Siirry sisältöön

Sivun sisältö:

    Tutkimukset ovat kokonaisvaltaista selvitystä elämäntilanteestasi. Tutkimukset ovat osa mielenterveys- ja päihde yksikön asiakkuutta tai jos olet ohjautunut tutkimuksiin lähetteellä, sinuun ollaan yhteydessä ensimmäisen tapaamisen järjestämiseksi. Suosittelemme sinun etsivän jo valmiiksi aiempia asiakirjoja, kuten

    • koulutodistuksia ja kouluterveydenhuollon tekstejä
    • Muita dokumentteja, joissa on kuvailtu sanallisesti mahdollisista oireista
    • Aikaisempien tutkimuksien yhteenvetoja (esim. koulupsykologi, erityisopettaja) tai tuki ja hoitojaksojen yhteenvetoja perheneuvolassa tai lasten- ja/tai nuortenpsykiatrialla

    Mieti myös valmiiksi, kuka läheisistäsi on sellainen henkilö, jota ammattilainen voi haastatella. Tutkimuksissa painopiste on lapsuuden kehitysvaiheiden tarkastelussa ja siksi haastattelu on välttämätön. Mikäli koulutodistukset eivät ole tallessa, voit kysyä niitä peruskouluaikaisen kotikuntasi arkistosta. Terveystietoja saat hyvinvointialueiden kirjaamojen kautta asiakirjapyyntö lomakkeella.

    Huomioi, että teet pyynnön oikealle hyvinvointialueelle, mikäli olet muuttanut muulta! Tilaa asiakirjat siltä hyvinvointialueelta, jossa olet asunut peruskoulun tai opiskelujesi aikana. Jos olet muuttanut usein, tilaa asiakirjat kaikilta alueilta.

    Asiakirjojen tilaaminen | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Diagnoosin tekee psykiatri ammattilaisen, yleensä sairaanhoitajan tekemien haastattelujen ja selvityksien perusteella. Haastattelussa pyritään saamaan konkreettinen ja kokonaisvaltainen kuva siitä, millainen lapsuutesi eri kehitysvaiheet ovat olleet ja millaisia haasteita niihin vaiheisiin on mahdollisesti liittynyt ja näkyvätkö haasteet tietyillä elämän osa-alueella selkeämmin kuin toisilla. Haastattelussa huomioidaan myös mahdolliset negatiiviset elämäntapahtumat sekä perhetaustat ja kuullaan läheisesi näkemys toimintakyvystäsi erityisesti lapsuuden aikana.

    Haastattelu perustuu kansainväliseen mielenterveydenhäiriöiden diagnosoinnin kriteereihin.

    Joissakin tapauksissa toimintakyvyn haasteet eivät selity vain ADHD:n oirekuvalla, vaan kyseessä voi olla lisäksi jokin muu kehityksellinen neuropsykiatrinen häiriö, kuten autisminkirjo. Tällöin ammattilainen ohjaa konsultaation kautta asiakkaan jatkotutkimuksiin neuropsykologille tai muille erikoissairaanhoidon ammattilaisille. Asiakaskontakti mielenterveys- ja päihdeyksikössä jatkuu mahdollisten lisätutkimuksien ajan.

    Aikuisen, yli 18-vuotiaan ADHD: