Siirry sisältöön

Sivun sisältö:

    Jokainen meistä voi kohdata elämän aikana ohimeneviä muistivaikeuksia ja muistiongelmia. Useimmiten kuitenkaan ei ole kyseessä etenevä muistisairaus. Muistisairaudesta voi kertoa epätavanomainen käyttäytyminen, vääristynyt todellisuudentaju, ja muutokset mielialassa. Mikäli edellä olevia oireita esiintyy tai muistioireet pitkittyvät, lisääntyvät tai aiheuttavat päivittäisessä arjessa vaikeuksia, on syytä hakeutua selvittelyihin. Huoli muistissa esiintyvistä muutoksista voi tulla myös omaisilta tai läheisiltä.

    Muistiselvittelyt voidaan aloittaa perusterveydenhuollossa muistihoitajan vastaanotolla. Muistihoitaja ohjaa tarvittaessa lääkärin arvioon. Muistihoitaja voi alkukartoituksen jälkeen tehdä tarvittaessa lähetteen geriatrian poliklinikalle Kainuun keskussairaalaan geriatrin arvioon.

    Muistihoitajan vastaanotolle suositellaan saavuttavaksi omaisen kanssa, koska läheisen arvio tilanteestasi on tärkeää.

    Muistihoitaja arvioi tilanteesi, tekee muistiin liittyviä testejä, ohjelmoi tarvittavia jatkotutkimuksia ja tekee tarvittaessa lähetteen geriatrian poliklinikalle geriatrin arvioon.

    Muistihoitajan tekemä lähete geriatrian poliklinikalle käsitellään ja hoitosi kiireellisyys arvioidaan. Geriatri voi lähetteen perusteella ohjata sinut myös pään kuvantamistutkimukseen ennen vastaanottokäyntiä.

    Ajanvarauksista sinulle ilmoitetaan geriatrian poliklinikan kautta.

    Ota mukaan vastaanotolle:

    • lääkelista, johon olet merkinnyt käytössä olevien lääkkeiden nimet, vahvuudet ja annostukset
    • kuulokoje, mikäli sinulla sellainen on käytössäsi
    • silmälasit, mikäli käytät sellaisia
    • omainen, mikäli mahdollista.

    Perusterveydenhuollossa tehtävät tutkimukset

    Muistin ja muun kognitiivisen toiminnan eli tiedonkäsittelyn häiriöitä tutkitaan muistitestein. Muistitestejä on olemassa erilaisia. Muistitesteihin ei tarvitse valmistautua etukäteen.

    Läheisiä tai omaisia pyydetään täyttämään erillinen läheiskysely, jossa kartoitetaan lähipiirin näkemystä muun muassa mahdollisista oireista ja arjessa selviytymisestä.

    Muistin perustutkimuksiin liittyy tarvittaessa laboratoriokokeita yksilöllisen tarpeen mukaan. Mikäli sinusta on hiljattain otettu laboratoriotutkimuksia, ei niille välttämättä ole tässä vaiheessa aihetta.

    Mikäli sinulle määrätään laboratoriotutkimuksia, käy niissä saamiesi ohjeiden mukaisesti. Joihinkin laboratoriokokeisiin tulee paastota eli olla ravinnotta. Paastoaika on yleensä 10 tuntia kestäen näytteenottoon saakka. Ravinnotta oloon saat ohjeet laboratoriolähetteen tekevästä terveydenhuollon toimipisteestä.

    Laboratorion yhteystiedot ja ajanvarauksen löydät hyvinvointialueen verkkosivuilta: Laboratoriot ja röntgen | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Muistisairaudet vaikuttavat arjessa selviytymiseen. Päivittäisen toimintakyvyn selvittäminen on tästä syystä keskeinen osa potilaan tutkimista. Toimintakykyä arvioidaan ennen muistisairausdiagnoosin saamista, mutta arviointi jatkuu myös diagnoosin saamisen jälkeen sekä sairauden etenemisen seurannassa.

    Toimintakyvyn arviointia tehdään kuntoutuksen suunnittelua varten. Lisäksi toimintakyvyn arviointi on yksi osa palvelutarpeen arviointia, joka määrittää muun muassa erilaisten etuuksien saamista sekä hoitopaikkojen tarpeellisuutta siinä vaiheessa, kun kotona pärjääminen ei tukipalveluiden avulla ole enää mahdollista.

    Muistisairautta tutkittaessa voidaan tehdä depressio- eli masennustestejä. Depressiotestien avulla pyritään tunnistamaan masennusta. Masennusoireet voivat aiheuttaa muistin heikentymää ja siksi on tärkeää tunnistaa ja erottaa muistisairaus ja masennus toisistaan.

    Muistisairaan hoito- ja palveluketju, yli 65v: