteen voi anÂtaa hoiÂtaÂva lääÂkäÂri, fyÂsioÂteÂraÂpeutÂti tai muu terÂveyÂdenÂhuolÂlon amÂmatÂtiÂlaiÂnen. KaiÂnuun apuÂväÂliÂneÂkesÂkukÂsen kautÂta laiÂnatÂtaÂvia eriÂkoisÂsaiÂraanÂhoiÂdon apuÂväÂliÂneiÂtä ovat esiÂmerÂkikÂsi akÂtiiÂviÂpyöÂräÂtuoÂlit, seiÂsoÂmaÂteÂliÂneet, sähÂköÂpyöÂräÂtuoÂlit ja -moÂpeÂdit, sähÂköÂsänÂgyt, mootÂtoÂroiÂdut paiÂneÂhaaÂvaÂpatÂjat seÂkä imuÂlaitÂteet. LäÂheÂteÂkäÂsitÂteÂlyn jälÂkeen asiakÂkaaÂseen olÂlaan yhÂteyÂdesÂsä apuÂväÂliÂneÂkesÂkukÂsen henÂkiÂlöÂkunÂnan toiÂmesÂta.
Apuvälinekeskuksen yhteystiedot Kainuun hyvinvointialueella erikoissairaanhoidossa:
Erilaisia teknologisia ratkaisuja arjen tueksi
Voit ostaa itsekin arkea helpottavia tuotteita tai palveluita, joiden kautta parannat turvallisuutta ja saat lisää omatoimisuutta arkeen.
Kotona tukeviin teknologisiin ratkaisuihin pääset tutustumaan täältä linkistä Valli.fi sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Sinulle voi olla apua myös erilaisista hälytyslaitteista kuten ovi-ikkunahälyttimestä, hälytinmatosta, liikeilmaisimesta tai kaatumishälyttimestä.
Voit lukea lisää teknologisista ratkaisuista seuraavasta oppaasta:
Osassa Kainuun kunnissa on käytössä asiointiliikenne. Näistä kuljetuspalveluista saat lisätietoa soittamalla oman kuntasi vaihteeseen.
Ikääntyneiden asuntojen muutostyöt
Tarvittavia korjauksia ovat mm. erilaiset esteettömyyttä parantavat muutostyöt ja pesutilojen muutokset. Peruskorjaustarvetta voi aiheuttaa myös rakenteiden ja järjestelmien huonokuntoisuus.
Vanhustyön keskusliiton tarjoama korjausneuvonta
Auttaa asuntojen korjaus- ja muutostarpeiden arvioinnissa ja korjausten edistämisen sekä avustusten hakemisessa kaikilla yli 65-vuotiaille. Korjausneuvojan palveluja on tarjolla valtakunnallisesti ja ne ovat asiakkaille maksuttomia. Varsinaiset remontit ovat maksullisia.
Alueiden korjausneuvojien yhteystiedot löytyvät: Korjausneuvoja omalla alueellasi – Vanhustyön keskusliitto(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
ARA eli Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus tukee iäkkäitä ja vammaisia korjaus- ja esteettömyysavustuksilla.
- Korjausavustus henkilöasiakkaille:
ARA myöntää avustusta iäkkäille (yli 65-vuotiaille) tai vammaisille henkilöille heidän omakotitalonsa tai omistamansa asunnon korjaamiseen. Avustuksen tarkoituksena on parantaa iäkkäiden ja vammaisten henkilöiden mahdollisuuksia kotona asumiseen.
Lisätietoa saat täältä: Korjausavustus iäkkäiden ja vammaisten henkilöiden koteihin (ara.fi)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
- Avustukset taloyhtiöille:
Esteettömyysavustuksella tarkoitetaan avustusta liikkumisesteen poistamiseen. Ara myöntää avustusta sellaisen liikkumisesteen poistamiseen, millä tehdään mahdolliseksi liikuntarajoitteisen pääsy asuinrakennukseen, siinä oleviin asuntoihin tai muihin yhteisiin tiloihin.
Lisätietoa saat täältä: Esteettömyysavustus(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Lisätietoa: Korjausavustukset (ara.fi)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Yhteystiedot: Korjausavustusten puhelin- ja sähköpostipalvelu (ara.fi)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Ateriapalveluiden tarkoitus on tukea kotona asumista ja tarjota laadukasta ruokaa asiakkaille.
Kainuun hyvinvointialueen ateriapalvelutuottajana toimii Compass group. Ateriapalvelu toimii koko Kainuun alueella. Ateriapalvelun tilaaminen tapahtuu asiakasohjauksen kautta.
Hyvinvointialueen palveluntarjoaja toimittaa ateriat kotiin jäähdytettyinä. Ateriat valmistetaan huomioiden asiakkaiden moninaiset ravintotarpeet. Lisätietoa kotiin toimitettavista aterioista saat hyvinvointialueen verkkosivuilta: Ateriapalvelut | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).Â
Lähes koko Kainuun alueella toimii myös yksityisiä ateriapalvelutuottajia. Yksityisten ateriapalvelutuottajien kanssa voi sopia palvelun aloittamisesta ilman asiakasohjaajan palvelutarpeen arviointia.
Ateriapalvelusta lisätietoa antaa asiakasohjaus: Neuvonta ikääntyneiden palveluihin | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).Â
Inkontinenssituotteita kuten vaippojen saamisen edellytyksenä on keskivaikea tai vaikea pidätyskyvyttömyys. Lievään inkontinenssiin sinun tulee hankkia tuotteet omalla kustannuksella.
Inkontinenssituotteiden tarvearvion tekee ensimmäisellä kerralla kotihoitoon koulutettu inkontinenssivastaava. Voit kysyä lisää tuotteista oman kunnan kotihoidon kotiutushoitajalta tai apulaispalveluesihenkilöltä.
Kotihoidon yhteystiedot löydät hyvinvointialueen verkkosivuilta: Ikäihmisten kotihoito | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
KoÂtiÂhoiÂto tuÂkee koÂtoÂna asuÂmisÂta. KoÂtiÂhoiÂdon palÂveÂlut aloiÂteÂtaan määÂräaiÂkaiÂselÂla kunÂtoutÂtaÂvalÂla arÂvioinÂtiÂjakÂsolÂla. PalÂveÂluiÂden avulÂla pyÂriÂtään tuÂkeÂmaan ja paÂranÂtaÂmaan asiakÂkaan toiÂminÂtaÂkyÂkyä niin, etÂtä selÂviyÂtyminen päiÂvitÂtäiÂsissä toiÂminÂnoisÂsa olisi mahÂdolÂliÂsimÂman omaÂtoiÂmiÂsta.
Kotihoidon asiaÂkas voi saaÂda tuÂkea mm. toiÂminÂtaÂkyÂvyn ylÂläÂpiÂtoon, henÂkiÂlöÂkohÂtaiÂsesÂta hyÂgieÂniasÂta huoÂlehÂtiÂmiÂseen ja lääÂkeÂhoiÂtoon. Kotihoidossa on käytössä teknologisia ratkaisuja (kuvapuhelinpalvelu, lääkeautomaatit).
KoÂtiÂhoiÂto on harÂkinÂnanÂvaÂraisÂta, asiakÂkaan ykÂsiÂlölÂliÂsiin tarÂpeiÂsiin peÂrusÂtuÂvaa koÂtoÂna taÂpahÂtuÂvaa henÂkiÂlöÂkohÂtaisÂta hoiÂtoa ja huoÂlenÂpiÂtoa seÂkä terÂveyÂden- ja saiÂraanÂhoiÂtoa, josÂsa palÂveÂlun tarÂvetÂta arÂvioiÂdaan säänÂnölÂliÂsesÂti ja palÂveÂlua muuÂteÂtaan asiakÂkaan sen hetÂkiÂsen toiÂminÂtaÂkyÂvyn muÂkaiÂsekÂsi.
Voit tutustua myöntämisperusteisiin: SoÂsiaaÂli- ja terÂveysÂpalÂveÂluiÂden myönÂtäÂmiÂsen peÂrusÂteet 1.1.2024 alÂkaen(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Kotihoidon hoivapalveluita (pesuapu, pukeutuminen, lääkehoito, ruokailu) voidaan järjestää myös yksityisten palveluntuottajien kautta. Asiaa arvioidaan palvelutarpeen arvioinnissa. Asiakasohjaaja voi myöntää asiakkaalle palvelusetelin hoivapalveluiden hankkimiseksi yksityisen palveluntuottajan kautta.
UuÂdet asiakÂkaat ohÂjauÂtuÂvat koÂtiÂhoiÂtoon asiaÂkaÂsohÂjaaÂjien tekemän palÂveÂluÂtarÂpeen arÂvioinnin jälÂkeen. Voit tutustua kotihoidon myöntämisperusteisiin hyvinvointialueen verkkosivuilla:
Kotihoito | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
KunÂtoutÂtaÂvalÂla päiÂväÂtoiÂminÂnalÂla tueÂtaan koÂtoÂna asuÂvia ikäihÂmiÂsiä ja heiÂdän läÂhiÂverÂkosÂtoaan. PaiÂnoÂpisÂteeÂnä on kunÂtoutÂtaÂva, enÂnalÂtaehÂkäiÂseÂvä, toiÂminÂtaÂkyÂkyä ylÂläÂpiÂtäÂvä, viÂrikÂkeelÂliÂnen ja ohÂjatÂtu toiÂminÂta.
ToiÂminÂtaan osalÂlisÂtuÂmiÂnen tuÂkee koÂtoÂna pärÂjääÂmisÂtä. TaÂvoitÂteeÂna on ehÂkäisÂtä syrÂjäyÂtyÂmisÂtä, anÂtaa verÂtaisÂtuÂkea, ylÂläÂpiÂtää muisÂtia, väÂhenÂtää turÂvatÂtoÂmuutÂta ja ykÂsiÂnäiÂsyytÂtä, edisÂtää terÂveytÂtä ja hyÂvinÂvoinÂtia seÂkä soÂsiaaÂlisÂta kansÂsaÂkäyÂmisÂtä.
PäiÂväÂtoiÂminÂta siÂsälÂtää fyyÂsisÂtä, psyykÂkisÂtä ja soÂsiaaÂlisÂta toiÂminÂtaÂkyÂkyä tuÂkeÂvaa kunÂtoutÂtaÂvaa toiÂminÂtaa mm. liiÂkunÂtaa, ulÂkoiÂlua ja muisÂtiÂkunÂtouÂtusÂta. PäiÂväÂtoiÂminÂnasÂsa asiaÂkas on akÂtiiÂviÂnen osalÂlisÂtuÂja.
Lisätietoa voit lukea hyvinvointialueen verkkosivuilta: Kuntouttava päivätoiminta | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
TuÂkiÂpalÂveÂluÂna järÂjesÂtetÂty liikÂkuÂmiÂsen tuÂki on tarÂkoiÂtetÂtu henÂkiÂlöilÂle, joilÂla on vamÂman tai saiÂrauÂden muÂkaÂna tuoÂmaa liiÂkunÂtaÂraÂjoitÂteiÂsuutÂta ja julÂkiÂsen joukÂkoÂliiÂkenÂneÂväÂliÂneen käytÂtö on oleelÂliÂsesÂti vaiÂkeuÂtuÂnut.
Tukipalveluna järjestetty liikkumisen tuki on sosiaalihuoltolain mukainen palvelu. Tulot vaikuttavat tuen myöntämiseen. Lisätietoa myöntämisperusteista ja hakemuslomakkeen löydät hyvinvointialueen verkkosivuilta: Liikkumisen tukeminen | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).Â
Taksimatkat
Kelasta voi saada korvauksen taksimatkasta terveydentilan tai puutteellisten liikenneolosuhteiden vuoksi.
Kela-taksi tilataan alueellisesta tilausnumerosta. Ohjeet ja maksuttomat numerot Kela-taksin tilaamiseen löydät: Näin tilaat Kela-taksin | Henkilöasiakkaat | Kela(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Lue lisää Kelan korvaama taksimatka | Henkilöasiakkaat | Kela.(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Lähes kaikki apteekit tarjoavat annosjakelupalvelua. Sopimus tehdään suoraan valitsemanne apteekin kanssa eikä palvelun aloittaminen vaadi asiakasohjaajan tekemää palvelutarpeen arviointia.
Tavoitteena on tukea lääkehoidon onnistumista helpottamalla lääkkeiden oikea-aikaista annostelua sekä lääkehoidon seurantaa. Annosjakelun avulla pystytään vähentämään kotiin kertyvien käyttämättä jääneiden lääkkeiden määrää.
Annosjakelulääkkeet haetaan apteekista kahden viikon välein. Tarvittaessa voi hyödyntää myös apteekkien kotiinkuljetuspalvelua.
Kotikuntoutus Konsta tuottaa tehostettua moniammatillista kotikuntoutusta Kajaanissa, Sotkamossa ja Kuhmossa. Tehostettu kotikuntoutus on tavoitteellista, nousujohteista ja yksilöllistä kuntoutusta asiakkaan kotona tai arkiympäristössä.
Tehostettu kotikuntoutus on tarkoitettu 18 vuotta täyttäneille henkilöille, joilla on haasteita selvitä arjen toiminnoista akuutisti heikentyneen toimintakyvyn ja elämäntilanteen vuoksi. Asiakkaaksi voi ohjautua terveydenhuollon poliklinikoilta tai osastoilta, mutta asiakas tai omaiset voivat olla myös suoraan yhteydessä oman kuntansa tehostetun kotikuntoutuksen tiimiin.
Voit lukea lisää tehostetusta kotikuntoutuksesta hyvinvointialueen verkkosivuilta: Tehostettu kotikuntoutus | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
KaiÂnuun hyvinvointialueen ikäihmisten palveluiden lyÂhyÂtaiÂkaiÂsykÂsiÂköt tarÂjoaÂvat jousÂtaÂvaa apua äkilÂliÂsisÂsä kriiÂsiÂtiÂlanÂteisÂsa esim. omaisÂhoiÂtaÂjan saiÂrasÂtuesÂsa. LyÂhyÂtaiÂkaisÂhoiÂto voi olÂla myös päiÂvä-, yö- tai viiÂkonÂlopÂpuÂhoiÂtoa.
LyÂhyÂtaiÂkaisÂjakÂson taÂvoitÂteeÂna on koÂtoÂna selÂviyÂtyÂmiÂsen tuÂkeÂmiÂnen yhÂdesÂsä omaisÂten ja koÂtiÂhoiÂdon kansÂsa. PääaÂsiasÂsa paiÂkat ovat käyÂtösÂsä omaisÂhoiÂtaÂjien laÂkiÂsääÂteisÂten vaÂpaaÂpäiÂvien mahÂdolÂlisÂtaÂmiÂseen, joilÂla tueÂtaan omaisÂhoiÂtaÂjien jakÂsaÂmisÂta.
Lyhytaikaishoitoa tarjoavien yksiköiden yhteystiedot hyvinvointialueen verkkosivuilta: Kainuun hyvinvointialue – tilapäinen lyhytaikaishoito(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
TarÂvitÂsetÂko apua KaiÂnuun hyÂvinÂvoinÂtiaÂlueen sähÂköisÂten palÂveÂluiÂden käyÂtösÂsä? HaÂluaiÂsitÂko esiÂmerÂkikÂsi läÂhetÂtää viesÂtin OmaÂsoÂten kautÂta, mutÂta et tieÂdä miÂten? OnÂko siÂnulÂla onÂgelÂmia tieÂtoÂkoÂneen tai känÂnyÂkän peÂrusÂkäyÂtösÂsä? HaÂluaiÂsitÂko vahÂvisÂtaa diÂgiÂtaiÂtoÂjaÂsi? KaiÂnuun hyÂvinÂvoinÂtiaÂlueen diÂgiÂtuÂkiÂsiÂvu on siÂnua varÂten!
Kainuun hyvinvointialueen digituen sivulle on koottu tietoa:
- diÂgiÂtuen tarÂjoaÂjien yhÂteysÂtieÂdot
- ohÂjeiÂta
- vasÂtaukÂsia usein kyÂsytÂtyiÂhin kyÂsyÂmykÂsiin
- apua digitaitojen vahvistamiseen.
Lue lisää palveluista: KaiÂnuun alueen diÂgiÂtuÂki(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Hyvinvointialueen turÂvaÂpalÂveÂlulÂla (turÂvaÂpuÂheÂlin, oviÂhäÂlytÂtiÂmet) varÂmisÂteÂtaan asiakÂkaan avun saanÂti, kun asiakÂkaan toiÂminÂtaÂkyÂky on alenÂtuÂnut tiÂlaÂpäiÂsesÂti tai pyÂsyÂväsÂti. TaaÂjaÂmasÂsa häÂlyÂtysÂkäynÂnit toÂteutÂtaÂvat koÂtiÂhoiÂdon työnÂteÂkiÂjät ja haÂja-asuÂtuÂsaÂlueelÂla häÂlyÂtysÂkäynÂneisÂtä huoÂlehÂtii asiakÂkaan läÂhiÂverÂkosÂto.
TurÂvaÂpalÂveÂlua voiÂdaan myönÂtää, kun henÂkiÂlö pysÂtyy käytÂtäÂmään siÂtä tarÂkoiÂtukÂsenÂmuÂkaiÂsesÂti. TurÂvaÂpuÂheÂlinÂpalÂveÂlun tarÂkoiÂtukÂseÂna on tuÂkea koÂtoÂna selÂviyÂtyÂmisÂtä, liÂsäÂtä tarÂvitÂtaesÂsa turÂvalÂliÂsuuÂden tunÂnetÂta ja mahÂdolÂlisÂtaa avun saanÂti koÂtiin ymÂpäÂri vuoÂroÂkauÂden
Turvapuhelinpalvelu vaatii asiakasohjaajan tekemän palvelutarpeen arvioinnin. Palvelulle on myöntämisperusteet.
Voit lukea lisää turvapalveluiden myöntämisperusteista ja löydät turvapalveluhakemuksen hyvinvointialueen verkkosivuilta:  Turvapuhelin | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Useilta erilaisilta sivustoilta on tilattavissa omakustanteisesti turvarannekkeita, ovihälyttimiä, hälyttäviä mattoja, GPS-paikantimia ja esimerkiksi hälyttäviä lääkedosetteja.
Tukipalvelut, esimerkiksi siivous, ulkoilu- ja asiointiapu ostetaan yksityiseltä palveluntuottajalta itsemaksavana. Tukipalveluihin ei voida myöntää palveluseteliä.
Tukipalveluiden hankkimiseksi ei tarvita asiakasohjaajan palvelutarpeen arviointia, vaan voitte sopia avun ostamisesta suoraan valitsemanne palveluntuottajan kanssa. Palvelu on mahdollista saada arvonlisäverottomaan hintaan, mikäli toimintakyky on alentunut iän tai sairauden vuoksi. Arvonlisäverottoman palvelun voi myös hyödyntää kotitalousvähennyksessä.
Hyvinvointialueen verkkosivuilta näet listauksen yksityisistä kotipalveluiden tuottajista: Ikäihmisten palveluiden kotipalvelun tukipalveluja tuottavat sosiaalipalvelujen palveluntuottajat | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Useat ruokakaupat tarjoavat kotiinkuljetuspalvelua, mikäli kauppa-asioinnit ovat hankaloituneet. Kaupasta riippuen tilaus tehdään joko puhelimitse tai internetin kautta verkkokaupasta.
Ikäihmisten asumispalvelut ovat ympärivuorokautista hoitoa joko hyvinvointialueen omissa hoitokodeissa tai ostopalveluna hankittavissa hoitokodeissa. Ikäihmisten hoitokodeissa henkilökunta on paikalla ympäri vuorokauden. Hoitokodit on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät pärjää kotiin annettavien palveluiden turvin omissa kodeissaan.
Hoitokodin asukkaat ovat vuokrasuhteessa ja maksavat tarvitsemansa lääkkeet itse. Hoitokodissa asuminen rinnastetaan kotona asumiseen ja siten oikeuttaa Kelan etuuksiin.
Hoitokotiin hakeutuminen tapahtuu asiakasohjauksen kautta. Asiakkaalle tehdään moniammatillinen palveluntarpeen arviointi yhdessä asiakkaan ja hänen omaistensa kanssa. Mikäli kriteerit ympärivuorokautisen hoitopaikan saamiseksi täyttyy palvelutarpeen arvioinnissa, tehdään hakemus moniammatilliseen työryhmään, joka arvioi hoitokotipaikan tarpeen.
Yhteystiedot asiakasohjaukseen ja lisätietoa voit lukea hyvinvointialueen verkkosivuilta: Hoitokodit | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).