Tutkimuksiin ohjautuminen
Sivun sisältö:
Kainuun hyvinvointialueen aikuisten kehityksellisten neuropsykiatristen häiriöiden tutkimuksien aiheellisuus arvioidaan yleisemmin jo olemassa olevan mieltenterveys- ja päihdeyksikön asiakkuuden aikana.
Alkuarviota varten ohjauksen mielenterveys- päihdeyksikköön voi tehdä myös joku muu sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilainen yhteistyössä kanssasi, esimerkiksi sosiaalityöntekijä tai perhetyöntekijä. Myös terveyskeskuslääkäri, opiskelijahuollosta lääkäri tai psykologi (2. aste tai YTHS) ja työterveyshuolto tai yksityinen lääkäri voivat ohjata lähetteellä tutkimuksiin.
Kehityshistoriallasi ja elämänkaari haastattelulla on merkitystä, jotta ammattilainen saa kokonaisvaltaisen käsityksen tilanteestasi. Siksi lähetettä varten sinua haastatellaan ja selvitetään seuraavat asiat:
- Miten kauan sinulla on ollut oireita? Ovatko ne olleet lapsuudesta lähtien? Miten ne ovat ilmenneet, konkreettisin esimerkein.
- Millainen on tämänhetkinen toimintakykysi; vaikuttavatko oireesi opiskeluun tai työhön? Tässä voit hyödyntää Kykyviisari– sivustoa.
- Millainen on psyykkinen ja fyysinen terveytesi ja hyvinvointisi
- Koulu- ja työhistoria,
- Mahdolliset traumat, esimerkiksi pään alueelle tapahtuneet vammat tai järkyttävät elämänkokemukset.
- Joskus oireilun taustalla voi olla myös jokin somaattinen sairaus, tämän pois sulkemiseksi tarvitaan laboratoriokokeita. Laboratoriakokeet voi ottaa lähettävä taho tai ne otetaan viimeistään mielenterveys- ja päihde yksikössä.
- Verenpaine ja pulssi
Lähettävä taho hyödyntää myös täyttämääsi TERAPIANAVIGAATTORIA ja KYKYVIISARIA tai seuraavia mittareita, joilla mitataan masennusta, ahdistusta, alkoholinkäyttöä ja unenlaatua.
Omasote asiointi: